Оцена Теме:
  • 1 Гласов(а) - 5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Б(ул)ајић и Бијела - други том

Нисам гледао серију "Нечиста крв" у суботу и недељу, али отприлике знам да ће да комбинују сва дела Боре Станковића.

Руку на срце, није ми се свидео ни филм "Нечиста крв" који је сниман пре 30 година у Врању, а главну улогу је тумачио Раде Шербеџија. Стари Врањанци памте Шербеџију који је обилазио врањске кафане у то време Smile

После су пустили и серију од тог филма на Хепи. Миломир Марић је ваљда нашао филмске траке, па пустио серију.
Одговори

Што се тиче серије "Нечиста крв" од Драгана Бјелогрлића, један Врањанац је објавио своје мишљење. Он се бави старим Врањем и објављује старе слике.

Да цитирам:

"БРУКА И СРАМОТА

"НЕЧИСТА КРВ"- БОРА СТАНКОВИЋ ("ГРЕХ ПРЕДАКА", РТС1)

Само...ког то Бору Станковића показују и какво Врање кад....изгледа и чује се овако?

Београд није никад, као ни сад, разумео Борина дела а још мање умео да их представи широј јавности и публици. Мука је човеку гледати нешто што ни у сну а ни на јави није доживео, ни чуо а још мање прочитао. ЛАКШЕ је "Београду"научити турски него врањски говор.

Довољно је погледати само првих пола сата серије и закључити да је чист промашај јер, сценаристи, режисери и којекакви "познаваоци"врањског духа и предака наших - Врањанке приказаше као најгоре жене лаког морала које се, тек тако, скидају пред својим газдама, још у турском времену! А наш је Бора врањску жену, девојку - уздигао до небеса, јер су оне заиста и биле достојне тога. Трагичних судбина и тешког живота - могле су само да буду послушнице и раде по кући, без гласа. Ко зна...можда ће се, до краја серије, тако скидати и пред Турцима, само да би сценаристи зачинили серију!

Довољно је погледати првих пола сата целе серије и закључити да је чист промашај и да нема никаквих додирних тачака осим наслова и шачицу ликова.

У серији има баш свега а понајмање Бориног Врања. Али....као што и сам "главни лик", РЕДИТЕЉ И ПРОДУЦЕНТ серије рече у једном интервјуу " ДА ЈЕ ЊЕГА ЗАПАЊИЛО ШТО ЈЕ МИСЛИО ДА ЈЕ БОРА СТАНКОВИЋ СА ЈУГА СРБИЈЕ, А ОН У СТВАРИ УОПШТЕ НИЈЕ СА ЈУГА СРБИЈЕ!! ?? !! Штета што нам није одао тајну из ког је то места Бора Станковић!!! Шта даље и очекивати од једне такве "интелигенције"?

Да је којим случајем премијери филма, тј.серији, присуствовао и сам покојни Бора, верујем да би се као и на премијери његове КОШТАНЕ у Београду (1900. г.) дигао са пола представе и отишао сав разочаран. Кад су га питали "Како је било на премијери?" - Смејући се, одговорио је: - Побегао сам, брука жива!!"

https://www.facebook.com/photo/?fbid=481...6484120797

Новица Јовановић Ноцка
Одговори

(06-12-2021, 04:39 PM)Mitic Пише:  Нисам гледао серију "Нечиста крв" у суботу и недељу, али отприлике знам да ће да комбинују сва дела Боре Станковића.

Руку на срце, није ми се свидео ни филм "Нечиста крв" који је сниман пре 30 година у Врању, а главну улогу је тумачио Раде Шербеџија. Стари Врањанци памте Шербеџију који је обилазио врањске кафане у то време Smile

После су пустили и серију од тог филма на Хепи. Миломир Марић је ваљда нашао филмске траке, па пустио серију.

Да ли је истина да у Врање нема лагање? Smile
Ја сам серију мало гледао и могу рећи да ми се баш допада. У ком смислу? Па у том смислу што је много боље снимљена од многих других домаћих серија које сам гледао. На пример "Кљун" или "Црна свадба". Или те "Сенке над Балканом".
Колико сам схватио редитељ је Милутин Петровић. Њега знам још из оних давних и јуначких времена, док смо били код Чеде у ЛДП.  Паметан је човек, али му фали нека даска у глави.
Иначе, Бора Станковић је један од најбољих српских писаца. И начинио сам у једном тексту о Црњанском омашку када га нисам био споменуо. Бора је од свих српских писаца најсличнији Достојевском. Дучић је написао сјајан есеј о њему, топло га препоручујем.

Порука студентима у штрајку - јебите им мајку!
Одговори

У Врање нема лагање. То је чувена врањска изрека. Има још тих изрека или шаљивих пословица:

Врањанци ко Јапанци.

Сто кила крушке, двеста кила дршке.

Сто кила свиња, двеста кила маст.
Одговори

(06-12-2021, 12:12 PM)ХраброСрце Пише:  За трећу сезону су почели или тек треба да почну снимају. План је био да се радња заврши у 1940. и да им Тито буде један од главних ликова. Али пошто можда ни сценарио није снимљен, могуће је свашта. Негдје помињу да ће убацити и Дражу. А онда очекујмо епилог који је објаснио Милослав. Сви паметни и организовани у комунисте, оне пијане будале жандари и криминалци у четнике.
Иначе, глума баш лоша, изузев пар добрих глумаца, вокабулар ужасан, примјетан новобеоградски сленг (мислим да је то проблем код већине серија), али ефекат који хтјели - постигли су. На сајту Имбд има најбољу оцјену од свих серија.

Трећа сезона ће бити приказ моралне (и сваке друге) победе петокраке. Циркус својствен само нашој удби. Скојевац
Одговори

Има још једна дужа критика серије "Нечиста крв" од човека који је рођен и живео у Врању. У тој критици се описују и ликови, па можда неко није гледао ове прве две епизоде, па да не покварим доживљај ако прочита текст Smile

Цитат (пребачено на ћирилицу):

"Аман бре уметници, докле добацују ваше уметничке слободе када се ради о српској историји и черупању класичне српске књижевности? И што своје намере све чешће заклањате иза фикције, оно, може да бидне а не мора да значи. Радња може да буде нестварна, али можеш укључити у причу стварне људе, места и догађаје. Па сценариста зашиљи плајваз, узме ликове из дела Боре Станковића, место радње Врање и имагинарне догађаје из врањског краја. Да је продукција имала часне намере 'ладно је серију могла назвати "Вестерн са руба Отоманског царства - грех једне умобилне породице". После одгледане две епизоде ове накараде од серије, сумња ми је већа од наде та су творци ове сапуњаре уметници већ дилетанти. Који би да у своје чекмеџе сакупе што више белих пара јер слуте да ће њихови "црни уметнички" дани тек доћи. Па у тај караказан убаце и хаџилук, и аскерлук, дас'клк и фукару...

Ја у првој епизоди, по језику, музици и сценографији нисам био сигуран где се радња одвија. Врање је у то време била далеко већа варош од оних пар тезги и локала са ћепенцима. У серији се говори турски, албански, немачки али нико не збори врањски. Хаџи Трифун је један врло зајебан лик, на нивоу Дон Вита Корлеонеа, који би за спас породице жртвовао све, а по сценарију најпре жртвује женски део фамилије и ванбрачну децу. То његова жена оправдава речима:

- Родиш се као женско а онда умреш...

Између реда насиља, пуцачине и јебачине...или да будем лингвистички коректан секса, старијем сину се прва жена убила зато што му није родила, а ову са којом има двоје деце шаљу у манастир. Јер је изгустирао и није му више у ћеф. Млађи, који се вр'ћа из Стамбола експресно улеће у кревет своје полусестре, а његова мајка Ката јој пронтно даје у лончету неку рудименталну контрацепцију. Како би смањила број копилади у породици.

За то време Цона, Хаџи Трифунова сестра, жена мушке руке и сздадена за бизнис, са кубуром за појасом, јаше коња, шопингује, и ашикује по чаршији. Умало нисам пао са столице када сам је у полупорнићарској сцени видео како је зајашила неку девојку. И није ми лакнуло када од разголићене Цоне сазнадо' да је то девојче "аџамија" чувени учитељ Николча. И још ми тетка Цона наприча како своје нинфоманске нагоне завршава тако што њену новорођену децу дели чивчијама за парче земље. Једва чекам следећу епизоду да видим какав ће пазар да направи са оним Земунцем, у трговини тесним кожама.

Са друге стране, Ташану, снају благопочившег грудобољног Трифуновог сина, на наговор владике једва отклапају испод корита. И на светлост дана испливавају све њене потиснуте сексуалне жеље. У серији је Ташана осликана истим колоритом као и Цона. Само што није на истој позицији и хијерархији. Мало је фалило да "обричи" владику, који се замонашио због разочарења а не из љубави према Богу.

Рођен сам и живео сам у Врању. У њему сам доживео многе части и лепоте, руку на срце, ни у погани се није оскудевало...али ово што гледамо у серији нисам могао да чујем ни од најстаријих врањанаца. У мојој младости (за којом жале сви врањанци) тамо негде осамдесетих, свака девојка је била неосвојива тврђава, к'о Смедеревска. Рецитујем им поезију испред Гимназије, трчим да пресретнем неку испред Школе ученица у привреди, ломим главу брек-денсом у дискотеци, само да ме нека запази. И кад се деси да ме нека погледа, тај поглед запази њена мајка. Која ми поручи да њена ћерка није васпитавана и ишла на часове клавира, на плес код Пере танцера и на матине у Дому културе, због тога да је неки доњеврањски мангуп тек тако заводи...

Бора Станковић је у Нечистој крви у ствари описао "обичаје" у Горњој Пчињи, где се жене мушка деца а њихови очеви имају право прве брачне ноћи са својим снајама. Мој отац је из тог краја, из једног баш планинског забаченог села. Тамо сам до краја осамдесетих проводио сваки летњи и зимски распуст. Иако смо били на измаку двадесетог, људи су живели к'о у средњем веку. Иако је већ замакла трећа индустријска револуција, у кући је једино био транзистор који се ретко палио и батеријска лампа. Када би се у неко време утулила и она лампа на гас, уз одринглано кубе сам од деде и његових комшија слушао свакојаке приче. Али ни једну која би макар заличила на причу из серије Нечиста крв. Било је уговорених бракова као свуда по Европи, али се момци нису женили толико млади. Нити су невесте тако лако завршавале у кревету задружног свекра. Поготово оне сиротињске, које су васпитаване да чувају образ, јер образ им је био највећи капитал..."

https://www.facebook.com/photo?fbid=5111...5195530226

Грујица Николић
Одговори

Из којег разлога јеромонаха називају владиком? Да ли је тако у књизи?
Одговори

Деца комунизма (време зла)
Наравно, јесте оно онда било време зла, али је и ово данас. Јер како другачије објаснити да се 2021. године у “слободној Србији” екранизује већ други по реду роман Добрице Ћосића, партизанског комесара, пропагандисте и човека који је био један од актера Комунистичке револуције 1941. године? Исте оне револуције која је покренула грађански рат. Револуције из које су изникли “Лисичији потоци”, “Пасја гробља” и многа друга гробља, углавном необележене масовне гробнице које су се протезале широм Краљевине
Пише: Милош Драгојевић
ЦЕЛИ ЧЛАНАК:
https://www.pogledi.rs/deca-komunizma-vr...26583.html
Одговори

Ко је режирао "Време зла"?
Одговори

Necistu krv, Senke, ...nista od toga ne gledamo....ne daj boze. Vidi se po opisu filma/serije na sta se islo....upropastiti srpskog seljaka....
Sad citam snimaju Vreme zla.

Evo ovde deo pitanja iz PDF-a koji popunjavas u Americi kad hoces drzavljanstvo:

Have you EVER been a member of, or in any way associated (either directly or indirectly) with:

A. The Communist Party?

B. Any other totalitarian party?

C. A terrorist organization?

Na kraju ide potpis uz:
...
that I take this obligation freely, without any mental reservation or purpose of evasion; so help me God.

Ko ne veruje: Application for Naturalization (uscis.gov)

Najcrnje je kad smo mi dosli u Kanadu, p ajedno pola godine gledali TCV i prekinuli do dana danasnjeg.  Pustili partizanski film, imaju oni to obicaj. Pu.....
Одговори

Критика РТС-а и серије "Нечиста крв" од стране списатељице и професорке српског језика и књижевности

https://www.vranjenews.rs/komentar/2021-...i-i-vranju
Одговори

(16-12-2021, 10:40 AM)Mitic Пише:  Критика РТС-а и серије "Нечиста крв" од стране списатељице и професорке српског језика и књижевности

https://www.vranjenews.rs/komentar/2021-...i-i-vranju

У одговорима списатељици "гледалац" је узео у заштиту слободу изражавања, односно, одступања од врањанског дијалекта:

Цитат:Што се језика тиче, ствар је још једноставнија. Проблем је у нашем доживљају Боре Станковића као дијалекатског писца што он никако није (нити му је то за живота примарна намера била). Не пише Бора зарад језика и дијалекта, односно, није њему дијалекат сам по себи битан. Штавише, Станковић не користи врањски дијалекат толико колико бисмо можда ми, данас, желели да користи. Семантички, важнија је та Борина муцава реченица и помало неспретна синтакса, али пре свега као слика унутрашњег немира/сукоба старог и новог човека/доба. Идолатрија дијалекта, односно инсистирање на дијалекту као вредносно битном, а у очима Врањанаца, и најбитнијем слоју Бориног стваралаштва, ствар је површног читања и неразумевања уметничког дела. Елем, серију треба анализирати и вредновати као посебно уметничко/филмско дело, а никако судити о њој као пукој фотографији Бориних књижевних дела

Ако је то тако како "гледалац" види онда би Његошев Горски вијенац слободним тумачењем данашњих "уметника" изгубио све оне дивне украсе и постао безвредан.
Исто би се десило и свакој епској песми ако би се свела на ново београдски жаргон као што је случај са серијом о којој полемишемо.
Без меког и надасве лепог наречја старога Врања Борина дела су напросто кастрирана.
Одговори

Nisam gledao Necistu krv, kao i masu drugih serija, jer ili je mafijaskog karaktera serija ili nemoralnog ili neka perverzija ili sve po malo.
I slicno mi potvrdjuje drug iz Srbije za Necistu krv: "Nečista krv bezveze serija, nema priču.
Ima skidanje mladih devojčica na golo i uglavnom to."

A ovi se prepiru oko dijalekta. Hahahahaah...selo gori, a baba se ceslja...

Pored ovolike nesrece od morala, pravih vrednosti,....vi pricate o dijalektu!?

Ajde malo st aje receno u seriji, a o dijalketu cemo kasnije, ako ej toi uopste bitno. Generalno ja volim 100% izvorni dijalekt, znaci jezik 100% prilagoditi mestu radnje.
Ko ne razume, kao ovi u BG, pa neka nauci.
Одговори

Ja sam iz Krusevca i nisam bas toliko blizak ni niskom a kamoli ovom juznijem jeziku, ali ijuznjacki, vranajnski, OBOZAVAM. Narucio sam i Vranjski recovnik. Neverovatno je kako skracuju reci a zadrzavaju sustinu. To je genijalno. Ili kako prave reci ...

https://www.youtube.com/watch?v=MGW-8p-sHuo

A ovi u BG ako ne razumeju pa neka nauce. Ja sve ovde razumem. Salju decu da im uce engleski od 5 godina, a ne razu,meju Vranjance.
Ja engleski sam malo ucip pre polaska za Kanadu i prestao jer sam zakljucio da mi je ot dovoljno. I ispostavilo s ed ajeste. I vise do toga ne pipam. To vrsi posao i kraj. Masa u Srbiji zna bolje engleski od mene, pa mnogi i od moje zene. Ali takve Ameri imaju koliko oces, njiam takvi ne trebaju.

https://twitter.com/Pesic91/status/14728...-hit-video
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним