Оцена Теме:
  • 1 Гласов(а) - 5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Oko Magazin: Nad Kraljevom živa vatra seva - od koalicije do rata četnika i partizana

(18-07-2020, 01:50 PM)Александар Динчић Пише:  Боље што их је Милослав откупио, јер ко зна да ли би уопште видели неке од њих.
Колико сада отприлике имаш фотографија (оригинале и копије, тј. скенове)?

Око 450.
Бојим се да су негативи уништени, јер су били међу хиљадама негатива... Аца је сликао целог живота.
Одговори

(18-07-2020, 03:17 PM)luka.luke Пише:  Милославе, јеси ли све слике које посједујеш објавио било у књигама, порталима, часописима...?
Нисам. На пример, сад, у филму ''Никола Калабић'', биће објављено неколико десетина невиђених Николиних слика.
Одговори

(18-07-2020, 01:23 AM)Посматрач Пише:  
(18-07-2020, 12:17 AM)Милослав Самарџић Пише:  Дакле, твоје слике нпр, нису од јавног добра, већ су твоје. Ако их даш или продаш држави, а она их прогласи за јавно добро, онда јесу јавно добро.
Овде је ствар у човечности не у неким бесмисленим дефиницијама, које код нас у пракси ништа не значе.
Изгледа да имаш комунистичко схватање о колективној својини.
Можда се то боље види на примеру предмета, него слика, нпр. сабља. Стара 200 година, у музеју, је јавно добро. Иста таква, у приватној колекцији, је приватна својина и, просто, не можеш да је узмеш. Ни држава, наравно.
Одговори

(18-07-2020, 04:35 PM)Милослав Самарџић Пише:  
(18-07-2020, 01:50 PM)Александар Динчић Пише:  Боље што их је Милослав откупио, јер ко зна да ли би уопште видели неке од њих.

Око 450.
Бојим се да су негативи уништени, јер су били међу хиљадама негатива... Аца је сликао целог живота.

Чекај. Имаш 450 фотографија рачунајући и скениране из архива, музеја или приватних колекција? Да није мало?
Одговори

(18-07-2020, 05:00 PM)Александар Динчић Пише:  
(18-07-2020, 04:35 PM)Милослав Самарџић Пише:  

Око 450.

Чекај. Имаш 450 фотографија рачунајући и скениране из архива, музеја или приватних колекција? Да није мало?
450 сам откупио од Аце Симића.
Одговори

Тако већ може. А уопште колико имаш?
Одговори

(18-07-2020, 05:04 PM)Александар Динчић Пише:  Тако већ може. А уопште колико имаш?
Не знам, можда 10.000.
Одговори

Још једна ствар у вези права на фотографије.Конкретно у вези слика Церско-Мајевичке групе корпуса.Слике сам видео код Трбојевића у књизи,код г.Самарџића у албумима и већина слика које су скениране у шабачком архиву.Е сад ,неке од тих слика сам налазио оригиналне на терену.Многе слике су рађене у више комада.Борци су их делили пријатељима,девојкама,родбини..Комаданти корпуса су имали слике својих бораца.Неке су претекле.
Одговори

(18-07-2020, 08:44 PM)Петар Пише:  Још једна ствар у вези права на фотографије.Конкретно у вези слика Церско-Мајевичке групе корпуса.Слике сам видео код Трбојевића у књизи,код г.Самарџића у албумима и већина слика које су скениране у шабачком архиву.Е сад ,неке од тих слика сам налазио оригиналне на терену.Многе слике су рађене у више комада.Борци су их делили пријатељима,девојкама,родбини..Комаданти корпуса су имали слике својих бораца.Неке су претекле.
Све што је сликала војска, слободна су ауторска права.
Све што је у архивима и музејима такође.
Друго је право својине.
Треће, разни трошкови. Нпр. ако се сећаш, из шабачког архива биле су много лоше скениране слике. Неупотребљиве за штампу. Па сам им однео један немачки скенер, који ми је позајмио један пријатзељ из Јагодине, Гамбит Јагодина, Лазић.
Исти скенер носио сам у Војни архив, такође на око 15-20 дана. Бојан Димитријевић, кад је био Тадићев помоћник за те ствари, није успео да им купи добар скенер. Каже, администрација и бирократија, да не можеш ништа, чак ни кад си помоћник председника државе. Тако да се обрадовао кад су слике из Војног музеја коначно скениране како ваља.
И сад, неко се ојади око тих слика, а неко се нађе да придикује, као овај Посматрач.
Одговори

(18-07-2020, 04:36 PM)Милослав Самарџић Пише:  
(18-07-2020, 03:17 PM)luka.luke Пише:  Милославе, јеси ли све слике које посједујеш објавио било у књигама, порталима, часописима...?
Нисам. На пример, сад, у филму ''Никола Калабић'', биће објављено неколико десетина невиђених Николиних слика.

Не схватам, у чему је онда проблем. Слике које посједујеш су значи сваком доступне на увид, бесплатно или врло јефтино. Нећеш нам ваљда свима на овом свијету оргинале показивати. Ако их не скриваш, него обкављујеш не постоји проблем.
Одговори

(18-07-2020, 09:06 PM)luka.luke Пише:  Нећеш нам ваљда свима на овом свијету оргинале показивати. Ако их не скриваш, него обкављујеш не постоји проблем.

Па не може да нам их више показује, јер колико сам схватио, предао их је Војном музеју. То јест - поклонио.
Више није сопственик, мада у Закону о културним добрима, постоји један део који каже, да по изричитом тражењу (захтеву) сопственика, може уступљени или поклоњени предмет (тј. културно добро) бити власништво и сопственика и институције којој уступа или покања. И зато Милослав каже да његову колекцију, која је некада припадала Аци Симићу (а он је откупио), потписују са: Војни музеј+Милослав Самарџић. То се папирима правно регулише приликом сачињавања уговора о поклону.
Барем се ја надам да је тако одрађено.
Одговори

(18-07-2020, 09:06 PM)luka.luke Пише:  
(18-07-2020, 04:36 PM)Милослав Самарџић Пише:  

Не схватам, у чему је онда проблем. Слике које посједујеш су значи сваком доступне на увид, бесплатно или врло јефтино. Нећеш нам ваљда свима на овом свијету оргинале показивати. Ако их не скриваш, него обкављујеш не постоји проблем.
Наравно. Све што имам, служи за објављивање.
Одговори

(18-07-2020, 09:16 PM)Александар Динчић Пише:  
(18-07-2020, 09:06 PM)luka.luke Пише:  Нећеш нам ваљда свима на овом свијету оргинале показивати. Ако их не скриваш, него обкављујеш не постоји проблем.

Па не може да нам их више показује, јер колико сам схватио, предао их је Војном музеју. То јест - поклонио.
Више није сопственик, мада у Закону о културним добрима, постоји један део који каже, да по изричитом тражењу (захтеву) сопственика, може уступљени или поклоњени предмет (тј. културно добро) бити власништво и сопственика и институције којој уступа или покања. И зато Милослав каже да његову колекцију, која је некада припадала Аци Симићу (а он је откупио), потписују са: Војни музеј+Милослав Самарџић. То се папирима правно регулише приликом сачињавања уговора о поклону.
Тако је. Додуше нисмо ништа потписивали, него усмено. Свако може да оде тамо и да их узме бесплатно. Нисам однео само те, бего укупно 1.000, систематизовано по корпусима, онда формације - све корпусе, и потписе ко је на којој слици.
А од њих сам добио 1.000 скенова четничких слика које они имају (скенирано на оном немачком скенеру). На доста њих није се знало ко су, па сам уписао шта сам знао.
Одговори

(18-07-2020, 11:21 PM)Милослав Самарџић Пише:  
(18-07-2020, 09:16 PM)Александар Динчић Пише:  

Тако је. Додуше нисмо ништа потписивали, него усмено. Свако може да оде тамо и да их узме бесплатно. Нисам однео само те, бего укупно 1.000, систематизовано по корпусима, онда формације - све корпусе, и потписе ко је на којој слици.
А од њих сам добио 1.000 скенова четничких слика које они имају (скенирано на оном немачком скенеру). На доста њих није се знало ко су, па сам уписао шта сам знао.
Jel ovde ima slika Kolubarske brigade Valjevskog korpusa?
http://www.pogledi.rs/album-djenerala-draze/
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним