Оцена Теме:
  • 1 Гласов(а) - 5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Б(ул)ајић и Бијела - други том

Након Равне Горе и Монтевидеа,
Тандем овлашћених српских редитеља- глумаца наставља да јаше по раги званој српска култура.
Наставиће се...
Одговори

Јел си гледао прву епизоду:
http://www.rts.rs/page/magazine/ci/story...krane.html
Уби и Србе и Русе. Напиши нешто о детаљима, то је твој период.
Одговори

Нађох и ово:

Бјелогрлић: Надам се да су „Сенке над Балканом“ серија за светску дистрибуцију

„Сенке над Балканом“ коначно су пред гледаоцима РТС-а! Вечерас је почело премијерно приказивање серије, а тим поводом њен креатор – редитељ и глумац Драган Бјелогрлић, у гостовању у Дневнику, открио је са чиме ће се гледаоци сусрести и да ли је имамо серију за извоз.

Јадранска обала 1921. године. Руси долазе на тло тадашње Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца. Седам година касније догађа се злочин у Београду. То је и заплет историјске фикције помешане са трилером и мистеријом и почетак прве од 11 епизода серије Сенке над Балканом.

Господине Бјелогрлићу, враћате нас на ове просторе, попут времеплова, на почетак 20. века. Са чим ће се све гледаоци сусрести од вечерас?

Мислим да ће се сусрести са једном динамичном причом пуном обрта и неочекиваних заплета. Сусрешће се са једним делом историје о којем нису много учили у школи. Упознаће неке историјске личности са неке друге стране, а све то у једном трилерском заплету где два београдска полицајца, не својом вољом, улазе у један вртлог злочина који ће их довести до самог врха пирамиде који излази ван граница Србије.

Како ће реаговати публика на нека сазнања до којих сте дошли са вашим тимом, а која широј публици још нису позната?

Ја мислим да ће то бити јако занимљиво да ћемо открити читав један низ историјских личности као што је принц Ђорђе Карађорђевић, генерал Живковић, Мустафа Голубић, генерал Врангел Анте Павелић. Један део њиховог живота и њихових биографија који није могао да се учи у историјским читанкама и није могао да се учи у школи. Нама је то било јако занимљиво – ми смо покушали да све те историјске личности са свим контроверзама које носе, уплетемо у тај неки фиктивни свет који смо креирали и мислим да ће то дати једну посебну димензију серији, чак и онима који ништа не знају о њима, а и оној публици која нешто зна о томе.

Сенке над Балканом доносе један потпуно нови квалитет у домаћој продукцији. Да ли РТС и по теми и продукционо коначно има серију за извоз?

Ја се надам да да. Серија још није почела да се емитује, а већ постоји велико интересовање за њу. Оно што је занимљиво, она ће се вечерас давати не само на територији Србије него на територији читавог региона. Обезбеђено је емитовање у Руској федерацији, а постоји заиста интересовање неких светских компанија са светску дистрибуцију, тако да ја се надам да ће се то коначно десити.

http://www.rts.rs/page/magazine/ci/story...uciju.html

Видећемо да ли је за светску дистрибуцију, баш ме занима. Ипак се разликује од светских серија сличног жанра, види се да је ово ''тање''. Имају проблема и са звуком, прегласна музика у односу на гласове. Видећемо.
Одговори

Ма какву светску дистрибуцију??? Такве бајке је он причао и након Монтевидеа. То је прича за домаћу употребу.
Врло вероватно ћу написати један приказ ове серије.
За почетак уочљиве су те титоистичке бајке: распојасана и глупа жандармерија, Београд изгледа као Кабул, свеприсутни пороци, Врангелови Руси су параполицијска и криминална нарко организација, а у потписима " Македонија- Краљевина СХС", па онда
" Врање- јужна Србија- Краљевина СХС", ....
Уопште, све одише као да неко описује крај осамдесетих година двадесетог века, а не 1928. годину, од описа града Београда, полицијских службеника, географских појмова, начина владања, разумевања међународне политике, степеном и системом криминалног миљеа итд...
Одлична монтажа и ритам филма, конзистентна режија, одлична фотографија.... Све је то за похвалу, али то је секундарно. Оно што је примарно је отканути се Сирогојна, али " што се грбо роди, време не исправи".
Превазишао је Равну Гору, ово је још опасније. Изгледа да се враћамо директно у титоизам. Неће то замаскирати ни " све саме сисе и гола дупета".
Одговори

Са све оним маскембалом у официрском дому... Rolleyes

Костими ми се свиђају, поготово Козаци.
Исте ствари су нам упале у очи. Сви само кркају и пијанче, где је униформа која ма само подсећа на Краљевску одмах је ту неко кркање и неки дебели официр, несппособан за посао, играју карте, коцкају се, једу, пију. Руси су банда мистериозних падобранаца који тероришу народ, и сва власт је у њиховим рукама, чиста претеча Земунског клана Rolleyes Жене које су толико слободне да је то нешто невероватно, возе, шетају се по граду полуголе, дрогирају се. Жена је чак и патолог, што је (исправите ме ако грешим) мало вероватно за тај период.
Сви су наравно огорчени што су морали да учествују у Великом рату и преживели су.
Одговори

Познавајући господина , пардон , друга Бјелогрлића што се тиче његових политичких идеологија видим да ће да поново велича улогу " комунаца " у серијалу и наравно Ћопавог Шепе ! Смрди ми то све ! Не очекујем нешто спектакуларно , мада волим да гледам домаће серије и пратићу до краја али нема ту колико ми се чини никакве реалне слике !

``А ти Србијо, куда си пошла за Европом? Ти никад ниси ишла њеним путем и никад за њом. Ти си имала своју мисао, своју веру, свога Господа и свој пут. Назад на своје, ако хоћеш да се спасеш и преживиш. Са туђе бљувотине врати се своме Христу и он ће те осветлити и спасити"[/size]
Одговори

Већ је Самарџић поменуо "Скупљаче перја" у некој од скорашњих дискусија па нећу о томе. Но, како је ономад почео "србски" филм, ето и данас вози истим аутобусом.
Броз умро пре 4 деценије, Југославија се распала деценију после, државице које су настале на омеђини Југославије и када праве филм, праве га афирмативно, бар државе што се тиче. Код нас све по старом.

Поменуте серије, субота Бајић, недеља Бијелић, ништа новог не доносе. По ко зна који пут гледамо распоајасану руљу, курве и цигане који треба да представе срж србскога народа. Србског сељака када приказују он је малте не "шунтав", примитиван, искарикиран до те мере да се човек запита: Где се та Србија уопште налази?
Већ је Бенито приметио однос према србском официру, униформи, као и службама... Човек остаје без речи кад све то види. Наиме, има ли већег апсурда него што је однос неписменог башибозлука који је окупирао Београд према господи каква је живела у том граду до 1944-те?
Исто је и са приказивањем Руса. Људи који су пред налетом црвене куге побегли без игде ичега, носећи са собом само своје образовање и знање, који су оплеменили краљевину управо својим знањем, представљају се као најобичније лопуже и криминалци.

Бојим се да она Вучићева реченица ("Срби морају променити свест") све више долази до изражаја. Стога се није чудити кад РТС неће да емитује документарац који је првио Самарџић али оберучке прихвата да народним парама финансира серије и филмове који су све само не србски.
Одговори

Мени се чини да је "Сенке над Балканом" режирао А. Вучић.

http://www.pogledi.rs/forum/Thread-versk...9#pid81539

П.С. Један од сценариста, писаца историјскоих романа који се позива Сорошевца проф. др Радивоја Радића, Дејан Стоиљковић ипак је остао на ниво стрип цртача.
Одговори

(22-10-2017, 11:37 PM)Бенито Пише:  Ма какву светску дистрибуцију??? Такве бајке је он причао и након Монтевидеа. То је прича за домаћу употребу.
Врло вероватно ћу написати један приказ ове серије.
За почетак уочљиве су те титоистичке бајке: распојасана и глупа жандармерија, Београд изгледа као Кабул, свеприсутни пороци, Врангелови Руси су параполицијска и криминална нарко организација, а у потписима " Македонија- Краљевина СХС", па онда
" Врање- јужна Србија- Краљевина СХС", ....
Уопште, све одише као да неко описује крај осамдесетих година двадесетог века, а не 1928. годину, од описа града Београда, полицијских службеника, географских појмова, начина владања, разумевања међународне политике, степеном и системом криминалног миљеа итд...
Одлична монтажа и ритам филма, конзистентна режија, одлична фотографија.... Све је то за похвалу, али то је секундарно. Оно што је примарно је отканути се Сирогојна, али " што се грбо роди, време не исправи".
Превазишао је Равну Гору, ово је још опасније. Изгледа да се враћамо директно у титоизам. Неће то замаскирати ни " све саме сисе и гола дупета".

Поручниче, један од сценариста серије тврди све супротно од тебе. каже да је БГ био баш као последњих деценија, пун криминалних банди, а да су главни криминалци били, не знам како су се комунисти тога сетили, баш четници:

Na čelu je uticajni i harizmatični oficir, bivši Tankosićev komita (Nenad Jezdić) koga zovu Krojač, ispod njega su takođe veterani, komite i četnici, koji čine većinu bande. Njima su dužnosti raspoređene vojničkom preciznošću, zna se ko je zadužen za kocku, ko za reket, ko za prostituciju, a ko za šverc droge i alkohola.

...

Ono što pomalo onespokojava jeste da je čitava društvena situacija, kao i sam milje, društveni, politički, kulturni... veoma sličan situaciji koju imamo danas, i koju, generalno, imamo decenijama unazad.

Ово је врло ''храбро'' речено:

Faktički nije bilo žandara koji nije "primao pare". I dok su se bogati i ugledni Beograđani bavili proneverama, pranjem novca, raznim vrstama malverzacija i prevara, oni ispod njih, sirotinja na ulicama i po beogradskim perifernim naseljima, činila je ono što je bilo u skladu sa njihovim društvenim statusom.

Е сад да ли је све ово плод недовољног и површног истраживања?

Извор:
https://www.nedeljnik.rs/nedeljnik/porta...le-seriju/.
Одговори

Овај Танкосићев официр, који после рата постаје шеф банде у истину постоји колико и онај Бајићев каплар Чутурић, значи чиста измишљотина.
Мени највише боде очи представљање ВМРО бандита, као неких бораца за људска права, заправо су били оно што су ОВК терористи били на Косову и Метохији, 1998/99. Па Мустафа Голубић и дивни бољшевици, насупрот бандитским Козацима. Следеће очекујем да и Анте Павелић, буде неки фини човек. И тако да се сви они приказани као "гуд гајс" удруже и у следећој сезони убију мрског им краља, великосрпског диктатора.
Одговори

" ... одавно знану чињеницу да је историја циклични процес..."
Довољно је прочитати ову реченицу, па схватити са ким имамо посла. Филозофија историје познаје кружни процес као само једну од многобројних теорија историјских токова. Већина познатијих савремених историчара не поштује ту теорију. Са друге стране, она је директно супростављена хришћанској теорији историје, која је заправо, филозофија једног правца, дакле, од једног ка другом доласку Исуса. И да не набрајам сад остале теоријске правце, овај дечко зна само један и за њега је то аксиом.
Под два: ко је, бре, уопште овај лик? У шпици пише да је предложак сценарија била прича Стевана Копривице за дугометражни филм, а да су адаптацију радили Кецмановић и Бјелогрлић. Све стара београдска презимена. Укључујући и овог што је дао интервју Недељнику. Smile
И под три: Милославе, како би изгледала твоја историја четничког покрета да си је писао на основу црне хронике жуте штампе. Или кад би писали историју почетка 20 века писали на основу онога што је писао таблоид Пере Тодоровића. Или, историју овог доба ако неко буде писао на основу онога што данас пушта у јавност Миломир Марић?
Дакле, како је то полиција знала сваког преступника , а приказана је као гомила лезилебовића? Како је то криминал био толико развијен , кад је основа криминала, као и трговине, могућност контроле продаје производа за масовну употребу? Колики је промет опијума требао бити у релативно малом граду, да би био уносан? То је само математичко питање, а шта ћемо са васпитањем, црквом, породицом, образовањем...? Шта од тога познају аутори? Зашто измишљају имена? Како се звао тај четник, како се уистину звао Алимпије Мирић и коју болницу је дотирао. И тако даље, и тако даље....
Овде ће се прича продубити. И испод овог главног тока, крије се много дубљи сукоб. А то ћете тек видети.
Одговори

Ово није квиз на подфоруму историја, али, једно питање:
- Најпознатија књига на свету писана на основу како рече ''црне хронике жуте штампе'' зове се...
Мала помоћ: Има везе са комунистима, итекако!
Одговори

Капитал?Скојевац
Одговори

Да, браво! Тако је Маркс описивао капитализам.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним