Поруке: 4,056
Теме: 18
Придружен: Jul 2016
Углед:
459
(06-06-2017, 07:11 PM)Милослав Самарџић Пише: Сајц ово описује као типичан изглед једне партизанске колоне. Изгледали су му као да иду на сточну пијаци. Стоку и уопште храну отимали су у сваком селу кроз које би прошли. Такоше у насилно одводили младиће и девојке.
Из других извора видимо да су нарочито отимали по српским селима.
У Грујичићевој књизи о Златибору има детаљан попис покрадене робе, новца и стоке за свако село.
Једног деду са Златибора сам питао јесу ли Бугари били најгори окупатори.
Каже јесу (и то само Бугари који су били у Кремнима, ови са Палисада су били питоми. За то је највише заслужан Андрија Јевремовић. Касније су му и комунисти одали признање за то. Редак пример ,, народног непријатеља " кога су помиловали и дозволили му да се врати у земљу. Наравно, није ни помишљао на то.), али онда дођоше партизани Санџаклије ( већином муслимани ) и све однеше. Касније сам читао да је то била 37. санџачка дивизија.
,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Поруке: 14,530
Теме: 307
Придружен: Aug 2013
Углед:
3,067
Ко је био политички комесар 37 санџачке?
Углед:
459
(06-06-2017, 09:39 PM)Бенито Пише: Ко је био политички комесар 37 санџачке?
Не знам лика.
Сад сам прочитао, Мило Јовићевић. Углавном, Срби су били ком. и полит. ком.
,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Углед:
459
(06-06-2017, 10:49 PM)Милослав Самарџић Пише: (06-06-2017, 08:48 PM)Перун Пише: (06-06-2017, 07:11 PM)Милослав Самарџић Пише: Сајц ово описује као типичан изглед једне партизанске колоне. Изгледали су му као да иду на сточну пијаци. Стоку и уопште храну отимали су у сваком селу кроз које би прошли. Такоше у насилно одводили младиће и девојке.
Из других извора видимо да су нарочито отимали по српским селима.
У Грујичићевој књизи о Златибору има детаљан попис покрадене робе, новца и стоке за свако село.
Једног деду са Златибора сам питао јесу ли Бугари били најгори окупатори.
Каже јесу (и то само Бугари који су били у Кремнима, ови са Палисада су били питоми. За то је највише заслужан Андрија Јевремовић. Касније су му и комунисти одали признање за то. Редак пример ,, народног непријатеља " кога су помиловали и дозволили му да се врати у земљу. Наравно, није ни помишљао на то.), али онда дођоше партизани Санџаклије ( већином муслимани ) и све однеше. Касније сам читао да је то била 37. санџачка дивизија.
А јел знаш чије су кости горе где је партизански спомrеник на Златибору, на брду, на оном видиковцу? И од кога су изгинули?
Мало зезнуто питање. Познато је да је то партизанска болница која је остављена ту да би се један чико извукао. Познато је и да је сваки наоружан устаник страдао. Андрија је спасао и неке партизане представљајући их као четнике.
Углавном, партизани су, приликом повлачења, хтели да стрељају заробљене Немце које су водили са собом. У томе су, срећом, били спречени.
(06-06-2017, 11:10 PM)Бенито Пише: Е, видиш синко, то ти је удба.
Зато и не постоји ,, богата биографија " о њему на wiki.
(Последња измена: 07-06-2017, 02:33 AM од
Перун.)
Поруке: 17,010
Теме: 632
Придружен: Jul 2013
Углед:
1,875
Нисам мислио на њих, већ на оне који су 1944. године пали од бранилаца Златибора.
Занимљиво је да ту нису најбројнији међу палим агресорима - партизани 37-ме санџачке, међу којима и бивши немачки легионари.
Поруке: 4,513
Теме: 86
Придружен: Sep 2016
Углед:
60
На почетак рата било је доста људи предати нацисти/немце....
Е сад има разна говора од припадници Војске Краљевине, да су то радили КОМУНИСТИ?
Јели се зна било шта од тих људи, и позадине њихова хапшење и убијање?
Углед:
459
Цитат:Истовремено они су добили задатак (командант Рогатичког одреда и његов заменик) да се повежу с неким официрима хрватске војске у Подроманији, са којима је већ успоставио везу Гласиначки батаљон и од којих су добили нешто муниције. Сада пак, на терену Источне Босне Дангић и његова издајничка официрска банда немају никаквог упоришта. Нико није зажалио за протјеривање тих бандита. Једино само појединци, ту и тамо, не покоравају се нашој власти. Но ми ћемо оштрим мерама те појединце ушуткати. Једино што констатујемо да се та издајничка банда концетрише сада на Мајевици. Ту хоће да начине упориште за своју издајничку работу.
Извор: Станислав Краков - Генерал Милан Недић
Зборник», IV, 4, стр. 106-107.
(Последња измена: 30-07-2017, 08:52 PM од
Перун.)
Углед:
459
(06-08-2017, 06:44 PM)Вукашин Петковић Пише: ![[Слика: originalslika_Tito-jos-dve-fotografije-4...003199.jpg]](https://static.limundoslike.com/originalslika_Tito-jos-dve-fotografije-4499--136003199.jpg)
Може опис фотографије? Је ли ово мали Иво поред ове жене?