(20-07-2020, 04:50 PM)Милослав Самарџић Пише: Чекај, јел ти оно рече да желиш да будеш историчар, или политичар? 

Оде много ка овом другом... Ти си сад тек почео да се бавиш овим, па ти је ту и тамо понешто чудно. Пре дупло више година него што имаш, почео сам да добијам такве смернице, упутства, савете... Само, прикладне том и том времену. Сваких 7-8 година помера се граница, па с њом и мишљења, савети... Замисли да сам послушао...
Него, историју посматрам као математику, дакле покушавам прецизно да опишем шта се десило, без обзира на политичку или какву другу подобност.
Mislim da ste me pogresno protumacili, ali je moja krivica jer se nisam adekvatno izrazio. Taman posla da ja pokusavam vama ili bilo kome ovde nesto da "objasnjavam" ili dajem neki svoj stav, nisam dovoljno obrazovan niti nacitan da bi moje izjave imale ikakav kredibilitet. Ja sam ovde dosao da ucim, ne da poducavam, ili sto se kaze narodski, ne moze sin da uci oca kako se prave deca
Daleko bilo da me zanima politika, to sto sam rekao vise je bilo kao pitanje od nekog ko se u to dovoljno ne razume. Jer, gledajuci vase intervjue 20 godina unazad, mozda gresim, ali primetio sam sve vecu iskljucivost. Na primer, u debati sa jednim partizanskim borcem iz 1998. (na youtube) pricali ste u korist Nedica, dok zadnjih godina o njemu pricate u negativnom kontekstu. Razumem da se stvari profilisu kroz godine, jer su pre 30 godina u istoriografiji cetnici, nedicevci i ljoticevci bili jedno te isto, pa je odbrana jednih uslovljavaja da branite i ove druge. Ovakav stav o Pavlu Djurisicu, ali i o Milutinu Jankovicu koji je spomenut u jednoj temi nedavno, nije mi imao smisla, jer imam osecaj kao da se profilise ko je bio "pravi" cetnik a ko ne. Nije mi jasan krajnji cilj toga.
Morate na ove moje "ispade" gledati kao na investiciju s moje strane - ja sada mogu da opravdam svoje neznanje zbog godina, sto se kaze "zelen" sam, ali sramota bi bilo kad bih imao duplo od toga koliko sada imam i da tada ne znam kao sada. Bolje sramotiti se dok si mlad, jer se onda prasta. Ali dajte vi meni vremena, za 10 godina umecu i ja da kazem nesto pametno. Mislim, ipak nisam ni srednju jos priveo kraju
Dakle, da proformulisem pitanje da ne zvuci pretenciozno ili uobrazeno: Da li ovakvi tekstovi o Djurisicu i tome slicni imaju cilj da rasciste to ko je bio vojvoda "na svoju ruku" a ko je bio odan Drazi, kako bi se utvrdilo da vecina zlocina za koje se cetnici terete nisu dosli iz komande?