Оцена Теме:
  • 1 Гласов(а) - 5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

ТВ серија "Хероји Халјарда", аутора Радоша Бајића

Задње што је познато да је Душан Аранђеловић после рата живео у Лондону. Покушао сам на све начине да дођем до потомака, али узалуд.
Одговори

(20-07-2022, 05:56 AM)Босански Крајишник Пише:  https://prnt.sc/YHXnN6uvgbTv
Радош Бајић - цитат са објаве: ''Pocetkom avgusta 1944. godine na lokalitetu Borova Glava na Kopaoniku dogodila se jedna od najvecih bratubilackih bitaka u Drugom svetskom ratu o kojoj nista nismo ucili u skolama - izmedju parizana i boraca JVuO. Danas smo snimali kadrove te strasne medjusrpske tragedije u kojoj je pucao brat na brata…Ne ponovilo se…''
Ово поздрављам, а и уклапа се у суштину приче. Наиме, у тој великој борби, тј. бици, дошло је до преотимања спашених америчких авијатичара чији је авион пао управо на Копаонику. Из четничке прешли су у партизанске руке. 
Питање за Ватхру.
Као један од стручних консултаната, јесте ли на ово указали приликом ишчитавања сценарија, консултација са режисером или било кога из филмске екипе. Спремате репрезентативну монографију о овој теми и за овај догађај бисте морали знати. Управо се догодио за време тог великог окршаја између Дапчевићевих снага и групе Јуришних корпуса.
Одговори

Динчићу,
Нисам консултант, Тимотијевић је.

Ја сам преко фондације добио да погледам сценарио. Послао сам мејлом примедбе на део са авијатичарима, које су биле катастрофалне. Не знам да ли су их уважили, али ми се чини да нешто јесте мењано у сценарију. У првој верзији су ставили црнца као једног члана посаде бомбардера, који иде около и просипа шале. То је једно тотално непознавање опште културе. Али нисам га видео на фоткама са снимања.

Нпр оне сцене Дража и Вучковић о којој се дискутовало, ње се не сећам, што значи да је била мање битна и ако је била. Не сећам се ни Васића, можда је имао неку споредну улогу.

Битка на Копаонику, рецимо да је заплет као и остатак серије.
Одговори

Динчићу,
Везано за преотимање авијатичара које спомињете, нисам сигуран о чему говорите.
Био је случај рањених, који су били у болници у Рудом. Али то је било у јулу ако не и пре.
Одговори

(20-07-2022, 05:20 PM)ватхра Пише:  Динчићу,

Ја сам преко фондације добио да погледам сценарио. Послао сам мејлом примедбе на део са авијатичарима, које су биле катастрофалне. Не знам да ли су их уважили, али ми се чини да нешто јесте мењано у сценарију. У првој верзији су ставили црнца као једног члана посаде бомбардера, који иде около и просипа шале. То је једно тотално непознавање опште културе. Али нисам га видео на фоткама са снимања.

Нпр оне сцене Дража и Вучковић о којој се дискутовало, ње се не сећам, што значи да је била мање битна и ако је била. Не сећам се ни Васића, можда је имао неку споредну улогу.

Питање за Самарџића, Динчића, Бенита, Перуна... Да ли је вама неко из ауторског тима на  било који начин слао сценарио да га погледате? Ако јесте, на које сте катастрофалне делове сценарија указали?
Одговори

(20-07-2022, 05:20 PM)ватхра Пише:  У првој верзији су ставили црнца као једног члана посаде бомбардера, који иде около и просипа шале. То је једно тотално непознавање опште културе. Али нисам га видео на фоткама са снимања.

Па ко је био онда онај црнац са шајкачом и кокардом на слици из Прањана? Ако је из Прањана, ако није из Коцељеве.

"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Одговори

(20-07-2022, 08:00 PM)Николај Пише:  Па ко је био онда онај црнац са шајкачом и кокардом на слици из Прањана? Ако је из Прањана, ако није из Коцељеве.

Џејмс Вокер.
А пошто ме то питаш претпостављам да ни ти не знаш у чему је грешка.
Одговори

(20-07-2022, 06:36 PM)Ђорђе Ивковић Пише:  

Питање за Самарџића, Динчића, Бенита, Перуна... Да ли је вама неко из ауторског тима на  било који начин слао сценарио да га погледате? Ако јесте, на које сте катастрофалне делове сценарија указали?

Није.
Одговори

Сад видим да си написао да су га ставили као члана посаде бомбардера. Вероватно је летео на ловцу у пратњи, а не у бомбардеру. Ја сам мислио да тврдиш да није било ниједног црнца који је одатле евакуисан па да је то грешка.

"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Одговори

Не, није нико.
Одговори

(20-07-2022, 09:29 PM)Николај Пише:  Сад видим да си написао да су га ставили као члана посаде бомбардера. Вероватно је летео на ловцу у пратњи, а не у бомбардеру. Ја сам мислио да тврдиш да није било ниједног црнца који је одатле евакуисан па да је то грешка.
У Америци је у том периоду владала стриктна расна сегрегација. Црнци нису могли да буду у истој једини као и белции, самим тим ни у посади. Тоалети су били одвојени. Углавном су служили у логистици, инжињерији и другде где је требао физички рад. Иако су имали неке пробе са црним официрима у војсци, ни они нису смели да командују белим војницима. 

332 ловачка група је била скоро па тајна јединица, посаде бомбардера углавном нису знале да су ту црнци. 
Домаћа сведочења наводе да је Вокер током евакуације углавном био одвојен од других авијатичара.
Одговори

Није.
Одговори

@Самарџић - Није.
@Бенито - Није.
...
Дакле, сценаристи нису хтели да консултују о теми "Халјард" оне који о операцији "Халјард" највише знају. Да им се случајно не поткраде нека тачност.

Сазнали смо оно што смо знали - да Титовци не желе да направе истиниту причу о Другом светском рату, макар та истинита прича била лепша, поетскија и занимљивија од онога што су они смислили.

Кажу нам да је Други светски рат одавно завршен и да је више доста са поделама на партизане и четнике. "Наратив" о не злим, него монструозним четницима (Измерено и премерено: у партизанским филмовима - по искоришћеном времену за приказ злочинстава - на првом месту су четници, Немци на другом, усташе тек на трећем месту, а остали једва да се помињу. Осим тога ликови и злочини четника су у највећој мери персонализовани.), заменио је "наратив" о "трагичном сукобу међу Србима". треба дакле да се измиримо и све оставимо како је, да они владају и праве филмове који њима одговарају.

Сукоб јесте био трагичан, али половично. Сукоб јесте био трагичан за Српски народ, али како је тај сукоб могао бити трагичан за партизане? Дочепали су се власти за коју су се једино борили. Обрисали су са чизама своје личко блато о постељину београдске господе. Побили су све што је ваљало у Србији, побили су српске дечаке на Сремском фронту, побацали их у бунаре, напљачкали се како се нико на свету није напљачкао после WW2, Пепо Бандић посто директор... Шта је дакле за њих трагично у том рату? Ништа.

Ви овде дискутујете о детаљима филма. Ја то разумем, у реду је то, јер вас таква тема и професионално занима. Али, све је то у суштини ирелевантно... Да ли је црнац имао бркове и задиркивао жене иза сламе?... У америчким филмовима влада стереотип да белац црнца у јединици дочека са одбојношћу, онда му црнац спасе живот и после се воле до краја живота. Нема везе што сви знају да је измишљотина. "То је филм, ми гледамо филм као филм, шта ту политизујете? Хоћете да створите опет злу крв међу народом!" - то ће да вам сутра кажу кад се побуните против бљутавих лажи којима ће Бајићева верзија "Халјарда" бити претрпана.

Самарџић ће након премијере ђубрета - а знамо већ сада да је у питању најподлије ђубре-  да напише књигу о приказаним фалсификатима, но узалуд.

Бајић је са "Равном Гором" направио штету која не може да се поправи.

Са овим филмом ће још једна величанствена тема да се неповратно компромитује и упропасти, и ту се ништа не може.

Мени се чини да ће се са овим Бајићевим пројектом и коначно затворити потреба за драматизацијом "новије прошлости", интересовање публике ће сасвим опасти, тако да ће лаж остати истина за свагда.
Одговори

Само да интервенишем у том смислу да нисам "највећи стручњак" за питање "Халјарда", мада сам можда могао да приметим понешто.
"Равна Гора" јесте донела непоправљиву штету колективном памћењу Срба и аутор тог суноврата требало је да попије тешки остракизам, а не да му неко омогућава да се бави готово истом темом и то на ексклузивном нивоу.
Треба ипак приметити да је већ ангажовање Милоша Тимотијевића за саветника огроман напредак у односу на Предрага Марковића, који је био на том задатку у вези серије"Равна Гора". Јер, Тимотијевић јесте историчар, са свим манама и врлинама, а Пеђа Марковић је обичан комунистички апартчик и тотални научни дилетант, једна од најтамнијих личности наше културе у последње три деценије.
У сваком случају, видећемо...
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним