Оцена Теме:
  • 8 Гласов(а) - 4.5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Са Јутјуб канала ''Погледи''

Ново на Јутјуб каналу Погледи

БИТКА ЗА КОСОВО

Одговори

(26-02-2023, 06:55 PM)Београђанин Пише:  

Госн Самарџићу, раније сте говорили да су Немци заробили војводу Мину Станковића. Када и где су Италијани заробили војводу Бирчанина?
Одговори

Ново на Јутјуб каналу ''Погледи'':
Тројни пакт и 27. март 1941. године - шта је истина?
Одговори

Ово Ти је најбољи видео до сада. Браво!
ПС сад ће кука и мотика.... Ваистину!
Одговори

Супер је овај видео.

Додуше, у средњој школи сам учио да је 25. март био паметан потез. Али, не зна човек све. Рецимо, тад нисам знао да су Немци октобра 1940. године имали оперативни план напада на Краљевину Југославију.
Одговори

Данас вероватно уче децу и да је 6. април био добар дан за Србе.
Одговори

Ово је стварно одлично!
Нарочито део о кнезу Павлу који је тобож кренуо сам на одмор на Блед или где већ.
Хау јес ноу  Rolleyes
По свему што се зна о кнезу Павлу, он да крене без кнегиње Олге и деце на одмор – нема шансе. Просто је такав човек био и пре и после 27. марта 1941. и немогуће је да је само тада специјално кренуо сам на одмор.
Него је кренуо да буде нови Емил Хаха у Хитлеровом сценарију окупације и  разбијања „версајских творевина“.
И генерално за све што је било лоше за време Краљевине Југославије је реално био крив кнез Павле иако „критичари“ Краљевине Југославије то приписују Краљу Александру, а аболирају „финог џентлмена енглеских манира “.
Одговори

Из емисије "Кнез Павле се уплашио.Пакт са Хитлером је био грешка."

•Морали би дати дијелове територија у пакту

(након пуча остају само окупационе зоне и много штетнија ,послијератна организација територија која је потпуно иста као и Хитлерова-кад је у питању Србија)

•Морали би дати трупе за источни фронт

(Војне и цивилне жртве грађанског рата и антиосовинских борби дефинитивно премашују 27 дивизија на источном фронту.)
•Бомбардовали би нас савезници
( 1944 + април 1941- бомбардовали су нас и савезници и нацисти.)

•Историјски би били фашисти

(Нажалост четници су данас за јавно мијење синоним за квислинге и фашисте ,ми који пратимо рад Погледа знамо шта је истина ,али нисмо слободни да баштинимо историју другог свјетског рата јер је по званичној историји фашистичка.Томе свједочи нпр. овогодишње процесуирање равногораца из Вишеграда на казне затвора.Док праве фашисте као што су Бугарска и Мађарска нико нити спомиње нити их ту убраја.Ово фалсификовано историјско насљеђе се пресликало и на тумачење српске стране у ратовима 90-их ,гдје су Србе "закуцали" као фашисте.Односно ово као позитивна тековина пуча не стоји.)

-Наведите позитвну тековину државног удара 27.марта, а да се задржала након 1945. због које би овај догађај имао практичан смисао.Можете рећи тековине би постојале да је Дража побједио , али ми се не бавимо алтернативном историјом , хоћемо да разјаснимо да ли је 27.март реална исторјска штета или корист.Односно шта је постигнуто демонстрацијама.Ми не знамо да ли би поступак Кнеза Павла имао позитиван или негативан исход по српску државотворност јер није имао простора као 27.март да се испољи.
-Да ли неко сматра да би Њемачка отварала логоре за свог савезника, па макар постојала и НДХ и стрељала његово становништво у одмаздама?
- Да ли би било грађанског рата у Југославији?
-Гдје су српски цивили у операцији Марита ,а гдје су у операцији Вајс?
Ево још једно питање:

Стојадиновић / Пучисти
Стојадиновић / Кнез Павле

Која од ове двије групе садржи највише разлике и супротности у својој политици а која је наближа у истом.Пошто се сви , углавном , слажемо око Стојадиновића узимам га за референтну тачку.

-Да ли је Стојадиновић позивао на рат против њемаца и италијана?
Пучисти ће рећи па нисмо ни ми позивали на рат ми смо повратили неутарлност - не можеш одбити тројни пакт и остати неутралан.

-О каквој ми будућој демократији у Србији причамо ако смо присталице државног удара ,то је основна одлика настанака анархије и тоталитарних система.Намеће се закључак да нам није ни потребна администрација кад је ту народ да "процјени" шта је исправно , а шта штетно по земљу и да то "поништи" на улици.
Једно су демонстрације као легитимна појава у демократији ,а друго државни удар и хапшење врха власти.
-Ради се о поштовању властите државе и династије ,којој смо дали повјерење макар било и прокоцкано и настојању да се сачувају људски животи (поучени страхотама Првог рата) ,који би сигурно били мање угрожени него у отвореној жељи да се ступи у рат.Оставимо све техничке ствари по страни , које се уопште нису промјениле са 27.мартом ,него су током и завршетком рата биле десет пута горе и прихватимо чињеницу да српском народу није пријетило физичко истребљење.
Одговори

(26-03-2023, 06:09 PM)Милослав Самарџић Пише:  Ново на Јутјуб каналу ''Погледи'':
"Хитлер је желео да Србе пошаље у борбу против РУСА"

"Русија није постојала за време другог светског рата на мапи света"
".....Руси су наши рођаци ,али то нису били Руси ,то су били совјети који мрзе Русе." (Самарџић)
Одговори

(26-03-2023, 11:15 PM)Ocaus41 Пише:  
(26-03-2023, 06:09 PM)Милослав Самарџић Пише:  Ново на Јутјуб каналу ''Погледи'':

".....Руси су наши рођаци ,али то нису били Руси ,то су били совјети који мрзе Русе." (Самарџић)

Највећи број совјетских војника су били Руси у истинском смислу те речи (православци, неки тајно и даље одани монархији). То што је Русија у том тренутку била окупирана од совјета је друга ствар, али и даље недовољан разлог да их нападнемо.
Одговори

(26-03-2023, 11:27 PM)Monarhist Пише:  
(26-03-2023, 11:15 PM)Ocaus41 Пише:  

Највећи број совјетских војника су били Руси у истинском смислу те речи (православци, неки тајно и даље одани монархији). То што је Русија у том тренутку била окупирана од совјета је друга ствар, али и даље недовољан разлог да их нападнемо.
То је иста прича  као са Грчком и Солуном.Шта кажу Енглези којима се толико дивимо : "Не постоје наши стални пријатељи и наши стални непријатељи ,постоје само наши стални интереси."
Одговори

(26-03-2023, 09:00 PM)Mitic Пише:  Супер је овај видео.

Додуше, у средњој школи сам учио да је 25. март био паметан потез. Али, не зна човек све. Рецимо, тад нисам знао да су Немци октобра 1940. године имали оперативни план напада на Краљевину Југославију.
То није био план напада на Југославију.Ниси разумио операцији Марита.
Одговори

(26-03-2023, 11:50 PM)Ocaus41 Пише:  
(26-03-2023, 09:00 PM)Mitic Пише:  Супер је овај видео.

То није био план напада на Југославију.Ниси разумио операцији Марита.

Можеш да прочиташ један чланак у Војно-историјском гласнику 2/2021. Ту се из рада Далибора Денде цитирају белешке генерала Халдера у којима је Вермахт разрађивао оперативни план напада на Краљевину Југославију још у октобру 1940.

О овоме је такође писао историчар Мартин фон Кренвелд пре 40 година, цитирајући дневник Халдера. Тај дневник Халдера се може наћи онлајн.
Одговори

Др Михаило Константиновић био је професор Правног факултета у Београду. Није био у добрим односима са многим личностима које су подржале пуч. Али, о споразуму од 25. марта, којим је Краљевина Југославија приступила Тројном пакту, имао је подударно мишљење са њима. 
То мишљење изнео је кнезу Павлу и највишим државним званичницима, на Двору, 23. марта увече. Изнео га је и 26. марта, ноћ уочи пуча, за који није знао да ће се десити, за време рата, а износио га је и после рата, у време Брозовог режима.
Основни разлози због којих Краљевина Југославија не би смела да потпише споразум о приступању Тројном пакту, по мишљењу професора Константиновића, били су следећи:
1. Упоредном правном анализом утврђено је да режим немачких национал-социјалиста и њихов вођа Адолф Хитлер нису испоштовали ниједан међународни уговор који су потписали са земљама које су те уговоре потписивале као потчињена страна
2. Потписивањем оваквог уговора ми признајемо међународни примат Немачкој, не само у погледу наших међународних интереса, него чак и оквиру наших унутрашњих односа
3. одмах по потписивању оваквог уговора, сепаратистичке снаге у земљи добиле би на замаху, што би саму државу довело до границе грађанског рата, ако не и самог рата, што би било посебно опасно у ситуацији тренутног светског рата.
4. Због потписаног уговора, Немачка би била једини и апсолутни арбитар унутрашњих несугласица у Југославији. 
5. Због вишевековног сучељавања Немаца и Срба, због јаких и нама недовољно расветљених веза Немаца са сепаратистима у Југославији, потпуно је јасно на коју би се страну ставили Немци
6. једном речју - закључак је јасан: ако потпишемо споразум о приступању Тројном пакту, Краљевина Југославија је пропала.
7. Споразум о приступању Тројном пакту не би поштовао начело легитимитета, јер највећи део народа Краљевине Југославије, а Срби у проценту преко 90%, су против потписивања било каквог међународног уговора са Немачком. 
8. Уколико потписивање споразума о приступању Тројном пакту води у распад државе, а са друге стране, највећи број држављана те државе је против потписивања споразума, онда је боље одбити споразум и по цену рата.
9. Сам рат и страдања која су извесна, не подразумевају да ће бити већа од оних страдања која би се десила ако би споразум о приступању Тројном пакту био прихваћен. Чак, напротив.
10. Немачка ће изгубити рат и ми већ сада морамо мислити на чијој страни ћемо дочекати крај рата. На губитничкој или победничкој.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним