Оцена Теме:
  • 4 Гласов(а) - 4.75 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Корона вирус: Како и зашто?

Oftalmolozi očekuju više kratkovide dece zbog pandemije

Nemački oftalmolozi očekuju da će se zbog pandemije povećati broj kratkovide dece jer umesto na otvorenom provode više vremena kod kuće pred ekranima mobilnih telefona i tableta.

https://rs.n1info.com/zdravlje/oftalmolo...pandemije/
Одговори

Zabranjen vatromet u Holandiji, evo i kako:

https://twitter.com/aginnt/status/147718...-kovida%2F
Одговори

(02-01-2022, 08:14 PM)Mitic Пише:  Oftalmolozi očekuju više kratkovide dece zbog pandemije

Nemački oftalmolozi očekuju da će se zbog pandemije povećati broj kratkovide dece jer umesto na otvorenom provode više vremena kod kuće pred ekranima mobilnih telefona i tableta.

https://rs.n1info.com/zdravlje/oftalmolo...pandemije/

Kratkovidost nije strasna ako se moze ispraviti naocaram. Ona druga je strasna, gde ni cvikeri ne pomazu.
Одговори

(02-01-2022, 07:08 PM)zstoja Пише:  
(31-12-2021, 09:25 AM)Vlad Alekš Пише:  
(30-12-2021, 08:24 PM)Милослав Самарџић Пише:  ”Српске новине”: КОВИД КОМУНИЗАМ
Како би то рекао Пекић, прође још једна година коју је појела корона. Или, боље речено, коју су појели политичари који користе пандемију као изговор за спровођење својих циљева. Ти циљеви везани су за контролу над грађанима широм света, под изговором да их они, заправо, штите.
ЦЕЛИ ЧЛАНАК:
https://www.pogledi.rs/srpske-novine-kov...26599.html

Самарџићу, углавном пишеш добре текстове. Понекад имам неке замерке, али то не можемо да расправимо овде на форуму, у писменој форми. Доћи ћу првом повољном приликом у Крагујевац, па ћу вама "острашћенима из Погледа" одржати једно предавање у кафани. Ово под наводницима је шала, а ти добро знаш и чија је. Smile
Елем, укратко - ја мислим да ово није ковид фашизам, нити ковид комунизам. Ово што траје безмало две године је - ковидизам. Шта је ковидизам? То је нови облик тоталитаризма, који се ослања на медицинску страховладу. Ковидизам је глобални неолиберални феудализам. Видиш како се лако удара у дрво главом у шуми појмова. Једна светска влада коју нико није изабрао. Једна сталешка организација здравствених радника на глобалном нивоу. Безброј малих феудалаца, читај "легално" изабраних влада, који извршавају одлуке централне светске владе.
Ово што сада гледамо, никада нисмо видели у овој форми. А шта нам спремају? То ћемо тек видети.
Раније смо виђали поделе на робове и робовласнике, кметове и феудалце, раднике и власнике капитала, више и ниже расе... Нове поделе изгледају овако: вакцинисани и невакцинисани, тестирани и нетестирани, они који носе маске и они који не носе маске. А заправо, главна подела је на оне који верују медијима "главног тока" и на оне који не верују.
Што се мене лично тиче - иако радим на изузетно ризичном радном месту, до сада се уопште нисам тестирао, нити вакцинисао. Маску носим само у екстремним ситуацијама. И тако ћу да терам док не умрем, на овај или онај начин.

Nije kovid komunizam. Ako pod komunizmom podrazumevas ono sto pricao Marks, ond anije, jer to ne moz e da postoji.
Ali ako pod komunizmom podrzumevas oblik diktature gde postoji mali broj bogatih a ostali da s edrze u pokornosti nekom "religijom"(sad aje to bolest), onda je to to.
Ti uglavnom mis;lis d asi mnogo pametan, al nisi.

Pazi mora dodje u Kragujevac....hahahaah, svast asam cuo na forumima ali ovo nikad. Smile Ne moze ovde d amu objasni. Jel ti to nosis neke skalamerije prilikom objasnjavanja ljudima, neku tehniku imas, p ane mpoze ovako rpeko pisanja?

A i ne pise bas Miloslav dobro bas svaki put....al si ti pun sebe, je...te, odkle si ti sleteo na ovaj forum? Jedino kao ti uvek pises podjednako odlicno. Smile

Bitna razlika izmedju kapitalizma i komunizma je samo u toj "religuiji". U kapitalizmu ne psotoji "religija" nijedne vrste. Znaci narod se drzi u pokornosti preko kredita, preko zelje da se dokaze, da uradi nesto, ali to nije religija.

Zasto americki kapitalizam bio najbolji? Samo iz jednog razloga. Kombinacij areligije i kapitalizma. Religija je kocila narod da zastrani mnog u parama i nemoralu. Otuda zakoni su nikakvi u Americi, vrlo vazno....ne ide se u detalje kao u Evropi. Ako nesto moz ed aprikoci kapitalziam u nemoralu i bezobzirnosti to je religija.

Zamisli mozja zena, stranac otvara privatno, i n anekom skupu gde ona niej prisustvovala, Amer privatnik kaze: Ona otvar aprivatno, trebalo bi da joj pomognemo, znate kaoko je tesko poceti posao.

Znas sta to znaci? Poziva ljude da dolaze kdo nje. Jel to kapitalizam? Ne, to je deo religije. Taj njegov stav je deo nekakvog morala.

A sad zamisli da Amer internista nam prica sta nam sve treba da otvorimo privatno, daje nam stvari, poklanja, koje mu ne trebaju... ima ordinaciju 1km od nas. Drugi lekar poklanja sto za pregled, to je oko 400 dolara. Inace zena je INTERNISTA, direktn akonkurrencija Ameru koji je zdusno pomaze.

Jel to kapitalizam? Jel to komunizam? Nije. Religija, moral.

Тако је. Теоретичари овде потпуно избацују религију из анализе капитализма, нарочито америчког.
Теоретичари су наравно 99 посто левичари, и то нека врста (нео)комуниста.
Религија је веома битан део капитализма. И овде је д нас је до 1941. постојало безброј хуманитарних фондација, кој су оснивали бигати грађани. Тај обичај се није обновио од 1970-тих, када је број богаташа нагло почео да расте. Јер су ти нови богаташи били комунисти, што по дефиницији значи да су се обогатили на некој врсти криминала. Углавном привредног.
П.С.
Влад се шалио.
Одговори

Иако комунизам можда није најбољи начин да се опише настало стање, не може се негирати да је државни интервенционизам ушао у све гране привреде (а и доброг дела приватног живота), под оправдањем епидемије. Социјализам у пуном налету и то међу "најкапиталистичкијим" земљама Запада (капиталистичке све док елита не почне ризиковати своје улоге и рачуне).

Нажалост, Европа је опет бастион те несреће, та Европа од Бога и вере одавно отпала.
Одговори

То би било тако ако имате у виду да су то као неки покрети уређења и идеје. Све је то осмишљено да се народ залуђује.

Социјализам је примећен када је Обамина администрација помагала у кризи 2008-ме. „Помоћ“ је отишла банкама...и то велике паре. Као, банке ће да „врше дистрибуцију средстава“...а то је опет још једно додатно задуживање...

Ја (у својој заблуди) сматрам да нема тих друштвених уређења ни праваца или покрета. Сматрам да „мафија“ влада светом...тако да су државе и уређења само опсена (кажем мафија јер је то наш „уобичајени“ назив за муљаторе и криминалце на највишој разини...не односи се на невладину организацију из Италије).

За давање сваке помоћи, треба се прво задужити...е ту је „фора“. Задуже се државе (народ) код истих оних којима се помоћ додељује и који су иначе осмислили све кризе. И нема разлике за једнократну (или ванредну повремену) „социјалну“ помоћ...и ту се народ задужује...а онда као себи помаже.

Зато, баталите те комунизме, капитализме и остале трице. Све је то чинилац велике преваре и залуђивања народа...
Одговори

Jeste, cim dosao Obama, mi glasali da se Dzordzija otcepi(cisto da izbacimo muku). Ima neki sajt na Beloj kuci pa tu peticija i ako ima preko 100K glasova kao ce da odlucuju o tome. E tek posle 8 godina nasi pacijenti poceli da pricaju o soicijalizmu i kazu ne valja.... MLADI su za BESPLATNO, a stari im pricaju da nema besplatno. Klasika.

U Americi nema socijala, ali ekstremno je bilo lako naci posao pre prebacivanja posla u Kinu. Amerikanka nam kaze za ovu rupu(malo mesto), da ako krenes jednom duzom ulicom od pocetka, do kraja nalazis neki posao 100%. I to je ta SOCIJALA u Americi. Znaci Amerika je imala socijalu(a i sad malo) na ovaj nacin. Pa jel bolej da mu das da drlja nesto za male pare nego pare da sedi kuci i gleda TV? Ili prva linija na telefonu, takozvana pomoc klijentima, Ameri za takve kazu pokupljeni sa ulice. Znaci moze svako. I to je opet socijala bila. I kad u takvom sistemu ne mozes da nadjes posao, onda brate je do tebe, nije do surovosti sistema. Pa Kanada je surova 3 puta vise. Kad smo dosli tamo meni traze KANADSKO iskustvo za programiranje!? Jos mi jedan koji dugo tamo kaze: U Americi ti lakse da nadjes posao. Ja ga gledam, tad nisam kapirao u cemu je fora, al sam mu verovao.

Nisam ni ja bio da se pomogne bankmama u Americi. Posle kad sam gledao situaciju, to meni izgleda ovako: Pokupovali ljudi kuce, stalno u kreditima, otisla proizvodnja u Kinu, izgubili poslove, pogubili kuce, banke dobile kuce sa kojiam mogu da se slikaju, pare nemaju. Ono sto drzi zapadni sistem su krediti, banke. To je stap i sargarepa ih tera da rade, inace ostaju bez kuce, kola,...Moze i bez kredita, ali masa na to nije spremna, cak i oni koji mogu. I sta sad ti da radis da bi odrzao sistem? Pa moras da das bankama pomoc, one ti drze sistem. Mislim, nista nije savrseno, sta da radimo, izmedju 2 zla biraj manje.

Evropa je jedno toliko zaguljeno okruzenje, da je to i bogu plakati. Tesla obijao pragove po Francuskoj i na kraju otisao u Ameriku. Evropljanima je tradicija da sve komplikuju, da sve mora da se razradi teskom teorijom, da sve mora da bude pod konac, da krastavac moze da bude kriv samo ovoliko, .... ali ih sada razbijaju izbeglicama po svim savovima. Mislim i da je zasluzila to Evropa, posebno EU.

Ne postoji sponatni pokret i spontani protesti, posebno sada. To je uvek dirigovano odnekud. Dal su Rusi, Ameri, Englezi, Kinezi,....nije ni bitno.
Ali bez veze je traziti savrseno, cemu smo mi Srbi skloni, jer svemu nalazimo manu(koja u sustini i postoji), ali nismo svesni da idelano da nadjemo necemo.
I neko nije pametan zato sto je nasao idealno, nego sto je izmedju 2 zla izabrao manje.

U ljudskoj prirodi je da covek nece da radi ako ne mora. I kako ti da resis taj problem? Socijalom? Kako da ne. Jos gore ce biti. Jel se manje pusilo kad legalizovali duvan i jos ga reklamirali? Jok, vise. Tek kad poceli da deru sa zdravstvenim osiguranjima ako pusis, onda se vesnuli u Americi, kad cena otisla u nebesa duvana po prodavnicama, onda poceli zdravo da zive.

Ima vrlo malo ljudi koji bi radili a ne moraju. A i razlog zasto bi radili je krajnje problematican, pare, materijalno,....poneko i zbog slobode koju ima kao privatnik.

Taj komunizam najvise lici na zivot Adama i Eve dok ova nije ubrala jabuku. Kad ubrala mora kapitalizam. Smile
Одговори

Ono sto ja vidim je da svaka civilizacija trosi buducnost. Fora je samo kojom brzinom.
Ako sporo trosis duze ces da opstanes. Srbija mnogo brzo trosi buducnost, Evropa malo sporije, Amerika jos sporije.
Sto si vise vezan za neke konzervativne stvari, sporije propadas. Ti moras da ides "napred" i prihvatas novo, ali nemoj da si budala da budes prvi i nemoj da si budala da to radis bez neke mere, to jest u sto manjim kolicinama.

I mi se toga bas drzimo. Zajednicki imejl, mobilni nemamo u Americi, TV nemamo, kuvamo sve vreme, malo konzervativno mesto, ne postoje pare za koje bi mi presli u Atlantu, NY ili bilo koje mesto vece od 100K stanovnika.

Ne menjaj nista u poslovanju dok dobro ne vidis da li ti to treba i jel mozes bez njega. Samo komplikujes zivot. Placamo kaznu jer ne koristimo softver u ordinaciji(zeni vise odgovara papir, mada sam joj ja sad napravio i neki program uz papir, ali specijalno za njene potrebe). U Americi mozes da biras: Ili plati kaznu ili prihvati sta trazimo, vidi sam sta ti se vise isplati, i mi smo izabrali kaznu. Vise se ispalti. Ali ovde niko niej manje vredan sto placa kaznu, kao u Evropi(Pa gde je tebi svest, pa ti moras da prihvatis softver, pa to je bolje,....). Ma idi bre...znam ja sta je za mene bolje. Smile Pacijenti karticom ne mogu da plate kod nas, samo cek ili kes. Necu da placam banci % od zarade, plus ako sam ispod neke zarade, banka ipak mora da uzme neku fiksnu sumu. Znaci ona ne deli 100% rizik sa mnom. E onda nema kartica. I niko ne pravi problem.

Srbija ne deli rizik sa privatnikom, jer ima pausalni porez. Ne prijatelju, ti mu daj % za porez, pa ako n eide njemu nece ni tebi. E onda moras da mu ucinis ustupke da bi mu islo, jer bi i ti da zaradis. Al to u Srbiji nema. Daj ti meni moje, a tebi kako bude.

Secam se samo sto smo otvrili privatno, nismo imali zelenu kartu, pa treba drzava da nam da odobrenje da izadjemo i vratimo se u Ameriku. I to ona davala normalno, al nesto zakasnila sad, kupili smo karte, polazak se proiblizava, nismo dobili papir. Zove zena, kaze sta je problem i dodaje: Mi imamo privatno, ako se ne vratmimo nece ljudi da imaju posao. A ona otud: Au, privatno radite, sutra saljemo. Znaci...znaju od koga zive. I poslali, al uvek kad zaostanu ti u drzavnoj sluzbi sa poslom slazu vreme kad poslali, da ne ispadne kasnili, pa kao posta kasnila. Smile Drzavna posla, mada rade bolje od nase drzavne sluzbe.
Одговори

(03-01-2022, 03:11 PM)Авакс Пише:  Зато, баталите те комунизме, капитализме и остале трице. Све је то чинилац велике преваре и залуђивања народа...

Што би рекао Шерлок Холмс, релативизација је канализација.
Одговори

Баш и не разумем. Може се тумачити и овако и онако. Па бих питао, шта сте хтели рећи?
Одговори

Pricao sam to ovde mozda, koliko smo mi u Srbiji mozda i vise okrenuti kapitalizmu i parama nego prosecan Amer.
Recimo dodje pacijentkinja sa muzem i zali se kako joj porez veliki, ima dve kuce, u jednoj zivi, druga onako. Moja zena kao iz topa: Sto ne izdate tu kucu?
Ona se okrece ka muzu i kaze: Vidis, kapitalista.

Kad sam ja to cuo, zgranuo sam se. Pa svako u Srbiji bi takio razmisljao i nikom ne bi palo na pamet da tu ima nekog kapittalizma, ali kod Amera ima.

I onda me pomalo i sramot asto smo toliko uspesni privatno....ispadamo malo okrutni kapitalisti....
Одговори

"Зато, баталите те комунизме, капитализме и остале трице. Све је то чинилац велике преваре и залуђивања народа..."

A u sta ti verujes? Nekako moramo da se organizujemo u Srbiji. Eno i muslimani se organizovali u Saudijskoj Arabiji. Znaci mora nesto.
Najlakse reci sve ne valja, sve kontrolisu. Pa oni hoce da sve kontrolisu i sve da naprave kako se njima svidja, i mnogo kontrolisu, ali ipak ima velikih razlika medju drzavama, SA - UAE, cak je i tu ogromna razlika a muslimani. Pa Japan, JAR,...

A ne moras da se zaduzujes, niko te ne tera. I ako te tera nemoj. Tvoja je tu poslednja.
Znas sta se desilo kad Ameri najurili Britance?
Kazu prevejani Britanci: Dobro, sad ste samostalni, ajde da trgujemo: Mi vama alate, masine, vi nama kukurz, meso, kozu,...
A ne, kazu Ameri, ne da necemo tako da trgujemo jer tako necemo nikad da se razvijemo, nego cemo da uvedemo velike carine na vase masine.
I tako i bilo. Kad se izjednacili sa Britancima otvorili se.

Znaci prijatelju...ne moze i kafic i Evropska liga i kladionica i povrh svega nezavisnost. Ima krv da ti tece umesto znoja od rada i muke, pa da budes nezavisan, a na fudbal, kocku i kafic neces imati vremena ni da pomislis. A i ako posmislis reci ces: To ne donosi nikom dobro, to mi ne treba.
Одговори

Znas li da Amerika nema javne kuce? Zabranjene u svim drzavama, osim u Nevadi(valjda) i to u samo nekoliko gradova od toliko do toliko sati....?

To Politika nikad nece da kaze, ali ce reci kako se bogatasi u Americi jos vise obogatili. Da ih jois vise zamrzite u Srbiji. Pa da oni lepo uvedu komunizam o kome sanjaju odavno, jos od 1904. otkad nastala Politika. Od tada oni prevode sa sela u gradove narod i uvode komunizam koji je kulminirao 1945. godine.

Pored toga Politik ace vam reci da se mnogo radi u Americi i narod eksploatise. A mladi nam tamo odlaze i ne vracaju se. Pa jel oni toliki idioti?

I onda ti zakljucis da je sve bljak i kontrolisano. Mozda teze tome, ali prvo stvari nisu takve, a drugo nemaju oni bas toliku silu da porobe ceo svet.

Slobodu imas onoliko koliko je osvojis. Koliko se odupres a da ne pogines.
Одговори

Znas sta smeta Politici u Americi? MORAL. Nista drugo. Ni to sto bombardovali Srbiju, ni bogatasi, NISTA.
A izuzetno nervira Politiku kad se pozoves na Amere kao puritance ili ako tako sebe nazovu.

Kad kazes puritanac, prvo pomislis na nesto cisto, posteno i moralno, onda se setis americkih filmova ubistava, droge, LGBT, ...bombardovanja Srbije,.... i ekslodiras u momentu.
Normalno da eksllodiras kad ne znas Ameriku nego ti Politka pravi sliku o Americi.

Vi u Srbiji i ovaj narod ovde, imamo ISTOG neprijatelja. Oni ne znaju za Srbiju da im je isti naprijatelj kao njima, a vi to isto ne znate za njih. A neprijatelj je POTPUNO isti. I taj neprijatelj kako zeli da unisti Srbiju podjednako zeli da unisti Ameriku, samo sa njom ide teze, ako nista drugo svako ima po dve puske.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 3 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним