(18-07-2020, 08:44 PM)Петар Пише: Још једна ствар у вези права на фотографије.Конкретно у вези слика Церско-Мајевичке групе корпуса.Слике сам видео код Трбојевића у књизи,код г.Самарџића у албумима и већина слика које су скениране у шабачком архиву.Е сад ,неке од тих слика сам налазио оригиналне на терену.Многе слике су рађене у више комада.Борци су их делили пријатељима,девојкама,родбини..Комаданти корпуса су имали слике својих бораца.Неке су претекле.
Све што је сликала војска, слободна су ауторска права.
Све што је у архивима и музејима такође.
Друго је право својине.
Треће, разни трошкови. Нпр. ако се сећаш, из шабачког архива биле су много лоше скениране слике. Неупотребљиве за штампу. Па сам им однео један немачки скенер, који ми је позајмио један пријатзељ из Јагодине, Гамбит Јагодина, Лазић.
Исти скенер носио сам у Војни архив, такође на око 15-20 дана. Бојан Димитријевић, кад је био Тадићев помоћник за те ствари, није успео да им купи добар скенер. Каже, администрација и бирократија, да не можеш ништа, чак ни кад си помоћник председника државе. Тако да се обрадовао кад су слике из Војног музеја коначно скениране како ваља.
И сад, неко се ојади око тих слика, а неко се нађе да придикује, као овај Посматрач.