(16-02-2019, 07:32 PM)Mitic Пише: Божидар Зечевић - Српска историја у раљама културне „дубоке државе“
http://standard.rs/2019/02/15/duboka-drz...SjKiQCeHN0
Текст је врло добар, али има својих мана.
Превише инсистира на жутима, што му се противречи са појмом " дубоке државе" у култури. Прави узрок контроле у културној политици или политици у култури Срба су титоисти. По чему се то данашње подметачине разликују од оних у време Броза?
Наравно, ни по чему. Чак се и понављају до бесмисла исти наративи.
То су они исти наративи које је причала марксистичко-лењинистичка струја из Беча која ја је кључно утицала на идеологију КПЈ у читавој њеној историји. У истој кухињи је рођена и франковска политика, па су те две маргине хрватске политике, иако наизглед супростављене, данас постале мејн-стрим хрватске политичке сцене. А видимо да преко југословенства или антијугословенства они пресудно утичу и на српску јавну културну сцену.
Један од главних њихових медијских гуруа и заштитника је историчар Предраг Марковић и зато је последња особа на коју се треба позивати када се критикује овај наратив. Не знам зашто га Зечевић уопште помиње.
Ниједан филмски аутор апсолутно није дужан да се обраћа " званичним" државним културним и просветним установама. Уопште не схватам да ли то Зечевићу може бити схватљиво. Уосталом, ево Бјела се обратио због Сенки, па смо добили најантисрпскији филмски пројекат свих времена.
Краља Петра нисам гледао, али ако је тачно ово што је навео Зечевић онда је то страшније него што сам могао претпоставити.
Има још неких грешака у тексту, али не мењају смисао текста, који је у суштини добар.
Мислим да би Зечевић и неким личним гестом показао пример и ојачао своје ставове у јавности. У том смислу, ономад је морао да одбије награду године Просветне заједнице Србије, такозвану Вукову награду, јер је та установа која је додељује , а зове се ПЗС, у ствари, паракултурна или парадравна културна установа која је , такође, под апсолутном контролом титоиста. Аутори попут Зечевића се позивају на такве светковине да би награде добиле на тежини, а иза њихових имена се давале награде неким безвезњаковићима, које протежирају титоисти.
На жалост, што би рекао мој ђед, "Срби трче код Броза, као овце на солило."