Оцена Теме:
  • 1 Гласов(а) - 5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Павле Ђуришић мења страну

Знам зато што нису никад сазнали где је био јануара и фебруара 1946. Иначе би побили масу људи и у тим селима.
Читај документа. Али... Да... Лакше је да "филозофираш".
Одговори

Gosn Samardzicu, preporucujem da ako vec niste procitajte knjigu, koju sam naveo ovde na forumu vise puta kao primer zanimljivog prepricavanja, "Golgotu cetnika" Bojana Dimitrijevica, vaseg kolege, koja je izasla prosle godine. Tu se najbolje rasvetljuje lik i delo Pavla Djurisica, bar za ono sto sam ja video pre.
Kako se tamo navodi, "prelaz" u Crnogorski dobrovoljacki korpus je fiktivan i u tom trenutku Pavle ima paralelne duznosti, slicno kao Manojlo Korac - koji je ujedno bio Nedicev nacelnik i cetnicki komandant. Pavle je to uradio kako bi opremio svoje jedinice, dok je u praksi - na terenu dejstvovao u korist JVuO, a ne u kakvim kvislinskim formacijama, cak nisu morali ni da menjaju uniforme. U korist toga govori da je ratovao protiv ustasa, sto da je bio kvisling definitivno nije mogao. Sekulu Drljevica ubili su Djurisicevi cetnici.

Pri kraju navodi se jos jedna izdaja, gde su ih u Klagenfurtu uhvatili Britanci i obecan im je transport u Italiju sa drugim cetnickim jedinicama, a ustvari bili su izruceni komunistima, tu je i ona famozna prica o partizankama koje su pucale cetnicima u kokarde, itd... Medjutim, s obzirom da je u tom trenutku njegovih cetnika preostalo ne vise od 2000, a navodjeno je da je u toj gomili bilo "oko 32000 cetnika i ustasa", moguce da su prosto u toj masi i njih racunali za ustase i da je doslo do zabune koja ih je kostala zivota.
Одговори

Шта мислиш, да ли сам прочитао? Баја

Упореди са овим:

https://www.pogledi.rs/pavle-djurisic-menja-stranu.html

Испод поднаслова су ознаке за три линка, то су наставци овог поглавља, све из Драже 5.
Одговори

(18-07-2020, 04:39 PM)Милослав Самарџић Пише:  Шта мислиш, да ли сам прочитао? Баја

Упореди са овим:

https://www.pogledi.rs/pavle-djurisic-menja-stranu.html

Испод поднаслова су ознаке за три линка, то су наставци овог поглавља, све из Драже 5.
Procitao, ali ne mogu reci da mi se bas svidja. Mislim da su ovakva "otpisivanja" iz pokreta neproduktivna u krajnjem cilju - da se JVuO u potpunosti prigrli kao glavni i jedini pokret otpora Srba u DSR. Pavle Djurisic je na litijama u Crnoj Gori postao ikona Srba koji tamo zive i to treba prigrliti i ponositi se time. Treba prigrliti sve koje su imali kontakt sa cetnicima, pa i Milutina Jankovica, pa i one iz Srbije ciji pretci nisu ucestvovali u ratu pa su mobilizovani u partizane dolaskom Crvene armije, treba im objasniti kako su njihovi pretci mobilizovani i slati na prvu liniju fronta samo zato sto su Srbi, da budu topovsko meso i da se proredi udeo Srba u Jugoslaviji, da Hrvati nisu tamo stradali, da su nekadasnje najokorelije Ustase komandovale nasima da se zalecu bez obuke i adekvatne opreme i da ginu bez potrebe, na posletku, da i oni shvate da su zrtve komunizma. Ne postoji podela na cetnike i partizane, komunisti su kolektivno Srbima naneli zlo.

Ne smemo biti elitisti i probirati, mislim da ako bismo isli malo unazad sigurno bi svi nasli po nekoga u siroj familiji ko je bio u partizanima, ne jer je hteo nego jer je morao. Ja ne znam nikog svog, ali verujem da postoji. Nisu nasi dzelati bili partizani vec komunisti, oni koji su ih vodili.

Estonci su to pametno uradili. Puno Estonaca se borilo u Crvenoj armiji, ali oni danas na to gledaju kao na prisilnu borbu gde su bili topovsko meso za komuniste, odnosno Ruse.

Ja se malo musavo i nerazgovetno izrazavam i skrenuo sam pricu sa Djurisica na partizane, ali nadam se da shvatate sta hocu da kazem. Treba sto vise prihvatati, ne otpisivati.
Одговори

Чекај, јел ти оно рече да желиш да будеш историчар, или политичар? БајаБајаБаја
Оде много ка овом другом... Ти си сад тек почео да се бавиш овим, па ти је ту и тамо понешто чудно. Пре дупло више година него што имаш, почео сам да добијам такве смернице, упутства, савете... Само, прикладне том и том времену. Сваких 7-8 година помера се граница, па с њом и мишљења, савети... Замисли да сам послушао...
Него, историју посматрам као математику, дакле покушавам прецизно да опишем шта се десило, без обзира на политичку или какву другу подобност.
Одговори

(20-07-2020, 04:50 PM)Милослав Самарџић Пише:  Чекај, јел ти оно рече да желиш да будеш историчар, или политичар? БајаБајаБаја
Оде много ка овом другом... Ти си сад тек почео да се бавиш овим, па ти је ту и тамо понешто чудно. Пре дупло више година него што имаш, почео сам да добијам такве смернице, упутства, савете... Само, прикладне том и том времену. Сваких 7-8 година помера се граница, па с њом и мишљења, савети... Замисли да сам послушао...
Него, историју посматрам као математику, дакле покушавам прецизно да опишем шта се десило, без обзира на политичку или какву другу подобност.
Mislim da ste me pogresno protumacili, ali je moja krivica jer se nisam adekvatno izrazio. Taman posla da ja pokusavam vama ili bilo kome ovde nesto da "objasnjavam" ili dajem neki svoj stav, nisam dovoljno obrazovan niti nacitan da bi moje izjave imale ikakav kredibilitet. Ja sam ovde dosao da ucim, ne da poducavam, ili sto se kaze narodski, ne moze sin da uci oca kako se prave deca Кез

Daleko bilo da me zanima politika, to sto sam rekao vise je bilo kao pitanje od nekog ko se u to dovoljno ne razume. Jer, gledajuci vase intervjue 20 godina unazad, mozda gresim, ali primetio sam sve vecu iskljucivost. Na primer, u debati sa jednim partizanskim borcem iz 1998. (na youtube) pricali ste u korist Nedica, dok zadnjih godina o njemu pricate u negativnom kontekstu. Razumem da se stvari profilisu kroz godine, jer su pre 30 godina u istoriografiji cetnici, nedicevci i ljoticevci bili jedno te isto, pa je odbrana jednih uslovljavaja da branite i ove druge. Ovakav stav o Pavlu Djurisicu, ali i o Milutinu Jankovicu koji je spomenut u jednoj temi nedavno, nije mi imao smisla, jer imam osecaj kao da se profilise ko je bio "pravi" cetnik a ko ne. Nije mi jasan krajnji cilj toga.

Morate na ove moje "ispade" gledati kao na investiciju s moje strane - ja sada mogu da opravdam svoje neznanje zbog godina, sto se kaze "zelen" sam, ali sramota bi bilo kad bih imao duplo od toga koliko sada imam i da tada ne znam kao sada. Bolje sramotiti se dok si mlad, jer se onda prasta. Ali dajte vi meni vremena, za 10 godina umecu i ja da kazem nesto pametno. Mislim, ipak nisam ni srednju jos priveo kraju Хармоника

Dakle, da proformulisem pitanje da ne zvuci pretenciozno ili uobrazeno: Da li ovakvi tekstovi o Djurisicu i tome slicni imaju cilj da rasciste to ko je bio vojvoda "na svoju ruku" a ko je bio odan Drazi, kako bi se utvrdilo da vecina zlocina za koje se cetnici terete nisu dosli iz komande?
Одговори

Методолошки, стављаш како и зашто пре шта. У смислу шта је било. Дакле, основно је шта је било. Ако си приметио, у оним поглављима из Драже 5, немам како и зашто, немам коментара, закључака. А ти си одмах прешао на то - па и на ово последње питање, које ми тек није на крај памети. Ђуришићу су подметали, верујем да сам га одбранио:

https://www.pogledi.rs/falsifikovan-izve...isica.html

Он је учинио шта је могао да се одмазде спрече или макар умање, верујем да га један објективан суд не би прогласио ратним злочинцем.
Што се тиче Недића, пре 20 година нисам имао довољно информација. Тек после ''револуције'' 2000-те, могао сам да идем у Војни архив и да ''злоупотребљавам'' документа. Први пут кад сам ишао, још се потписивала обавеза да се документа не ''злоупотребљавају''.
Према томе, опуштено, читај полако и једно и друго и треће.
Одговори

(20-07-2020, 09:02 PM)Милослав Самарџић Пише:  Методолошки, стављаш како и зашто пре шта. У смислу шта је било. Дакле, основно је шта је било. Ако си приметио, у оним поглављима из Драже 5, немам како и зашто, немам коментара, закључака. А ти си одмах прешао на то - па и на ово последње питање, које ми тек није на крај памети. Ђуришићу су подметали, верујем да сам га одбранио:

https://www.pogledi.rs/falsifikovan-izve...isica.html

Он је учинио шта је могао да се одмазде спрече или макар умање, верујем да га један објективан суд не би прогласио ратним злочинцем.
Што се тиче Недића, пре 20 година нисам имао довољно информација. Тек после ''револуције'' 2000-те, могао сам да идем у Војни архив и да ''злоупотребљавам'' документа. Први пут кад сам ишао, још се потписивала обавеза да се документа не ''злоупотребљавају''.
Према томе, опуштено, читај полако и једно и друго и треће.
Tesko mi je da ispratim kontinuitet, ispada da svaka knjiga iz savremene istorije gubi na kredibilitetu posle deceniju-dve, jer se do tada sazna neka sasvim nova istina. Razumem da je istorija ziva nauka, pogotovo relativno skorija vremenska desavanja, ali mozete razumeti zasto bi se neko u svemu tome zbunio Smile Meni je, recimo, i dan danas Pecanac nejasan, znam sta je radio, kako je tehnicko pitanje, ali nikad nisam nasao nijedno - zasto?

PS. Drazi ima vise nego Zikinih dinastija Кез
Одговори

(20-07-2020, 09:13 PM)Sima Пише:  PS. Drazi ima vise nego Zikinih dinastija Кез
Па снађи се. БајаБајаБаја
Одговори

Само да онако узгред помемен да комнуистичких зборника има негде око 240...
Добро, нисам све прочитао, али томове 1 и 2, и помало 3, нешто од 4...
Одговори

A sta mislite, koliko je onih koji bodre takvu retoriku procitalo nesto sto su izdali "Pogledi"...Сирома'
Одговори

(20-07-2020, 10:43 PM)Милослав Самарџић Пише:  Само да онако узгред помемен да комнуистичких зборника има негде око 240...
Добро, нисам све прочитао, али томове 1 и 2, и помало 3, нешто од 4...

Треба читати и остале томове. То је цела ратна проблематика. Једно виђење. Када упоредиш са другим, па и трећим - схватиш да за толико деценија није написано ни 10% ратне историје.
Одговори

[video=youtube]http://https://youtu.be/YVOUY5-f-MY[/video]
Одред СДК који је Недић послао Ђуришићу у Црну Гору.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним