Поруке: 1,146
Теме: 25
Придружен: Nov 2017
Углед:
717
арт.капетан I кл. Драгољуб Р. Луковић
арт.капетан I кл. Милош С. Миљевић
арт.капетан I кл. Живојин А. Казаковић
арт.поручник Десимир Р. Томашевић
арт.наредник Обрен В. Југовић
рез.арт. наредник Јован Вишњић
рез.арт.наредник Милорад М. Кувекаловић
Д. Правдић ?
и наравно :
арт.капетан II кл. Јован В. Дерок
Поруке: 4,056
Теме: 18
Придружен: Jul 2016
Углед:
459
Одлично.
,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Поруке: 2,490
Теме: 19
Придружен: Jul 2013
Углед:
950
Из истог краљевачког села био је један прави јунак у вођеним борбама. Звао се Адам Чубрић. Он је мистериозно нестао 1943. године.
Поруке: 4,056
Теме: 18
Придружен: Jul 2016
Углед:
459
Знаш ли ко је извукао контузованог Томашевића?
,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Поруке: 14,443
Теме: 346
Придружен: Feb 2015
Углед:
877
(12-05-2020, 05:23 PM)Милослав Самарџић Пише: Прва битка:
Свака част Самарџићу! Само требао си поменут' и стрељања наших људи 14. октобра, барем у 3-4 реченице.
.
Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.
Д М
Поруке: 14,443
Теме: 346
Придружен: Feb 2015
Углед:
877
.
Треба поменути и један скоро сасвим непознат догађај приликом опсаде Краљева. Наиме, пред сам напад из правца М. Бање и Жиче, положај дела ЈВуО је био с десне стране Ибра код места Чибуковац. Један војник међу четницима који је био на сплаву намерно је пуцао у вис откривајући положај четника и дајући знак Немцима. После тог чина је брзо скочио са сплава у воду у намери да побегне. Али су га сустигли рафали Крсмана Савића, четника из Жиче. Одмах након тога је настао општи хаос, неповољан по четнике. Касније се сазнало за тог војника да је био комуниста убачен у редове ЈВуО.
Зато Комунистима и Крџалијама, тј. њиховим идејним наследницима не треба ништа веровати, па и да на врелу плотну седну.
.
Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.
Д М
(Последња измена: 17-05-2020, 10:27 AM од
Шумадинац.)
Поруке: 285
Теме: 3
Придружен: Apr 2014
Углед:
42
Како је битка за Требиње једна од највећих битака четника са Њемцима, пренијећу овдје један документ обавјештајног официра Вучедолске бригаде ЈВуО, поручник Михаила Н. Вујичића:
Команданту Вучедолске бригаде 1
Налазим се код В. Л .2 Стање овамо је врло добро. Требиње би и до сада било готово да партизани нијесу напали с леђа. До сада је заробљено око 500 - 600 Њемаца и Хрвата из вражије дивизије. Два корпуса наших још долазе са сјевера, очекују се сваког часа. В. Л. обећао ми је један одред (3-400) да дође, као појачање нама, и створиће обједињену команду за све јединице у Боки, Драгаљу и код нас.
Услед акција противу партизана не да ми да се вратим, а чим буде могуће доћи ћу. Са мном ће доћи и ...(нечитко)..., ово може бити још сјутра. Обећао је да ће са свим снагама по решењу ствари у Требиње, кренути на нашу територију.
Ја сам му изнио тачно стање код нас и рекао да смо неспособни ма за какве акције без војске са стране и чвршће повезаности. Све разумије и чуди се да Павле већ није избио код нас. Јавите Симићу3 да чешће хвата везу са овдашњом и да боље врши шифрирање јер се овамо тешко дешифрују њихове депеше.
Овдје војске има доста али је ангажована сва у борби противу партизана и Њемаца. Заплијењено је огромно оружје и муниција. Билећка бригада је у Билећи, напада на партизанску 13. бригаду која је у Љубомиру. Партизани од Зубаца и Оровца разбијени и враћени. Преко оптичке или рад. везе одмах јавите о стању код вас, јер без везе...(нејасно).
Чим могнем кренућу тамо.
Арсланагића мост 4
26. IX - У 12 часова
поручник
Мих. Н. Вујичић 5
Са лијеве стране оригиналног документа написано је:
''Пљевља, Прибој и Сјеница ослобођени од Њемаца. Б. Лука ...(нечитко)...
ФУСНОТЕ:
1.Оригинал у Војном Архиву, ЧА, к. 140, рег. бр. 21/7;
2.Потпуковник Војислав Лукачевић;
3.Највјероватније поручник Павле Симић, шеф одјељења везе при Истакнутом дијелу штаба Врховне Команде;
4.Приградско насеље Требиња, у то вријеме село;
5.Поручник Михаило Н. Вујичић, обавјештајни официр Вучедолске војночетничке бригаде.
(Последња измена: 18-05-2020, 04:22 PM од
Вук92.)