Поруке: 3,234
Теме: 51
Придружен: Jul 2013
Углед:
372
(30-03-2014, 03:50 PM)ЛукаЛоко Пише: Тема није 5. октобар, а да одговорим, допустите ми рећи да је много људи у Србији испало веома наивно.
Да знаш какав је хаос, лудница и анархија владала у Слобиној Србији, не би тако писао.
Удар нађе искру у камену / без њега би у кам очајала!
Поруке: 50
Теме: 1
Придружен: Aug 2013
Углед:
1
Постоји много шира слика и зашто је значајан 27.март и приче ко га је финансирао да ли Енглези или слични је крајње небитна,у та времена слично деведесетим крајем истог века на западу се родила стравична деструктивна енергија која се усмерила на исток и чији је главни циљ било што веће редуковање и масовно истребљивање Словена.Да је не дај боже тада победила Немачка од Срба би остало неко етно село попут Лужичких Срба,а Русе би оставили вероватно по неким тундрама.Народ који је екстремно католички попут Пољака су ипак побили 6 милиона а можемо да мислимо шта би било да су наставили несметано да владају.Тај 27.март и априлиски рат на Балкану је била једна мини битка и давање времена словенском колосу Русији да целокупна деструктивна машинерија крене на њих 22.јуна уместо априла како су планирали.Слично се нешто дешавало и деведесетих уместо да запад крене на либералну Русију деведесетих они су се борили са нама и тек 2014 кад су и сами исцрпљени економском кризом и низом ратова су стигли у Украјину али пред њима је једна сасвим друга Русија од оне либералне из 90-их.
Поруке: 2,252
Теме: 21
Придружен: Jan 2014
Углед:
491
(29-03-2014, 10:49 PM)Громовник Пише: Па Љотићева идеологија је Светосавски национализам, уз распуштање странака и формирање сталешког парламента.
Шта је ту страно?
Ljotić je na izborima 1935. osvojio oko 30 000 glasova, što je današnjim žargonom kazano daleko ispod cenzusa. Dakle, birači Kraljevine su rekli NE. U rodnom Smederevu je Ljotić ubedljivo pobedio, osvojivši oko 45% glasova. Ovo implicira da je on bio ugledni i poštovani građanin grada u kome je rođen. Nisam kompetentan da analiziram ove podatke. Ako je neko u stanju - dobrodošao je sa analizom.
(30-03-2014, 10:00 AM)Громовник Пише: Аха, време је страно, то је проблем
Шта онда тек рећи за личност као што је био Владика Николај, колико ли је он тек био изгубљен са својим идејама у времену и простору
Баш се питам како га прогласише Свецем, тако изгубљеног.
Edmund Berk, otac konzervativizma i najveći politički um anglosaksonskog sveta, i Nikolaj Berđajev, najveći ruski hrišćanski filozof se slažu po mnogim pitanjima. A najznačajnije pitanje je Francuska buržoaska revolucija koju su obojica osudili. Prvi na samom njenom početku dok još nije pokrenuta giljotina, drugi nekih 150 godina kasnije kada je sve bilo gotovo. I kada je već bilo kasno. Berđajev je osudio i Oktobarsku revoluciju, dočim Berk to nije mogao da uradi iz opravdanih razloga. Njihova glavna primedba je slična, da ne kažem ista. Dakle, Francuska revolucija je do ekstrema dovela proces koji je već bio prisutan na evropskom tlu - rušenje hijerarhije. Bog - monarh i patrijarh - aristokratija i sveštenstvo - svi ostali. Tada su ubrzano počeli da se stvaraju pseudocrkva i kvazisabornost. I meni se ne dopada današnji svet. Ali tu smo gde smo. Nismo u stanju da promenimo prošlost. Ne možemo se vratiti u Srednji vek. Prošlost je prošla.
Нема Слобе, нема Тита, сад се ође Нестор пита!
(Последња измена: 31-03-2014, 12:21 PM од
Vlad Alekš.)
Поруке: 3,234
Теме: 51
Углед:
372
ЗБОР је прогоњен од власти од свог оснивања па све до судбоносног 27. марта. Љотић је у више наврата хапшен, борбе збораша против комуниста на Београдском Универзитету су искоришћене за забрану ЗБОР-а итд.
У таквим условима притисака и просекуције није ни било за очекивати да широке народне масе које вероватно нису ни разумеле програм ЗБОР-а буду за ту опцију. Поготово имајући у виду да су идеологије Трећег пута због своје идеолошке сложености и већини људи неразумљивости, у свим земљама Европе окупљале мањи број људи, углавном интелектуалаца.
Иначе, идаје Трећег пута није враћање у средњи век, већ уклањање свих оних узрока корупције старог поретка.
Удар нађе искру у камену / без њега би у кам очајала!
(Последња измена: 31-03-2014, 01:38 PM од
Громовник.)
Углед:
491
(31-03-2014, 01:32 PM)Громовник Пише: ЗБОР је прогоњен од власти од свог оснивања па све до судбоносног 27. марта. Љотић је у више наврата хапшен, борбе збораша против комуниста на Београдском Универзитету су искоришћене за забрану ЗБОР-а итд.
У таквим условима притисака и просекуције није ни било за очекивати да широке народне масе које вероватно нису ни разумеле програм ЗБОР-а буду за ту опцију. Поготово имајући у виду да су идеологије Трећег пута због своје идеолошке сложености и већини људи неразумљивости, у свим земљама Европе окупљале мањи број људи, углавном интелектуалаца.
Иначе, идаје Трећег пута није враћање у средњи век, већ уклањање свих оних узрока корупције старог поретка.
Dučić je tvrdio da su Cincari upropastili Srbe i Srbiju. Šta mislite o toj tezi?
Spomenuli ste Svetosavski nacionalizam, pa sam zbog toga spomenuo Srednji vek.
Поруке: 498
Теме: 8
Придружен: Sep 2013
Углед:
79
Какве то везе има Милославе, онда су се генерали повукли заједно са својом војском пешке и вратили се са њом, неможе неко ко воли Дражу који је остао и ратовао да воли издајнике Мирковића и Симовића који су у Енглеској ладили дупе
ЗА ВАСКРС И СЛАВУ СРПСКИХ ЗЕМАЉА!!!
Углед:
491
(31-03-2014, 05:46 PM)Милослав Самарџић Пише: (31-03-2014, 12:01 PM)Vlad Alekš Пише: Nikolaj Berđajev, najveći ruski hrišćanski filozof se slažu po mnogim pitanjima.
Чуо сам скоро да је у ствари Запад извикао Берђајева за ту титулу, а да је он далеко од ње...
A Berka je izvikao Istok?
Hrišćanska filozofska misao nije trka na 100 metara. Najbolje je čitati pa upoređivati. Predlažem "Velikog inkvizitora", na mene je, na primer, on tu ostavio najjači utisak.
(01-04-2014, 03:25 AM)Србин Пише: Какве то везе има Милославе, онда су се генерали повукли заједно са својом војском пешке и вратили се са њом, неможе неко ко воли Дражу који је остао и ратовао да воли издајнике Мирковића и Симовића који су у Енглеској ладили дупе
Poražavajuća je činjenica da ja Simović kasnije "priznao" Tita. Zatim poražavajuće mi je to što se uselio u stan koji je otet od porodice reditelja Saše Petrovića. U Nemanjinoj, preko puta nekadašnje Nedićeve zgrade.
(Последња измена: 01-04-2014, 07:34 AM од
Vlad Alekš.)
Углед:
491
(01-04-2014, 03:31 PM)херцеговац Пише: (31-03-2014, 12:01 PM)Vlad Alekš Пише: Nikolaj Berđajev, najveći ruski hrišćanski filozof
Берђајев углавном има екуменистичке до јеретичке поставке наспрам Православне мисли и догматике.
Почевши од мисли о слободи и Богу, па остало. Зато он није највећи руски хришћански мислилац. Највећи Православни и руски је Иљин.
Ja sam napisao kako je Berđajev najveći ruski hrišćanski filozof. Ne mislilac, već filozof. Filozofija je sama po sebi jeretička u odnosu na religiju. U filozofiji je bitan racio, za razliku od religije koja se zasniva na veri. Potkrepiću još jednim primerom. Ako bih rekao da je Nikola Milošević najveći srpski hrišćanski filozof, to nipošto ne bi značilo da je on veći mislilac od vladike Nikolaja.
Dali ste neke citate od Berđajeva. Ne razumem zašto, no dobro. Mora se naglasiti da je on u mladosti bio materijalista.
Uostalom, dosta je bilo priče "ko je veći", nismo deca. Vratimo se 27. martu.
Поруке: 16,639
Теме: 616
Углед:
1,770
ОК, само да напоменем да ми је један теолог причао како Запад ''гура'' Берђајева баш зато што је његово учење против православља.
Поруке: 2,373
Теме: 43
Углед:
201
Како би по вама, г. Милославе, изгледао март и април 41, да је био жив Александар I ?