Оцена Теме:
  • 0 Гласов(а) - 0 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Решење политичке кризе у Србији 2025. године

Ево једна нова тема, која треба да растерети већ постојећу тему "Блокаде студената....". Осим тога, политичка криза је продубљена, а увођењем и то јавним, страних полицијских служби у унутрашње спорове у Србији, је и мултиплификована.
Пошто ће ово врло вероватно трајати целе ове године, на овај или онај начин, ова тема треба да покрије могућа дешавања. 
Овде можете писати своје предикције о будућим политичким догађајима. Водите рачуна о Правилнику форума.
Одговори

Не мислим да било какво решење постоји док се удба и њен врховни експонент играју политике и уништавају оно што је остало од државе. На пример, не би ме изненадило да за који дан дође до оставке и да та оставка резултира само у "преласку" на мандатарско место. Свакако, тако удба може видети расплет ситуације.

Страна демонстраната је и даље у фази демонстрација и мислим да ту решења нема. Разумљиво је држати тензије пошто је то и једини начин рада у симулакруму у којем живимо. Избори у Србији данас се ни по чему не би разликовали од избора у Недићевој Србији '42, да су држани. Немци су тада били толико поштени да то нису захтевали, за разлику од данашњег окупатора и сарадника им. Студенти су покренули покрет али покрет који нема никакву намеру да преузме власт као што нема ни капацитете за тако нешто, за разлику од онога што је Милослав Самарџић писао пре пар дана. Постоје као чињеница у јавном животу и то је њихова највећа заслуга у јавном животу.

Онај нема демократски капацитет да разреши кризу јер је он изазивач исте и легитимитет му се налази у америчкој амбасади а не у Србима, шта год "спавачи" трубили около. Због тога и мислим да нема никакве назнаке за разрешење кризе не само док је он на функцији већ док је уопште у земљи. Тек када се у потпуности макне из наше свакодневнице, добијамо само трачак наде да се наш изговор за државу нађе тамо где Србија и треба да буде. Трачак наде само због тога што удба ни после тога неће спавати.

Нажалост, видим да мало актера у јавном животу захтева његову оставку тако да верујем како су више спремни да тргују с њим.
Одговори

Ово сам написао некоме на ФБ:
Промена не зависи ни од тебе, ни од мене, ни од владе, ни од пленума - промена зависи од деловања свих нас, уикључујући и претке, како је писао Толстој, а мени делује логично.
Ко је на власти и каква је власт зависи од тога ко држи капитал.
До 1945. било је 90:10 у корист приватног сектора.
Од 1945. је обрнуто, јер су црвени скоро све покупили.
Од 1990, када је дозвољен приватни бизнис, ствар се мења у нашу корист. Сада је око 45% приватни а око 55 посто државни сектор, односно 55% капитала је у власништву партија.
За десетак година биће отприлке 70:30 за нас, што ће бити крај социјализма, односно обнова капитализма и подразумевано законитости и демократије. Приватни сектор основаће, или подржати, једну или више странака, које ће потиснути све постојеће странке, било владајуће или опозиционе.
Пре 45 и више година и ја сам мислио да све може да се заврши за пар месеци.
Сада ми ова процена за десет гдина делује сјајно!
Одговори

(05-04-2025, 05:36 PM)Милослав Самарџић Пише:  Ово сам написао некоме на ФБ:
Промена не зависи ни од тебе, ни од мене, ни од владе, ни од пленума - промена зависи од деловања свих нас, уикључујући и претке, како је писао Толстој, а мени делује логично.
Ко је на власти и каква је власт зависи од тога ко држи капитал.
До 1945. било је 90:10 у корист приватног сектора.
Од 1945. је обрнуто, јер су црвени скоро све покупили.
Од 1990, када је дозвољен приватни бизнис, ствар се мења у нашу корист. Сада је око 45% приватни а око 55 посто државни сектор, односно 55% капитала је у власништву партија.
За десетак година биће отприлке 70:30 за нас, што ће бити крај социјализма, односно обнова капитализма и подразумевано законитости и демократије. Приватни сектор основаће, или подржати, једну или више странака, које ће потиснути све постојеће странке, било владајуће или опозиционе.
Пре 45 и више година и ја сам мислио да све може да се заврши за пар месеци.
Сада ми ова процена за десет гдина делује сјајно!
Можда је такав однос на папиру, али у пракси је мало другачије. Маса тих "приватника" је у неком дилу са државом и први милион су стекли деведесетих година. Ментални склоп им је комунистички и тако се и понашају. Грабе на све стране, а своје раднике бедно плаћају. Нема ту поштено стеченог капитала. Дај боже да је таквих који су га стекли поштеним радом и знањем 25% од тих 45% колико Сте навели. 
Моје мишљење је, да би причали о било каквом оздрављењу државе, да актуелни режим мора да падне са власти. То је предуслов за све. Они сигурно неће сами отићи. Дубоко су огрезли у криминалу и корупцији и за њих пад са власт значи и одлазак на дугогодишње робије и само из тог разлога они неће мирно предати власт ником. Притом имају подршку и са запада и са истока. Сами се некако морамо изборити и ослободити јер нам нико споља неће помагати. 
Не знам како ће се све ово завршити, али знам да никако не смеју да се спуштају тензије и да стану протести.
Одговори

Не можемо знати тачно, али да, отприлике 25% су прави. Они су здравији, јачи, и зато потискују ове друге. Они су будућност, о њима говорим.
За протесте мислим обратно. Од када трају, промет пива је смањен за 30%, да не причам о осталоме. Приватни сектор највише трпи, управо ових 25%, јер ће остали набавити од државе, држава од приватног сектора или задуживањем, што ће, опет, пасти на леђа приватног сектора.
Тако да нам дугорочна нестабилност штети.
Као што сам написао у овом тексту:
https://www.pogledi.rs/dobri-studenti-i-...28873.html
...нема физичке силе да се власт смени на улици, ни политичке да се смени на изборима - у скором року.
Док се процес који сам описао свакако одиграва, брже или спорије, али одиграва се. Вратићемо се на 1941, када су се политиком бавили они који су се већ обогатили (уместо, као од 1941, уђу у политику и обогате се). Тако је у целом западнпм свету: постанеш Трамп, па постанеш председник Америке. Наравно, има и тамо политичара од какријере, али их подржавају јаке приватне фирме, акционарска друштва, и сл.
Да 200.000 студената изгуби годину - то је катастрофа по себи.
Одговори

Мислим да је наслов ове теме прилично јасан:
-решење
-криза
-Србија
-2025. година

А то шта ће бити 2035 или 2235. године, можете кад су одете у Кремну и легнете у оно буре 
Дакле, пишите у оквиру теме или оснујте нову тему.
Одговори

(05-04-2025, 11:06 PM)Бенито Пише:  Мислим да је наслов ове теме прилично јасан:
-решење
-криза
-Србија
-2025. година

А то шта ће бити 2035 или 2235. године, можете кад су одете у Кремну и легнете у оно буре 
Дакле, пишите у оквиру теме или оснујте нову тему.

Па нема решења у оном смислу у ком желе протестанти.
Него ће бити еволуција, као и до сада.
Наравно, притисак на власт је добар, али не ако се претера, као с овим инсистирањем да се губи година, и уопште са анархијом.
Одговори

Нема више решења.
Одговори

Па, и то је неко решење - да нема решења.
Нисам ја овде поставио тему "Кад ће да падне Овај", него како ће се завршити ова криза. 
Дакле, врло једноставно:
Хоће ли нову Владу формирати парламентарна већина или је то, у овом тренутку, неизводљиво?
Два: Да ли ће бити због тога или из другог разлога расписани нови избори?
Три: Ко би евентуално могао да организује такве изборе?
Четири: Да ли ће режим кренути на заоштравање ситуације и отворени сукоб против студената?
И то за период до краја ове године.
И слична питања....
Врло једноставна.
А не приче шта ће да буде кад умре Путин, Си Ђи Пинг и Трамп.... 
САД! Шта ће сад, у следећим месецима да се деси. 
Како ће се ово разрешити? Или ће се продужити, можда, до унедоглед?
Одговори

Поставиће владу која се неће звати "прелазна", али ће бити суштински управо то.
Мало затим биће избори под побољшаним условима за "европску опозицију".
Простор за неку стварну национално-суверенистичку опцију ни случајно се неће отворити. Нити видимо да на тој страни има озбиљног покушаја да се нешто покрене.
Овако или онако, добићемо владу чије ће министри +50% бити директно делегирани од Запада.
Политике те владе ће бити апсолутно диктиране са Запада.
Бићемо класична колонија.
Студентима и ђацима ће опростити годину неким чудним лекс-специјалисом или тако нешто.
Почеће масовно исељавање младих из Србије.
Њихово место преузимаће испоручени мигранти из ЕУ.
Почеће "враћање надлежности" САП Војводини по уставу из `74. За почетак.
СНС ће се претворити у Народни фронт, с укљученим националним мањинама. Тако ће се довршити процес трансформације СРС у своје природно стање ЛДП.
У бази, напредњаци ће се светити свима који су им се успротивили. Али полако, дифузно, да не боде очи.
Са Вучићем не знам шта ће да буде. Зависи колико им треба и колико је луд. Вероватно ће добити неки падобран.
Самарџић ће снимити филм.
Одговори

Хајде да пробамо да вратимо ову тему у оквире озбиљне распре. Који су то фактори који решавају политичку и друштвену кризу у Србији?
Делимо их на две категорије: спољне и унутрашње.
Спољни: Европска унија, САД, Руска федерација и Кина. 
Унутрашњи: режим Овај, опозиција и студентски покрет. 
Неки од ових седам фактора имају већи, а неки мањи утицај. У комбинацији тих фактора, доћи ће се до решења. 
Ова решења која сте до сада навели подразумевају договор два, а највише три фактора. Да би се дошло до решења, можда чак неће бити довољно да се договоре четири, односно реална већина фактора. Пре ће бити да ће неопходно бити да дође до консензуса. 
ПС ако мислите да Овај, уз помоћ Европске уније, може сам да реши ову ситуацију (а то је и он умислио), онда је неопходно да унесе у своје решење неки од елемената који су, по политичкој снази, јачи од студентских блокада. А то није ни нова влада, са овом скупштином која је изгубила сваки легитимитет, него ни нови избори по постојећим изборним правилима. Мора да унесе нови, јак политички елемент. А то су само два, а за то му опет треба подршка неких од горе поменутих фактора.
Ту долазимо до тзв "упоредне анализе". У каквој су политичкој ситуацији државе које су у нашем ближем и ширем окружењу? Као што је познато, ситуација је изузетно политички ровита широм Европе: рат у Украјини још није завршен, политичка криза је у Турској, Румунији, Немачкој, Аустрији, Француској.... Економски нестабилна у целој Европи због Трампових санкција. 
Дакле, када се све то узме у обзир, разматрајмо у оквиру горе поменутих 7 фактора, спољних и унутрашњих, како ће се ситуација у Србији разрешити.
А такво решење нема изгледа никаквих додирних тачака са оним што сте до сада написали.
Одговори

Шта је по Теби "озбиљно"?
Ја не видим ништа неозбиљно у томе што је Србија окупирана и без снаге и унутрашњег јединства да се "учинковито" одупре.
За мене није у опште неозбиљна ствар што на овом сајту има Четника којихоћедауче. То није смешно, то је страхотно! То је срамотно! То је за мене необјашњив али поражавајући фактор.
Ви сви одбијате да узмете у рачун кључни фактор какав су Босанци, односно прекодринци. Апсолутно се одбија од вас. Међутим, тај "босански фактор" је на првом месту у свакој "функцији" коју покушате да дефинишете у прорачуну решавања кризе која је политичка, друштвена, морална, национална, економска. Куд год кренете, одмах се о тај "фактор" саплетете јер не да га не видите већ га негирате. Не два пута, сто пута се саплићете о исти камен, и одбијате да признате да постоји.

Поновићу:
ТВРДО ЈЕЗГРО ВУЧИЋЕВЕ АРМИЈЕ СУ БОСАНЦИ И ИЗБЕГЛИЦЕ. То језгро се налази на потезу Земун - Бачка Паланка (+ Апатин и сл.)
Зато се десило да се несрећа са надстрешницом догодила у Новом Саду, али епицентар побуне није у Новом Саду већ у србијанској провинцији. Нови Сад једва да даје неке знаке отпора, и то су највише у питању неке екстремне комуно-анархистичке групе. А, морао би да "гори". Није проблем у "млакости" Новосађана, већ у Новом Саду не може да се "напумпа" протест јер је пренасељен Босанцима, који не дају свог Вучића макар Србија изгорела.  У том контексту, присетите се "Јогурт револуције", која је изведена управо у Новом Саду. Дакле, кад су добили директиву, извршили су задатак без проблема. Сад то неће.

Зар не видите да су 80% оних аналитичара и којекаквих стручњака који по телевизијама бране Вучића а пљују протестанте босанчероси у најгорем смислу речи?

како у опште изгледа ТВ програм?
Шареница, без везе, Шешељ, Повратак отписаних, Сарапа, Валтер (или беше нешто слично), Бокан, женска објашњава зашто ЕУ мора да ствара војску против руске претње, неки босански билмез, индијац прича о парама, Ђука, опет неки босанчерос... итд. Да полудиш.

И, друга ствар: Нови Сад је у оној својој "грађанској" варијанти опет већим делом сачињен од потомака партизанских. Отуда, сетите се, демонстрацијама су спречили изградњу цркве на Лиману.

Та општа левоскренутост грађаниста их спречава да се одупру ЕУ у коју су заљубљени ма шта нам ова чинила. Да из ЕУ стигне абер да Вучић мора да се обори, видели бисте ево у овај мах другу половину Новог Сада сву наулици. "Да пошаљу слику у свет". Овако, ћуте.

Дакако, Вучић има подршку и зато што је титолик, па ће и све што је волело Тита, бити уз њега.

Тако, Вучића не може на изборима нико да победи. То није ствар бирачких спискова, система информисања, то је ствар проклетиње босанске. Тачка. Нећу даље да се доказујем око ноторне ЧИЊЕНИЦЕ.
Зато ће бити блокиран, од прекодринаца, комуниста, ЕУ, сваки покушај стварног националног окупљања.
Ја сам још пре десет година говорио да ће пре или касније доћи до неке врсте "велике коалиције" босанске (фигуративно Вучић-Ђилас). како ће то до краја изгледати нико не може тачно да предвиди зато што се и програмирана решења стално мењају или модификују, али ће извесно Србија бити направљена тако да буде ТИТОСЛАВИЈА каквом није била ни за време Тита, и то је њена летална фаза.
Одговори

Питао си ме шта је "неозбиљно". Неозбиљно је стављати, међу седам фактора које сам навео, и осми који не добацује по значају претходних седам. 
Да у исто време одговорим и Теби и Милославу, пошто обојица имате исту теорију, додуше Ти за Босанце, а он за Овај, да их ја потцењујем, што је апсолутно нетачно. Тачно је да вас двојица те факторе прецењујете. И то опасно много прецењујете. 
Они могу решавати неке нијансе решења кризе, али не могу то чинити сами, како Ти и Милослав имплицирате. Овај је могао да говори "И да вас има 5 милиона...." док је иза себе имао консензус Великих сила о његовом статусу у Србији и док је камарили због тога могао да обезбеђује уносне крађе (не послове, него крађе) у Србији. Пошто ни једно, ни друго више није могуће, тако ни Овај, ни његови полтрони, било да су потомци Босанаца, било да су Шиптари, било да су аутохтони Србијанци који су склони да служе свакој власти, неће моћи сами да реше питање кризе у Србији.
Управо сам ову тему покренуо да би видели колико је комплексно решење питања које су покренули студентски протести. Постоје, додуше, само два начина да то Овај (а и то уз сагласност Великих сила) реши ову кризу. 
А то је, а што је у политичкој историји познато, је да унесе у игру јачи политички елемент него што су сами студентски протести. Тај јачи политички елемент нису избори, ни нова влада, са или без избора. То сам већ написао.
Постоје само два политичка елемента која су јача од велике народне побуне.
Одговори

Знамо да ће Вучић једном пасти са власти. Промениће се у неком тренутку и структура Владе. Али, не можеш Ти на основу тога да извучеш закључак да ја "претерујем". Зато што он на власти већ јесте 13 година. Без обзира на све страхоте које чини. Зато што је Влада Србије сво то време изразито пречанска (прва влада Ане Брнабић 60% сигурно прекодринци, 20% сигурно Србијанци, 20% неутврђено - Тончев, Зорана Михајловић..., 95% партизани, 5% четници - Маја Гојковић). Кад погледамо структуру те власти, ко држи стварну (намесничку) моћ у рукама и ко су најближи, набрајамо Александар Вучић, Андреј Вучић, Додик (за РС), Порфирије Перић, Ана Брнабић, Шапић, Вучевић... Нећу се мучити око доказивања да ли се нешто питају Гашић, Марко Ђурић, чак и Ивица Дачић. Ни он се ништа не пита.
Ко је темељ те власти? Ко држи ту булументу у врху? Па рекох.
Тако исто сам сигуран да ће након Вучићевог уклањања/одласка, иста та маса овде у Војводини (они у БГ ће друкчије реаговати, али исто антисрпски) бити изразито сепаратистички настројена. Но то је још далеко.
Нема ништа лакше него да тестирамо тврдње. Дакле, написао сам шта ће бити, па се можемо вратити на тему за неко време, кад се ситуација промени. Већ на јесен ћемо живети у некој још чуднијој држави него сада. Нешто ће бити јасније и за пар сати кад се жвалоња обрати нацији и саопшти име новог премијера, ако га је наватао. Можда и није. Ето, то је ипак прво: очекујем да се формира Влада која ће по суштини бити "прелазна". Дајем квоту 1,6.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Скривени Корисник(а), 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним