Поруке: 5,715
Теме: 64
Придружен: Aug 2013
Углед:
364
На данашњи дан 1945. Убијен је Војвода Павле Ђуришић. Четнички војвода, заједно са пуковником Захаријем Остојићем, пуковником Мирком Лалатовићем, мајором Петром Баћовићем и другима стрељан је у Јасеновцу.
Нека нам школа буде са вером, политика са поштењем, војска са родољубљем, држава са Божјим благословом. Нека се сваки врати Богу и себи; нека нико не буде ван Бога и ван себе, да га не би поклопила језива тама туђинска, са лепим именом и шареном одећом.
Поруке: 356
Теме: 10
Придружен: Oct 2021
Углед:
175
На данашњи дан:
26. јуна 1917. После смртне пресуде војног суда на Солунском пољу стријељани су генералштабни пуковник српске војске Драгутин Димитријевић - Апис и мајори Љубо Вуловић и Раде Малобабић, осуђени као организатори атентата на регента Александра Kарађорђевића.
Остао сам војник убеђен да народ треба да да реч на крају. Убеђен сам да сам био на правом путу. - Генерал Дража Михаиловић
Поруке: 4,403
Теме: 55
Придружен: Jul 2013
Углед:
649
На данашњи дан ваља се присетити како су пролазили Хрвати у "Олуји" док није стигла наредба Србима да се повуку:
"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Поруке: 5,873
Теме: 3
Придружен: Mar 2016
Углед:
1,535
На данашњи дан у Историји Чачка
7. август:
1943. – Припадници ЈВуО су убили претстојника Градске полиције у Чачку Илију Тркуљу (у хотелу Европа).
Copyright©Горан и Данијела Давидовић
Извор: Фејсбук страница "Историја Чачка - History of Čačak"
Поруке: 9,134
Теме: 234
Углед:
373
(07-08-2023, 09:16 AM)Mitic Пише: На данашњи дан у Историји Чачка
7. август:
1943. – Припадници ЈВуО су убили претстојника Градске полиције у Чачку Илију Тркуљу (у хотелу Европа).
Знали.се разлог?
Јосип Броз-Амброз Тито! ДА, ТО ЈЕ БИО ПЕГАВИ ТРБАТИ, ФАРБАНИ ПА КОЛМОВАНИ, У МИДЕРЕ УТЕГНУТИ АУСТРО-УГАРСКИ ЦУГСФИРЕР, ТРОСТРУКИ ШПИЛЕ И МАЂАРСКИ ЧИВА, ЈОСИП БРОЗ-АМБРОЗ ТИТО, СРБОУБИЦА ПРВИ ДО ПАВЕЛИЋА!!!
ПРОСВЕТАР.
Поруке: 356
Теме: 10
Придружен: Oct 2021
Углед:
175
На данашњи дан, 31. августа 1941. године, одреди Југословенске војске у Отаџбини ослободили су Лозницу од Немаца. Био је то први ослобођени град од нациста у поробљеној Европи!
У борбама јуначки гине и потпуковник Веселин Мисита који је командовао нападом. Постхумно је унапређен у чин пуковника и одликован Карађорђевом звездом.
После једнодневне борбе, Немци су били принуђени на предају, а војници ЈВуО су заробили 93 војника, који су били међу првим немачким заробљеницима у окупираној Европи.
Ово је био само први од низа градова које су снаге ЈВуО ослободиле од нациста у борбама 1941. године.
Остао сам војник убеђен да народ треба да да реч на крају. Убеђен сам да сам био на правом путу. - Генерал Дража Михаиловић
Поруке: 4,403
Теме: 55
Углед:
649
Судар са реалношћу. Омиљена Хитлерова редитељка Лени Рифенштал, која је за режим Трећег Рајха снимила врхунске пропагандне филмове у којима ружичастим бојама описује нацистичко друштвено уређење, била је по избијању Другог светског рата и ратни дописник са фронта у Пољској. Некако у ово време те 1939. године случајно се затекла у месту Конски где је баш у том тренутку пред њеним очима група војника Вермахта поубијала на улици 22 Јеврејина. Фотоапарат непознатог сниматеља овековечио је тренутак када Лени увиђа да је нацизам у пракси нешто сасвим друго у односу на њене представе те идеологије у индустрији покретних слика.
"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
(Последња измена: 29-09-2023, 08:43 PM од
Николај.)
Поруке: 17,009
Теме: 632
Углед:
1,873
Она је негативац, док је Стаљинов Езјенштејн позитивац...
Поруке: 5,873
Теме: 3
Придружен: Mar 2016
Углед:
1,535
На данашњи дан у Историји Чачка
7. октобар:
1943. – Припадници ЈВуО убили су у селу Ртарима председника Градског поглаварства Чачак Срећка Симеуновића Хаоса.