(15-02-2023, 04:00 PM)Милослав Самарџић Пише: Мени делује да је Ентони Сатон описао то како треба. Међу толико милионера са Вол Стрита издвајати оне који су ту најмалобројнији, делује бесмислено.
Узгред, које националности је био на пример Никола Пашић?
Кажете најмалобројније...па ви онда не знате како до уопште дејствује (funkcioniše). Опростите ми што сам непристојан и кажем не знате...али не умем другачије да се изразим, с обзиром на ваш закључак.
У том смислу, треба да проучите како је рушена берза 1929 (ако не грешим годину). Само један мали број је покупио огромно богатство (слично као при мешетарењу на берзи када је Наполеон поражен).
Ти „малобројни“ су 1929 приграбили око 30 % укупног богатства Сједињених Држава (то је огромно богатство које не можемо ни да замислимо). Бесмислено је што тако мислите јер данас се зна који мали постотак ненормално (и неморално) богатих „дрма“ светом и изазива ратове и кризе са циљем одржавања сопствене пирамиде моћи.
ПС
Не заборавите да су на берзи, 1929-те потпуно осиромашени и многи милионери.
Какве везе сада има Пашић (нисам приметио да сте га спомињали у видеу...мој пропуст...или није). А колико знам његово порекло је углавном нејасно. Како се изјашњавао, не знам...нити ме занима. Оно што знам је да је радио за циљеве југословенства, а тиме на штету Србије (нпр Нишка декларација...док 'Рвати кољу Србе по Мачви).
Не знам шта сте хтели да постигнете са питањем које је националности био Пашић. Можда сте хтели у духу са тврдњом „мадлениног малог“ Шуми Бисерка (Шумадинац) да идете на причу да антисемитизам није добар па да није лепо што сам антисемита (не желим да верујем у такву вашу намеру). Не гледам на националност код људи, ало код банди које изазивају зло (и огромно зло) гледам злочинца а не националност...само што „неки“ злочинци сваку критику (или отпор том злу) претворе у угрожавање своје нације.
И Валтер Ратенау (Walther Rathenau) је био Јеврејин али се залагао за своју отаџбину – Немачку. Да буде добра држава за све своје грађани да напредује. Међутим, у Вајмарској Немачкој су неки његови сународници рушили ту државу, а били су на водећим местима исте те државе. Онда је смакнут...немојте сао да ми кажете да га је убио неки немачки „фундаменталиста“

...расплакаћу се

.