Оцена Теме:
  • 4 Гласов(а) - 4.75 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Корона вирус: Како и зашто?

Prevod:

Канадски пастор Артхур Павловски говорио је о свом сукобу са полицијом Цалгари, која је ушла у његову цркву како би се осигурало да се поштују смернице ЦОВИД-19 и упоредио их са верским ограничењима којима је сведочио док је одрастао "иза Гвоздене завесе" у Фок Невс Приме Тиме.

Павловски: одрастао сам под комунистичком диктатуром иза Гвоздене завесе, испод чизме Совјета, и кажем вам да то уопште није забавно. То је била катастрофа. Полицајци могу провалити у вашу кућу у пет ујутро, могу вас претући, мучити, могу вас ухапсити из било којег разлога који смисле. У Пољској, кад сам одрастао, постојала је позната полицијска изрека: "дајте ми човека и наћи ћемо нешто о тој особи." Дакле, то је било као сећање када су се ови полицајци појавили у мојој цркви. Све се некако вратило у живот из мог детињства, а једино што сам могао је да се борим против вукова као пастира и користим свој глас да их се ослободим.

https://www.foxnews.com/media/how-dare-t...-his-story
Одговори

Pise Poltiika pre nekoliko dana da Amerikanci moraju da idu na abortuse u Meksiko. Kao diktatura, nema slobode.
U Srbiji ginekolozi uzimaju najvise para na te abortuse, mi znamo jednog u unutrasnjosti, sada je pokojan, koji je znao da uzme i 5000 evra mesecno. Mi mu verujemo, nije bio covek koji laze.

Znaci uopste nije bitno sto se tom vescu opravdavaju i pospesuju abortusi u Srbiji, bitno je nacrniti Ameriku da je neka konzervativna drzava, puna zadribandi, zbog kojih posteni pate.

Sad u Americi nema abortusa u mnogim bonicama, tamo gde ih ima ne rade se klasicno, nego popijes tabletu.

https://www.politika.rs/scc/clanak/49586...g-abortusa
Одговори

Juce procitah na nekom americkom forumu, porede Kanadu i Amerikui po kriminalu i jedan napisao a nikad mi ne bi palo na pamet da te dve stvari odvojim:

Amerika ima vise nasilja, ali manja sansa da ti neko ukrade nesto nego u Kanadi.

I ja se zamislio....: Postoji ograda oko kuca u Kanadi, u Americi nema.

I to je verovatno tacno. I onda ko je ludji, a ko neposteniji?

A da nema crnaca....ihaaaaj, pa ovo bi bilo bolje nego Svajcarska.
Одговори

Књига "Религија и успон капитализма" од Бенџамина Фридмана

Од једног од еминентних стручњака за економску политику, главна процена основе модерног економског мишљења које истражује дубок утицај до сада непризнате силе - религије.

Критичари савремене економије жале се да је вера у слободно тржиште – међу економистима, као и код многих обичних грађана – облик религије. И, испоставља се, да у дубљем, историјски утемељеном смислу има нешто у тој идеји. Насупрот конвенционалном историјском погледу на економију као на потпуно секуларни производ просветитељства, Бенџамин М. Фридман показује да је религија од самог почетка имала снажан утицај.

Фридман јасно показује како је темељна транзиција у размишљању о ономе што данас називамо економијом, почевши од осамнаестог века, била пресудно обликована жестоким конкурентним линијама религиозне мисли унутар протестантског света са енглеског говорног подручја.

Веровања о богомданом људском карактеру, о загробном животу и о сврси нашег постојања, све је то било под лупом у свету у коме су живели Адам Смит и његови савременици.

Фридман истражује како те дебате иду далеко у објашњавању збуњујућег понашања толиког броја наших суграђана чији ставови о економској политици – и чије гласачко понашање – изгледају оштро у супротности са оним што би било од њихове економске користи. Осветљавајући порекло односа између религиозног и економског мишљења, заједно са његовим текућим последицама, Фридман пружа непроцењив увид у наше тренутне дебате о економској политици и показује начине за обликовање више функционалне политике за све грађане.

https://scholar.harvard.edu/bfriedman/re...capitalism
Одговори

"Критичари савремене економије жале се да је вера у слободно тржиште – међу економистима, као и код многих обичних грађана – облик религије. И, испоставља се, да у дубљем, историјски утемељеном смислу има нешто у тој идеји. "

Sta ocekujes od Bendzamina Fridmana, nego komunizam.

Zove se Bendzamin, a preziva se na man.

Ako cemo da pravimo ekonomiju koja s eizrodila iz religiei koja jednobozacka, posebno hriscanstvo, nama komunizam ne gine. Ako ne to, onda bar socijalizam.

1. Imamo jednog boga, svemoguc je
2. Humanost gde se okrenes, tolerancija svega i svacega (papa je sad prosirio na LGBT).

Jedan bog nasuprot vise njih? St ati to govori? Gde ce pre kapitalizam, a gde komunizam?
Ja verujem da ce pre komunizam u jednobozacku, a kapitalizam u visebozacku.

Uostalom nisu Jevreji nosioci komunizma bas slucajno, oni prvi imali jednobozacku religiju.

Ali ja sam pricao ne da se ekonomija izrod iz religije, nego da pomesas religiju i kapitalizam. I to se opet slaze sa ovim gore sto napisah, da religija koci kapitalizam, bas zato sto je komunisticki nastrojena.
Одговори

Ima tu jos jedna interesantna stvar sa (jednobocakom religiojom i ekonomijom. Ona je mlada, sta, 2000 godinja, bar sto se tice rapsrostrtanjenosti u svetu. Jevreji je imali pre, ali to nije interesantno, bitno je kada se rasprostranila.

Pre nego sto se rasprostranilo hriscanstvo imali smo sigurno nesto visebozacko i kapitalizam, sto se uklapa.
E sada smo dosli do toga da su neke zemlje imale komunizam kao hriscanske/jednobozacke, nema veze jel im nametnuto, prevareni,.... Bitno da je proslo i bitno da je neko video da to ima sanse da proidje. A ima sansse da prodje jer je religija takva 2000 godina i vise(recimo Kina). Znaci sa jednobozackim religijama pojavljuju se komunizam.

E sad je to puklo, medjutim opet se ide na to drugim putevima i to prolazi kod mladih, koji mozda i nisu vernici, ali vole nesto novo/nesvakidasnje da prihvate, idealisti, moralisti, ali prilicno ogranicenog uma i iskustva.
Stari mozda i nisu svesni da je dobra kombinacija religije i kapitalizma, ali imaju iskustva vise, i znaju da drugacije to ne radi.
Одговори

I smesno je govoriti o demokratiji (kako je mi sada shvatamo) u Staroj Grckoj, jer tamo je bilo robova, i samo odabarni su mogli da raspravljaju o drzavnim stvarima.
Znaci cak nema smisla reci da je moguce da demokratija postoji zajedno sa visebozackom religijom.
Demokratija mora da ima u osnovi jednobozacku religiju, a tu je hriscanstvo bas slika i prilika da izrodi tako nesto.
A u demokratiji svi su pametni i to ide u propast veoma brzo, a i nijedna demokratiaj nije trajala dugo(Mozda je i to razlog zasto sada stopiraju demokratiju i zavode diktaturu - da bi opstali).

I nauka ima veze sa religijom.

U Staroj Grckoj je bilo visebozacko sa nekim slabim obllikom demokratije i nauka je isla napred, ali posto demokratije nisu trajale dugo, to je brzo nestalo.
Jednobozacka religija, u mracnom srednjem veku, je izrodila pobunjnike koji su splajivani, muceni,....jer sirili jeres preko nauke.
Onda se popustilo i imamo jednobozacku religiju plus ubrzani razvoj nauke od recimo 17. veka. I na kraju je to dovelo do toga da su bas ti naucnici ukinuli religiju i zele komunizam. Kako se siri jednobostvo, siri se nauka, religija nestaje, uvodi se komunizam.

Jedini problme je sto nauka ne utice na svest ljudi, pa da moze da prodje komunizam. Dobili smo sve si svasta preko nauke, ali se nista nije promenilo kod nas u sustini za poslednjih 10.000 godina.

A i generalno, koliko nama ziasta treba od te nauke i pronalazaka da bi vodili pametan i zdrav zivot? Malo.

I pitanje jel uopste moze da se menjamo tako drasticno, ja mislim da ne mozemo, covek ostaje isti celog zivota. Evo uzmite nekog koga znate iz osnovn eskole i zante ga sada. Koliko se on promenio? Sto se mene tice, 99.9% njih se apsolutno nista nije promenilo. To sto znam jednog koji se promenio, to je pre sto je situacija u porodici bila losa, pa je on reagovao tako kako jeste, sada se unormalio, vozi kamion u Italiji.
Одговори

Занимљиве су ваше расправе „сам са собом“.

По обичају површно и навалентно. Говорите из тока свести а не из тока мисли. Да ли сте ви zstoja некакав истеривач ђавола који из себе истерује комунизам. То вам је опсесија.

Успут сте одвалили неке произвољности достојне филозофа испред сеоске задруге, који цео дан цевче пиво.

Као зунзара – не може да те убије али је невероватно досадна. Што би народ рекао: брате олади мало...
Одговори

(04-01-2022, 07:40 PM)Авакс Пише:  Занимљиве су ваше расправе „сам са собом“.

По обичају површно и навалентно. Говорите из тока свести а не из тока мисли. Да ли сте ви zstoja некакав истеривач ђавола који из себе истерује комунизам. То вам је опсесија.

Успут сте одвалили неке произвољности достојне филозофа испред сеоске задруге, који цео дан цевче пиво.

Као зунзара – не може да те убије али је невероватно досадна. Што би народ рекао: брате олади мало...

Ваистину!

Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.

Д М
Одговори

(04-01-2022, 07:40 PM)Авакс Пише:  Занимљиве су ваше расправе „сам са собом“.

Znam ja za taj problem kod mene, ali ti ne moras da citas. A ni Sumadinac. Nije to moranje, samo preskocis.
Одговори

Avaks, kad bi samo znao kako lupas sa onim teklstom na koji sam ti odgovorio, to je blago receno debilizam prve vrste. Al nema veze, ja pricam normalno sa svakim i ne pravim pitanje, dok taj ne pocne da se k...ci.
Одговори

MAKRON: CILJ MI JE DA DO LUDILA DOVEDEM NEVAKCINISANE, RADIĆU TO DO KRAJA, TO JE STRATEGIJA

https://nultatacka.rs/makron-cilj-mi-je-...trategija/
Одговори

Vi mislite da su vasi tekstovi meni bas pametni? Varate se, ja samo cutim.

Bio j ejedan prfa matematike koji govorio kroz nos a toga niej bio svestan i on kaze: U mou familiu svi govore kroz nos samo ja jok.

E tako i vi.
Одговори

I verovatno ti ne odgovara Miloslav jer ti je tekst: Sve je sranje osim pisa..., a i pisa.. je sranje ako pisas uz vetar.

Drz se ti svog Dona, ako se dobro secam. Smile
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 3 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним