Поруке: 4,478
Теме: 55
Придружен: Jul 2013
Углед:
681
Министарство иностраних послова Велике Британије свом амбасадору у Вашингтону 7. децембра 1943. године:
"Недавне информације из Србије казују: Да Михаиловићева организација још увек има контролу над већим делом становништва, не само због њиховог националистичког става већ и због њиховог отпора према комунизму..." Зборник, том 14, књига 3, прилог 2, док. бр. 4
"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Поруке: 6,990
Теме: 3
Придружен: Mar 2016
Углед:
1,721
Е.2б (Гдин Портер)
Копија за Б.1а (Гдин Вилсон)
Пре неки дан сам вам поменуо извештај мог извора у вези са одређеним индискрецијама једног југословенског генерала, које су изнете у присуству Трицикла.
Инцидент се догодио на приватном ручку одржаном 19. марта, на којем је било пет особа, укључујући мој извор, Трицикла, генерала П. Живковића и једног бизнисмена. Дискусија се водила око генерала Михаиловића, а генерал Живковић је самостално изнео информацију коју је управо чуо од британског пуковника Бејлија, који је био са Михаиловићем, да овај потоњи постаје веома популаран у својој земљи, да су извештаји из његовог штаба веома задовољавајући и да Михаиловићева страна добија на значају у јавности у односу на партизане.
Ова индискреција се мом извору учинила толико озбиљном да је сматрао да је исправно да ми на њу скрене пажњу.
E.1a (УСА)
3. 4. 1943.
П. Е. Рамсботем
Извор: The National Archives Kew, KV2/ 852, 465a. Copy of EIA/USA report re general MILHAILOVITCH, 3.4.43.
Моја напомена: П. Живковић је Петар Живковић, а не знам ко је био извор за овај извештај.
(Последња измена: 23-05-2026, 11:11 PM од
Митић.)