Оцена Теме:
  • 4 Гласов(а) - 3 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

ДЕСЕТ НАЈВЕЋИХ БИТАКА ЧЕТНИКА ПРОТИВ НЕМАЦА И УСТАША

(15-08-2020, 10:16 PM)Мића Адмирал Пише:  Несумњиво добар командант и ако је био рез.официр. Током рата је преведен у акт.официра.
Он је један од оних команданата који би био слављен у рангу генерала да се нашао на супротној страни. Има доста таквих официра, а скупа их везује (по паду у ропство) изузетно разочарење. У првом реду у Британце. То је много лако уочљив феномен када читате или њихове записнике са саслушања или извештаје са суђења.
Одговори

(15-08-2020, 09:07 PM)Александар Динчић Пише:  Давно сам читао записник са саслушања Војислава Лукачевића у цетињској ОЗН-и. Упамтио сам га као најжалоснији записник једног, видно разочараног и духовно сломљеног човека. Тај исти човек се једноставно, са неверицом, пита - зашто је то све морало да се догоди. Иначе, њему су, поред осталог, "накарикали" и погибију Бошка Бухе у Јабуци, јер је то била његова терторија. А по правилу, када се не може наћи онај који повлачи ороз, кривац је онај који командује. А када и таквог нема - онда командант корпуса, јер таквог мора да има. Овај исти записник се у великој мери експлоатише у историографији, у писању радова или монографија. И на суђењу је Лукачевић деловао као и на записнику. Човек је једноставно мирно, без неких трзавица чекао да прође протоколарност и да му испале метак у чело. Тако је некако отприлике и било.

Негде сам прочитао сведочанство, више немам појма где, какао се само достојанствено и усправно држао Воја Лукавчевић пред стаљинистичким судом. По том сведочењу он је толико био достојанствен и храбар да су и џелати осетили страхопоштовање према њему. Ако је и имао некаквих лоших потеза за време рата, тај став узвишника искупио га је за сва времена и подарио му царство небеско.

Иде Џиџа кроз планине
гони српске душманине,
издајице Русе, Немце,
крџалије љотићевце.
Одговори

Војин Војиновић-Дражин командант у колубарском срезу. Убедљиво најбоље држање и најбоља одбрана. Стрељан је.
Одговори

Те записнике са саслушања треба читати само информативно. И то као показатељ само какви су стаљинистички методи у саслушању лица.
Ко год доноси закључке о одређеним историјским догађајима на основу саслушања оптужених на комунистичким судовима, неће сазнати праву истину о дотичним историјским догађајима. Из много разлога....
Одговори

(19-08-2020, 12:58 PM)Бенито Пише:  Те записнике са саслушања треба читати само информативно. И то као показатељ само какви су стаљинистички методи у саслушању лица.
Ко год доноси закључке о одређеним историјским догађајима на основу саслушања оптужених на комунистичким судовима, неће сазнати праву истину о дотичним историјским догађајима. Из много разлога....

Нисам говорио о записницима већ о сведочанствима других страдалника.

Иде Џиџа кроз планине
гони српске душманине,
издајице Русе, Немце,
крџалије љотићевце.
Одговори

(19-08-2020, 04:54 PM)Felix Пише:  
(19-08-2020, 12:58 PM)Бенито Пише:  Те записнике са саслушања треба читати само информативно. И то као показатељ само какви су стаљинистички методи у саслушању лица.

Нисам говорио о записницима већ о сведочанствима других страдалника.
Ок, нисам то ни коментарисао, него обичај, поготово у последње време, да се записници са саслушања у комунистичким казаматима узимају здраво за готово за примарни извор.
Одговори

Треба правити разлику,онај ко је знао да га чека метак,тај је и пркосио,шта је могао да изгуби,ко је рачунао да може глава остати на раменима тај је причао и шта зна и шта не зна.
Одговори

На суду, а поготово таквим судовим као што су комунистички је дозвољено и оправдано лагати, односно конструисати своју одбрану како оптужени мисли да му је боље.
Одговори

Проблем је у томе што се такви искази обилато користе за доношење неких далекосежних закључака. И што су много коришћени у историографији. На пример, управо се из тих судских списа, са процеса, протнуо податак о стрељању 500 партизана у Брајићима у новембру 1941. г. Он се најпре појавио на суђењу групи Лукачевић, Кесеровић и остали, па онда и на процесу против Драже Михаиловића, и тако редом. И много тога још.
Одговори

(19-08-2020, 11:32 AM)Александар Динчић Пише:  Војин Војиновић-Дражин командант у колубарском срезу. Убедљиво најбоље држање и најбоља одбрана. Стрељан је.

У праву си и ја сам то тако доживео.
Одговори

(24-08-2020, 01:42 PM)Мића Адмирал Пише:  
(19-08-2020, 11:32 AM)Александар Динчић Пише:  Војин Војиновић-Дражин командант у колубарском срезу. Убедљиво најбоље држање и најбоља одбрана. Стрељан је.

Где има да се прочита?
Одговори

(24-08-2020, 01:45 PM)Горски штаб 52 Пише:  

Где има да се прочита?

Дедина заоставштина. Издање из 1945.год, Просвета.
Суђење члановима
политичког и војног руководства
организације Драже Михаиловића
стенографске белешке
Одговори

Још један демократа код Драже.
Одговори

[video=youtube]http://https://youtu.be/4MSpr4Vbu3U[/video]
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним