Оцена Теме:
  • 3 Гласов(а) - 4 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Крвави Васкрс 1944.

(17-04-2018, 09:27 PM)Романија Пише:  ватра, зашто је морало да буде тепих бомбардовање?
Идемо по реду.

У том периоду су имали неколико основних варијанти прецизног бомбардовања:
1. бомбардовање из стрмог обрушавања: авион се спуштао на мету скоро вертикално, у одређеном тренутку би испустио бомбу и извукао се из обрушавања. Оно је било најпрецизније, било је могуће погодити и покретне мете (нпр бродове). Авион је морао да буде посебно конструисан, са ваздушним кочницама.
Обука пилота је била компликована, а губици велики.
2. бомбардовање из понирања: у овом случају авион се спуштао ка циљу под мањим углом и у одређеном тренутку одбацивао бомбу. Било је нешто непрецизније од оног из обрушавања. Нису биле потребне ваздушне кочнице, али је авион требао да буде посебно конструисан.
Могли су да лете и пилоти-ловци, али су губици били велики. Примера ради, 10. јуна су Американци напали Плоешти са 98 Лајтнинга, при чему су изгубили 22 авиона.
3. бомбардовање из хоризонталног лета: ово је једини метод који су могли да искористе тешки бомбардери. Они су имали посебне нишанске справе (видети Норденов нишан), које су омогућавале велику прецизност, али у пракси је сматрано прецизним ако је 50% бомби пало у круг пречника 300 метара.

Предности прва два метода су већа прецизност, међутим нису погодни за веће формације. Неколико авиона у групи може да баци заједно бомбе, али следећим је после тога циљ заклоњен димом. Затим они су више изложени дејству противавионске артиљерије. Могу да прођу на изненађење у првом и другом налету, али после тога тешко. Такође је и носивост бомби била мања.
Укратко, ови методи су били погодни за гађање мањих циљева - бродова, мањих мостова, кућа, али не и већих стратешких мета.

За пуно мета, попут ранжирних станица или фабрика, је било потребно бацити велики број бомби на велики простор. Зато је било потребно гађање из већег броја тешких бомбардера. То неминовно доводи и до пуно бомби које су бачене около - у случају Београда на стамбене зграде и логор Сајмиште.
Одговори

Чисто сумњам да Америчка Авијација није знала какво ће време у Румунији бити тога дана!Ти овде очигледно покушаваш да нас све обманеш.Пошто тврдиш да су када су били изнад Румуније решили због облачности да скрену према Београду,реци ми како је то онда било изводљиво у летачком смислу,тј. како су одредили путању лета?Ако је то било унапред испланирано,онда ти не стоји твоја тврдња да је Београд био секундарни циљ!
Одговори

(18-04-2018, 10:46 AM)Pravda Пише:  Чисто сумњам да Америчка Авијација није знала какво ће време у Румунији бити тога дана!Ти овде очигледно покушаваш да нас све обманеш.Пошто тврдиш да су када су били изнад Румуније решили због облачности да скрену према Београду,реци ми како је то онда било изводљиво у летачком смислу,тј. како су одредили путању лета?Ако је то било унапред испланирано,онда ти не стоји твоја тврдња да је Београд био секундарни циљ!
Имаш на америчком документу који је постављен два пута на претходној страни објашњено то што питаш.

Цитат:Ти овде очигледно покушаваш да нас све обманеш.
...да прочитате неки документ, али не дате се ви тако лако!
Одговори

Прекуцај тај документ на Српски,јер не знам Енглески.Ти си без увреде смешан човек зато што тврдиш да је Београд био секундарни циљ.Београд је био главни циљ напада ,још ћеш да почнеш да тврдиш да није бомбардован у опште.Сто пута ти пишем једно исто,прочитај мало боље па покушај да ме протумачиш,пошто видим да ме не капираш.
Одговори

Evo, ja sam pročitao (i imam) dokumente u kojima se kaže da se ciljevi biraju i bombardovanje vrši uz zahtev i ili odobtenje partizanskog vrha. Zapravo navodi se čak i da je primarni cilj tih aktivnosti pomoć partizanima. U tom smislu zanimljiva je paralela koja je navedena u slučaju Bugarske koja je teško bomardovana sa ciljem da se obori moral profašističke vlade i stanovništva kako bi se naveli da se odvoje od Hitlera. Maltene se priznaje da su bombardovanja vaspitna lekcija srpskom narodu.

U pitanju su dokumenta načelnika štabova i jic podlomiteta itd.

JIC ME je išao čak tako daleko da je tražio da se vazdušna podrška partizanima pojača po cenu preusmeravanja snaga iz Italije.
----

Što se tiče uskršnjeg bombardovanja ja bih imao pitanje. S obzirom da si objasnio način i mogućnosti bombardovanja, zbog čega je občačnost tolika prepreka da se istresu bombe, pogotovo što je u pitanju vitalan strateški cilj. Svakako nisu ciljali na osnovu vizuelne potvrde, imali su tačne pozicije i koordinate..
Одговори

(18-04-2018, 01:11 PM)Chicot Пише:  Evo, ja sam pročitao (i imam) dokumente u kojima se kaže da se ciljevi biraju i bombardovanje vrši uz zahtev i ili odobtenje partizanskog vrha. Zapravo navodi se čak i da je primarni cilj tih aktivnosti pomoć partizanima. U tom smislu zanimljiva je paralela koja je navedena u slučaju Bugarske koja je teško bomardovana sa ciljem da se obori moral profašističke vlade i stanovništva kako bi se naveli da se odvoje od Hitlera. Maltene se priznaje da su bombardovanja vaspitna lekcija srpskom narodu.
На које јединице се односе те активности, пошто није на стратешка бомбардовања.

(18-04-2018, 01:11 PM)Chicot Пише:  Što se tiče uskršnjeg bombardovanja ja bih imao pitanje. S obzirom da si objasnio način i mogućnosti bombardovanja, zbog čega je občačnost tolika prepreka da se istresu bombe, pogotovo što je u pitanju vitalan strateški cilj. Svakako nisu ciljali na osnovu vizuelne potvrde, imali su tačne pozicije i koordinate.

Неки авиони су имали нишански радар, али је у том случају прецизност била лошија него обично. Неких 4% бачених бомби на Југославију је тако бачено.
Одговори

Da se razumemo, ne govori se o snabdevanju iz vazduha. Već o bombardovanju nepokretnih meta.

Pitanje ti je malo besmisleno, pročitaj još jednom o kojim telima je reč. To su najviša vojno-politička tela UK, oni kreiraju strategiju, po dogovorima ili bolje reći uputstvima Forin Ofisa i Premijera, i izdaju direktive operativnim komandama. "Obrazac ponašanja" koji posle usvajaju niže komande. Vojska radi šta im narede političari. Čitaj malo Bruka, koji je jedini umeo da se suprotstavi Čerčilu i koji je stavljen po strani kada se menjala politika prema prtz i dm.

--
Hoćeš da kažeš da je posada strateških bombardera morala da vizuelno potvrdi cilj? I to sa visine nekoliko hiljada metara? I sta kao, uspeli su tako da indentifikuju Rogožarski i druge mete u centru grada?

Подршка студентима!
# ПУМПАЈ!
Одговори

(18-04-2018, 03:57 PM)Chicot Пише:  Da se razumemo, ne govori se o snabdevanju iz vazduha. Već o bombardovanju nepokretnih meta.

Pitanje ti je malo besmisleno, pročitaj još jednom o kojim telima je reč. To su najviša vojno-politička tela UK, oni kreiraju strategiju, po dogovorima ili bolje reći uputstvima Forin Ofisa i Premijera, i izdaju direktive operativnim komandama. "Obrazac ponašanja" koji posle usvajaju niže komande. Vojska radi šta im narede političari. Čitaj malo Bruka, koji je jedini umeo da se suprotstavi Čerčilu i koji je stavljen po strani kada se menjala politika prema prtz i dm.
Није бесмислено питање, јер то што наводиш се односи на одређену јединицу. Дакле, на коју јединицу се односи? Ако не можеш да нађеш, ког датума је то било?

(18-04-2018, 03:57 PM)Chicot Пише:  Hoćeš da kažeš da je posada strateških bombardera morala da vizuelno potvrdi cilj? I to sa visine nekoliko hiljada metara? I sta kao, uspeli su tako da indentifikuju Rogožarski i druge mete u centru grada?
А како другачије мислиш да су гађали? Наслепо?
Одговори

(18-04-2018, 01:11 PM)Chicot Пише:  Maltene se priznaje da su bombardovanja vaspitna lekcija srpskom narodu.
Зашто малте не? Па и Радио Лондон је јављао нешто у том смислу, па су престали на протест Југословенске владе.
Одговори

To je niz dokumenata od početka 1944 do kraja 1944. Ne odnosi se ni na jednu konkretnu jedinicu već je u pitanju kreiranje politike prema različitim državama i grupama na Balkanu. U suštini prilagođavanje odlukama savezničke koalicije. A odakle ti pretpostavka da se na tim mestima prave operativni planovi?

--
Au, pa to neka kamenko-kremenko tehnologija. Ispašće na kraju da su morali da poguraju avion nizbrdo da bi dobio zalet i mogao da poleti. Kako li su rokali Nemce svih onih zimskih i oblačnih meseci?
Одговори

(18-04-2018, 04:33 PM)Милослав Самарџић Пише:  
(18-04-2018, 01:11 PM)Chicot Пише:  Maltene se priznaje da su bombardovanja vaspitna lekcija srpskom narodu.
Зашто малте не? Па и Радио Лондон је јављао нешто у том смислу, па су престали на протест Југословенске владе.
Ma da, i drug Fic je stalno tražio da udara packe na toj osnovi. Ali, to je propaganda.

Ali ovo su interna dokumenta koja se ne daju na uvid spoljnom svetu. Pa opet..
Одговори

(18-04-2018, 04:39 PM)Chicot Пише:  To je niz dokumenata od početka 1944 do kraja 1944. Ne odnosi se ni na jednu konkretnu jedinicu već je u pitanju kreiranje politike prema različitim državama i grupama na Balkanu. U suštini prilagođavanje odlukama savezničke koalicije. A odakle ti pretpostavka da se na tim mestima prave operativni planovi?
Дакле цениш да се:
”Evo, ja sam pročitao (i imam) dokumente u kojima se kaže da se ciljevi biraju i bombardovanje vrši uz zahtev i ili odobtenje partizanskog vrha. Zapravo navodi se čak i da je primarni cilj tih aktivnosti pomoć partizanima.”
односило и на стратешку авијацију?

(18-04-2018, 04:39 PM)Chicot Пише:  Au, pa to neka kamenko-kremenko tehnologija. Ispašće na kraju da su morali da poguraju avion nizbrdo da bi dobio zalet i mogao da poleti. Kako li su rokali Nemce svih onih zimskih i oblačnih meseci?
Па и данас гледају да имају визуелну потврду.
А технологији ништа није фалило. Погледај шта пише о Норденовом нишану или H2X радару.
Одговори

Cenim da se u sprovodjenju nove politike dosta pribegavalo sili iz vazduha kao argumentu. A s obzirom na navod da je "iskustvo Bugarske" dalo dobre rezultate uopšte ne bih isključio stratešku avijaciju. Štaviše..
Одговори

(18-04-2018, 04:46 PM)Chicot Пише:  
(18-04-2018, 04:33 PM)Милослав Самарџић Пише:  
Ma da, i drug Fic je stalno tražio da udara packe na toj osnovi. Ali, to je propaganda.

Ali ovo su interna dokumenta koja se ne daju na uvid spoljnom svetu. Pa opet..
Није пропаганда. Има документа британске владе о томе, према оном Влаховићевом зборнику британских докумената. После нашег протеста, после бомбардовања Београда, они расправљају шта ће и како ће, па одлучују да преформулишу саопштења за јавност, тј. да се избаци да се бомбардује на Титово тражење.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним