Оцена Теме:
  • 1 Гласов(а) - 5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Играни филм ''Ђенерал''

Бенито,

Не слажем се са анализом.

Прво, авион није уперен против главног лика. Из овог угла је тешко препознати да је у питању Мустанг, али три беле траке на крилима јасно указују да је савезнички авион. Зато су и увели Д-дан траке, да се лакше познају своји авиони
Има важна сцена са овим авионом, зато је и убачен.

Игра речи у наслову је да имамо у црно (болд) реч Спашавање, а редова Рајана је друга целина. Тако да је акценат на радњи спашавања. Иначе и у филму се види да сам Рајанов чин није битан.

Овај плакат по мени није посебно добар. Види се да нема пуно детаља на њему. Не свиђа ми се ми мањак контраста на истом, али то уз колорит зависи пуно од околних плаката. Можда овако раван и искочи од осталих.
Ово није био званичан плакат кад се пуштао филм. Можда је неки за посебне прилике, или чак дело неког фана.

Званични плакат ми је далеко бољи.
Доле имамо контуру редова Рајана, лика око ког се врти цела радња. Стављен је као контура јер се већи део филма он ме појављује. Тек на крају се појављује да би дао акценат зашто је спашавање битно и да увођењем његовог лика буде оправдана жртва осталих ликова.
Како је добра и симболична композиција где видимо главне ликове филма међу облацима. Наслућује се расплет ове драме. Овде је аутор плаката разумео поенту филма.
Ево и званичног плаката
[Слика: 51FiFegjEXL._AC_UF894,1000_QL80_FMwebp_.jpg]
Одговори

Самарџићу,
На шлему који носи Том Хенкс је ознака капетана.
Американци су носили такве ознаке на шлемовима

И генерали су им носили чинове на шлему, погледајте нпр слике Патона и Бредлија.
Одговори

Ватра, за авион не спорим. Није ни суштина да ли је противнички или савезнички авион. Он је метафора најинтензивније борбе. У том смислу сам и напоменуо, а вероватно и аутор плаката.
Што се тиче наслова, добра је примедба и важно је да се реч Спасавање осликава једном, остатак наслова другом бојом. Али, нисам ни мислио на плакат.
Мислио сам на сам наслов филма, јер редитељ је могао да стави наслов "Спасавање Рајана" да му није био битан контекст, односно положај у оквиру војске самог главног лика кога спасава група војника и официра који гину да би до њега уопште дошли.
Дакле, идеолошка потка овог филма је изузетно важан елемент овог филма, а сама реч "редов" у његовом наслову игра симболичну улогу. Мајсторство је редитеља и сценаристе што су тај важни идеолошки елемент овог филма донели на ненаметљив начин.
Одговори

Мислим да су морали да ставе редова Рајана, да би се знало да је, јелте, војник. Војно лице. Да је само Рајан било би као да је цивил.

Сад док сам куцао ове поруке сам се присетио доста сцена из филма. Како је мајсторски Спилберг успео да најбитније делове прикаже савршено без дијалога.
Сцена кад жене куцају извештаје, доносе их официру без руке. Сви су забринути, јасна је озбиљност. Видимо да је нека позадинска јединица. У следећој сцени видимо како доносе писмо жени на прагу куће, и она само падне на праг у јецајима
Данас би за те сцене написали пола стране глупавог дијалог.а
Одговори

Првих двадесетак минута филма "Спасавање редова Рајана" је врхунац светске кинематографије.

Сцене су језиво реалне, а Дан Д у филму је заснован на сведочењима америчких ратних ветерана које је Спилберг скупљао. Како се сећам, ратни ветерани су пристали на интервјуе под условом да у филму ништа не убацују или додају драматуршки, него да прикажу како је стварно било.

Чак и кад се гледају историјски документарци о Дану Д, могу се видети нека сведочења ратних ветерана која се могу препознати у филму.

И да, редов Рајан је заснован на стварној личности, а то је Фредерик Фриц Ниланд

https://www.military.com/off-duty/movies...-ryan.html

Лик Тома Хенкса је фиктиван, јер овај човек је водио чету Ц у Другом ренџерском батаљону, а то је капетан Ралф Е Горансон који је живео дуг и продуктиван живот пре него што је преминуо 14. новембра 2012. године у 93. години живота.

https://www.moaa.org/content/publication...vate-ryan/
Одговори

(24-04-2025, 10:58 PM)ватхра Пише:  Самарџићу,
На шлему који носи Том Хенкс је ознака капетана.
Американци су носили такве ознаке на шлемовима

И генерали су им носили чинове на шлему, погледајте нпр слике Патона и Бредлија.

Шта још нећу сазнати... Blush
Тотално ми је ненормално.
Одговори

(24-04-2025, 11:49 PM)Митић Пише:  Првих двадесетак минута филма "Спасавање редова Рајана" је врхунац светске кинематографије.

Сцене су језиво реалне, а Дан Д у филму је заснован на сведочењима америчких ратних ветерана које је Спилберг скупљао. Како се сећам, ратни ветерани су пристали на интервјуе под условом да у филму ништа не убацују или додају драматуршки, него да прикажу како је стварно било.

Чак и кад се гледају историјски документарци о Дану Д, могу се видети нека сведочења ратних ветерана која се могу препознати у филму.

И да, редов Рајан је заснован на стварној личности, а то је Фредерик Фриц Ниланд

https://www.military.com/off-duty/movies...-ryan.html

Лик Тома Хенкса је фиктиван, јер овај човек је водио чету Ц у Другом ренџерском батаљону, а то је капетан Ралф Е Горансон који је живео дуг и продуктиван живот пре него што је преминуо 14. новембра 2012. године у 93. години живота.

https://www.moaa.org/content/publication...vate-ryan/

Сцена искрцавања у Нормандији траје, колико се сећам, шест минута, а снимана је месец дана. Коштала је Бога оца.
Одговори

У суштини није потребно извлачити сваку секвенцу са постера редова Рајана Smile Усреседимо се на Ђенерала првенствено. Ево нпр кладим се на већина вас није приметила и два авиона код моста који се у филму вероватно бомбардује и руши. Ти ситни детаљи на презентацији у ствари дочаравају да је филм сачињен од борби и акције. Као што рекох, мени се дизајн постера свиђа и привлачи пажњу, а што се саме критике тиче изнео сам је горе Ваистину!

[Слика: image.jpg]
Одговори

(25-04-2025, 12:12 PM)Милослав Самарџић Пише:  Сцена искрцавања у Нормандији траје, колико се сећам, шест минута, а снимана је месец дана. Коштала је Бога оца.

Првих 20-ак минута филма коштало је око 12 милиона долара, ти минути су снимани 15 дана, а припреме су трајале 11 недеља.

Укупан буџет филма је 65 милиона долара.

https://metro.co.uk/2018/07/11/saving-pr...e-7701547/

И као глумце су ангажовали људе који нису имали удове
Одговори

(25-04-2025, 01:15 PM)Mario Пише:  У суштини није потребно извлачити сваку секвенцу са постера редова Рајана Smile Усреседимо се на Ђенерала првенствено. Ево нпр кладим се на већина вас није приметила и два авиона код моста који се у филму вероватно бомбардује и руши. Ти ситни детаљи на презентацији у ствари дочаравају да је филм сачињен од борби и акције. Као што рекох, мени се дизајн постера свиђа и привлачи пажњу, а што се саме критике тиче изнео сам је горе Ваистину!

Постер за Ђенерала је супер. Да, нисам приметио та два авиона, што значи да их укупно има четири на постеру. 

Плус, виде се минобацачи који дејствују, испред њих је пешадија и онда се види мост. Наравно да се тиме привлачи пажња на филм као ратни са акционим сценама.

Једино да опет истакнем оно што је Бенито приметио, а то је да изнад Николе Ракочевића треба да стоји "У главној улози".
Одговори

Ајде да се вратимо теми. Није Спилберг тема, ни редов Рајан.
Него, Милослав Самарџић, овде присутни, и ђенерал Ракочевић, коме се свиђа плакат. 
А на плакату видимо једног униженог и усамљеног официра ван трупе, ван стандардне униформе војске којој припада, очигледно негде у дивљини, на кога пуцају из минобацача покушавајући да га истерају на чистину, али он хода и не плаши се смрти.
Да ли се о томе ради у овом играном филму?
Одговори

На постеру има не два авиону пару, него шест.
Два горе лево, и још по два мања доле лево и десно.
Мислим да сам их помињао кад сам бројао лејере.

Код минобацача ми је прилично чудно да герилци имају целу батерију у низу и да дејствују. Мало опреме, још мање муниције. Да имају на једном месту четири оруђа је мало теже, али нисам хтео да критикујем јер се можда и десило.
Наравно да мб не пуцају по Дражи јер он није Кинг Конг
Његова униформа је историјски прилично у реду, не разумем ту примедбу.

Пешадија у стрељачком воду је ок.

Овде као и код Рајана имамо на плакату само протагонисте, не виде се противници
Одговори

(25-04-2025, 01:44 PM)ватхра Пише:  На постеру има не два авиону пару, него шест.
Два горе лево, и још по два мања доле лево и десно.
Мислим да сам их помињао кад сам бројао лејере.

Код минобацача ми је прилично чудно да герилци имају целу батерију у низу и да дејствују. Мало опреме, још мање муниције. Да имају на једном месту четири оруђа је мало теже, али нисам хтео да критикујем јер се можда и десило.
Наравно да мб не пуцају по Дражи јер он није Кинг Конг
Његова униформа је историјски прилично у реду, не разумем ту примедбу.

Пешадија у стрељачком воду је ок.

Овде као и код Рајана имамо на плакату само протагонисте, не виде се противници
Ватра, плакат треба да симболише, у кратком инсерту, али упечатљивом, о чему се ради у филму, и то неуком гледаоцу, који појма нема о радњи филма , ни историјском контексту. 
Кад погледа плакат филма "Спасавање редова Рајана" просечан амерички гледалац види америчког официра из времена Другог светског рата који очигледно спасава неког војника Рајана из врло тешке ратне ситуације, јер је очигледно да лик на постеру није обичан војник. Све му је јасно чим види фотографију.
Кад просечан српски гледалац види плакат филма "Ђенерал" види Дражу Михаиловића на кога пуца формација минобацача, поред неког срушеног моста, и аутоматски мисли да је филм о Дражи Михаиловићу кога покушава да зароби Брозова војска по завршетку Другог светског рата. 
Ако просечан гледалац у Србији провали да су ови доле на минобацачима у ствари четници, ево ја ћу први плакат који изађе да поједем. 
Дакле, плакат мора да одражава оно о чему се ради у филму. То је цела поента. А овде се то не види, јер ни они који су плакат радили немају благе везе са радњом филма, а ни са Дражом Михаиловићем.
Уосталом, плакат за филм "Спасавање редова Рајана" радио је редитељ филма Стивен Спилберг, или је бар био идејни творац. Потпуно супротно од случаја плаката "Ђенерал".
Одговори

Онда би уместо речи "герилска" требало убацити реч "Дражина" или "четничка".

И ишло би овако: "Дражина офанзива против Немаца (или нациста) која је била највећа између Западног и Источног фронта"

Или "највећа герилска антинаци офанзива под вођством Драже између Западног и Источног фронта"
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним