Оцена Теме:
  • 3 Гласов(а) - 5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

U ime naroda represija u Srbiji 44-53

06/06/2014 10:28
Zašto Eva Nahir nije došla

Kad Srđan Cvetković, doktor istorijskih nauka, falsifikuje istorijske činjenice na izložbi u Istorijskom muzeju Srbije,“U ime naroda – politička represija u Srbiji 1944 – 1953” (na šta sam već ukazivao u tekstovima “Jedna bezumna izložba” i “Dan pobede”), onda nam se arogantno demonstrira kako je i u informatičkom dobu, usred Beograda, poželjno da, urbi et orbi, jedan doktor nauka prodaje nadriistoriografsku maglu. Ta magla, puštena u etar uz svesrdnu podršku Ministarstva kulture Republike Srbije i pojedinih ljudi od imena i dela, grandomanska je laž.

No, kad isti taj Cvetković, na svima dostupnom fejsbuk-profilu pomenute izložbe, napiše da moja malenkost na jednu od njenih tribina, na koju je pozvana, nije došla “zbog nespremnosti da na njoj učestvuje”, onda je to jedna sitna laž koja otkriva svu minornost moralnog profila ovog čoveka.

Izvrtanje istorijskih činjenica jeste bezumna laž, ali u njoj ima sistema, kojim se trasira jedna uspešna karijera. Međutim, kad se laže en detail, onda je to kapric puke izbezumljenosti. Summa summarum, jedan izbezumljen čovek autor je jedne bezumne izložbe.

Ovde govorimo, dakle, o lažima, a ne o neistinama, jer je neistina samoobmana u nedostatku raspoloživog dokaza, a laž je svesno propagiranje neistine. Laž je represija nad umom.

Blagodareći svojim kritičkim napisima o bezumnoj izložbi, pozvan sam da učestvujem na tribini. Desetak dana pre nego što je trebalo da bude održana, telefonirao mi je pi-ar Istorijskog muzeja Srbije, Nenad Beljinac, i uljudno me pozvao. Odgovorio sam tada da bih rado učestvovao, ali da, tog 29. maja, najverovatnije putujem u Temišvar na jedan pozorišni festival. Dogovorili smo se da se čujemo kroz osam dana, kad ću izvesno znati da li putujem.

Istog tog dana kad smo prvi put razgovarali, 19. maja, na fejsbuk-stranici izložbe pojavila se sledeća, korektna informacija, o najavljenoj tribini: “’Čemu nenarodna izložba U IME NARODA?’, voditelj Velja Pavlović, gosti: S. Cvetković, Zlatko Paković i Predrag Marković”.

Prošlo je osam dana, pi-ar IMS-a javio se tačno u ugovoreno vreme, a ja sam mogao samo da potvrdim da ću upravo onog dana kad je tribina zakazana, putovati u Temišvar (o tom mom putešestviju i festivalu TESZT, čitaoci mogu nešto saznati u sutrašnjem broju Danasa).

Tog dana kad sam po drugi put razgovarao sa Beljincem, 27. maja, na fejsbuk-stranici izložbe, Cvetković Srđan upisuje sledeće: “

IZLOŽBA U IME NARODA: IZVINJENJE I OBAVESTENJE: IZVINJAVAMO SE NA PROMENI PROGRAMA: Tribina: JEDNA (UMO)BOLNA IZLOŽBA? sa gostima S. CVetkovicem, P. Markovicem i Zlatkom Pakovićem novinarem Danasa je OTKAZANA zbog nespremnosti Zlatka Pakovića da na njoj ucestvuje. Takodje pokusaj da se pozovu drugi kriticari (A. Novakovic, Z. Jelisavac) nije urodio plodom. Tribina ce biti organizovana cim se nadje jos jedan konj za trku da ne bude samo sa jednim.Umesto nje u cetvrtak u 18 casova poslusajte fenomenalnu EVU NADIR o GOLOM OTOKU sa gostima, Aleksandrom Mandićem, Goranom Markovićem, Dragoslavom Mihailovičem i jednim gostom iznenadjenja. Dodjite uzivajte u slobodnoj diskusiji ulaz na tribinu je besplatan! Vidimo se!”

Nemam ni jedan jedini razlog da ne verujem da je Nenad Beljinac moje opravdanje za izostanak sa rečene tribine preneo verno, ali to nimalo nije smetalo Cvetkoviću da napiše nešto sasvim drugo. Pa taj čovek je, na izložbi, kao fotografiju sa Golog otoka poturio fotografiju iz nacističkog logora Buhenvald! Kad ume tako opako i masno da laže, šta je za njega da laže bespredmetno i posno!

Ovde ostavljam sasvim po strani, na brzu ruku izmenjeni, naslov tribine i uvredu koju je Cvetković uputio i svom kolegi, takođe doktoru istorijskih nauka, Predragu J. Markoviću, nazvavši ga konjem, a pažnju usmeravam na najavu dolaska u IMS časne svedokinje i poštene žene Eve Nahir, čije prezime Cvetkoviću, očigledno, nije poznato.

Ali, Eva Nahir nije došla. Bila je tako blizu, u Čakovcu, gde je proglašena prvom počasnom građankom ovog grada, ali, eto, nije htela da bude deo izložbe “U ime naroda”. Zašto ta istinska žrtva Titovog režima nije došla na tribinu organizovanu navodno u čast žrtava tog režima? Zato što ova i ovakva izložba vređa upravo istinske žrtve, prljajući njihova časna imena, koja tu, rame uz rame, stoje sa imenima fašističkih propagatora i slugana nacističkog okupacijskog režima.

Gromopucatelno najavljena kao “fenomenalna Eva Nadir”, ova plemenita starica, koja se zove Eva Nahir, odbila je da postane još jedan od fenomena ove bezumne izložbe i njenih propratnih programa, na šta su, pak, pristali mnogi čije delo cenim. Njihova imena Cvetković s ponosom ispisuje, ali o izostanku “fenomenalne Eve Nadir” ni mukajet.

Eva Nahir (1918), kojoj je porodica ubijena u Aušvicu, posle svog golootočkog utamničenja i smrti muža na istoj robiji, smrti koja je proglašena samoubistvom, emigrirala je sa ćerkom 1954. godine u Izrael, gde, u jednom kibucu, živi već šest punih decenija.

http://www.danas.rs/danasrs/kolumnisti/z..._id=282912#
Одговори

Прошле недеље у Словенији одржан је референдум о условима прегледа документа у историјским архивама. Словеначка влада је у јануару донела закон према којем због приватности при прегледу документа морају се затајити имена запослених у тајној полицији у Титово време и остали појединци. Потписници референдума затражили су да закон буде промењен и да се сазнају имена.
Одговори

Лука један од најбоље вести што сам чуво на овај сајт.....

Хоћели бити нешто организовано од Срби твз Православци из Републике Српске и Србије ко ће тражити Словенци да њихово Архиве од Србије, садашње РС-Босне и хрваске ће исто бити отворене.....зашто очекивам КОМУНИСТИЧКИ притичких поготово од Србије да то угуше.....ја верујем да оних то раде саде....или имају нешто договорено!
Одговори

IZLOŽBA U IME NARODA! - OZNA MAČ REVOLUCIJE 13. 05. 2014

https://www.youtube.com/watch?v=7K4kO9c0...e=youtu.be
Одговори

https://www.youtube.com/watch?v=7K4kO9c0...e=youtu.be

ДОК ЗИНЕТЕ ЛАЖЕТЕ!

"Институт за Савремене Историје"
Јели су ти били саветници Крадоша Балајић и Серија Равне Горе.....

Још један Мегатренд.....
Одговори

Чуо сам да је смењен директор Историјског музеја Србије, да није можда због актуелне изложбе?
Одговори

Б. Субашић: Тајно братство ознаша - моћно и недодирљиво
23 фебруар 2014 Б. Субашић

Многи сматрају да комунистичка тајна полиција није нестала, већ се преобратила у интересна братства у крви. Наследници „ознаша“ су и даље битни људи у свим државама бивше Југославије

ИЗРАЗ "Озна све дозна" и данас је узречица иако је прва југословенска комунистичка тајна служба, формално, одавно отишла у историју. Историчари који се баве Озном сматрају да је реч о феномену подсвесног сећања на самртни страх који су око себе ширили људи чија је реч водила пред стрељачки строј или у тамницу. Они наглашавају да је тајно братство ознаша и њихових наследника још увек моћно и недодирљиво.

- Одељење за заштиту народа - Озна, прва је тајна комунистичка полиција чија амбиција никад није била да служи друштву већ да њиме господари. Из ње су настале све остале тајне структуре на територији Југославије. Озна је формирана само с једном задатком, да контролише власт у држави и зато се увек фиксирала изнад система. Никада није нестала, само се више пута трансформисала, савршено се прилагођавајући политичким околностима. Ознино братство није идеолошко, већ интересно. Свеједно им је да ли влада идеологија комунизма, национализма или европских интеграција - каже историчар др Коста Николић, из Института за савремену историју Србије.

Његова књига "Озна - мач револуције", у издању "Службеног гласника", изазвала је огромну пажњу јер је прво научно дело које покушава да реконструише слику деловања Озне, која је формално постојала од 1944. до 1946, а онда се трансформисала у службе државне и војне безбедности. Као највећи проблем у истраживању Озне историчар наводи проналажење доказа и сведочанстава.

- Један од преживелих припаднике службе, цинично ми се насмејао у лице и рекао: "Знам шта хоћете да пронађете, али нећете успети. Кад год је била турбулентна ситуација, прво се палила документација о сарадницима и тајним операцијама. А турбуленција је било много". Нашли смо ретке наредбе Озне са напоменом да морају да се униште одмах по читању. Документација је уништавана или крадена, јер је била моћно оружје за борбу у самом врху власти - каже др Николић.

Нарочито је уништавана грађа Озне у Србији, где је 1944. и 1945. обавила највише "дивљих" ликвидација. Државна комисија за истраживање тајних гробница успела је да нађе имена 52.000 жртава, али сумња се да је Озна побила бар 70.000 људи. Иако је документација о томе уништавана 1966, после пада Ранковића, историчари су, ипак, успели да открију ужасна сведочанства.

- Чим је Озна дошла у Београд, почела су "дивља чишћења", стрељања по кратком поступку. Накнадно би формирали преки војни суд у некој елитној партизанској формацији, на пример, Првом пролетерском корпусу. Зато у документима пише да су људи побијени одређеног датума, а осуђени 10-12 дана касније. Пракса је била прво побиј - онда легализуј. Посебна прича су документи где уз имена стрељаних стоји број квадрата његових "усељивих" станова - каже Николић.

Шефови Озне су као "мач револуције" у првој сечи потаманили противнике нове власти, па макар били и само потенцијални. Затим су наредили скидање глава "колебљиваца" у својим редовима.

По речима Николића, агентура Озне је формирана 1944, по принципима совјетских тајних служби за елиминисање свих непријатеља комунистичке револуције. Међутим, убрзо је прерасла у тајну организацију коју је интерсовала само моћ.

- Озна је братство у крви и злочину. У њега се улазило акцијама високог стила, да се покаже способност и лојалност. А кад се у то уплете крв, онда је лојалност загарантована. За тако нешто био је неопходан патолошки склоп личности, којима је тај одвратни посао представљао задовољство. Експлозија њихове патологије обуздавана је привилегијама, шефови Озне постајали су као министри полиција, а сви истакнути ознаши и удбаши завршавали су у дипломатији. Тако је проширена делатност тајног братства у крви које се и данас држи и штити, помаже материјално и политички, свим могућим везама - тврди др Николић.

Он нагалашава да у ознашко-удбашком клубу нема националних и верских подела, иако су се у грађанском рату они формално ставили у службу својих нових држава и нација.

- На личном плану то ништа није променило, потомци ознаша су веома битни људи на простору целе бивше Југославије, и та хоботница складно функционише. Недавно је један бивши високи српски безбедњак посветио своју књигу хрватском колеги Јосипу Перковићу. Шта мислите, зашто је Хрватској, која се наводно одрекла комунизма, било тако тешко да изручи бившег југословенског удбаша. Није он моћан као појединац, већ као члан братства. Знате ли ко су били главни протагонисти првог круга приватизације. Ко су ти наши бизнисмени, одакле им новац, како су само они били успешни у време опште беде и распада. Сви они долазе из братства Озне, директно из тајних служби или су их оне створиле и држале под контролом - закључује др Николић.

СВИ ТИТОВИ ШПИЈУНИ

СОВЈЕТСКИ обавештајци који су се 1944. спустили падобранима у близину Босанског Петровца, према званичним подацима, били су први инструктори Озне, чији су официри касније ишли на школовање у СССР.

- Ипак, ознаши нису научили занат тада. Комунистичко вођство партизана је од 1941. имали безбедносну службу, са задатком да фокусира "народне непријатеље" и "пету колону", што је био назив за све противнике комунизма. Комунисти су кренули у устанак због револуције и њихов приоритет је било освајање власти, а тајна служба је по Титовим речима била најмоћније оружје. Прве посебне чете за борбу против "пете колоне" формиране су 1943. у Хрватској и Босни - објашњава др Коста Николић.
Додатак:
ЧАК 18.000 АГЕНАТА ФАСЦИНАНТАН је податак из пролећа 1946, кад је Озна имала задатак чишћења армијских јединица. Да би политички контролисали војску, у једном тренутку било је ангажовано 18.000 агената Озне у јединицама југословенске армије. Зо показује суштину Озне. Она није шпијунирала ни Црвену армију, ни америчку војску, већ своју оружану силу. Ђилас је касније признао да му се жена жалила, кад је био на врхунцу моћи, да се плаши Озниних агената - наглашава Николић.
Извор: Вечерње Новости
Одговори

(17-06-2014, 12:02 PM)Вукашин Петковић Пише:  Чуо сам да је смењен директор Историјског музеја Србије, да није можда због актуелне изложбе?

Miroslav Zivkovic Sire
Obavestavam sve svoje prijatelje da sam smenjen sa mesta sa mesta direktora istorijskog muzeja Srbije po nalogu Tasovca a potpisao je moj predsednik Vucic.Zamereno mi je sto sam prebacio posmrtne ostatke Milunke Savic u aleju velikana i pokrenuo muzej Srbije.Nemojte biti Srbi bice vam bolje.

преузето са профила Мирослава на Фацебоок.https://www.facebook.com/photo.php?fbid=658026527615284&set=a.409888922429047.99378.100002238296603&type=1&fref=nf
Одговори

Изјава Мирослава Живковића поводом смене са места директора Историјског музеја Србије2014-06-18 09:34
Легално сам изабран на конкурсу, а министар и државни секретар су поништили одлуку УО из њима знаних разлога. До мог доласка у Историјски музеј Србије просечна посета је била до 1.500 људи, од кад сам в. д. директора повећана је на 50.000. Приходи су скочили за хиљаду одсто, добили смо орден, постали смо институција од националног значаја. Иницирао сам пребацивање посмртних остатака Милунке Савић, постављање плоче кнезу Михаилу. Изгледа сам много српског урадио и то смета.
Одговори

Na izložbi u "U ime naroda" sutra diskusija sa protivnicima ove postavke
Vuk Z. Cvijić | 18. 06. 2014. - 17:49h | Komentara: 5

Večeras se na izložbi u “Ime naroda” posvećenoj komunističkiom zločinima održava tribina posvećena stradalim na Šabačkom mostu,a za sutra je planirana tribina sučeljavanja mišljenja sa protivnicima ove izložbe.

Večeras je održana i promocija dnevnika preživele logorašice dr Ružice Vojić, na tribini učestvuju Gojko Lazarev, predsednik Višeg suda u Šapcu Branislav Stanković, istoričar kustos - Narodni muzej Šabac, Vera Popović - Milošević, potomak žrtve, dok će glumac Branislav Lečić čitati izvode iz dnevnika dr Ruzice Vojić, preživele logorašice.

Za četvrtak 19. jun u 18 sati planirana je tribina “Čemu (bez)umna izložba U ime naroda”.

Predviđena je diskusija o karakteru izložbe sa njenim kritičarima kao i potrebi sučavanja sa totalitarnim nasleđem.

Kao učesnici pozvani su: dr Predrag Marković, istoričar, Mijat Lakićević, novinar, Zlatko Paković, novinar i dr Srđan Cvetković, istoričar i autor izložbe.
http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/474516/...e-postavke
Одговори

"Са великим задовољством Вас позивамо да у ЧЕТВРТАК 17. јул 2014. 18 часова дођете на трибину: ДРАЖА МИХАИЛОВИЋ ГЕНЕРАЛ ЈВуО - ПРВИ ГЕРИЛАЦ ИЛИ ИЗДАЈНИК!?

учествују:
др Коста Николић, историчар,
др Бојан Димитријевић, историчар,
Новица Стевановић, пуковник и познавалац војне стратегије ЈВуО
Перо Симић публициста, аутор књиге о генералу Дражи Михаиловићу

Видимо се!"
https://www.facebook.com/events/14440360...pe=regular

Милославе што тебе не позваше да учествујеш? Креза
Одговори

Звали су ме, али тих дана радимо на наставку серије.
Одговори

Изложба на тему ''Тито - човек са стилом'':
http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/rep...-sa-stilom
То је изложба по мери ове државе - а не изложба о ''црвеном добу'' - то је изожба коју тражи ''елита'', која ће бити рекламирана, против које неће бити протеста и демонстрација...
То је изложба која показује где смо - дакле на дну. Ево да поменем само основни факат овде: они за диктатора и масовног убицу и даље користе термин ''човек''! А да не говорим о том елементарном фалсификовању историје, где се покондиреност назива стилом.
Одговори

ОПТУЖНИЦА, ДОКАЗ И ПРЕСУДА МОНСТРУОЗНОМ РЕЖИМУ

Изложба У ИМЕ НАРОДА аутора др Срђана Цветковића и групе његових сарадника, чија поставка већ три месеца стоји у Музеју савремене историје на Тргу Николе Пашића у Београду, обелоданила је дуго прикривану истину о геноцидном злочину комунистичких власти у Србији у раздобљу од 1944. до 1953. године.

Закаснела сазнања о размери тога злочина нису, међутим, ни изблиза добила одговарајући одјек у јавности, нити су бар у приближно довољној мери утицала на државне органе Србије да предузму неопходне и неодложне мере да се на основу тих сазнања изврши снажан утицај на преоцењивање крупних догађаја из наше блиске прошлости, толико важних за наше даље равнање, сналажење и преживљавање. Личан херојски подвиг ауторског тима утолико је значајнији и већи што је изведен личним ентузјазмом и улагањем, без готово икакве материјалне и организационе потпоре и помоћи државних институција.

Осим осветљавања назначеног раздобља у којем су такозвани „ослободиоци“ на монтираним процесима, а најчешће и без икаквог суда, убили на десетине хиљада недужних грађана, ова изложба бацила је право светло и на целокупно ратно и предратно деловање комунистичког покрета у Југославији и посебно у Србији. Намеће се недвосмислен закључак да је реч о злочиначкој организацији којој су патриотски, антифашистички и еманципаторски слогани били само изговор да се зарад туђинских циљева докопа власти, пороби Србију и српски народ физички, ментално и морално осакати.

Део пропратних програма показао је, међутим, да су неке друге земље из бившег комунистичког лагера далеко одмакле не само у распознавању, именовању и правилној осуди комунистичке пошасти, него и у законској регулативи која прописује стручно истраживање злочина, идентификовање њихових починилаца и жртава те обележавање бројних стратишта и масовних гробница које су прогутале стотине хиљада недужних а зверски уништених живота. Посетиоци Изложбе у то су се уверили на примерима Пољске, Мађарске и Словеније. Запањујуће али и отрежњујуће делује подадак да је само у маленој Словенији обрађено и означено 650 таквих осведочења монструозности лажних комунистичких бораца за добро човечанства.

Зашто је у Србији до данас означено само једно такво место? Па чак и оно искључивом заслугом твораца ове изложбе! Зашто су и српски државни врх, и научне установе, и медији, чак и Српска православна црква, ову изложбу дочекали и испратили са нелагодом и снебивањем? Зар да се и даље прећуткује сада већ и обелодањен најмонструознији злочин над властитим народом, чији су се починиоци сити (богато) наживели и наумирали природном смрћу и чији бројни наследници и даље јашу на грбачи народа чију су кичму њихови непосредни преци сломили? Сви од реда дужни су да одговоре на та питања. Дотле, учесници и посетиоци овогисторијског догађаја имају пуно право да од надлежних захтевају

- да се држава Србија извини српском народу и другим народима који са њим живе због злочиначког и геноцидног понашања представника власти у државним органима у времену комунизма, - да се пронађе простор у којем ће се изложба У ИМЕ НАРОДА налазити као стална, али и допуњива, поставка, - да се одлуком Министарства просвете наложи свим школама у Србији да са ђацима изложбу посете и обезбеде им стручна објашњења, - да се у сагласности са научно доказаним истинама изврше бројна преиначења у школским, универзитетским, јавним и свим другим освртима на комунистичко време, - да се укину и промене идеолошки називи спортских, уметничких и других организација, називи улица и насеља и сл. - да се спроведе одговарајућа скупштинска процедура и установи законска регулатива која ће обезбедити трајно финансирање научних и других истраживања и дејстава ради откривања, идентификовања и рехабилитације жртава комунистичког терора у Србији и у земљама боравка српске емиграције, и проналажења, откопавања и обележавања стратишта и масовних гробница широм Србије.
http://www.peticije24.com/93361
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним