(18-03-2023, 02:23 AM)Ocaus41 Пише: (29-10-2022, 10:23 PM)Шумадинац Пише: Док су наши сељаци и борци Михаиловићеви гинули у спасавању енглеских официра и војника, дотле су Енглези хватали и предавали Титу Михаиловићеве људе (Аустрија и Италија, 1945-46) мада су знали да ће бити побијени. И овде изливамо горчину против енглеског злочина над мојим родом.
Др. Драгомир С. Стевановић "Агонија слободе"
Свака част на држању рационалног става.
Не могу да вјерујем да и Самарџић има позитивно мишљење о Енглезима.Ја мислим да се контаминираним дубоким анализама КОНАЧНИХ истина о рату које су открили Погледи , сада већ изводе погрешни закључци типа : "Живио краљ Чарлс".
-Ја знам да су овде многи носталгични за капитализмом и српском краљевином и да им је Британија огледало како би то данас изгледало.Па се сад покушава на све могуће начине наћи спојница између нас и њих ,као да се ништа није десило.
Ако ћемо већ тражити узоре у демократским земљама ,па много је мање дегутантно рећи "живјела Француска" или "живјела Италија" - него "живио краљ Чарлс".
Постављати питање колико су Енглези убили Срба, у односу на друге , и на основу тога изводити закључак о савезништву је наивно.Или рећи "шта нам је краљица Елизабета скривила ,имала је само 17 ,18 година за вријеме рата?" -Ал је зато имала 70 година кад је одликовала британског генерала Џексона за успјешну "мисију" на Косову 1999 г.
Ми можемо да примјењујемо британска демократска достигнућа за то нам не треба њихова дозвола ,али не можемо да правимо од њих савезнике које ћемо да волимо и то није никаква љотићевска идеологија.
Право питање није ко је више убио Срба него ко је највише помогао Српском народу.Ја бих ту убројао Италлију , Француску и предсовјетску Русију.
27.март је спонтан колико и британско чување Стојадиновића.Отварају се два дијаметрално супротна фронта од Британије 1941, а три године послије кад је све јасно западни.Нема доказа да је пуч плаћен као што нема ни да је одраз чистог патриотизма народних маса.
Не могу да говорим у име других, већ само у моје: никада не бих волио да у будућности ослобођена наша Краљевина изгледа као Велика Британија или као Краљевина Шведска, или као Краљевина Шпанија. Не ради се о њиховим унутрашњим питањима, да се разумемо. Једноставно, то ме неодољиво подсећа на ону паролу бошњачких унитариста, који су преко економске карте а поводом нефункционалности овакве БиХ, говорили, парафразирам, "хајде да укинемо енитете па да будемо као Швајцарска, Аустрија...". Не узимајући у обзир да је такав став обична будалаштиња, основна поента је да је то немогуће, јер ми нисмо Швајцарска, немамо иста искуства, предиспозиције, и у крајњој линији не требамо да будемо као Швајцарска. На жалост, све то је прозивод једног рајинског, слугерањског менталитета који се у Босни дубоко укоренио у свим порама друштва.
Слично је и са монархијом. Ми имамо своје традиције, које су дубоко укорењене у наше искуство и историју, и због тога смо посебни и престижни, исто као и шведска, и британска, и шпанска монархија.
Краљ Чарлс је својим поступцима заслужио да му пожелим дуг живот и владавину. Да ли Британија тренутно води политику противну нашим интересима? Води је. Али, зашто се не сетимо да је актуелни амбасадор Босне и Херцеговине у Британији Србин, који је пре неки дан потписао петицију за забрану приказивања филма "Република Српска: борба за слободу" Бориса Малагурског, називајући га геноцидашким. Да ли је и за то крив Краљ Чарлс?
Почивша Краљица је поред Џексона одликовала и Тонија Блера, и многе друге типове. Али је одликовала и Сер Џона Мејџора, и његовог министра Дагласа Харда (за којег се говорило да би Хашки трибунал против њега могао подићи оптужницу за наводно помагање у "геноциду"). Погледајте кога су све руски Императори одликовали. На крају крајева, кога наши председници одликују. Дакле, да ли нам је у интересу постојање овакве монархије са свим њеним манама, или лабуристичка република?
Што се мене лично тиче, један мој предак је погинуо од француских официра на Равњу, далеке 1813. године. Од Енглеза ми још, хвала Богу, нико није страдао. Што не значи да ове волим а Французе мрзим, јер не гледам то на тај начин.