Поруке: 14,502
Теме: 357
Придружен: Feb 2015
Углед:
942
Ново на Јутјуб каналу Погледи:
Како су нас издали Енглези?
Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.
Д М
Поруке: 2,291
Теме: 23
Придружен: Jul 2013
Углед:
236
Znate li onaj vic kad Mujo i Haso polažu ispit iz biologije.
Haso položi. Pita ga njegov jaran, šta su pitali.
- Leptire, kaže ovaj.
Uči Mujo dana ne vidi...uči leptire.
Dodje ispit, kaže mu profa : " Aj ti Mujo kaži nam sve što znaš o - slonovima.
Mujo zbunjen, tuc muc.. Slonovi su veliki, jedu biljke, imaju surlu . Imaju velike uši - na koje sleću leptiri.
LEPTIRI SE DELE NA!
____
Da predjem na poentu:
Dobra strana: retki, nevidjeni snimci. Ova priča generalno prati narativ kroz ceo dokumentarac, jednostavno je i razumljivo nepoznavaocima.
Ako bih nekom prepričao temu u 2 rečenice, verovatno BiH delom odabrao neke od ovih argumenata. Ali, ja sam shvatio da ovaj dokumentarac treba i da bude naučno utemeljen.
Loša strana: veoma sužen pul znanja na temu. Na primer: navodni razgovor Meklina sa Čerčilom. Dobro je za film kao metafora za našu sudbinu koju je odredila cinična igra velikih, ali je ceo taj citat problematičan jer se stvar verovatno nije tako odigrala. Meklin krivi Čerčila, Čerčil krivi Meklina. Tipično.
Veliki promašaj je stavljanje krivice Saveznicima što se navodno nisu iskrcali godinu ranije. Kritične informacije kada se čita relevantna gradja govori da iskrcavanje čak i u manjem obimu godinu dana ranije nije bilo moguće. Bitka na Atlantiku je dobijena kasne 1943. Prevlast u vazduhu, ljudstvo, tehnika, brodovlje..
Takodje, znatan deo epizode je posvećen drugim temama: taktici i ciljevima komunista, Hrvatima, četničkim rušenjem pruga, propagandi. Onda je ovo o izdaji Engleza moglo da se provuče po drugim epizodama. Nije dobro nekorišćenje izvora. Isto tako nije dobro ni neumerena upotreba nekog izvora.
Heder Vilijams daje perspektivu Soe, ona ne sagledava stvari primarno kroz prizmu vrha: Čerčila, Vojske, ratne Vlade. Najubojitija je kada joj se nameni adekvatno mesto u slagalici.
Kad sam gledao dokumentarac, zamišljao sam da bi ovako izgledalo (u smislu vladanja materijom) kada bih ja pričao o, na primer, Čegarskom korpusu. Ili DČD.
A izvinite, to nije - TO.
Поруке: 1,173
Теме: 12
Придружен: May 2021
Углед:
284
Свака част Милославе! Било је и суза.
Очекујемо ако Бог да филм о Чичи, али овога пута играни!
Поруке: 2,481
Теме: 19
Углед:
950
Краљевина Југославија је за британску империју представљала само средство за остваривање дугорочних циљева, који су пројектовани још након формулисања Монроеве доктрине. Зашто би англоамериканци крварили за северне колоније када могу подељену Европу покорити другим средствима - финансијама и субоординарним владама независних држава. Коначно- на који начин би Британија штитила своје колоније уколико не би држала примат у Средоземљу? Да се по географском положају Краљевина налазила ближе Средоземљу или Блиском истоку - била би сигурно сачувана као држава-монархија.
Поруке: 2,481
Теме: 19
Углед:
950
Погинио је један од учесника у Озниној операцији лоцирања и заробљавања Драже Михаиловића - Светолик Лазаревић. Не Стефановић.
Иначе, оне затворенике је поубијао у Нишком затвору (њих 11), међу њима и потпуковника Здравка Милошевића, команданта Варваринског и Великоморавске групе корпуса.
Поруке: 4,461
Теме: 55
Углед:
672
Комшије нам нису проблем, чак ни удружени. Проблем су они "велики", а са њима не би могли да се носимо ни герилски. У ери дронова, сателита, савремених ракетних система, "најт вижн" уређаја, робота и свакаквих сензора, нема више ратовања по принципу удри и бежи у шуму (а да то не буде уз масовну погибију људи). Плус што би као топовско месо користили управо те "комшије", као и увек.
У најбољем случају групице по 2-3 човека да ту и тамо направе неку диверзију и то је то.
"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године