Поруке: 892
Теме: 3
Придружен: Nov 2018
Углед:
6
Juce procitah na nekom americkom forumu, porede Kanadu i Amerikui po kriminalu i jedan napisao a nikad mi ne bi palo na pamet da te dve stvari odvojim:
Amerika ima vise nasilja, ali manja sansa da ti neko ukrade nesto nego u Kanadi.
I ja se zamislio....: Postoji ograda oko kuca u Kanadi, u Americi nema.
I to je verovatno tacno. I onda ko je ludji, a ko neposteniji?
A da nema crnaca....ihaaaaj, pa ovo bi bilo bolje nego Svajcarska.
Углед:
6
"Критичари савремене економије жале се да је вера у слободно тржиште – међу економистима, као и код многих обичних грађана – облик религије. И, испоставља се, да у дубљем, историјски утемељеном смислу има нешто у тој идеји. "
Sta ocekujes od Bendzamina Fridmana, nego komunizam.
Zove se Bendzamin, a preziva se na man.
Ako cemo da pravimo ekonomiju koja s eizrodila iz religiei koja jednobozacka, posebno hriscanstvo, nama komunizam ne gine. Ako ne to, onda bar socijalizam.
1. Imamo jednog boga, svemoguc je
2. Humanost gde se okrenes, tolerancija svega i svacega (papa je sad prosirio na LGBT).
Jedan bog nasuprot vise njih? St ati to govori? Gde ce pre kapitalizam, a gde komunizam?
Ja verujem da ce pre komunizam u jednobozacku, a kapitalizam u visebozacku.
Uostalom nisu Jevreji nosioci komunizma bas slucajno, oni prvi imali jednobozacku religiju.
Ali ja sam pricao ne da se ekonomija izrod iz religije, nego da pomesas religiju i kapitalizam. I to se opet slaze sa ovim gore sto napisah, da religija koci kapitalizam, bas zato sto je komunisticki nastrojena.
(Последња измена: 04-01-2022, 02:34 PM од
zstoja.)
Углед:
6
Ima tu jos jedna interesantna stvar sa (jednobocakom religiojom i ekonomijom. Ona je mlada, sta, 2000 godinja, bar sto se tice rapsrostrtanjenosti u svetu. Jevreji je imali pre, ali to nije interesantno, bitno je kada se rasprostranila.
Pre nego sto se rasprostranilo hriscanstvo imali smo sigurno nesto visebozacko i kapitalizam, sto se uklapa.
E sada smo dosli do toga da su neke zemlje imale komunizam kao hriscanske/jednobozacke, nema veze jel im nametnuto, prevareni,.... Bitno da je proslo i bitno da je neko video da to ima sanse da proidje. A ima sansse da prodje jer je religija takva 2000 godina i vise(recimo Kina). Znaci sa jednobozackim religijama pojavljuju se komunizam.
E sad je to puklo, medjutim opet se ide na to drugim putevima i to prolazi kod mladih, koji mozda i nisu vernici, ali vole nesto novo/nesvakidasnje da prihvate, idealisti, moralisti, ali prilicno ogranicenog uma i iskustva.
Stari mozda i nisu svesni da je dobra kombinacija religije i kapitalizma, ali imaju iskustva vise, i znaju da drugacije to ne radi.
(Последња измена: 04-01-2022, 03:17 PM од
zstoja.)
Углед:
6
I smesno je govoriti o demokratiji (kako je mi sada shvatamo) u Staroj Grckoj, jer tamo je bilo robova, i samo odabarni su mogli da raspravljaju o drzavnim stvarima.
Znaci cak nema smisla reci da je moguce da demokratija postoji zajedno sa visebozackom religijom.
Demokratija mora da ima u osnovi jednobozacku religiju, a tu je hriscanstvo bas slika i prilika da izrodi tako nesto.
A u demokratiji svi su pametni i to ide u propast veoma brzo, a i nijedna demokratiaj nije trajala dugo(Mozda je i to razlog zasto sada stopiraju demokratiju i zavode diktaturu - da bi opstali).
I nauka ima veze sa religijom.
U Staroj Grckoj je bilo visebozacko sa nekim slabim obllikom demokratije i nauka je isla napred, ali posto demokratije nisu trajale dugo, to je brzo nestalo.
Jednobozacka religija, u mracnom srednjem veku, je izrodila pobunjnike koji su splajivani, muceni,....jer sirili jeres preko nauke.
Onda se popustilo i imamo jednobozacku religiju plus ubrzani razvoj nauke od recimo 17. veka. I na kraju je to dovelo do toga da su bas ti naucnici ukinuli religiju i zele komunizam. Kako se siri jednobostvo, siri se nauka, religija nestaje, uvodi se komunizam.
Jedini problme je sto nauka ne utice na svest ljudi, pa da moze da prodje komunizam. Dobili smo sve si svasta preko nauke, ali se nista nije promenilo kod nas u sustini za poslednjih 10.000 godina.
A i generalno, koliko nama ziasta treba od te nauke i pronalazaka da bi vodili pametan i zdrav zivot? Malo.
I pitanje jel uopste moze da se menjamo tako drasticno, ja mislim da ne mozemo, covek ostaje isti celog zivota. Evo uzmite nekog koga znate iz osnovn eskole i zante ga sada. Koliko se on promenio? Sto se mene tice, 99.9% njih se apsolutno nista nije promenilo. To sto znam jednog koji se promenio, to je pre sto je situacija u porodici bila losa, pa je on reagovao tako kako jeste, sada se unormalio, vozi kamion u Italiji.
(Последња измена: 04-01-2022, 04:39 PM од
zstoja.)
Поруке: 289
Теме: 0
Придружен: Nov 2021
Углед:
28
Занимљиве су ваше расправе „сам са собом“.
По обичају површно и навалентно. Говорите из тока свести а не из тока мисли. Да ли сте ви zstoja некакав истеривач ђавола који из себе истерује комунизам. То вам је опсесија.
Успут сте одвалили неке произвољности достојне филозофа испред сеоске задруге, који цео дан цевче пиво.
Као зунзара – не може да те убије али је невероватно досадна. Што би народ рекао: брате олади мало...
Поруке: 14,440
Теме: 346
Придружен: Feb 2015
Углед:
876
(04-01-2022, 07:40 PM)Авакс Пише: Занимљиве су ваше расправе „сам са собом“.
По обичају површно и навалентно. Говорите из тока свести а не из тока мисли. Да ли сте ви zstoja некакав истеривач ђавола који из себе истерује комунизам. То вам је опсесија.
Успут сте одвалили неке произвољности достојне филозофа испред сеоске задруге, који цео дан цевче пиво.
Као зунзара – не може да те убије али је невероватно досадна. Што би народ рекао: брате олади мало...
Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.
Д М
Углед:
6
Avaks, kad bi samo znao kako lupas sa onim teklstom na koji sam ti odgovorio, to je blago receno debilizam prve vrste. Al nema veze, ja pricam normalno sa svakim i ne pravim pitanje, dok taj ne pocne da se k...ci.
(Последња измена: 05-01-2022, 02:22 PM од
zstoja.)
Углед:
6
Vi mislite da su vasi tekstovi meni bas pametni? Varate se, ja samo cutim.
Bio j ejedan prfa matematike koji govorio kroz nos a toga niej bio svestan i on kaze: U mou familiu svi govore kroz nos samo ja jok.
E tako i vi.
(Последња измена: 05-01-2022, 02:34 PM од
zstoja.)