Оцена Теме:
  • 2 Гласов(а) - 5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

УТИЦАЈ СРБА ИЗ ЦРНЕ ГОРЕ У ВРХОВНОЈ КОМАНДИ

И откуд се сва три велика четничка клања ( Вранић, Друговац и Умка) појавише тек тада, а ниједног таквог дела није било ни пре ни након тога?
Знаш да радимо ову књигу, па се питања јављају. Нема ту решења без британских архива, али неки детаљи су се и без тога појавили. Рецимо, зашто су Цветића у марту/априлу оставили самог против 3-4 хиљаде комуниста? А, ипак је битку добио! Ти си написао да су га разбили. Један од примера, како документа све откривају, али не испричају пуну причу.
Кад се то споји са тим што ми је још давно упало у око да после Копаоника око Драже нема оних који су први били са њим на Равној Гори( Павловића, Палошевића, Вучковића, Јанковића, Катанића...), питања се сама намећу.
Одговори

Не слажем се за бритаснке архиве, главни за нас је Војни архив у БГ.
Јел си читао Влаховићев зборник докумената из британских архива?
Одлична је књига, али далеко од тога ''ништа без...'' Тј. добра је допуна.
Занима ме то за Цветића, једва чекам да видим.
Нису га оставили самог, него су Остојић и Ђуришић попустили брже него што је Дража очекивао. Послати су му онда Раковић и Вучковић.
Одговори

Све што сам досад видео, из разних могућих извора, само доказује да је Дража био велики војсковођа. Ништа он ту није крив, управо супротно. Вучковић и Раковић су били далеко, што Цветића умало није дошло главе.Остојић и Павле су направили Калаиту да буде разбијен, а Јаворци су се једва извукли уз велике губитке. Али разбили су комунисте на више група, што је довело до новог разбијања касније...
Него, што се ове теме тиче, поента је у томе да се докаже да Дража није био британски плаћеник. А знаш да су удари са разних страна и данас да се то докаже. Сви они то раде због себе, а не због Драже.
Био је један Анђелковић код Марића сад. Е ту је тек свачега имало да се чује. То је унук Сокића,власника Правде. Отац му је упао у Авалу 27. марта. Има прича о Груберу и тетка Нади, опет комунисти и нацисти. А има лагарија, Боже сачувај. Погледај обавезно.
Одговори

(11-12-2013, 09:57 AM)Бенито Пише:  ...
Него, што се ове теме тиче, поента је у томе да се докаже да Дража није био британски плаћеник. А знаш да су удари са разних страна и данас да се то докаже.
...

Ту зликовачку морбидну глупост, могли су да одвале само зликовци и морбидне будале попут недића и љотића, јер морбидност њиховог "српства" и "православља", где су масовно убијали Србе и Православне, зарад сатанског фашизма немаца, је само и могла да оштени то.

Али ту мајмунску штафету, преузеше титовци од љотана!

Јер њима британским роботима, је одговарало да се представе као "неовисни", а у крајњој линији као бољи од Драже, јер су ето британци њих изабрали.

Да је Дража био Србин и искрени савезник енглеза, је чињеница! Али да су енглези били веома неискрен савезник (а прави непријатељ Драже) и то је видно - врло. Али рећи да је Дража био британски агент, је ОГРОМНА небулоза, има хиљаде необоривих чињеница! Дража је био Прави Србин, Легалиста и Лојалиста, кога су подмукли енглези издали, док их је он дуго сматрао за савезнике (јер је морао услед свог незавидног положаја).

Не знам са којих све страна иду удари да је Дража био британски плаћеник, енглези, комунисти, фашисти, Руси то не мисле, бар не они који нас интересују. Али немају никакве шансе те небулозе да докажу, баш никакве - 0!

Smile
Одговори

(11-12-2013, 09:57 AM)Бенито Пише:  Све што сам досад видео, из разних могућих извора, само доказује да је Дража био велики војсковођа. Ништа он ту није крив, управо супротно. Вучковић и Раковић су били далеко, што Цветића умало није дошло главе.Остојић и Павле су направили Калаиту да буде разбијен, а Јаворци су се једва извукли уз велике губитке. Али разбили су комунисте на више група, што је довело до новог разбијања касније...
Него, што се ове теме тиче, поента је у томе да се докаже да Дража није био британски плаћеник. А знаш да су удари са разних страна и данас да се то докаже. Сви они то раде због себе, а не због Драже.
Био је један Анђелковић код Марића сад. Е ту је тек свачега имало да се чује. То је унук Сокића,власника Правде. Отац му је упао у Авалу 27. марта. Има прича о Груберу и тетка Нади, опет комунисти и нацисти. А има лагарија, Боже сачувај. Погледај обавезно.
Ма није био ни Мирковић енглески плаћеник, а камо ли Дража.
Одговори

Догађаји око пуча од 27. марта су могли да иду на посебну тему, а не овде.
Одговори

Ево можемо наставити овдије:

http://www.pogledi.rs/forum/Thread-27-mart-1941

„Грађанска“ демократија отуда нуди избор свега и свачега, али себе а приори изузима од тог правила; она не допушта могућност избора између ње и ма ког алтернативног концепта.

[Слика: traktor.gif]
Одговори

Милославе, ово за Вучковића; Ко је то брже и боље од њега организовао корпус? Имаш и ти шампионских изјава.
Одговори

Рецимо Кесер. Али што је то битно. Звонко није био ратник.
Одговори

Један чешки историчар (магистрирао је на овој теми) са којим сам разговарао једном приликом сматра да је Вучковић био најспособнији Дражин официр. Официр за пример у сваком погледу. Ја бих рекао да је био један од најспособнијих официра. Уосталом, посебно су љотићевци и њихови савремени адвокати бесни на њега. О комунистима да не причам. Иначе, његов рад на афирмацији равногорства је од непроцењиве вредности. Мислим посебно на његове мемоаре.

Иде Џиџа кроз планине
гони српске душманине,
издајице Русе, Немце,
крџалије љотићевце.
Одговори

Вучковић, идеолошка нула. Југословен.

Ништа без Горске и Калабића. То је доказано и код повлачења за Босну.

„Грађанска“ демократија отуда нуди избор свега и свачега, али себе а приори изузима од тог правила; она не допушта могућност избора између ње и ма ког алтернативног концепта.

Одговори

Милославе, не знам шта да ти кажем. Једноставно, ниси у праву.
Одговори

Одма' да си се самобановао! КидањеБаја

Одговори

По мени то доказује његову величину, и ширину пре свега.
Његови мемоари су на мене оставили најјачи утисак, иако су можда Борини или Милкини од већег историјског значаја.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним