Оцена Теме:
  • 3 Гласов(а) - 5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

“Српске новине“: Блечли парк и Балкан
#43

Брешоов докторат је доста опширнији од чланка у књизи.

Извор:
Noel Currer-Briggs, Army Ultra’s Poor Relation in Hinsley and Stripp pp 229-230, reprinted from
Intelligence and National Security, Vol 2, no 2, p 87, April 1987.
Одговори
#44

Хвала.

Испоставило се да имам тај чланак. Сетио сам се кад си навео у којој књизи је објављено.

Чланак је посвећен његовом ангажману на ручним немачким шифрама (Playfair), и прилично је технички. Описује свој ратни пут Северна Африка до источне Италије.

Истина је, поменуо је успут и "Балканске шифре" које је декодирала новооснована група којој је додељен - Егзотик.
Она је кренула са радом тек пошто су Британци одбацили Михаиловића и подржали Тита (по казивању аутора), али ипак се некако суптилно провлачи да је баш тај саобраћај имао запажену улогу у тој одлуци (опет, по речима аутора).

Добијали су, каже, већ анализиран и припремљен материјал, он мисли да је на томе рађено у Египту и Либану (методи енкрипције, кључеви, зачкољице.. што иначе није била пракса, то је посао криптолога).

Ултра била мега уносна - сви жељни пет минута славе (награде).
Добро, и?
Одговори
#45

(17-10-2018, 03:06 PM)Chicot Пише:  Sporno je samo to da li su englezi direktno prisluškivali saobracaj partz i četnika. Ja nigde nisam našao nikakvu naznaku o tome. Posredni dokazi ukazuju da nisu.

(19-10-2018, 12:50 AM)Chicot Пише:  Испоставило се да имам тај чланак. Сетио сам се кад си навео у којој књизи је објављено.
Имаш чланак у коме декриптер јасно наводи да је радио на партизанском и четничком саобраћају, који је касније цитиран на још пар места која си читао, и кажеш да ниси нашао никакву назнаку о томе? Занимљиво.

(19-10-2018, 12:50 AM)Chicot Пише:  Добијали су, каже, већ анализиран и припремљен материјал, он мисли да је на томе рађено у Египту и Либану (методи енкрипције, кључеви, зачкољице.. што иначе није била пракса, то је посао криптолога).
Дај појасни шта си овим мислио, пошто овако написано сугеришеш нешто што нема везе са мозгом.
Одговори
#46

Нормално да се нисам сетио, био сам ван града, нисам могао да проверим у књизи. Јел треба још пет пута да ти поновим да се чланку објашњава лепо и детаљно поступак разбијања немачких ручних шифри. Чланак је о томе.

О "балканским шифрама" је узгредно рекао, уопштено -све супротно од онога о раду на немачким шифрама и, гле чуда - конфузно:

Тито је само мислио на борбу против Немаца и усташа, а Михаиловић је опаки сарадник окупатора који се чак са Немцима борио против Тита (а сарађивао је свакако било то у борби против Тита или не). Сазнао је много о усташким масакрима Срба , чак и оним од пре него што су почели са прислушкивањима.
Речју, оно мало што је рекао, је из немачких декрипата (што и сам сугерише) и онога што је сазнао од других, такође, врло упућених очигледно.

Јел си ти уопште читао чланак?

Теби није ни мало забрињавајуће да се човек у свом докторату позове на један мало конфузни пасус чланка, који иначе говори о другој теми? Не покуша да мало детаљније истражи то, пронађе ма какакву архивску потврду (јер га није интересовало). Сјајна методологија, нема шта! И то за докторат!
Мада, мене не чуди, имао је он још пар таквих испада. Ја сам без проблема нашао оно за шта он каже да нема. И тако..

Ти кад год не знаш шта да кажеш, потегнеш Крипса, па шта буде Smile

И, кад си већ ту, објасни само откуд ти информација да је Кристос користио овај чланак а не Крипса?
Пошто каже да се захваљује Ерскину (уредник књиге у којој је објављен Крипсов рад) за сазнања о партизанима и четницима.
Одговори
#47

(19-10-2018, 01:09 PM)Chicot Пише:  Јел си ти уопште читао чланак?

Теби није ни мало забрињавајуће да се човек у свом докторату позове на један мало конфузни пасус чланка, који иначе говори о другој теми? Не покуша да мало детаљније истражи то, пронађе ма какакву архивску потврду (јер га није интересовало). Сјајна методологија, нема шта! И то за докторат!

У чланку су јасно описани методи којима су декриптовали поруке које наводи (НДХ, партизани и четници).
Нема ту ничег конфузног - осим ако не разумеш о чему се ради.

Што се тиче зашто није још то истражио, одговорио ми је да је истраживао само догађаје до краја 1943, а ово је било касније.

(19-10-2018, 01:09 PM)Chicot Пише:  И, кад си већ ту, објасни само откуд ти информација да је Кристос користио овај чланак а не Крипса?
Пошто каже да се захваљује Ерскину (уредник књиге у којој је објављен Крипсов рад) за сазнања о партизанима и четницима.

Овај чланак је наведен као извор и у "Action this day".
Пошто то ниси приметио, личи да немаш фусноте из тог рада?
Одговори
#48

А који су то методи који су, како кажеш, јасно описани?

(19-10-2018, 02:31 PM)ватхра Пише:  Овај чланак је наведен као извор и у "Action this day".
Пошто то ниси приметио, личи да немаш фусноте из тог рада?
Лоше ти личи. Само што сам био ван града неколико дана, није ми било при руци да погледам.

Надам се да ми опрашташ што не знам на памет цео Крипсов рад и фусноте. Smile
Одговори
#49

Пише ти лепо.
Добили су информације ко је користио које методе шифровања, што значи да су пре њих радили на тим везама. То је оно што ти наводиш да није била пракса, а у ствари је потпуно нормално.
Наводи да су у НДХ везама и код Албанаца често имали приватне поздраве на крају поруке, што им је био лак улаз у кључ. Наводи да су радили на транспозицији (омиљен метод четника) и супституцији (најчешћи метод код партизана).
Из тога се јасно види да познаје оно чиме је рекао да се бавио.

Шта ти још није јасно?
Одговори
#50

Транспозиција и супституција су широко практиковани методи шифровања (ручни), користили су их и Немци и други. Све то што је наведено није никаква карактеристика "балканских шифара" и то су опште ствари.

Није био никакав проблем да такве ствари сазна и из искуства са немачким декриптима и шифровањима. Тако да, не мора нужно да значи да је неко пре те групе већ радио на томе.

На Дражиној међународној комуникацији (веза са Истамбулом) знам да јесу радили (на Блиском истоку), током јесени 1943. Неуспешно, колико сам до сада открио.
Одговори
#51

Ватра, ко тачно цитира Бригсов чланак на који се позива Крипс?
Ако сам добро разумео, поменуо си Хинслија..
Или неко други? Ико?
Одговори
#52

Пише ти све у фусноти горе:
Бригсов чланак је објављен 1987. године, код Хинслија и Стрипа је пренесен.
Ово горе је сигнатура коју је користио Брешо (и у чланку и у докторату).

(19-10-2018, 03:51 PM)Chicot Пише:  На Дражиној међународној комуникацији (веза са Истамбулом) знам да јесу радили (на Блиском истоку), током јесени 1943. Неуспешно, колико сам до сада открио.

Дражина веза са Лондоном је у почетку ишла преко Британаца, затим преко Каира, па преко Истамбула. Неко време и преко Америке.
Колико сам читао, пратили су је све време, али сад не могу да нађем у ком документу.
Одговори
#53

Да, у тој књизи је је објављен чланак, али ја сам те питао ко се позива на њега, цитира га - за причу о Балкану, осим Крипса.
(фуснота 5, пошто ти личи да немам Крипса са фуснотама: monitoring station: Noel Currer-Briggs describes the operation in ‘Army Ultra’s Poor Relations’ in F. H. Hinsley and Alan Stripp (eds), Codebreakers: The Inside Story of Bletchley Park (OUP, Oxford, 1993), p. 209.)

Штета што не знам напамет сваки Крипсов бисер, има их много , мораћу једном све да их попишем.

___

То да су пратили Дражину независну везу са Владом у Лондону остављам као могућност, негде од лета 1943, на Блиском Истоку - без учешћа Блечлија. Могуће је и за Америку са Фотићем (али то ће пре бити да су Амери пратили).
Пре тога не.

То би стварно било откриће!

Нису хтели и нису декриптовали Коминтерну и Совјетски саобраћај у то време, из "савезничке солидарности", замисли да јесу комуникацију војске савезничке државе.
Одговори
#54

Де Гол је чувао једну Дражину станицу за везу са владом, у Алжиру.
Одговори
#55

(18-10-2018, 09:43 PM)ватхра Пише:  Брешоов докторат је доста опширнији од чланка у књизи.

Извор:
Noel Currer-Briggs, Army Ultra’s Poor Relation in Hinsley and Stripp pp 229-230, reprinted from
Intelligence and National Security, Vol 2, no 2, p 87, April 1987.

Ватра, шта каже Брешо, алијас Крипс, како му се свиђа овај чланак о његовом докторату:

British History on General Mihailovic and Josip Broz Tito
Up until now we only knew about the fact that throughout the Second World War, the British were intercepting and reading German radio dispatches ciphered with the help of “Enigma”, a machine Wehrmacht regarded as fully reliable. Now, we are learning that the British success was mediocre and that only a small part of German messages was decoded. With respect to the Balkans, the only decoded messages were those that favoured Churchill’s political agenda of abandoning the Yugoslav King, army and the government in favour of the armed forces of the illegal Communist Party of Yugoslavia. In other words, the reports that speak of the alleged great contribution of the Partizans to the Allied victory, but not those that pointed to a different state of affairs.
By Miloslav Samardzic
Article:
http://kingdom-of-yugoslavia-in-ww2.com/...broz-tito/

Српска верзија:
Британска историја о генералу Михаиловићу и Јосипу Брозу Титу
До сада смо знали да су Британци током Другог светског рата хватали и читали немачке радио депеше шифроване уз помоћ “Енигме“, машине коју је Вермахт сматрао потпуно сигурном. Сада сазнајемо да је британски успех ипак био половичан, тј. да је дешифрован само део немачких депеша. Када је реч о Балкану, дешифроване су само немачке депеше које су ишле у прилог Черчиловој политици окретања од југословенског краља, владе и војске, ка оружаним формацијама илегалне Комунистичке партије Југославије. Другим речима, депеше у којима се говори о наводно великом доприносу партизана савезничкој победи, а не и оне које би указивале да ствари стоје дугачије
ПИШЕ: Милослав САМАРЏИЋ
Чланак:
http://kingdom-of-yugoslavia-in-ww2.com/...%B8%D0%BB/
Одговори
#56

Ти можеш имате и дешифроване поруке, али ти треба преводилац, а тај преводилац је кључна особа у пратење тренд поруке и прва особа ко види слику дешавање.

Е сад где тај преводилац стоји у хијеархије секције, јели је секција отворена, где се инфомација одма дели међу присутни, или се дешифрована и преводена порука иде тајно главни у секцији.

Тако из преводилаца руке преводене поруке стижу код John Cairncross, јели су те поруке путовали дирекно њему, руку у руку, или неко друго их носи.
Али John Cairncross је био шеф те секције!

Знадемо да је била побуна у Кајро, мислим да је немогуће да није сметало некима у блечли.
Знам да је преводилац била невозна, и остала њеног утицај на један будући филм!

Е сад колико то све енглези крију?

А књига што треба да се деси, је то које мере су енглези и американце су кривали сва ту слику од почетак рата!

Зашто ако ми не улазимо у рата…….онда све остало немуже десити.

Тако кад је била та наређење да нас увале у рат са немцима?

Ако је ЦИА имала геостратегичне планове за КиМ у прилог шиптара, на скоди Срба, и то за време другог светског ратаи тај период што га наследило. Онда кад мислите да су имали планове да на увале у неком ратом?

Један кључни тренутак је било та време пред помоч енглеза
Колико људи буквално КОМУНИСТИ имали под оружање……колико су ЛАГАЛИ?
И КОЛИКО СУ ОСОБЕ У СОЕ/СИС ЛАГАЛИ ЗА ЊИ?
Јели су КОМУНИСТИ имали помоч од првог дана и као се то развијало? и ОДАКЛЕ је тај помоч стигло?


Колико су битке имали и против кога у тим тренуци?
Како сам рекао да снадеваш КОМУНИСТИ мораш да ослабиш Војске Краљевине
Ако нико није снадевао Војску Краљевину, овде се мора гледати у паралелне војне групације пример су ГРЦИ, јели су оних добили помоч у иста времена, и које су те колићине? И кога су тамо у грчкој снадевали?

Циљ за помоч КОМУНИСТЕ је био унапред припремљен!
Одговори


Скочи на Форум:


Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним