Поруке: 2,302
Теме: 21
Придружен: Jan 2014
Углед:
515
Бог да му душу прости.
Покојни Просветар је имао специфичан стил писања и још посебнији смисао за хумор. Памтићу га по оној шали када је поставио фотографију оног француског певача уместо директора руског института за вакцине.
Јако је чудно то шта се збива овде на интернету, по виртуелним световима. Нисам ништа знао о њему, а имао сам осећај да смо као неки другари. Изненадило ме је то што је преминуо у безмало осамдесетој години, јер сам због врцавости његовог духа мислио да је доста млађи. Био је строг, али праведан. Кад год би нам указивао да у нечему грешимо, то је радио на очинско добронамеран начин.
Отишао је најбољи међу нама.
"Било је сеоба и биће их вечно, као и порођаја, који ће се наставити. Има сеоба, смрти нема!"
Порука студентима у штрајку - јебите им мајку!
Поруке: 4,401
Теме: 55
Придружен: Jul 2013
Углед:
648
Бог да му душу прости!
"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Поруке: 9,122
Теме: 234
Углед:
373
Никад нећу заборавити ја на ортопедији пре две године лежао месец дана. И тад узмем да зезам овде просветара око питања Војводине, знао сам колико га та тема голица. Он се толико озбиљно шалио да сам се смејао до коске, да нам је сваки дан пролазио у шали са њим.
Имао је невероватан стил писања за шалу и хумор.
Био је изузетно интелигентан и јако добар човек.
Види се да је много читао и да је увек за било коју тему био информисан и поткован за дебату.
Србин старог последњег кова.
Никад псовску и ружну реч није употребио.
Нико и никад неће Тита описати овако:
Цитат:ПРОСВЕТАР
Јосип Броз-Амброз Тито!
ДА, ТО ЈЕ БИО ПЕГАВИ ТРБАТИ, ФАРБАНИ ПА КОЛМОВАНИ, У МИДЕРЕ УТЕГНУТИ АУСТРО-УГАРСКИ ЦУГСФИРЕР, ТРОСТРУКИ ШПИЛЕ И МАЂАРСКИ ЧИВА, ЈОСИП БРОЗ-АМБРОЗ ТИТО, СРБОУБИЦА ПРВИ ДО ПАВЕЛИЋА!!!
Отишао је најбољи међу нама.
Јосип Броз-Амброз Тито! ДА, ТО ЈЕ БИО ПЕГАВИ ТРБАТИ, ФАРБАНИ ПА КОЛМОВАНИ, У МИДЕРЕ УТЕГНУТИ АУСТРО-УГАРСКИ ЦУГСФИРЕР, ТРОСТРУКИ ШПИЛЕ И МАЂАРСКИ ЧИВА, ЈОСИП БРОЗ-АМБРОЗ ТИТО, СРБОУБИЦА ПРВИ ДО ПАВЕЛИЋА!!!
ПРОСВЕТАР.
(Последња измена: 04-02-2022, 04:27 AM од
Mekenzi.)
Поруке: 14,504
Теме: 307
Придружен: Aug 2013
Углед:
3,044
Уз помоћ једног члана форума и још мало истраживања сазнао сам ко је и одакле био наш Просветар. Поштоваћу његову жељу да остане познат само по свом нику.
ПС ако неко од старих форумаша жели да сазна о коме се ради, нека ми пошаље поруку у инбокс.
Углед:
373
Наврши се седам дана ПРОСВЕТАРУ.
Један његов сапатник се овако опростио од њега.
Записи о Црном Владимиру Моја је болест, изгледа, ипак туга.
Кад тежак болује, тежи је него тег.
Март је и овде сред болничкога круга
У коме копне: црни Владимир и снег.
Он кроз лекара као кроз стакло гледа
И тражи песника, јединог за ког зна.
Он својом раном и туђој рани не да
Да се тишином, ко кором, зацели сва.
Он хоће песму место пилула, капи,
Кад не помаже ништа, ни бог, нити лек.
Он хоће песму - ко кад је песник вапи -
Да му живоме ил мртвом продужи век.
Он хоће песму о томе како пати,
Како га тишти све и цепа му се дроб
И о том како ће једном да се врати
На своју ливаду ко косац или гроб ...
Стеван Раичковић
Јосип Броз-Амброз Тито! ДА, ТО ЈЕ БИО ПЕГАВИ ТРБАТИ, ФАРБАНИ ПА КОЛМОВАНИ, У МИДЕРЕ УТЕГНУТИ АУСТРО-УГАРСКИ ЦУГСФИРЕР, ТРОСТРУКИ ШПИЛЕ И МАЂАРСКИ ЧИВА, ЈОСИП БРОЗ-АМБРОЗ ТИТО, СРБОУБИЦА ПРВИ ДО ПАВЕЛИЋА!!!
ПРОСВЕТАР.
Поруке: 95
Теме: 2
Придружен: Feb 2017
Углед:
30
Да поменем и ја човека кога не познавах лично, али ми је био драг за прочитати у овој и другим виртуелним биртијама. Мислим да сам +Просветарeв јединствени литерарни стил први пут читао, под неким другим псеудонимом, на беспућима повијесне прото-интернет збиљности деведесетих година, у Јузнет групи распаднуте Југославије - али не могу да се закунем. Сасвим сигурно бејаше дуго присутан на Интернету.
Са свим својим успелим и мање успешним доскочицама, некад предугачким и припремљено копираним, али увек живописним и шокантно апсурдним хиперболама... Рационални ум "гњилежног Запада" би ово мноштво апорија с подсмехом одбацио, да нису изникле на страшној и горкој, често и лично преживљеној истини. Дакле, Србин.
Његова наивна вера у Путина и Русију ми је увек била симпатична, зато што је искрена.
Али је и дугорочно исправна, "правилна" како би баћушке рекле. Зашто? Зато што је то жељна персонификација васпостављеног руског цара и православне империје, коју смо и ми Срби изгубили. А жеља је предуслов покајања, како старешина цариника Закхеј у јеванђелској причи (Лк 19,1-10) ове недеље сведочи. Са нашим покајањем, даће Господ да се жеља уистину и оствари.
Збогом, виртуелни пријатељу, ѽ ҃ѧко да Госпо́д Бо́гъ на́ш ꙋ́чини́тъ дꙋ́шꙋ твою́ въ мѣ́стѣ свѣ́тлѣ, въ мѣ́естѣ зла́чнѣ, въ мѣстѣе поко́йнѣ, идѣ́же всѝ пра́ведніи пребива́ютъ, Го́сподꙋ помо́лимсѧ.
Поруке: 2,490
Теме: 19
Углед:
950
Нека му Бог душу прости! Лака му црна земља!
Поруке: 16,985
Теме: 632
Углед:
1,870
Морам. Зар да само гледам како умире оволико људи? Написао сам до сада најдетаљнији чланак, уз помоћ једно правника, изјава два лекара из ковид амбуланти итд. Требало ми је недељу дана за то. Ускоро ћу објавити. Ако успеш да демантујеш, рећи ћу - свака част!
Углед:
373
Просветар је све то исто радио док га нису хитно на носилма у тешком општем стању пребацили у болницу, где је одмах примљен и стављен на респиратор где је за 15 дана умро. Три недеље није хтео да иде у амбуланту.
Да је отишао одмах чим је осетио симптоме спасио би се.
Када се чека или ти ја ћу то код куће, није ми ништа, то еје грипа, корона не постоји, то се лечи уз помоћ лука и ракије, црп расте, упале расту, тромбоза се ствара, сатурација пада испод 90 и на крају равна црта...
ПРОСВЕТАР.
(Последња измена: 08-02-2022, 10:48 AM од
Mekenzi.)