Оцена Теме:
  • 2 Гласов(а) - 5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Нова књига - "Сура слобода"

(14-11-2020, 02:34 AM)Бенито Пише:  Митићу, само једно питање:
Да ли су Митићи из Врања и Митићи из Сурдулице из истог корена или су само презимењаци, али нису у крвном сродству?

Само смо презимењаци. Са очеве стране, имам широку фамилију и чланови очеве фамилије су се селили по целој Србији, али немам родбину у Сурдулици.

Плус, моји преци вуку порекло из једне општине на крајњем југу Србије на граници са Македонијом.

Остаје све на презимену Smile
Одговори

(13-11-2020, 10:48 PM)Mitic Пише:  Одлична књига која представља један споменар на страдање и борбу једног доброг и поштованог доктора који се у редовима своје војске трудио да да свој допринос борби за ослобођење.

То је радио и док је био у логору на Старом сајмишту спасавајући сваки живот кад се указала могућност за изласком на слободу.

Кроз страдање једног човека, када се чита књига, види се и страдање једне породице током рата кроз опис који је дала ћерка аутора књиге, а шлагворт се налази на крају књиге са биографијама официра из породице Стевановић.

Сведочанство о ратном времену или мемоари који представљају темељ у проучавању српског историје током Другог светског рата
Да ли Теби ова нова сазнања у вези развоја, успона и пропасти Југословенске војске под командом ђенерала Драже Михаиловића на југу Србије представља изненађење или си већ познавао ту тематику?
Одговори

(14-11-2020, 11:22 AM)Бенито Пише:  
(13-11-2020, 10:48 PM)Mitic Пише:  Одлична књига која представља један споменар на страдање и борбу једног доброг и поштованог доктора који се у редовима своје војске трудио да да свој допринос борби за ослобођење.

То је радио и док је био у логору на Старом сајмишту спасавајући сваки живот кад се указала могућност за изласком на слободу.

Кроз страдање једног човека, када се чита књига, види се и страдање једне породице током рата кроз опис који је дала ћерка аутора књиге, а шлагворт се налази на крају књиге са биографијама официра из породице Стевановић.

Сведочанство о ратном времену или мемоари који представљају темељ у проучавању српског историје током Другог светског рата
Да ли Теби ова нова сазнања у вези развоја, успона и пропасти Југословенске војске под командом ђенерала Драже Михаиловића на југу Србије представља изненађење или си већ познавао ту тематику?

Не, стварно нисам познавао ту тематику. Кад човек чита књигу, долази до много драгоцених сазнања.

Конкретно, баш за Живојина Митића. Баш ме занима колико Власотинчани знају о њему, пошто је Митић двапут ослобађао град.

Или рецимо, овај податак који је изнео др Стевановић да је другог дана Васкрса током савезничког бомбардовања погинуло 190 људи у логору Старо Сајмиште. То се налази на страни 61.

Ето, могу да кажем да ова књига представља и темељ у проучавању Југословенске војске током Другог св. рата на простору јужне Србије
Одговори

Митићу,
Који је Стевановићев извор за број од 190 страдалих у логору Сајмиште? Да ли је тад био у логору? Да ли се то односи на оба логора у Земуну?
Од Кољанина који је истраживао ту тему сам добио нешто мањи број настрадалих.
Одговори

(14-11-2020, 06:21 PM)ватхра Пише:  Митићу,
Који је Стевановићев извор за број од 190 страдалих у логору Сајмиште? Да ли је тад био у логору? Да ли се то односи на оба логора у Земуну?
Од Кољанина који је истраживао ту тему сам добио нешто мањи број настрадалих.

Он је извор. Још је био у логору на Старом Сајмишту. На Бањицу је пребачен маја 1944. године.

Значи, др Стевановић помиње цифру од 190 погинулих. А сигурно то није његова процена, него прави број, јер на једном другом месту у књизи, током друге ситуације, каже да је учествовао у сакупљању мртвих. Сигурно је учествовао у сакупљању и евидентирању мртвих кад је било савезничко бомбардовање

Наводи и да је било неколико стотина рањених.

Процена Милана Кољанина је беше између 80 и 120

http://www.open.ac.uk/socialsciences/sem...ovanje.php

На овом линку се цитирају мемоари др Стевановића

"Drugog dana Uskrsa bili smo kao na oknu Etne ili na nekom vrelom gejziru. Sve se treslo pod nama i nad nama, sevalo i buktalo, i gušilo pod prašinom i dimom. Iako sam preživeo bombardovanje za vreme aprilskog rata 1941. - nigde nije bilo ovako. Krug je bio pokriven leševima i pokidanim telesima a pesak natopljen lokvama sveže i usirene krvi: prava kasapnica! Tu smo izgubili oko sto dvadeset ljudi. Pored mrtvih bilo je i nekoliko stotina ranjenih,....."

Е сад се јавља проблем. У најновијем издању књиге под називом "Сура слобода" стоји податак од 190 мртвих на стр. 61

Кад дође Бенито, питаћемо за цифру
Одговори

Не јавља се никакав проблем. У оригиналу књиге пише број 190 погинулих.
Не знам одакле онај горе цитат што је навео Митић, али није тачна цифра од 120. То не пише у оригиналној књизи, него, понављам, број жртава бомбардовања је 190.
Дакле, без оних логораша који су покушали да побегну, и растргли ограду, а које су немачки стражари са митраљеских гнезда побили из митраљеза. То Стевановић посебно наглашава.
Одговори

(14-11-2020, 07:09 PM)Mitic Пише:  [quote='ватхра' pid='136513' dateline='1605370898']
Митићу,
Који је Стевановићев извор за број од 190 страдалих у логору Сајмиште? Да ли је тад био у логору? Да ли се то односи на оба логора у Земуну

http://www.open.ac.uk/socialsciences/sem...ovanje.php

На овом линку се цитирају мемоари др Стевановића

"Drugog dana Uskrsa bili smo kao na oknu Etne ili na nekom vrelom gejziru. Sve se treslo pod nama i nad nama, sevalo i buktalo, i gušilo pod prašinom i dimom. Iako sam preživeo bombardovanje za vreme aprilskog rata 1941. - nigde nije bilo ovako. Krug je bio pokriven leševima i pokidanim telesima a pesak natopljen lokvama sveže i usirene krvi: prava kasapnica! Tu smo izgubili oko sto dvadeset ljudi. Pored mrtvih bilo je i nekoliko stotina ranjenih,....."
Заиста не могу да верујем чиме се људи баве. Цео цитат је тачан осим броја. Ајде да кажемо да је у питању грешка, али како стално да буду грешке на српску штету.
Одговори

Митићу, чији је овај сајт одакле си извукао тај чланак?
Одговори

(14-11-2020, 07:53 PM)Бенито Пише:  Митићу, чији је овај сајт одакле си извукао тај чланак?

Немам појма, мислио сам да је Кољанин уређивао неке чланке.

Они су лоше цитирали, ту сам претпостављао да је проблем.

У сваком случају, на том сајту процене о броју мртвих су базирали на основу податка који је изнео др Стевановић, али су лоше цитирали бројку
Одговори

Могу само рећи да сам шокиран.
Одговори

(14-11-2020, 07:27 PM)Бенито Пише:  Не јавља се никакав проблем. У оригиналу књиге пише број 190 погинулих.
Не знам одакле онај горе цитат што је навео Митић, али није тачна цифра од 120. То не пише у оригиналној књизи, него, понављам, број жртава бомбардовања је 190.
Дакле, без оних логораша који су покушали да побегну, и растргли ограду, а које су немачки стражари са митраљеских гнезда побили из митраљеза. То Стевановић посебно наглашава.

Управо тако, лепо си написао. Др Стевановић маводи бројку од 190 погинулих од последица бомбардовања, а логораше што су убијени током бекства наглашава у следећем пасусу и каже да су лешеви остављени ван круга
Одговори

Ево, нашао сам грешку. Књига "Сура гробница" изашла је у издању "Ривел", 1995. године. Имам то издање. На стр 47, у том издању, цитат је потпуно исти као у оригиналу, али је уместо "сто деведесет" написано "сто двадесет".
Дакле, одатле је неко преписао и погрешио.
Верујем да је неко погрешно откуцао тада, средином деведесетих година прошлог века, а не да је била нека намера.
Проблем је што ови преписују из преписа, а не из оригинала.
Одговори

(14-11-2020, 09:17 PM)Бенито Пише:  Ево, нашао сам грешку. Књига "Сура гробница" изашла је у издању "Ривел", 1995. године. Имам то издање. На стр 47, у том издању, цитат је потпуно исти као у оригиналу, али је уместо "сто деведесет" написано "сто двадесет".
Дакле, одатле је неко преписао и погрешио.
Верујем да је неко погрешно откуцао тада, средином деведесетих година прошлог века, а не да је била нека намера.
Проблем је што ови преписују из преписа, а не из оригинала.

Браво, царе. Свака част

Све си разјаснио, нема више дилеме око бројке погинулих
Одговори

Мислим да је Кољанинов податак о броју погинулих са гробља, тако да има дилеме. Проверићу.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним