Оцена Теме:
  • 7 Гласов(а) - 4 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

На данашњи дан

(07-07-2015, 12:28 PM)Брада Пише:   Са коментаром не, али има са датумом. За њега сам хтио да се вежем зато сам га и означио. То што ти као и велика већина форумаша из центр.Србије гледаш на крајеве преко Дрине и Дунава са нетрпељивошћу и често отвореним презиром то је већ твој и ваш проблем.

Синовац, чини ми се да си ме помешао са неким.

Порука студентима у штрајку - јебите им мајку!
Одговори

Цитат:Не разумем какве везе ово има са мојим коментаром? Дедер појасни мало.
И Босна никада у новијој историји није била територија државе Србије. То је можда било 1918. и трајало је пар дана.

"Стрикане" тако о нашој Босни не пишу ни Шокци ни Балиџани, то себи дозвољава само наш род рођени
Одговори

Мисли формално, као Србија.
Одговори

(07-07-2015, 10:55 PM)Брада Пише:  
И Босна никада у новијој историји није била територија државе Србије. То је можда било 1918. и трајало је пар дана.

"Стрикане" тако о нашој Босни не пишу ни Шокци ни Балиџани, то себи дозвољава само наш род рођени

Bosna (i Hercegovina) je do 1878. bila teritorija pod turskom državnom upravom, de facto i de jure. Od 1878. do 1908. bila je pod Turskom de jure, a de facto pod Austrougarskom, to jest Bosna je predata Austrijancima "na staranje". Od 1908. do 1918. bila je pod apsolutnom austrougarskom vlašću. Od 29. oktobra do 1. decembra 1918. pripadala je državi Slovenaca, Hrvata i Srba. Od 1. decembra 1918. do 1992. bila je u državi Srba, Hrvata i Slovenaca, to jest od 1929. u Jugoslaviji. Od 1992. Bosna je samostalna država.
Dakle, država Srbija nikada u novijoj istoriji nije pod svojom upravom imala Bosnu i Hercegovinu.
Ako misliš da ovde nešto nije tačno, ispravi me, ali samo istinitim činjenicama. Ali molim te bez tog svog kalimerovskog tripa o Srbima sa one strane Drine.

Одговори

1913. - Победом српске војске над бугарским трупама завршена је Брегалничка битка, одлучујућа за победу Србије, Црне Горе и Грчке у Другом балканском рату против Бугарске. Други балкански рат почео је, без објаве, изненадним ноћним нападом бугарске Четврте и Пете армије 30. јуна 1913. на положаје српске војске крај реке Брегалнице. После огорчених борби на Овчем пољу, Прва и Трећа српска армија и Црногорска дивизија у противнападу су потисле Бугаре преко Брегалнице и пробиле њихов фронт на Рајчанском риду. Српски губици износили су око 16.600 људи, а бугарски више од 20.000. На напад на дотадашњег савезника у борби против Отоманског царства, које су заједно протерали с Балкана, Бугарску су подстакле Немачка и Аустроугарска, јер Берлину и Бечу није било у интересу јачање Србије и слога балканских држава. После пораза, Бугарска је капитулирала, а мировним уговором у Букурешту 10. августа 1913. утврђене су нове границе између балканских држава.

Нека нам школа буде са вером, политика са поштењем, војска са родољубљем, држава са Божјим благословом. Нека се сваки врати Богу и себи; нека нико не буде ван Бога и ван себе, да га не би поклопила језива тама туђинска, са лепим именом и шареном одећом.
Одговори

(09-07-2015, 08:03 AM)Vlad Alekš Пише:  
(07-07-2015, 10:55 PM)Брада Пише:  

Bosna (i Hercegovina) je do 1878. bila teritorija pod turskom državnom upravom, de facto i de jure. Od 1878. do 1908. bila je pod Turskom de jure, a de facto pod Austrougarskom, to jest Bosna je predata Austrijancima "na staranje". Od 1908. do 1918. bila je pod apsolutnom austrougarskom vlašću. Od 29. oktobra do 1. decembra 1918. pripadala je državi Slovenaca, Hrvata i Srba. Od 1. decembra 1918. do 1992. bila je u državi Srba, Hrvata i Slovenaca, to jest od 1929. u Jugoslaviji. Od 1992. Bosna je samostalna država.
Dakle, država Srbija nikada u novijoj istoriji nije pod svojom upravom imala Bosnu i Hercegovinu.
Ako misliš da ovde nešto nije tačno, ispravi me, ali samo istinitim činjenicama. Ali molim te bez tog svog kalimerovskog tripa o Srbima sa one strane Drine.

Шта ти ово значи? калимеровски трип. Желиш да испаднеш паметан? Дође ми те жао. Написао си ми оно што и дјеца у 7.раз. знају а све то као одговор на мој пост који сам везао за датум који си ти објавио. А ја сам објавио текст за који мислим да је доказ воље, жеље и стремљења свих Срба тога времена. Ти си се на њега упецао и реаговао у "bošnjačko-hrvatskom" стилу.
Дакле четовође су свој став и одлуку објавили 1875 а одлуке Берлинског конгреса ступају на снагу 1878.
[Слика: 1875.jpg]
photo hosting
Одговори

1856. - Рођен је српски физичар и проналазач Никола Тесла, један од највећих умова у историји светске науке, посебно електротехнике, творац "новог техничког поретка"; захваљујући његовим изумима, постављен је темељ и правац вртоглавог научно-техничког развоја људског рода у 20. веку. Пронашао је обртно магнетно поље, трофазни систем преноса електричне енергије, индукциони мотор, генератор и трансформатор, феномен електромагнетне резонанце и патентирао је низ изума на којима се заснива савремена електроника, изума без којих би била незамислива техничка цивилизација, поготово пренос електричне енергије. Пионир је и радио технике, бежичне телеграфије, радара. Његов полифазни систем наизменичних струја показао је вредност на првој хидроцентрали на слаповима Нијагаре. Патентирао је око 700 проналазака у области наизменичних струја, телекомуникација, акустике и машинства, од којих су многи нашли широку примену. После окончања студија електротехнике у Грацу и краћег стажирања у Будимпешти и Паризу, одселио се у САД, чији је држављанин постао 1884, али је све до смрти у Њујорку, на православни Божић 1943, одржавао блиске контакте с отаџбином. У САД-у је, проникнувши у тајне осцилаторних кретања електрицитета и материје, остварио највеће научне подухвате. Поводом стогодишњице његовог рођења, 1956. године, јединица за мерење високог напона добила је Теслино име, којим је названа и јединица јачине магнетног поља. Рођен је као четврто дете Милутина и Ђуке Тесле у свештеничкој православној породици у српском селу Смиљан у Лици.

Нека нам школа буде са вером, политика са поштењем, војска са родољубљем, држава са Божјим благословом. Нека се сваки врати Богу и себи; нека нико не буде ван Бога и ван себе, да га не би поклопила језива тама туђинска, са лепим именом и шареном одећом.
Одговори

(10-07-2015, 10:41 AM)смедерево Пише:  1856. - Рођен је српски физичар и проналазач Никола Тесла, један од највећих умова у историји светске науке, посебно електротехнике, творац "новог техничког поретка"; захваљујући његовим изумима, постављен је темељ и правац вртоглавог научно-техничког развоја људског рода у 20. веку. Пронашао је обртно магнетно поље, трофазни систем преноса електричне енергије, индукциони мотор, генератор и трансформатор, феномен електромагнетне резонанце и патентирао је низ изума на којима се заснива савремена електроника, изума без којих би била незамислива техничка цивилизација, поготово пренос електричне енергије. Пионир је и радио технике, бежичне телеграфије, радара. Његов полифазни систем наизменичних струја показао је вредност на првој хидроцентрали на слаповима Нијагаре. Патентирао је око 700 проналазака у области наизменичних струја, телекомуникација, акустике и машинства, од којих су многи нашли широку примену. После окончања студија електротехнике у Грацу и краћег стажирања у Будимпешти и Паризу, одселио се у САД, чији је држављанин постао 1884, али је све до смрти у Њујорку, на православни Божић 1943, одржавао блиске контакте с отаџбином. У САД-у је, проникнувши у тајне осцилаторних кретања електрицитета и материје, остварио највеће научне подухвате. Поводом стогодишњице његовог рођења, 1956. године, јединица за мерење високог напона добила је Теслино име, којим је названа и јединица јачине магнетног поља. Рођен је као четврто дете Милутина и Ђуке Тесле у свештеничкој православној породици у српском селу Смиљан у Лици.

Šta je važno da se napomene? Tesla je zaslužio najmanje 3 Nobelove nagrade. On je otkrio X zrake, koje je docnije Rendgen patentirao pa dobio Nobela. Tesli je Markoni ukrao patent u vezi sa radio talasima, pa je dobio Nobela. Sud je nakon Tesline smrti ispravio nepravdu. I postoji još jedan patent za koji je Tesla trebalo da dobije Nobela, to jest da ga podeli sa još nekim naučnicima, ali avaj, on je to odbio, ne sećam se više šta je tačno u pitanju.
I na kraju, meni je interesantan susret kralja Petra II i Tesle, pri kraljevoj poseti Americi. Postoji zajednička fotografija, i zabeležena je neka Teslina izjava povodom tog susreta, nešto u fazonu da Tesla podržava kralja i nada se brzom isterivanju okupatora iz Jugoslavije, ali ja to sada ne mogu da pronađem.

Одговори

Како може уопште НИКОЛА ТЕСЛА да добије награду која се зове по Нобелу?
Одговори

(10-07-2015, 12:11 PM)Павле Пише:  Како може уопште НИКОЛА ТЕСЛА да добије награду која се зове по Нобелу?

Nobel se prvi setio da napravi nagradu. Smile

Одговори

1844. - Рођен је српски краљ Петар И Карађорђевић - краљ Србије.
1995. - ВРС заузела Сребреницу.

Одговори

Ослободила...
Одговори

Moже и тако....

Одговори

РОЂЕН НА БОГОЈАВЉАЊЕ, УМРО НА ПЕТРОВДАН

Томислав Карађорђевић, принц
(Београд, 19. 01. 1928 - Опленац, 12. 07. 2000)

[img][Слика: 117456764003740268250651.jpg][/img]

[Слика: 6LzSCUJ.gif]
MAKE SERBIA GREAT AGAIN!!! НАПРАВИМО СРБИЈУ ВЕЛИКОМ ОПЕТ!!! С' ВЕРОМ У БОГА ЗА КРАЉА И ОТАЏБИНУ-СЛОБОДА ИЛИ СМРТ ✞✞✞
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним