Оцена Теме:
  • 0 Гласов(а) - 0 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

УДБА 2065

Занимљива је и улога генерала Кукањца у сарајевским мајским догађајима. Да ли је баш све морало онако да се одигра велико је питање.

А везнао за ово што пише Ђоле, Богу хвала па смо имали Караџића и СДС са кичмом и образом. Да смо слепо слушали Београд одавно би ми завршили у сомборским салашима.
Одговори

АНТОЛОГИЈА ПРИЧЕ О УДБИ

Аутор : Бранимир Страњаковић

У оставштини Бранимира Страњаковића постоји и рукопис „Боже правде/Приче о УДБИ", у коме се, поред приповедака српских писаца, налазе и сведочења људи који су преживели тортуре Титове тајне полиције или, на известан начин, били у додиру с њом.

Страњаковић се, скоро опсесивно, занимао за УДБУ, јер је сматрао да је она кључна установа Титове страховладе, која је, попут тумора, пустила своје метастазе у све што припада српској националној заједници ? од политике, преко културе, до вере.

Пажљиво је читао књиге и копирао, како уметничку прозу, тако и лична сведочења појединаца са искуством страдалника. И сам је писао на ту тему (у књизи Боже правде објављујемо једну његову причу, мада недовршену).

Ако је, по православном предању, које је Страњаковић сматрао основом наше историје, човек створен по слици Божјој, онда је циљ удбашких иследника и контролора био да од њега направе стоку са жигом звери, антихриста, у срцу и души.

„Док год постоји УДБА, Србија неће постојати", говорио је Страњаковић.

https://www.knjizare-vulkan.rs/domace-pr...ice-o-udbi
Одговори

Или ће постојати УДБА или ће постојати Србија. Једно и друго не може.

Овај слоган написао сам пре више од 25 година, не знајући за Страњаковићев слоган.

Посебно је важно напоменути да су у току протести пољопривредника, који се буне због многих проблема које имају са актуелном Владом и њеним одлукама. Побуна је и у Ваљеву због наговештаја отварања рудника на Петом пуку. Свако се буни јер га нешто боли, а посебно ако је везано за његову професију.
Једина професија која се никада не буни су историчари. Одлука Гашића да забрани отварање досијеа УДБЕ до 2065 директно и пре свих погађа историчаре којима се тиме практично везују руке да раде свој посао. Да ли сте чули да се иједан српски историчар, било где у Србији, јавно огласио против овог решења???? Било где - осим овде?
Наравно да ћуте! 
Да ли се неки медиј огласио? Наравно да није!!!!
Да ли се нека партија огласила? Наравно да није.

Добро је Страњаковић написао:" Док год буде било УДБЕ, неће бити Србије!"
Одговори

(22-07-2024, 04:17 PM)Милослав Самарџић Пише:  Читам од почетка, ви сви заједно нисте видели једног удбаша.  [Слика: Dim.gif] [Слика: smil42e4ced87bd70.gif] [Слика: rseljak.gif]
УДБА нема везе, партија ја је главна.
УДБА само извршава наређења.
Код вас испада обрнуто, као да је УДБА извела пуч и вуче све конце.
Дакле, не, то је полиција као и свака друга полиција - свака друга социјалистичка, наравно - и нема право да одлучује.
Одлучује Комитет, а извршава влада, итд, па и УДБА шта треба.

Јесам двојицу. Били ми у кућној посети.
О оним класичним, у црним кожним мантилима, не бих могао тачно, мама нас терала на спавање кад дођу тати у посету.
А, боме, виђали смо их овуда поприлично. Сећамо се иконе "Погледа", фасцинантног Миљутина...итд, итд...
Но чини ми се да си 50% у криву а других 50% да си запањујуће наиван.
Дакле, сатане се ЦК комитеја, договоре се људи лепо, и следе инструкције УДБА? То је била процедура?
Оће то, оће.
Нарочито кад су се развели по републикама, покрајинама, ЈНА... Беше не да су се шпијунирали међу собом него су се и убијали.
Тако се на комитеји договорили да Ранковић шпијунира Тита?
Тито је имао узак круг људи са којима је ковао завере...Иван Стево Крајачић, Јосип Копинич и слични... Комитеја је била "резонантна кутија", и то онолико колико је Тита сматрао за сходно.
ИТД.
Одговори

Свака држава има полицију.
Само је питање како је употребљава.
У демократијама је то другачије него у недемократским режимима.
Ви машите мету, проблем је комунизам, а не УДБА. Данас неокомунизам, или како већ.
Чим је власт у служби народа, то је и (тајна) полиција. Зашто на пример у време Петра Првог није могла да постоји УДБА? И уопште пре комуниста.
Одговори

Човече, знаш ли како је настала ОЗНА/УДБА?
О томе сам први писао, видим да су то преузели неки историчари. Тако што су се Броз и Ранковић, приликом пута од Столица према Ужицу, септембра 1941. године, договорили да оснују "Милицију против пете колоне" на "ослобођеним територијама". Тада је Броз рекао Ранковићу (извор В. Глишић, Књига о Чему):" Нама је важнија таква једна јединица него сама партија!"
Дакле, нису они сами бадава ОЗНИ/УДБИ дали надимак "Мач револуције", јер је и Троцки тако назвао Чеку. 
Дакле, носилац комунизма, у српском случају Титоизма, није никаква комунистичка партија, него УДБА. Уосталом, комунистичка партија одавно не постоји, али УДБА постоји! Живља него икад!
То су те Твоје заблуде - кад дође капитализам, пашће и УДБа. Само Те нешто догађаји демантују. 
Уосталом, иди по селима.... У свакој општини у Србији важнији је сарадник УДБЕ, обично син, чак и унук неког старог припадника или сарадника УДБЕ, него сам председник општине. 
Ово што Ти пишеш је класично забијање главе у песак. И ништа друго! 
Овом земљом апсолутно влада УДБА! Ту су владаоци или принципи спољне или унутрашње политике потпуно неважни. Они су по томе познати.
Стотину ће промијенити вјерах 
да учине што им срцу драго.
Одговори

Чуј, не постоји КП.  Баја
Наравно да не постоји КП.
Променила је име 1960. и неке, па 1990, па се делила, сабирала,  умножавала...
Поручниче, просто немаш искуства по овом питању.
Чак и те доушнике/рођаке имао сам прилике да упознам. Па све до председника комитета.
Ти си добар теоретичар, али то изгледа овде не помаже.
Одговори

Добро, не знам ја ништа. Само ми одговори на једно врло једноставно питање:
Зашто Србија не жели да отвори досијее УДБЕ до 2065. године?
Одговори

(22-07-2024, 09:47 PM)Бенито Пише:  Добро, не знам ја ништа. Само ми одговори на једно врло једноставно питање:
Зашто Србија не жели да отвори досијее УДБЕ до 2065. године?

Не желе партије, као ни кад је изгласан први закон о досијеима, 2001. године.
Одговори

Не знам, стварно, да ли ја пишем на арапском турском или на свахили језику. Које, бре, партије!!!
Уз'о човек један, из своје памети, и потписао забрану. 
Никакве партије, никаква скупштина се нису ни изјашњавали. Колико су способни, чак верујем да пола њих ни не зна за ово.
Одговори

(23-07-2024, 11:52 AM)Бенито Пише:  Не знам, стварно, да ли ја пишем на арапском турском или на свахили језику. Које, бре, партије!!!
Никакве партије, никаква скупштина се нису ни изјашњавали. Колико су способни, чак верујем да пола њих ни не зна за ово.

Добро бре Бенито, што увек постављаш најтежа питања? Тераш људе да се презнојавају овуда. Ако си такав према својим ђацима, куку њима.
Одговори

(23-07-2024, 11:52 AM)Бенито Пише:  Не знам, стварно, да ли ја пишем на арапском турском или на свахили језику. Које, бре, партије!!!

Може и тако, обично је једна партија - један човек (у социјализму).
Мада је ово од 1990. вишепартијски социјализам.
Како год, тај један човек, једна партија, више партија... - није из УДБЕ. 
Удби се то нареди.
Одговори

Милославе, проучи мало те појмове, пошто мешаш појам партијске и полицијске државе. 
Партијска држава је она држава која је најчешће једнопартијска, али може бити и вишепартијска, где је једна странка толико доминантна, да друге странке служе као декор у политичком животу.
Партијска држава може, а најчешће и јесте, ослоњена на полицијску пресију. Али, и не мора то да се деси. Карактеристика партијске државе је да се поноси тиме да је партијска, и да о свему у држави и друштву одлучује партија и њена идеологија.
Полицијска држава је она којом влада полиција, чије је руководство најчешће тајно, и која сама ствара политичку моћ која може, али и не мора да има свој ослонац у политици, а препознаје се по томе што у њој државне установе (Устав, Скупштина, Влада, правосуђе.....) немају никакву улогу или су у служби интереса тајне полиције. Врло честа карактеристика полицијске државе је скривање владалаца да се ради о полицијској држави. 
То Ти је око теорије. И ту имаш на хиљаде књига правника и историчара који су се тим питањем бавили. Па, обнови мало знање....
Србија данас је класичан пример пандурске вукојебине.!!!
Одговори

Нема институције која није радила у Ex YU за Удбу...
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним