Поруке: 2,279
Теме: 22
Придружен: Jul 2013
Углед:
233
Gomilanje trupa u južnoj Bugarskoj samo da bi ušli u Makedoniju preko teškog planinskog terena nema mnogo smisla.
Zašto bi komplikovali sebi život ako imaju bolji pravac preko moravske i vardarske doline?
Поруке: 4,401
Теме: 55
Углед:
648
Да не помињемо да су се само два дана раније обавезали да не захтевају пролаз кроз Југославију, па не знам како би то "ушли у савезничку земљу" на свом путу у Грчку.
"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Поруке: 1,171
Теме: 7
Придружен: Feb 2019
Углед:
250
Значи исто би било и да није било пуча а исто би било и да кнез Павле није потписао уговор о Тројном пакту ништа није зависило од Срба . Једино паметно што су могли да ураде је било да су послушали Дражу и спремили се за герилски рат и сакрили оружје по планинама.
Углед:
648
(31-03-2019, 12:52 PM)Милослав Самарџић Пише: (31-03-2019, 12:34 PM)Николај Пише: Да не помињемо да су се само два дана раније обавезали да не захтевају пролаз кроз Југославију, па не знам како би то "ушли у савезничку земљу" на свом путу у Грчку.
Њихово обавезивање је врбов клинац, а има и она шема са одласком кнеза код Хитлера.
Можда да, можда и не, то не може да зна нико, и свако нагађање у том правцу нема везе са историјом.
Оно што је сигурно, то је да своје обавезе
нису прекршили, све док им нисмо гурнули прст у око.
"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Углед:
648
(31-03-2019, 02:11 PM)Милослав Самарџић Пише: (31-03-2019, 01:02 PM)Николај Пише: (31-03-2019, 12:52 PM)Милослав Самарџић Пише: (31-03-2019, 12:34 PM)Николај Пише: Да не помињемо да су се само два дана раније обавезали да не захтевају пролаз кроз Југославију, па не знам како би то "ушли у савезничку земљу" на свом путу у Грчку.
Њихово обавезивање је врбов клинац, а има и она шема са одласком кнеза код Хитлера.
Можда да, можда и не, то не може да зна нико, и свако нагађање у том правцу нема везе са историјом.
Оно што је сигурно, то је да своје обавезе нису прекршили, све док им нисмо гурнули прст у око.
Тачно. Али одговорни људи предвиде макар један потез противника, као у шаху, да не би дошли у па(к)т позицију.
Зато су одговорни људи од 27. марта од два зла изабрали оба - остали потпуно при пакту и изазвали напад на земљу.
Цитат:Тако је. Ни њихова јавност, ни њихова војска, нису знали за Цветековићево тумачење пакта (као да није ни потписан)
Какво "Цветковићево тумачење"? Стварно не знам шта покушавате са оваквим стварима да постигнете?
Цитат:Беч, 25. марта 1941.
Господине Министре Председниче,
У име и по налогу Немачке Владе имам част саопштити Вашој Екселенцији следеће: Поводом приступања Југославије Пакту трију сила које је данас учињено, Немачка Влада потврђује своју одлуку да ће увек поштовати суверенитет и територијални интегритет Југославије.
Изволите примити, Господине Министре Председниче, уверење о моме најодличнијем поштовању.
Јоахим фон Рибентроп
Беч, 25. марта 1941.
С позивом на разговоре који су били вођени поводом данашњег приступања Југославије Пакту трију сила, имам част да Вашој Екселенцији у име Владе Рајна са овим потврдим споразум између Владе Сила Осовине и Краљевске Југословенске Владе о томе, да Владе Сила Осовине за време рата неће упућивати Југославији захтев да дозволи пролаз или превоз трупа преко југословенске државне територије.
Изволите примити, Господине Министре Председниче, уверење о моме најодличнијем поштовању.
Јоахим фон Рибентроп
У Беч, 25. марта 1941.
У вези разговора који су вођени приликом данашњег приступања Југославије Пакту трију сила, част ми је потврдити Вашој Екселенцији у име Владе Рајха, споразум између Влада Сила Осовине и Краљевине Југославије о следећем:
Немачка и Италија уверавају Југословенску Владу с обзиром на војну ситуацију, да неће са своје стране поднети никакав захтев за војну помоћ. Ако би Југословенска Влада у било ком тренутку сматрала да је у њеном властитом интересу да учествује у војним операцијама Сила Тројног пакта, оставља се Југословенској Влади да закључи одговарајуће војне споразуме са Силама Тројног пакта.
Молећи Вас да предња саопштења сматрате као строге тајне и да их објавите само по споразуму са Владама Сила Осовине, користим се и овом приликом, Господине Министре Председниче, да Вам изразим своје најодличније поштовање.
Јоахим фон Рибентроп
У Беч, 25. марта 1941.
Гсподине Министре Председниче,
У вези разговора који су вођени приликом данашњег приступања Југославије Пакту Трију сила, част ми је потврдити Вашој Екселенцији у име Владе Рајха споразум између Влада Сила Осовине и Краљевине Југославије о следећем:
При новом уређењу граница на Балкану водиће се рачуна о интересу Југославије за једну територијалну везу с Егејским морем путем проширења њеног суверенитета на град и луку Солун.
Молећи Вас да предње саопштење сматрате као строго тајно и да га објавите само по споразуму са Владама Сила Осовине, користим се и овом приликом, Господине Министре Председниче, да Вам изразим своје најодличније поштовање.
Јоахим фон Рибентроп
Идентичне му је предао и Ћано.
(Последња измена: 31-03-2019, 02:24 PM од
Николај.)
Углед:
648
(31-03-2019, 06:05 PM)Милослав Самарџић Пише: Рецимо тумачење овога:
''Немачка и Италија уверавају Југословенску Владу с обзиром на војну ситуацију, да неће са своје стране поднети никакав захтев за војну помоћ''.
Зар ово не значи да неће тражити помоћ само ''с обзром на војну ситуацију'', то јест, да ће тражити помћ ''с обзиром на војну ситуацију'', већ током априла 1941, када се спремају на СССР?
Да ли знамо да испод прве две ноте постоји Рибентропов потпис?
Писао сам већ на претходној страни да не можемо споразумом да добијемо само права, а други само обавезе, и да је то максимум који смо могли да извучемо, неупоредиво више него што су добили остали.
Немци нису планирали да нападају СССР у априлу те године, већ у мају, па су померили за јун. С обзиром да су напредовали до краја године на свим фронтовима, тешко да би од нас захтевали помоћ те врсте. Можда би касније, а можда и не, али опет, то није историјска расправа.
Наравно да су и Рибентроп и Ћано потисали све ноте. Не мислите ваљда да би му на церемонији приступа Пакту тутнули у руке неко непотписано парче папира да га спаламуде на брзину.
Поруке: 16,985
Теме: 632
Углед:
1,870
Делује ми сумњиво и волео бих да видим потпис.
А ово за рат, пусти претпоставке око датума. Факат је да смо потписали да ћемо им дати војску кад затраже. Да ли се слажемо око тога?