Оцена Теме:
  • 1 Гласов(а) - 5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Б(ул)ајић и Бијела - други том

Хвала на допуни, видим да су биле две објаве о овој наредби војводе Бојовића, ја сам очигледно пренео коментаре са једне од њих.
Још мало коментара из исте фејсбук групе.
[Слика: Screenshot-20191112-193624-Facebook-2.jpg]

[Слика: Screenshot-20191112-193624-Facebook-4.jpg]
[Слика: Screenshot-20191112-193624-Facebook-3.jpg]

Исти лик коментарише још једном.
[Слика: Screenshot-20191112-193325-Facebook-3.jpg]
[Слика: Screenshot-20191112-193325-Facebook-2.jpg]
Одговори

И тачно знам ко је и написао ова два коментара, прочитао сма их нажалост још кад их је исписао у објави. Сирома'

А једно је кад најаве серију као историју коју на снису учили у школама, па онда преформулишу крилатицу у уметничка слобода, а сасвим је другу да неко од самог почетка најави фикцију смештену у неком историјском фременском интервалу.

"За часног човека и озбиљног мушкарца,отаџбина је скуп обавеза,и у рату,и у миру-УВЕК !" -Војвода Петар Бојовић
Одговори

Неко је лепо рекао да неће да плаћа 1000 динара како не би доживео шлог гледајући "Сенке над балканом". Нисам гледао ову прву епизоду друге сезоне, али видим да се наставља у истом, мучном и тмурном стилу. И Бјелогрлић је најавио да ће се добар део радње одиграти у Јатаган мали.

Гдин Самарџић је раније помињао које боје и зграде треба бити на филму, како не треба све да буде мрачно. А кад гледате америчке серије, све сија од белог, чак је и негативац у белој боји.

То се може видети из кратког одломка серије "Флеш". Сцена сија од светлости, негативац је сав у белом, види се лепа панорама града итд.

Одговори

(12-11-2019, 02:14 AM)ХраброСрце Пише:  Линк који сам ставио на претходној страни, ради серија регуларно. Може да се одгледа. Утисци - све сте већ рекли.

Само да се подсјетим, шта смо рекли за Жрнов, што је порушен тачно? Радња прве епизоде врти се око њега - крије "мрачне тајне".

Што се тиче историје Жрнова, можеш да погледаш шта је рекла Неда на овом подфоруму на стр. 26. Или могу да пренесем цитат

(02-01-2019, 02:19 AM)Неда Пише:  
(01-01-2019, 11:38 PM)Вукашин Петковић Пише:  ТАЈНА 2 - ЖРНОВ

Мало је познато да је на врху планине Авала постојала прилично добро очувана средњовековна тврђава Жрнов, коју је на остацима античког града подигао деспот Стефан Лазаревић. Одлука краља Александра да је сруши и на њеном месту подигне Споменик незнаном јунаку Ивана Мештровића изазвала је велико незадовољство у српском народу и тумачена је као његов “раскид са српским наслеђем у замену за југословенство”. Веровало се да је тим чином краљ оскрнавио светињу и да ће га стићи казна.
Тврђава Жрнов уопште није била очувана, већ управо у руинама, већ вековима уназад напуштена и запуштена.

Никад није ни имала неки нарочит историјски нити геополитички значај. Нема ни историјске личности ни догађаја који се могу везати за њу, поготово нема никаквих поузданих историјских извора о томе да ју је изградио деспот Стефан Лазаревић.

Сва та бука и хистерија, кукање над Жрновом у ствари има само једну сврху: да се надода осталим лажима и пропаганди против нашега Витешког Краља...

Маузолеј Незнаном јунаку заправо уопште није ни "масонски" ни антисрпски: у његовим темељима почивају земни остаци - СРПСКОГ Незнаног јунака, како пише и у Повељи, такође похрањеној у темеље - "Српском незнаном јунаку..."

Да је наш Витешки Краљ остао жив, то би било уклесано и на Маузолеју, као што је првобитно било планирано. На жалост, он је завршен тек 4 године после Краљевог убиства, 1938, под сасвим другим општим геополитичким околностима, те је оно "Српском" изостало, и тако добисмо само "Александар Први Краљ Југославије – Незнаном јунаку“...

(Мој опширан текст о читавој историји споменика (и старог и Маузолеја) Незнаном јунаку на Авали, уз мноштво до сад непознатих детаља, и моје фотографије, налази се у Књизи другој мога БЕОГРАДСКОГ СПОМЕНАРНИКА, на стр. 29. и 30.)

Или могу да се прочитају ова два текста о Жрнову. Мени делују да најбоље описују историју Жрнова. Читам текстове Архео-аматера, мислим да имају добре текстове. Уопште се не спомиње деспот Стефан Лазаревић као градитељ

"Najstariji deo Žrnova predstavlja Mali grad bez dve kule na jugoistočnom bedemu. Podignut je srednjevekovnoj Srbiji, ali se ne može bliže odrediti doba njegove gradnje".

http://www.politika.rs/scc/clanak/391679...voje-tajne

http://www.arheo-amateri.rs/2012/07/zrnov/
Одговори

Е на то сам мислио. У серији је приказана ова уводна варијанта.
Одговори

https://www.frontal.rs/snsd-omlatio-neve...etkovicem/

https://www.frontal.rs/snsd-omlatio-neve...etkovicem/

СНСД ОМЛАТИО НЕВЕСИЊСКЕ ГЛОГИЊЕ ВОЈИНОМ ЋЕТКОВИЋЕМ
Одговори

Ајде "наградно" питање:
Шта је Бјелогрлићу и његовим списатељима био историјски предложак за Сенке над Балканом?
Одговори

Не знам да ли си мислио можда на убиство у Уметничком павиљону Цвијета Зузорић на Калемегдану, 1928. године?
Одговори

То је књижевни предложак.
Али на основу чега описује Београд у то време?
Одговори

Пре пар дана главна глумица у изјави за новине рече: - Издвојила бих „Диктатуру краља Александра“, књигу Светозара Прибићевића јер ми је она највише помогла да осетим дух епохе.
Одговори

:Глумице-интелектуалке КидањеКидањеКидање
Библија по којој се ствара мизансцен ове серије је докторска дисертација Предрага Марковића " Београд између два рата".
Зато немојте ничему да се чудите.
Одговори

То "капитално" дело нисам читао, али не чуди онда што је овако испало. Јок
Одговори

Како црно "капитално"? Немо' те чује аутор.
То је "комунално" дело. Тужан
Одговори

Ево још једног примера. Јуче читам на Спутњику: "Према мишљењу историчара Александра Животића, ради се о трилеру који је постављен у једну историјску епоху, а по његовој оцени је посебно добро то што аутор не претендује да даје историјске истине, већ у оквиру одређене епохе смешта одређене личности. То је, каже он, добра ствар, јер даје уметничку слободу."
https://rs.sputniknews.com/analize/20191...-dogodilo/
А онда се сетим његовог твита у вези серије Краљ Петар Први, након емитоване прве епизоде: "Уколико руководство Јавног сервиса има зрнце части, одговорности и професионализма, под хитно мора да заустави емитовање ове срамотне серије о краљу Петру, услед грубих неистина, фалсификата и евидентног шарлатанства аутора!"

Прочитао сам раније да је Ристовски млађи изјавио, како је желео да направи српски вестерн. Па се ја сада као лаик питам, како је историјском трилеру дозвољена уметничка слобода у третирању историјских чињеница, а историјском вестерну није? Smile
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 3 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним