Оцена Теме:
  • 2 Гласов(а) - 3 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Сарадња ЈВуО и комуниста

(20-05-2017, 06:40 PM)Перун Пише:  Жандармерија, током окупације, задужена је да разoружа ( по потреби ликвидира) све наоружане ,, бандите ". Жандармерија је била расформирана тако да је оружје, поред рег. војске, могао да носи ко год жели.

Посао регуларне војске био је да ослободи отаџбину (првенствено да сачува Српство од усташа). Нису се сукобљавали са партизанима ( осим неколико случајева нпр. с. Планиница ) па им је једино остало да ,, сарађују ".

Било је преговора пук. Михаиловић - пук. Тришић из жандармерије ( уколико не грешим ).

Ауууу, прочитај молим те ово што си написао.

Ја знам да је некима од вас овде глава у Лондону, а да је некима дупе у Москви..
Али не заборавите да су корбаџ и батина у мојим рукама!!!
Одговори

(20-05-2017, 04:05 PM)Нке Пише:  То је по мени игра речи, јел то четнички одреди не подразумевају предратну четничку организацију већ четничке јуришне одреде(дакле, регуларна војска).

Колико знам, нису били сви у јуришним четничким одредима.
Био је Палошевић итд..

Да ли се Дража тада декларисао као четник?

Не, не и не.

Четници у ДСР су настали из народа из српски традиција из прошлости. Нијесу настали по ничијој директиви него спонтано. Настали су у Далмацији, Лици и Босни, у Херцеговини, у Црној Гори и у Србији.

Наравно да нијесу настали из перверзије као што је била "југо војска". Нијесу имали никакве везе са државним или регуларним било чиме (то ће бити тек касније), нити је то био нечији план.

Наравно да је Дража противзаконито сарађивао са криминалном и терористичком организацијом - то није било никакво "тактизирање" него искрена жеља за сарадњом. По закону он је чинио тешко криминално дјело, али пошто је био одметник, хајдук у шуми, или како његови идолопоклоници веле Света крава, онда му се то гледа кроз прсте и на све начине се настоји оправдати. А ту никаквог оправдања нема.

Отоп комунистима је исто настао спонтано, кад су почели силом наметати своја срња народу. На примјер, отпор у самој Србији су почели неки Дражини команданти, мимо и против његовог наређења.

Иначе и он и Тито су имали међусобно поштовање и уважавање један према другом. Али само је један могао бити "први" а не двојица. И ту је настао њихов сукоб.

Када виђех витешку невољу
забоље ме срце, проговорих:
"Што, погани, од људи чините?
"Што јуначки људе не смакнете?
"Што им такве муке ударате?"
Одговори

Годинама уочи рата држава ле организовала четничке одборе у свим српским крајевима, а паралелно са њима стрељачке дружине (Пећанац, Бирчанин, Станковић, а пример једног одбора - Ђујић). Истовремено је војска спремана за рат у случају слома главних фронтова, управо Дража је ту имао велику улогу. Тако да је било припрема за рат и окупацију са те две стране. и са обе стране је и дигнут устанак.
Одговори

(21-05-2017, 04:04 AM)мунгос Пише:  
(20-05-2017, 04:05 PM)Нке Пише:  То је по мени игра речи, јел то четнички одреди не подразумевају предратну четничку организацију већ четничке јуришне одреде(дакле, регуларна војска).

Колико знам, нису били сви у јуришним четничким одредима.
Био је Палошевић итд..

Да ли се Дража тада декларисао као четник?

Не, не и не.

Четници у ДСР су настали из народа из српски традиција из прошлости. Нијесу настали по ничијој директиви него спонтано. Настали су у Далмацији, Лици и Босни, у Херцеговини, у Црној Гори и у Србији.

Наравно да нијесу настали из перверзије као што је била "југо војска". Нијесу имали никакве везе са државним или регуларним било чиме (то ће бити тек касније), нити је то био нечији план.

Наравно да је Дража противзаконито сарађивао са криминалном и терористичком организацијом - то није било никакво "тактизирање" него искрена жеља за сарадњом. По закону он је чинио тешко криминално дјело, али пошто је био одметник, хајдук у шуми, или како његови идолопоклоници веле Света крава, онда му се то гледа кроз прсте и на све начине се настоји оправдати. А ту никаквог оправдања нема.

Што онда Ђујић није убио Љотића него је сарађивао с њим? И он је био вођа противзаконите организације. Испада да је и Ђујић сарађивао са криминацима како ти кажеш и све што кажеш за Дражу важи и за Ђујића
Одговори

И Ђујић је у почетку имао исти став према партизанима као и Дража. Морало је тако.
Ђујић је чак ишао на састанак на њихову територију и једва је извукао живу главу. Јер зна се каква је њихова часна реч.
Одговори

Сарадња је много широк појам. Битно је то сагледати у односу на циљеве. Циљеве покушаваш достићи на најбезболнији начин. Крајња метода остварења циљева је оружана борба, јер то неминовно и твоју страну кошта људских живота. Ратовање је нужно зло и крајње средство. Зато у рату често долази до разговора, преговора који се могу назавти сардњом да би се остварила одрђена предност. Често долази и конкретне сарадње двије или више супротставњених страна да би се остварила предност над трећом страном. Најчешће је та сарадња уствари неискрена, али једноставно, одговара ти у датом моменту или твом трнутном положају.
Одговори

(21-05-2017, 08:55 PM)luka.luke Пише:  Сарадња је много широк појам. Битно је то сагледати у односу на циљеве. Циљеве покушаваш достићи на најбезболнији начин. Крајња метода остварења циљева је оружана борба, јер то неминовно и твоју страну кошта људских живота. Ратовање је нужно зло и крајње средство. Зато у рату често долази до разговора, преговора који се могу назавти сардњом да би се остварила одрђена предност. Често долази и конкретне сарадње двије или више супротставњених страна да би се остварила предност над трећом страном. Најчешће је та сарадња уствари неискрена, али једноставно, одговара ти у датом моменту или твом трнутном положају.

Али ајде докажи Мунгосу. Smile
Одговори

(21-05-2017, 09:50 PM)Милослав Самарџић Пише:  
(21-05-2017, 08:55 PM)luka.luke Пише:  Сарадња је много широк појам. Битно је то сагледати у односу на циљеве. Циљеве покушаваш достићи на најбезболнији начин. Крајња метода остварења циљева је оружана борба, јер то неминовно и твоју страну кошта људских живота. Ратовање је нужно зло и крајње средство. Зато у рату често долази до разговора, преговора који се могу назавти сардњом да би се остварила одрђена предност. Често долази и конкретне сарадње двије или више супротставњених страна да би се остварила предност над трећом страном. Најчешће је та сарадња уствари неискрена, али једноставно, одговара ти у датом моменту или твом трнутном положају.

Али ајде докажи Мунгосу. Smile
Покушаћу овако.
Јесмо ли ми (Срби) у Босни у задњем рату ратовали против Муслимана - ЈЕСМО
Јесмо ли ратовали против Хрвата - ЈЕСМО
Јесмо ли "сарађивали" са Хрватима - ЈЕСМО. Против Муслимана
Одговори

Ајде баш да видимо шта ће рећи. Мада смем да се кладим да нећеш успети. Smile
Одговори

(21-05-2017, 08:55 PM)luka.luke Пише:  Сарадња је много широк појам. Битно је то сагледати у односу на циљеве. Циљеве покушаваш достићи на најбезболнији начин.

А шта је циљ сарадње са комунистима, и устанка уопште, док они у исто време широм Србије убијају најбоље Српске домаћине, жандарме, свештенике и интелектуалце, пале општинске архиве, разбијају људима главе маљевима?

Удар нађе искру у камену / без њега би у кам очајала!
Одговори

Па видиш да они ваљда вуку паралелу са Хрватима у овоме задњем рату. Као нема везе што су то Хрвати Србима чинили, али то је било у име "виши циљева".Шок

Мислим да лукалуке зна колко је Србе коштала та "сарадња" у овоме задњем рату. Море ли се једна глупа и погрешна ствар правдати другом глупом и погрешном?

(21-05-2017, 11:50 PM)Милослав Самарџић Пише:  Ајде баш да видимо шта ће рећи. Мада смем да се кладим да нећеш успети. Smile

Баја

(21-05-2017, 03:01 PM)Романија Пише:  Што онда Ђујић није убио Љотића него је сарађивао с њим? И он је био вођа противзаконите организације. Испада да је и Ђујић сарађивао са криминацима како ти кажеш и све што кажеш за Дражу важи и за Ђујића

То иде под ово што Самарџић рече тактизирање. Од Љотића није пријетила смртна опасност, од комуниста јест. Од првога дана.

Громовник је већ навео зашто. Уствари потпуно друга ситуација из сто разлога. Комунисти су већ 20 година били ван закона - криминална и терористичка организација. Ако се већ држимо легитимитета и легалитета, онда се то требало поштовати? Да ли има икаквог оправдања данас сарађивати са ИСИС-ом? Е па то су комунисти били, ондашњи ИСИС. И то је држава јасно озаконила (једна од ријетки ствари коју су урадили како треба).

Треба проучити однос државе према комунистима и комуниста према држави и друштву. Тако да ту нема мјеста ономе "Није знао."

Када виђех витешку невољу
забоље ме срце, проговорих:
"Што, погани, од људи чините?
"Што јуначки људе не смакнете?
"Што им такве муке ударате?"
Одговори

(20-05-2017, 03:47 PM)Перун Пише:  Широка тема... Искрене сарадње ту никад није било. Разлог се зна.

Четнички одреди ( ЈВуО је назив који је касније настао ), ,, заједно са партизанима ", ослободили су неке градове а приликом опсада других претрпели су неуспех. ( Пре свега мислим на територију данашње Србије где су поделе прво настале. У другим крајевима сви су се борили заједно као ,, устаници ". Поделе су касније настале.)

Конкретно, покрену причу о ослобађању неких од ових градова па ћемо се ми укључити. Није поента да ми нешто пишемо а да ти контрираш и да притом не износиш аргументе који би показали да нисмо у праву. Изволи.

Да ли постоји неки доказ да пуковник Михаиловић није искрено сарађивао са "Титом" и његовом партијском паравојском ?
Ја нигде то нисам пронашао. Напротив, пук. Михаиловић је "Титу" и његовој делегацији када су се враћали са преговора у Брајићима забранио капетну Вучку Игњатовићу и Глишићу да их све побије. Јер је "Дража" дао њима официрску реч да су сигурни до Ужица.

http://www.glas-javnosti.rs/node/11855/print
Одговори

(22-05-2017, 03:35 PM)Ултрадесничар Пише:  Да ли постоји неки доказ да пуковник Михаиловић није искрено сарађивао са "Титом" и његовом партијском паравојском ?
Ја нигде то нисам пронашао. Напротив, пук. Михаиловић је "Титу" и његовој делегацији када су се враћали са преговора у Брајићима забранио капетну Вучку Игњатовићу и Глишићу да их све побије. Јер је "Дража" дао њима официрску реч да су сигурни до Ужица.

Сарађивао је ако се то може назвати сарадњом. У то време тачан назив за четнике био је Четнички одреди ЈВ. Касније су преименовани у ЈВуО и под тим именом није било сарадње.

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

(22-05-2017, 04:18 PM)Перун Пише:  
(22-05-2017, 03:35 PM)Ултрадесничар Пише:  Да ли постоји неки доказ да пуковник Михаиловић није искрено сарађивао са "Титом" и његовом партијском паравојском ?

Сарађивао је ако се то може назвати сарадњом. У то време тачан назив за четнике био је Четнички одреди ЈВ. Касније су преименовани у ЈВуО и под тим именом није било сарадње.

Морамо прво да дефинишемо ко је био четник. Кажеш да је у то време тачан назив за четнике био Четнички одреди ЈВ.

Тачан назив за четника је четник. Зна се ко су били четници, формације војводе Пећанца.

Војска Краљевине је имала формацију ;Јуришни четнички одред".
То је као данас нека специјална јединица..

То не треба мешати и стављати у исти кош, јер је разлика велика.

Требао си да дефинишеш да је у то време тачан назив за ЈВуО или Равногорце био тај и тај.

Ја знам да је некима од вас овде глава у Лондону, а да је некима дупе у Москви..
Али не заборавите да су корбаџ и батина у мојим рукама!!!
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним