Поруке: 11
Теме: 0
Придружен: Mar 2017
Углед:
0
Поздрав и велики наклон вама и вашем раду
Кад је настала песма Крива Река није крива била и знате ли нешто више о тој песми и о песми која је посвећена Кесеру?
Поруке: 4,056
Теме: 18
Придружен: Jul 2016
Углед:
459
Поздрав Мићо,
Шаљем Вам текст песме коју су у част Драгутина Кујовића спевали његови саборци из Вода за везу.
Овде можете детаљно прочитати о чему се ради.
http://www.pogledi.rs/forum/Thread-petro...3#pid87873
,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Углед:
459
Да Вашу скромну колекцију увећамо за још једну песму коју сам добио од професора Миливоја Трнавца коме се овом приликом захваљујем.
ПРОФЕСОР МИЛИВОЈЕ ТРНАВАЦ - БАЈКА О РАВНОГОРЦИМА
Звонимиру Звонку Вучковићу команданту Првог равногорског корпуса
Заспали заветници сунца, сан нису доснили,
Витезови Сувобора, шумски са горе Равне,
Очеве уснуле, децу нерођену носили
На грудобран, као преци у године давне.
Клетва Лазарева није и стићи их неће,
Одужили отаџбини, она њима није,
Вео мрака и заборава истину крије,
Устају унуцу, заспали витезови тек ће.
Читанком црвеном убијали их и мртве
Као да се дланом сунце заклонити може,
омладили снови то васкрсавају жртве.
Велики зидари њима на пут славе стали,
истина се распретава, шарне дуге множе,
Ђутали смо, а они из гроба устали.
,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Поруке: 17
Теме: 0
Придружен: Nov 2017
Углед:
0
Поздрав за вас Мићо,интересује ме пошто сам са Романије како и када је настала ваша пјесма На сред горе Роамније?.
Углед:
459
(10-02-2018, 05:44 PM)Мића Петровић Пише: Браћо, извињавам се на касном одговору. Благодарим на лепим похвалама брату Милославу и брату Mario.
Брате Перуне, хвала на твом труду.
Прва песма о Кујовићу је много боља од песме за Звонимира јер је писана народним језиком. Иначе ни једна ни друга нису за певање нарочито ова посвећена Вучковићу.
Прво, о Кујовићу -- написана је као рапортажа о јунаку ... оно родио се. Ипак из ње могао би да извучем стихове и ставим у неки редослед да звучи као песма. Сада како стоји, можда може уз гусле иако има 8 слогова. У том стилу је писана. Песму ћу сачувати и обрадити, да видимо шта се може.
Друга песма тј. о Вучку, је за рецитовање или читање јер као што видиш прве две строфе су четири реда а задње две по три. ПЛУС Вучко није именован. ВЕЛИКА ШТЕТА. О коме је песма је остало у Професоровој глави. 
Моментално нисам готов са комитским песмама а мозак ми је укопан у Старосрбијанском времену раних 1900-тих година, те сад неби да кварим. Имам намеру да радим моју задњу равногорску збирку за две године. Тада морамо урадити ову о Драгутину Кујовићу.
Братски поздрав 
У потпуности се слажем са Вама. Нисам ни имао намеру да Вас питам да се ове две песме испевају већ само да Вам пошаљем текст како би их додали у колекцију.
Сада имам још једну песму која се након рата често певала у емиграцији. Нажалост, никад није снимљена. Породици, сада већ покојног официра, било би веома драго да се та песма сними.
Не бих објављивао овде текст песме јер је чувам за другу прилику. Ако није проблем, замолио бих Вас да ми пошаљете Ваш мејл преко приватних порука како бих Вам проследио песму.
Срдачан поздрав.
Поруке: 2,374
Теме: 43
Придружен: Jan 2014
Углед:
201
Да ли неко има текcт пјеcме Четири жива четника (Још четири четника на Мањачи cтоје) ?