Оцена Теме:
  • 2 Гласов(а) - 5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

УТИЦАЈ СРБА ИЗ ЦРНЕ ГОРЕ У ВРХОВНОЈ КОМАНДИ

Шта? Што је био Југословен?

Пази, с обзиром на корјене Србин није могао бити, остала му је та солуција. Не спорим квалитет човјеков, али за српског официра се гледа комплет и оператива и људскост и идеологија.

Овај је идеолошки пао.

Као што Топаловић никада није могао да исплива из комуњарских скрупула.

„Грађанска“ демократија отуда нуди избор свега и свачега, али себе а приори изузима од тог правила; она не допушта могућност избора између ње и ма ког алтернативног концепта.

[Слика: traktor.gif]
Одговори

Онда је идеолошки пао и Дража, Тодоровић, Кесеровић... сви који су следили званичну политику и идеологију. Не видим куда води оваква расправа!

Иде Џиџа кроз планине
гони српске душманине,
издајице Русе, Немце,
крџалије љотићевце.
Одговори

Мољевић? Дража? За Кесера морамо питати Динчића.

Иде ка томе да се сагледа који је официр био комплетнији. Вучковић је у емиграцији наставио да се залаже за југословенску идеју, наравно то није иста као она комунистичка.

„Грађанска“ демократија отуда нуди избор свега и свачега, али себе а приори изузима од тог правила; она не допушта могућност избора између ње и ма ког алтернативног концепта.

Одговори

То је курпна разлика. Дража се није залагао само за југословенску идеју, он се залагао и за проширење Југославије у неки вид балканске конфедерације.

Када размишљамо о историји увек морамо да одвојимо оно што бисмо ми желели да је било од онога како је заиста било. Ја сам против сваке Југославије, али равногорски покрет јесте био пројугословенски.

Иде Џиџа кроз планине
гони српске душманине,
издајице Русе, Немце,
крџалије љотићевце.
Одговори

(15-12-2013, 03:22 PM)Felix Пише:  ...
Када размишљамо о историји увек морамо да одвојимо оно што бисмо ми желели да је било од онога како је заиста било. Ја сам против сваке Југославије, али равногорски покрет јесте био пројугословенски.

Нестало ми "угледа" да делим, али морам да се сложим са Феликсом.

Не разумем (ајд није чудо...), али како људи мисле да је Дража могао да реагује онда?

Да под окупацијом ваљда, мења политички систем у К.Југ?!? Rolleyes

Ајде мало те лопте на земљу...

Урадио је БАШ како је могао и МОРАО да уради.
Није урадио ПО СВОЈОЈ ВОЉИ, јер би онда био РЕВОЛУЦИОНАР, или издајник, или некакав бандит у сваком таквом случају.

Чак је покушао и да са другим савезником (први је "савезник"...) створи контакт, али није му дато од ВИШИХ ИНСТАНЦИ! И шта је требао (по некима) да ради тада? Да одбије?

Значи, требали су сви Српски борци 1991-1999. да окрену леђа усташама, балијама, шиптарима и НАТО-у и да "спонтано" крену да се боре за власт у белограду? Значи нејач ко хебе, идемо да рушимо Државу! Државу коју у исто време нападају непријатељи? Ко је онда непријатељ Српства?!!

Зато треба оставити критику Дражиног југословенства, јер то је сулудо! А нападају га за баш ОБРНУТО! Обрнуто и неистинито! Јер сва гамад знају, да не могу да поткопају ствари, ако је Дража био онакав КАКАВ ЈЕСТЕ!

Пилот
Одговори

(15-12-2013, 02:55 PM)Бенито Пише:  Милославе, не знам шта да ти кажем. Једноставно, ниси у праву.
Па ништа, само напиши на основу чега тврдиш да је био тако добар?
Одговори

(15-12-2013, 03:13 PM)Felix Пише:  Онда је идеолошки пао и Дража, Тодоровић, Кесеровић... сви који су следили званичну политику и идеологију. Не видим куда води оваква расправа!
Што се мене тиче, мислим на борбену вредност, не на идеологију.
Иначе, са Звонком сам се дуго дописивао, био је сјајна особа. Али као борац на жалост није се показао.
Одговори

Има ли шансе да се да се та преписка објави?

Иначе, наравно да су се старији по чину и војно и животно искуснији команданти попут Кесеровића боље показали од младих потпоручника.

(15-12-2013, 04:54 PM)Лепи Бора Пише:  
(15-12-2013, 03:22 PM)Felix Пише:  ...

Нестало ми "угледа" да делим, али морам да се сложим са Феликсом.

Пих! Увек ти код мене нестане "угледа" Smile

Иде Џиџа кроз планине
гони српске душманине,
издајице Русе, Немце,
крџалије љотићевце.
Одговори

(15-12-2013, 07:53 PM)Felix Пише:  Има ли шансе да се да се та преписка објави?

Иначе, наравно да су се старији по чину и војно и животно искуснији команданти попут Кесеровића боље показали од младих потпоручника.
Највреднији за историју је интервју, тј. у више писама постављао сам питања, он је одговарао. То ће бити у Разговорима 3.
Било је писама кад сам му слао копије слика, да препозна ликове. Многе је препознао, па сам користио податке у албумима.
Остало је око објављивања мемоара, честитке за Божић и сл.
Звонко је био поручник, то није био мали чин у оним условима. Просто, био је нежног карактера.
Одговори

Многи нијесу хтјели да буду Срби.

Бандитско комунистички логор. Бранислав Ј. Пантић, Сиднеј, 1964. стр. 106.

"Истина је да је наш млађи старешински кадар, углавном, већ био денационализиран! За такво стање не сносе одговорност појединци, већ целокупна државна управа - на челу са Шефом извршне власти! Ја сам лично имао прилике, да потпуковнике - Србијанце (XLVII класе) преваспитавам и убеђујем, да су Срби, а не Југословени!"
Одговори

Имаш ли везу да се књига скине?

Одговори

Може ли се игдје наћи Тришићева књига?

Одговори

(16-12-2013, 12:36 AM)херцеговац Пише:  Имаш ли везу да се књига скине?

Море, кад уватим мало времена.
Одговори

Хвала ти.

Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним