(03-02-2020, 07:31 PM)Милослав Самарџић Пише: (03-02-2020, 03:35 AM)zstoja Пише: (03-02-2020, 02:07 AM)Милослав Самарџић Пише: Остоја, нема право ЦГ да узме цркве СПЦ, као што ни Америка нема право да узме цркве СПЦ у Америци.
Nema ako se crkva odvoji od drzave. Al to u Americi strogo odvojeno, na Balkanu slabo. I u Evropi slabo. U Americi ne postoji crkva koja je pod vlasnistvom drzave. Sve crkve privatne.
Ja sam za to da se crkva odvoji od drzave strogo. Ali to je sad malo komplikovano....
E sad, svako moze da nabije na nos Srbiji kako ima crkve u svom vlasnistvu, ali CG ne dozvoljava da ima crkve u svom vlasnistvu.
Evo vidi:
![[Слика: 5d105f14-efcc-4ed0-baa3-47d60a0a0a64-hra...iewOrg.jpg]](https://portalanalitika.me/storage/2019/06/24/thumbs/5d105f14-efcc-4ed0-baa3-47d60a0a0a64-hramsava-previewOrg.jpg)
Ово нема везе са црквом. Ово је комунизам. Купио сам плац на периферији КГ 1992. и исто овако ми пише. Нисам ни знао да је власник држава док нисам хтео да продам. Испоставило се да је проблем продати.
Знаш кад бих се сетио да нисам власник, а купио сам?
Чека се одавно неки закон да то реши. Али стално одлажу. Ваљда што је пола градова саграђено на туђем.
Kako nema veze sa crkvom kad pise Hram Svetog Save. Dal je iz komunizma ili nije...sigurno da jeste, ali to je validno...jos uvek. Vidis kad izvuceno iz katarstra 23. juna 2019..
"Parcela na kojoj je Hram Svetog Save, najveća pravoslavna crkva u okviru Srpske pravoslavne crkve (SPC), nalazi se u vlasništvu države. Javno dostupni podaci katastra nepokretnosti pokazuju da se Hram Svetog Save na Vračaru, u centru Beograda, nalazi na zemljištu koje je državna svojina. SPC na toj parceli ima pravo korišćenja."
"Istovremeno, u Srbiji su u državnoj svojini pojedine parcele na kojima su verski objekti SPC. Na državnim parcelama su neke od beogradskih crkava, važne zbog svog kulturno-istorijskog značaja. Na tom zemljištu SPC ima pravo korišćenja, ali ne i vlasništva."
Tako i CG moze da proglasi da je nesto od kulturnog znacaja.
Ai SPC ima pomoc od drzave, mozda i ostale religije...treba to sve odvojiti od drzave. Ne valja drzava da gura nos svuda, posebno en u religiju. Retko gde drzava uradi nesto pametno... Cak i u Americi. Vozi nas taksista u NY, i autobus zauzeo pola raskrsnice, a zeleno iz drugog smera. I on kaze; Vidids, da sam ja onako stao i zagradio prolaz, mene bi kaznili, a ono drzavni autobus i gledaju mu policajci kroz prste... DRZAVNO...to je potencijalna propast. Milion primera i u Americi, mad anjih daleko vis eganjaju i kontrolisu, ali opet....za privatno je to nista.
Evo ovde, ja sam 15km od Kartera, to jedna jos veca rupa od ove moje, neverovatno ali ima.
I to mesto je proglaseno za istorisi znacajno zbog ovog komuniste, i sestra sto radi kod nas i stamo satanuje, a sirotinjsko mesto, placa veci porez, al ko te pita.
E ako ocete mogu vam ispricam o Karteru...on je vrlo cenjen u Srbiji od ...komunista.
Neka sto ga zna i tyako se druzi dolazoi kod nas kao pacijent i tako kad on izbaci neku knjigu, ona donese potpisano da mi to citamo. Eeee, ja i d aznam engleski ne bi citao.
Inace ona radil akod njega kao daktilografkinakji kad on stolovao(sto kaze Prosvetar

). To stolovao verovatno od udarnja pesnicom o astal?
I pred druge izbore Karterove, koje on izgubio, on aupozna buduceg muza. I nekako se posle izbor anadju njih dbvoje i Karter i taj Amer kaze:
Ja da napravim salu, kazem: Da vi niste izgubili izbore ja ne bih imao nju za zenu.
Kaze Amer: On se sav smrknu...nista ne rece.
A drugi Amer mi kaze da je on OK, ali ga ne cene nesto kao predseednika.... Dolazio on ovde da nesto prica i dudili mojoj zeni kartu da ga gleda...al ona nije htela.... Njemu ovo mesto dodje ko velegrad.
------------
Sad sam procitao: Hram Svetog Save se pravi 85 godina, od 1935..
Onda ja nadjem za koliko napravili piramidu u Egiptu. Oko 20 godina.