Оцена Теме:
  • 13 Гласов(а) - 3.46 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Активности српске Династије Карађорђевић
#57

Краљевски пар присуствује централној и завршној свечаности обележавања Миланског едикта

Београд, 4. октобар 2013. – Њихова Краљевска Височанства Престолонаследник Александар II и Принцеза Катарина присуствоваће централној а уједно и завршној свечаности обележавања 1700 година Миланског едикта, која ће бити одржана у Нишу, у недељу, 6. октобра 2013.Централни догађај овогодишњег свехришћанског јубилеја догодиће се у недељу, 6. октобра, у 9 часова, када ће у Нишу, испред новоподигнутог храма Светих Цара Константина и Царице Јелене, бити служена света архијерејска Литургија, којом ће началствовати Његова Свесветост Патријарх цариградски и васељенски г. Вартоломеј, а саслуживаће му присутни поглавари и представници помесних Православних Цркава.

Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј ће, том приликом, госте одликовати орденом Светог цара Константина Великог.

Позиву Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја да узму учешће у централној, а уједно и завршној, свечаности обележавања Миланског едикта већ су се одазвали предстојатељи и високи представници помесних Православих Цркава, на челу са Његовом Свесветошћу Патријархом васељенским и цариградским г. Вартоломејем, Његовом Светошћу Патријархом јерусалимским г. Теофилом, Његовом Светошћу Патријархом московским г. Кирилом, Његовим Блаженством Архиепископом кипарским г. Хризостомом и Његовим Блаженством Архиепископом варшавским г. Савом.

Поред изасланстава Православних Цркава, Централној прослави 1700. годишњице Миланског едикта ће присуствовати и представници источних дохалкидонских Цркава, затим висока делегација Ватикана са представницима Римокатоличке Цркве из региона, челници Цркава Реформације, као и различитих хришћанских организација и удружења из Европе и света.

Очекује се да ће, поред највиших државних представника Републике Србије, у родни град Светог и равноапостолног Цара Констатнина Великог допутовати и представници држава из региона, као и амбасадори и најважније личности из јавног и културног живота наше земље.
Одговори
#58

Краљевски пар на обележавању 79. годишњице смрти Краља Александра I од ЈугославијеБеоград, 8. октобар 2013. – Њихова Краљевска Височанства Престолонаследник Александар II и Принцеза Катарина присуствоваће у среду, 9. октобра 2013. године обележавању 79. годишњице од убиства Њ.В. Краља Александра I у Цркви Светог Ђорђа на Опленцу.Свечано обележавање 79 година од убиства Њ.В. Краља Александра почеће у 9:00 часова литургијом коју ће у Цркви Светог Ђорђа на Опленцу служити Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г-дин Јован, и биће завршено полагањем венаца на гроб славног владара у 11:30 часова.Односи с јавношћу
Краљевски Двор
Београд 11040, Србија
Одговори
#59

Њ.К.В. Престолонаследник Александар II отвара 41. Сабор народног стваралаштва Србије у ТополиБеоград, 10. октобар 2013. – Његово Краљевско Височанство Престолонаследник Александар II отвориће 41. Сабор народног стваралаштва у Тополи, у суботу, 12. октобра 2013. године.
Његово Краљевско Височанство Престолонаследник Александар II отвориће у суботу, 12. октобра 2013. године у Тополи 41. Сабор народног стваралаштва Србије. Престолонаследник Александар II ће том приликом, у 13:00 часова заједно са Председником Општине Топола г-дином Драганом Јовановићем, дочекати званице испред Краљеве винарије коју је 1931. године основао Њ.В. Краљ Александар I, деда Њ.К.В. Престолонаследника Александра. Свечани дефиле учесника Сабора улицама тополе почеће у 14:45 часова, док је свечано отварање Сабора, који ће својим говором отворити Њ.К.В. Престолонаследник Александар II, предвиђено за 15:20 часова у Карађорђевом граду.

Од 1962. године, у Тополи се сваког октобра одржава привредно-туристичка манифестација Опленачка берба. Истовремено са овом светковином траје и Сабор народног стваралаштва Србије, а све у част вина и грожђа. Покровитељи ове манифестације су Општина Топола, Савез аматера Србије и Туристичка организација ’Опленац’ из Тополе. Ову манифестацију Шумадинци једноставно зову ’вашар у Тополи’, а одржавање тог вашара датира још из времена Кнеза Александра Карађорђевића.
Одговори
#60

Њ.К.В. Престолонаследник Александар II отворио 41. Сабор народног стваралаштва Србије у Тополи

Његово Краљевско Височанство Престолонаследник Александар II отворио је данас у Тополи 41. Сабор народног стваралаштва Србије. Поред Њихових Краљевских Височанства Престолонаследника Александра II и Принцезе Катарине традиционалном догађају у Тополи су присуствовали и Њ.Е. проф. др Славица Ђукић – Дејановић, министар здравља, Њ.Е. г-дин Велимир Илић, министар грађевинарства и урбанизма, чланови дипломатског кора и велики број грађана.

Њ.К.В. Престолонаследник Александар II је заједно са председником Општине Топола г-дином Драганом Јовановићем, дочекао учеснике испред Краљеве винарије коју је 1931. године основао Њ.В. Краљ Александар I, деда Њ.К.В. Престолонаследника Александра II, а затим се придружио свечаном дефилеу учесника Сабора који су фијакерима прошли улицама Тополе.

У свом поздравном говору којим је свечано отворио 41. Сабор народног стваралаштва Србије, Његово Краљевско Височанство Престолонаследник Александар II је истакао: „Изузетна ми је част и задовољство што сам данас са Вама на овом важном и традиционалном догађају. Сабор народног стваралаштва Србије је круна и слика наше народне уметности, виталности и достигнућа духа нашег народа. Паралелно се одржава и Опленачка берба, која је симбол традиције, плодности наше земље и дарова које нам даје. Драго ми је да су се на овој смотри окупили најбољи фолклорни ансамбли и певачке групе из читаве Србије.“

Од 1962. године, у Тополи се сваког октобра одржава привредно-туристичка манифестација Опленачка берба. Истовремено са овом светковином траје и Сабор народног стваралаштва Србије, а све у част вина и грожђа. Покровитељи ове манифестације су Општина Топола, Савез аматера Србије и Туристичка организација ’Опленац’ из Тополе. Ову манифестацију Шумадинци једноставно зову ’вашар у Тополи’, а одржавање тог вашара датира још из времена Кнеза Александра Карађорђевића.

У овим октобарским данима, Топола постаје место на којем се окупља велики број људи, који три дана славе бербу грожђа, дегустирају вина и проводе се уз музику коју воле. Организатори су се потрудили да вашарску атмосферу употпуне и културним дешавањима, организовањем изложби, концерата, представљањем и продајом производа из домаће радиности и старих заната.
Одговори
#61

Nj.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar II odlikovan ordenom Viteza - TesleBeograd, 14. oktobar 2013. – Njegovo Kraljevsko Visočanstvo Prestolonaslednik Aleksandar II odlikovan je danas u Kraljevskom dvoru ordenom Viteza - Tesle od strane Srpska kraljevska asocijacija akademika, inovatora i naučnika (SKAIN).
Одговори
#62

Kraljevski par domaćin otvaranja izložbe „Slike ruske duhovnosti u Kraljevskom dvoru“

Beograd, 15. oktobar 2013. – Njihova Kraljevska Visočanstva Prestolonaslednik Aleksandar II i Princeza Katarina biće domaćini na otvaranju izložbe 'Slika ruske duhovnosti u Kraljevskom dvoru', koja je posvećena ruskom duhovnom slikarstvu 18. i 19. veka, a koja će biti otvorena u četvrtak, 17. oktobra 2013. godine sa početkom u 18:30 časova u Kraljevskom dvoru.Izložba koje će biti otvorena od 17. do 24. oktobra u dva termina, od 11:00 i od 14:00 časova, javnosti Srbije otkriva različite veze između dvorova Kraljevine Jugoslavije i carske Rusije. Posetiocima će biti predstavljena manje poznata dela ruskih slikara i ikonopisaca 18. i 19. veka, koja se čuvaju u Dvorskom kompleksu, Zadužbini Kralja Petra I na Oplencu i u privatnim kolekcijama.Akcenat izložbe je na delu istaknutog ruskog slikara perioda romantizma, Ivana Konstantinoviča Ajvazovskog, „Hrist hoda po moru“ iz 1849. godine, koja pripada Umetničkoj zbirci Dvorskog kompleksa, a koja potiče iz prvobitne kraljevske umetničke kolekcije.Drugi deo izložbe ukazuje na ostvarenja ruske ikonopisne škole 18. i 19. veka, koja su pripadala umetničkoj kolekciji dvora Nj.V. Kralja Petra I Karađorđevića. Neka od tih ostvarenja posebno su značajna, jer su u Srbiju stigla kao poklon ruskog cara Nikolaja, Nj.V. Kralju Petru I.Izložbu upotpunjuju ruske ikone koje se čuvaju u privatnim kolekcijama, koje otkrivaju različite stilske karakteristike ruskog ikonopisa.Kroz poseban segment biće predstavljena ruska izdanja iz biblioteke Dvorskog kompleksa s kraja 19. i početka 20. veka posvećena ruskoj umetnosti i ikonopisu, koja ukazuju na kulturne veze i umetničke uticaje Rusije i Srbije.Svi građani koji žele da vide ovu izložbu, moraju se najaviti kancelariji Nj.K.V. Prestolonaslednika Aleksandra II dan pre posete izložbi na telefon:

011 306 40 75
Одговори
#63

Принцеза Катарина испоручиће вредне донације Центру за заштиту одојчади, деце и омладине и Прихватилишту за децу у Београду

Београд, 16. октобар 2013. – Њено Краљевско Височанство Принцеза Катарина испоручиће у петак, 18. октобра, донације свог хуманитарног фонда Центру за заштити одојчади, деце и омладине и Прихватилишту за децу узраста од 7 до 18 година. Донације у вредности од 40.000 долара обезбедила је хуманитарна организација Лајфлајн Чикаго која се налази под патронатом Њ.К.В. Принцезе Катарине.

Донације које се састоје од намештаја, одеће, обуће, постељине и играчака сакупљене су уз помоћ људи који су део хуманитарне организације Лајфлајн Чикаго која се налази под покровитељством Принцезе Катарине, али и уз помоћ Српске Православне Цркве која се налази на територији Илиноиса и Индиане.

Њ.К.В. Принцеза Катарина ће донације свог хуманитарног фонда испоручити у петак, 18. октобра 2013. године:

- Центру за заштиту одојчади, деце и омладине, Звечанска 7, у 11:30 часова. Њено Краљевско Височанство Принцезу Катарину дочекаће г-дин Зоран Милачић, дирецтор Центра за заштиту одојчади, деце и омладине заједно са колективом и корисницима Центра..

- Прихватилишту за децу узраста од 7 до 18 године, Булевар ослобођења 219, у 12:15 часова. Њено Краљевско Височанство дочекаће колектив И косрисници Прихватилишта за децу на челу са управницом Прихватилишта г-ђом Данијелом Стајковић.
Одговори
#64

Kraljevski par domaćin otvaranja izložbe „Slika ruske duhovnosti u Kraljevskom dvoru“Beograd, 17. oktobar 2013. – Njihova Kraljevska Visočanstva Prestolonaslednik Aleksandar II i Princeza Katarina bili su večeras domaćini u Kraljevskom dvoru otvaranja izložbe „Slika ruske duhovnosti u Kraljevskom dvoru“. Ova jedinstvena izložba je posvećena ruskom duhovnom slikarstvu 18. i 19. veka, a predstavljene su slike i ikone koje se čuvaju u Umetničkoj zbirci Dvorskog kompleksa, Zadužbini NJ.V. Kralja Petra I na Oplencu i privatnim kolekcijama.Goste su pozdravili Njegovo Kraljevsko Visočanstvo Prestolonaslednik Aleksandar II, koji je i zvanično otvorio izložbu, Njegova Svetost Patrijarh srpski G. Irinej, g-din Dragomir Acović, predsedavajući Krunskog saveta, i NJ.E. g-din Aleksandar Čepurin, ambasador Ruske Federacije u Srbiji.
Otvaranju izložbe su prisustvovali Njegovo Preosveštenstvo Vladika remezijanski G. Andrej, predsednik Ustavnog suda Ruske Federacije g-din Valerij Zorkin, prof. dr Oliver Antić, savetnik predsednika Republike Srbije, otac Leopold Rohmes, generalni vikar i izaslanik beogradskog nadbiskupa Stanislava Hočevara, Nj.E. g-din Rikardo Fernando Fernandez, ambasador Argentine, NJ.E. g-din Vladimir Čušev, ambasador Belorusije, Nj.E. g-din Hajnc Vilhelm, ambasador Nemačke, Nj.E. g-din Konstantin Ekonomides, ambasador Grčke, Nj.E. g-din Favzi Abdulaziz Ahmad al Džasem, ambasador Kuvajta, Nj.E. g-đa Mercedes Felicitas Ruiz Zapata, ambasador Meksika, Nj.E. g-din Zav Tun, ambasador Mijanmara, NJ.E. g-din Hamlaui Madžid, ambasador Tunisa, akademik Ljubiša Rakić, potpredsednik Srpske Akademije nauka i umetnosti, akademik Dimitrije Stefanović, generalni sekretar Srpske Akademije nauka i umetnosti, predstavnici mnogobrojnih ustanova kulture i drugi uvaženi gosti.U svom obraćanju, Nj.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar II je poželeo dobrodošlicu gostima i istakao: „Ova izložba će vam prirediti uzbudljiv susret sa delima ruskih umetnika koja su pripadala umetničkoj kolekciji dvora mog pradede, Nj.V. Kralja Petra I. Neka od tih dela posebno su značajna, jer su u Srbiju stigla kao poklon ruskog cara Nikolaja II.“Ova fantastična izložba javnosti Srbije otkriva različite veze između dvorova Kraljevine Jugoslavije i carske Rusije. Posetioci će moći da uživaju u manje poznatim delima ruskih slikara i ikonopisaca 18. i 19. veka, koja se čuvaju u Dvorskom kompleksu, Zadužbini Kralja Petra I na Oplencu i u privatnim zbirkama.Akcenat izložbe je na delu istaknutog ruskog slikara perioda romantizma, Ivana Konstantinoviča Ajvazovskog, „Hrist hoda po moru“ iz 1849. godine, koja pripada Umetničkoj zbirci Dvorskog kompleksa, a koja potiče iz prvobitne kraljevske umetničke kolekcije.Drugi deo izložbe ukazuje na ostvarenja ruske ikonopisne škole 18. i 19. veka, koja su pripadala umetničkoj kolekciji dvora Nj.V. Kralja Petra I. Izložbu upotpunjuju ruske ikone koje se čuvaju u privatnim kolekcijama, koje otkrivaju različite stilske karakteristike ruskog ikonopisa.Kroz poseban segment biće predstavljena ruska izdanja iz biblioteke Dvorskog kompleksa s kraja 19. i početka 20. veka posvećena ruskoj umetnosti i ikonopisu, koja ukazuju na kulturne veze i međusobne umetničke uticaje Rusije i Srbije.Fond Kraljevski Dvor izražava posebnu zahvalnost kompaniji SAGA Ltd. iz Beograda na donaciji sredstava za restauraciju i konzervaciju slike „Hrist hoda po moru“, kao i Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture na odlično izvedenim radovima.Izložba „Slike ruske duhovnosti u Kraljevskom dvoru“ biće otvorena za posetioce svakog dana do četvrtka, 24. oktobra, u terminima od 11 i 14 časova, a posetu je potrebno najaviti jedan dan unapred preko telefona 011 306 4075.
Одговори
#65

Kraljevski par na otvaranju Kongresa respiratorne medicine SrbijeBeograd, 18. oktobar 2013. – Njihova Kraljevska Visočanstva Prestolonaslednik Aleksandar II i Princeza Katarina prisustvovali su večeras otvaranju Kongresa respiratorne medicine Srbije u hotelu Metropol Palas u Beogradu. Ovaj značajni naučni skup, koji se održava pod pokroviteljstvom NJ.K.V. Prestolonaslednika Aleksandra II i Princeze Katarine ove godine je okupio preko 400 pulmologa, onkologa i radiologa iz Srbije i regiona. Kongres organizuju Klinika za pulmologiju Kliničkog centra Srbije i Respiratorno udruženje Srbije, a ko-organizatori su Medicinski fakultet u Beogradu, Institut za pulmologiju u Sremskoj Kamenici, Klinika za plućne bolesti „Knez Selo” iz Niša i Klinički centar Kragujevac.NJ.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar II je pozdravio goste i rekao: „Velika je čast i zadovoljstvo biti pokrovitelj Kongresa respiratorne medicine, i moja supruga i ja vam se zahvaljujemo na tome. Svaki ovakav skup vrsnih lekara iz zemlje i inostranstva odlična je prilika da se predstave najnoviji rezultati i podele iskustva. Siguran sam da ćete sa ovog skupa otići sa novim znanjima i novim kontaktima, a da će najveću korist od toga imati vaši pacijenti i građani Srbije.“Nj.K.V. Princeza Katarina pozdravila je učesnike i goste kongresa i istakla: „Bolesti pluća su veliki problem u našoj zemlji. Veoma me raduje što postoji ogromno interesovanje među našim lekarima koji se bave ovom tematikom. Moja Fondacija u Srbiji već dvanaest godina pomaže naš zdravstveni sistem, sa željom da zdravstvena nega bude što bolja i dostupna svima. Značaj međunarodne saradnje i stalnog usavršavanja ne može se dovoljno naglasiti. Nadam se da će ovi kongresi postati tradicionalni događaji, i da ćemo se i sledeće godine okupiti u ovako velikom broju.“Učesnicima su se obratili i prof. dr Vladimir Đukić, državni sekretar u ministarstvu zdravlja Republike Srbije, i prof. dr Dragana Jovanović, predsednik naučnog odbora kongresa.Kongres respiratorne medicine Srbije održava se u hotelu Metropol Palas u Beogradu od petka 18. do nedelje 20. oktobra 2013. godine.
Одговори
#66

Izjava NJ.K.V. Princeze Katarine povodom svetskog dana borbe protiv osteoporozeBeograd, 20. oktobar 2013. – Povodom obeležavanja Svetskog dana borbe protiv osteoporoze, Njeno Kraljevsko Visočanstvo Princeza Katarina, pokrovitelj Srpskog društva za borbu protiv osteoporoze, ukazala je na važnost da žene u Srbiji imaju pravovremenu informaciju o ovoj bolesti kao vid prevencije.Kao pokrovitelj Srpskog društva za borbu protiv osteoporoze Nj.K.V. Princeza Katarina podržava napore društva i želju da se informacija o ovoj bolesti što dalje čuje i da je prave osobe čuju na vreme.Od osteoporoze žene mnogo češće oboljevaju nego muškarci. Iako to jeste bolest zrelog doba potrebno je da se žene informišu o ovoj bolesti mnogo ranije - još u ranoj mladosti, kako bi je sprečile.„Žene su stub našeg društva – kao majke, kao ćerke, kao supruge i kao izuzetno bitan element naših preduzeća i naše privrede, one na više načina vode računa o našoj budućnosti. Kao posledica osteoporoze, krte kosti su podložne prelomima, a prelomi kostiju znače gubitak nezavisnosti i smanjenje kvaliteta ne samo vašeg života, već i osoba koje su sa vama i oko vas.Ja apelujem na sve žene da vode računa o sebi i da to ne odlažu. Ne smete odlagati da vodite računa o sebi zbog svakodnevnih obaveza prema porodici, jer samim tim što vodite računa o sebi, vi vodite računa i o svojoj porodici.Čuvajte svoje kosti, obratite se svom lekaru, saznajte više o osteoporozi, saznajte da li spadate u rizičnu grupu i pokušajte da pomognete i sebi i svojim najdražima, tako što ćete na vreme da se zaštite od ove bolesti ili je držite pod kontrolom“, rekla je Nj.K.V. Princeza Katarina.
Одговори
#67

Kraljevski par domaćin humanitarnog prijema Lajflajn humanitarne organizacije u Njujorku

Beograd, 31. oktobar 2013. – Njihova Kraljevska Visočanstva Prestolonaslednik Aleksandar II i Princeza Katarina biće domaćini humanitarnog prijema u Fridman galeriji u Njujorku, u petak, 1. novembra 2013. sa početkom u 19:00 časova. Organizator prijema je humanitarna organizacija Lajflajn Njujork čiji je pokrovitelj Njeno Kraljevsko Visočanstvo Princeza Katarina.

Prestolonaslednik Aleksandar i Princeza Katarina će se potruditi da gostima prijema na što reprezentativniji način promovišu istoriju, tradiciju i kulturu svog naroda, a novčana sredstva koja budu bila obezbeđena na ovom humanitarnom događaju biće iskorišćena za prikupljanje školskog pribora i zimske odeće sirotištima u Srbiji.
Одговори
#68

43 godine od smrti Nj.V. Kralja Petra II

Beograd, 31. oktobar 2013 – U nedelju, 3. novembra 2013. godine navršava se 43 godine od smrti poslednjeg Jugoslovenskog Kralja Nj.V. Kralja Petra II. U ime Njegovog Kraljevskog Visočanstva Prestolonaslednika Aleksandra vence na grob blaženopočivšeg Kralja u kraljevskom mauzoleju Crkve Svetog Đorđa na Oplencu položiće g-din Dragomir Acović, predsednik Krunskog saveta i g-din Nikola Moravčevič, član Krunskog saveta. Njegovo Preosveštenstvo Episkop šumadijski g-din Jovan služilće u Crkvi Svetog Đorđa liturgiju i pomen sa početkom u 14:00 časova nakon čega će biti položeni venci na grob Nj.V. Kralja Petra II.
Одговори
#69

Obeležena godišnjica smrti Nj.V. Kralja Petra II od Jugoslavije

Beograd, 3. novembar 2013. – U ime Njegovog Kraljevskog Visočanstva Prestolonaslednika Aleksandra II, g-din Dragoljub Acović, predsedavajući Krunskog saveta i g-din Nikola Moravčević, član Krunskog saveta položili su danas venac na grob NJ.V. Kralja Petra II od Jugoslavije u kraljevskom mauzoleju Crkve Svetog Đorđa na Oplencu. Njegovo Preosveštenstvo Vladika šumadijski G. Jovan sa sveštenstvom Eparhije šumadijske služio je u Crkvi Svetog Đorđa liturgiju i pomen, a po završetku službe u prisustvu predstavnika opštine Topola, Vojske Srbije, Zadužbine Kralja Petra I i mnogobrojnih građana koji su se okupili da odaju poštu pokojnom Kralju, položeni su venci na njegov grob.
Одговори
#70

Фондација за образовање Престолонаследника Александра на „Сајму запошљавања 2013 – Креирај своју будућност!“Београд, 4. новембар 2013. – Фондација за образовање Њ.К.В. Престолонаследника Александра II и ове године учествује на традиционалном годишњем 13. сајму запошљавања за студенте и дипломце техничко - технолошких факултета Универзитета у Београду. Свечано отварање дводневног сајма који је организован под слоганом “Креирај своју будућност” одржано је данас на Архитектонском факултету у Београду.Фондација за образовање Њ.К.В. Престолонаследника Александра II је и ове године један од покровитеља Сајма запошљавања. То покровитељство представља наставак подршке коју Престолонаследник пружа напорима за запошљавање широм Србије, у циљу убрзаног економског опоравка наше земље.
Одговори


Скочи на Форум:


Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним