Данас сам одгледао другу сезону.
Утисци... ух!
* 'Ајде на страну костимографија; не зна се ко је жандарм а ко војник (кад жандармске унифроме нису видели никад), чудноват начин закопчавања шињела, краљ у сред Авале у свечаној
адмиралској униформи која је узгред буди речено лоше одрађена, гардисти који носе униформе регуларних родова сувоземне војске итд.
* 'Ајде на страну то што су органи власти приказани као испичутуре које само ваљају јагњиће и прасиће, а краљ и држава мутави.
* Ствар је у томе што очигледно ни оне чињенице које су прелаке за проверу не могу да провере, мислим да Бели двор у 1933. и 1934. години... Боже сачувај!
А оно најгоре, кнез Павле који се политиком није бавио, који је до 1934. у политичком смислу био неприметан, па чак и у јавности (изузев парада и династичких манифестација на којима је по дужности морао да присуствује), од једном бива сива еминенција државе која има неку функцију краљевог секретара; највећи интерес му је држава.
Прави шок!
* Још нешто, овде се не зна које краљ, а ко кнез, не мислим у смислу да кнез више води државу него краљ (што је у серији изгледа тако приказано), већ по начину ословљавања:
Краља зову
-"Његово краљевско височанство"
-"Његово краљевско величанство"
-"Његово височанство",
а кнеза:
-"Његово величанство"
-"Његово краљевско височанство"
-"Његово височанство".
Ја никад нисам чуо да је краљ "краљевски", а ни да је "височанство", такође ни да је кнез "величанство".
* Комунисти 'оће да заштите краља од нациста и усташа јер овај тобож има намеру да призна СССР.
* Ја не знам да неко ко је командант Краљеве гарде уједино и шев Државне безбедности, можда је грешим, али ако је неко близак краљу шеф ДБ-а онда би по логици то требало да је Први ађутант јер је он шеф Граљеве гарде те командант исте одговара Првом ађутанту.