Поруке: 2,490
Теме: 19
Придружен: Jul 2013
Углед:
950
Књига је одлично прихваћена и још боље прошла. Много боље него што су својевремено неке моје пролазиле иако сам по вокацији некакав историчар, док се Дејан гради у том правцу...Што не значи да сада ја требам да будем сујетан човек...Далеко било. И јака је књига, и тако и треба да буде. Отисак на папиру вечно остаје, а реч...Па то вам је од данас до сутра, како-кад, према потребама, углавном политичким.
Поруке: 5,879
Теме: 3
Придружен: Mar 2016
Углед:
1,538
Ово што је написао имењак за Дејанову књигу "Сломљена крила Златибора", одмах може да иде као предговор. Речено је за Гиниса.
Такође, моје мишљење да су и књиге Александра Динчића непролазне. Посебно истичем књигу о Расинском корпусу (читао сам као студент)
и "Моравска дивизија у Првом светском рату 1914-1918".
И Нишки инцидент, и то је први разоткрио Александар Динчић.
Поруке: 5,879
Теме: 3
Придружен: Mar 2016
Углед:
1,538
Цитат:
"књига „Сломљена крила Златибора” прати традицију оправдавања улоге ЈВуО у Другом светском рату која је обликована у редовима српске емиграције, али која је у исто време егзистирала у приватној историји многих појединаца и породица које су остале да живе у Србији и Југославији, али никада нису имале прилике да јавности понуде своју слику прошлости"
А зашто књига оправдава ЈВуО? И то ми није јасно.
Други цитат:
"Дело „Сломљена крила Златибора” у својој основи припада групи публицистичких радова насталих на подлози потребе рехабилитације ЈВуО и генерала Михаловића у „јавној историји”.
Зар Дража није рехабилитован у јавној историји пре 30 година?
Поруке: 17,015
Теме: 632
Придружен: Jul 2013
Углед:
1,877
Није, и даље се приказује као раније, само је то ублажено. Како ти каже пуковник Крсмановић, комунисти су тим ублажавањем прешли на другу линију одбране, јер је прва пала. Али, само прва.
Поруке: 4,056
Теме: 18
Придружен: Jul 2016
Углед:
459
(30-12-2021, 11:36 AM)Милослав Самарџић Пише: Ђерићу, какве су то политичке апологије. 
Ајде сад кад напишеш нешто о Првом светском рату, дај то са гледишта друге зараћене стране, Аустругара, Немаца и Бугара. Па да и ти једном постанеш објективан. 
Не могу се сложити са тврдњом да у књизи није изнето гледиште друге зараћене стране. Цело поглавље које говори о монтираном суђењу ђен. Дражи заправо представља њихов поглед на целу мисију. Или су о њој ћутали, или су лажно сведочили, треће опције нема. Но, ипак, од "тако богатог материјала", као и "веродостојних података" књига се није могла написати, већ се на њој морало мало озбиљније порадити.
,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Поруке: 377
Теме: 9
Придружен: Jun 2019
Углед:
264
Ова анализа Ђерићеве књиге је један те исти стил, као да постоји неколико шаблона које врте у круг. Један творац, а мање је битно да ли ће испод текста на месту потписа писати Предраг Марковић, Бојан Димитријевић, Милош Тимотијевић... Исти епитети, исти закључци, иста порука која се шаље, ништа ново нисмо прочитали.
Поруке: 1,146
Теме: 25
Придружен: Nov 2017
Углед:
717
Prevedeno na cetnicki jezik-
Dok se Dejan tuce na prvoj liniji fronta, Timotijevic mrsi muda u pozadini.