29-03-2014, 12:13 AM
Смаил Чекић о др Стевану Мољевићу
29-03-2014, 12:32 AM
Прочитао сам, одличан, свака част!
07-04-2014, 12:27 AM
Устанак 1941. године – Критика књиге Смаила Чекића „Геноцид над Бошњацима“ (2)
http://www.pogledi.rs/ustanak-1941-godin...njacima-2/
http://www.pogledi.rs/ustanak-1941-godin...njacima-2/
07-04-2014, 12:46 AM
Одличан рад, само имам додатак за ово:
''Записник је објављен у Павелићевој “Сивој књизи”. У њој је објављен и списак од 277 идентификованих лица које су комунисти убили у Приједору и околини, а који Чекић преноси у својој књизи. Списак је сачинила поменута комисија, за време боравка у Приједору од 23. до 29. јула, на основу података које су им доставили рођаци и познаници убијених. На списку се налазе лица оба пола, различите националне и верске припадности, социјалног статуса и занимања. Све то указује да је реч о убиствима из идеолошких разлога, које су комунисти чинили од почетка до краја рата у целој Југославији, па се ови злочини не могу подвести под геноцидне радње. Осим идеолошких, мотиви су вероватно били и имовинске природе (користољубље), јер су комунисти убијали богате грађане ради пљачке њихових покретних ствари (после рата и непокретних).''
Први мотив је у ствари био одмазда за Јасеновац.
О том случају пише и Мила Михајловић, према италијанским документима.
''Записник је објављен у Павелићевој “Сивој књизи”. У њој је објављен и списак од 277 идентификованих лица које су комунисти убили у Приједору и околини, а који Чекић преноси у својој књизи. Списак је сачинила поменута комисија, за време боравка у Приједору од 23. до 29. јула, на основу података које су им доставили рођаци и познаници убијених. На списку се налазе лица оба пола, различите националне и верске припадности, социјалног статуса и занимања. Све то указује да је реч о убиствима из идеолошких разлога, које су комунисти чинили од почетка до краја рата у целој Југославији, па се ови злочини не могу подвести под геноцидне радње. Осим идеолошких, мотиви су вероватно били и имовинске природе (користољубље), јер су комунисти убијали богате грађане ради пљачке њихових покретних ствари (после рата и непокретних).''
Први мотив је у ствари био одмазда за Јасеновац.
О том случају пише и Мила Михајловић, према италијанским документима.
07-04-2014, 05:00 PM
Могуће, мада начин егзекуције (по метак у потиљак) не указује на убиства у афективном стању, из освете, већ на испланирану и промишљену акцију.
07-04-2014, 06:49 PM
Који је извор за метак у потиљак?
Према италијанским документима, комунисти су ''мушкарцима са тела секли комаде меса и терали их да их једу, вадили су им очи, секли носеве и уши, у телу усецали знак У, поткивали им табане коњским потковицама и терали да тако ходају''.
Дакле, то је у Приједору после 16. маја, убијено је наводно неколико стотина заробљених усташа и известан број хрватских цивила, од којих је идентификовано 128.
Према италијанским документима, комунисти су ''мушкарцима са тела секли комаде меса и терали их да их једу, вадили су им очи, секли носеве и уши, у телу усецали знак У, поткивали им табане коњским потковицама и терали да тако ходају''.
Дакле, то је у Приједору после 16. маја, убијено је наводно неколико стотина заробљених усташа и известан број хрватских цивила, од којих је идентификовано 128.
07-04-2014, 07:01 PM
(07-04-2014, 06:49 PM)Милослав Самарџић Пише: Који је извор за метак у потиљак?Обдукциони налаз из записника, који је објављен у Чекићевој књизи. Некима је пуцано и спреда у главу, није свима у потиљак. Али суштина је иста.
"МИШЉЕЊЕ:
Према изгледу округлих рана извана, као и код сондирања рана према унутра код свих прегледаних мртвих тијела, мишљења сам, да улазна рана сприеда на челу и да су рубови кости овдје утиснути, према тому су задане ране ватреним оружјем и то вјеројатно пушчаним метком. Код великих рана сприеда и страга, гдје се кости и чељуст деформиране у смислу утиснућа тих кости, вјеројатно су ране задане пушчаним метком, који није био оштар већ туп. Узрок смрти код убијених јесу или поједине ране или скуп тих рана.
Пошто су мртва тијела већ у распадању, то није могуће са сигурношћу установити мање озљеде, код којих би можебитно наступило крварење испод коже." 184 страна
Ипак је то релевантнији извор од италијанских.
10-04-2014, 09:39 PM
Да ли би неко могао да каже где се тачно налази гроб његов отишао бих да упалим свећу??

10-04-2014, 10:42 PM
11-04-2014, 05:28 PM
Сигурно не бих отиша на чекићев. . .
знам да је на Новом гробљу само не знам у ком делу. Мислиће да сам лопов или ко зна шта ако будем тумарао тамо у потрази.
знам да је на Новом гробљу само не знам у ком делу. Мислиће да сам лопов или ко зна шта ако будем тумарао тамо у потрази.

11-04-2014, 10:32 PM
На жалост, Драгоје Тодоровић није написао број парцеле, само је објавио слику.
12-04-2014, 04:36 PM
21-04-2014, 09:21 AM
Измишљени злочини – Критика књиге Смаила Чекића „Геноцид над Бошњацима“ (4)
http://www.pogledi.rs/izmisljeni-zlocini...njacima-4/
http://www.pogledi.rs/izmisljeni-zlocini...njacima-4/
« Старије Теме | Новије Теме »
Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)