Оцена Теме:
  • 17 Гласов(а) - 4.41 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Мисија Халјард - дискусија

Uspeo je Gromovnice; na to se odnosi ovo iza zarez u mojoj poslednjoj recenici, "anticipirajuci evroazijsku platforumu". Da pojasnim, posto Felixu nije jasno zasto je to sto sam napisao sasvim drugacije od projektovanja buducnosti u slucaju Drazine pobede. Naime, De Gol je uspeo zato sto je njegov politicki naslednik ustvari Marin Le Pen (ne njen otac) i zato sto je u amanet ostavio tu ideju: Dablin-Vladivostok, koju danas forsira Putin. Drugim recima, uspeo je koliko je mogao da uspe. Ne moze Francuska, koju su Nemci pregazili za par nedelja, a koju su Amerikanci oslobodili da uradi vise nego sto je De Gol uradio; ali ostavio je zalog za buducnost.
U tom smislu - Felix - 'evroazija' nije retro-projektovanje, vec: a) geopoliticka konstanta i b) vec postojeca geopoloticka filosofija (savicki, trubeckoj) koju je Dugin vaskrsao 90-tih, i koju Putin bastini. Kao a) (geopoliticka konstanta) 'evroazija' je sustina De Golove najradikalnije i najvaznije ideje: Dablin-Vladivostok, a ne nekakava projekcija De Gola na danasnjicu. Za razliku od toga, Draza je kao vojnik delovao u vreme geopoliticke krize, gde je bazicna podela atlantske sile-evroazija bila suspendovana, jer su Nemci napali i Zapad i Sovjete istovremeno. Zato kazem da je Drugi svetski rat vazniji od hladnog rata (iako je, gledano dugorocno, hladni rat 'istinitiji') - zato sto je izbor ocigledniji. Na posletku, vise je nego neukusno coveka koji je streljan i kome nije palo napamet da se vodi prema ideologiji zapada ili Sovjeta, projektovati kao NATO entuzijastu. Uzgred, Srbi su tada i mogli biti amerikanofili jer je americka planetarna ambicija tek bila u nastajanju, i ponasali su se iskreno prema Srbima, za razliku od Engleza sa kolonijalistickom, dekadentnom svescu i manirima.
Одговори

(07-02-2015, 03:33 PM)dko Пише:  Uzgred, Srbi su tada i mogli biti amerikanofili jer je americka planetarna ambicija tek bila u nastajanju, i ponasali su se iskreno prema Srbima, za razliku od Engleza sa kolonijalistickom, dekadentnom svescu i manirima.

Ово (болдовано) није баш тачно. Ти судиш према представама Срба из 1944-5, а не на основу онога што је после рата постало јасно. Иначе, углавном се слажем са тобом за претходно што си навео.

Основни разлог одбацивања Михаиловића и српског дела ЈВИ је упорно одбијање да се повијају и повинују потребама и жељама Англоамериканаца. У тој консталацији нема места развијању сценарија "шта би било..".
Поготово што су у Михаиловићевим активностима препознали политичку амбицију да се наметне као вођа балканске конфедерације која би укључивала Бугарску и Грчку. Таква конфедерација би била отпорнија на пресудне економске, војне и политичке "импулсе" запада.
Додатни проблем је био њихов, нн предрасудама кројени, страх од "традиционалног русофилства" Бугара и Срба што би ову заједницу лансирало у совјетску интересну сферу.
Идеја је била: наћи некога ко неће бити одбојан "Русима", близак комунистичким схватањима, смекшати га ласкањем, политичком, војном и пропагандном подршком и придобити га за себе. Другим речима: подметнути совјетима кукавичије јаје. Југославија и део Балкана је требало да служи као тампон зона према Совјетима а не као цигла у НАТО зиду.

Политика која је доживела фијаско због фундаменталног несхватања суштине комунизма и жалосног поимања и потцењивања совјетске политичке стратегије.
Одговори

Балканска конфедерација се може посматрати као наставак Мале Антанте (Југославија, Француска, Румунија, Чехословачка). Англосаксонци су је тако и посматрали, свакако им се та опција није допадала.
Одговори

(07-02-2015, 03:33 PM)dko Пише:  Ne moze Francuska, koju su Nemci pregazili za par nedelja, a koju su Amerikanci oslobodili da uradi vise nego sto je De Gol uradio;

То и јесте моја поента - колико би ми онда, тј. Дража и послератни политичари могли да ураде, с обзиром да смо далеко безначајнији и мањи на светској политичкој сцени од Француза. Односно, ко би нас шта уопште и питао, када су нам вечито велике силе кројиле капу?

(07-02-2015, 03:33 PM)dko Пише:  Na posletku, vise je nego neukusno coveka koji je streljan i kome nije palo napamet da se vodi prema ideologiji zapada ili Sovjeta, projektovati kao NATO entuzijastu.

Дражу би по свему судећи одликовали и вратили у касарну, евентуално у пензију, а политиком би наставили да се баве они који су се њоме бавили и пре рата.

Удар нађе искру у камену / без њега би у кам очајала!
Одговори

(07-02-2015, 08:13 PM)Громовник Пише:  Дражу би по свему судећи одликовали и вратили у касарну, евентуално у пензију, а политиком би наставили да се баве они који су се њоме бавили и пре рата.

Кратак, јасан и потпуно разуман одговор на читаву ову фантастичну паралелну-историју, квази-филозофију и сањарење о некаквом великом престројавању света у коме ћемо ми, беде бедијате, - попут некада оних лудака ибеоваца који су умирали за Стаљина и за које су титовци били оличење здравог разума -, раме уз раме са браћом Русима креирати неки "нови врли свет" и то, мож' мислити, на основама великих идеја великих људи, једног национал-популисте Лепена и једног националбошевика Дугина (током деведесетих је био баш то - национал бољшевик, шта је данас уопште ме не интересује јер ме опскурни типови и ловци у мутном попут њега не занимају).

Иако смо отишли од теме - а један комуниста покушао да нас на њу врати што је баш забавно, мени је ово скретање јако интересантно јер показује колико су јака садашња учитавања у једно потпуно другачије време, људе и догађаје.

Понављам, волели то ми данас да признамо или не, ђенерал Михаиловић је био од почетка до краја западњак (о Краљу и остатку лојалних чланова владе да и не говоримо), а окосницу Запада и онда и сада чини Америка. Што пре схватимо ту истину то пре ћемо јасније разумети шта се онда дешавало. Шта се сада дешава није тема овог форума.

Иде Џиџа кроз планине
гони српске душманине,
издајице Русе, Немце,
крџалије љотићевце.
Одговори

Да ли неко има при руци енглеско издање ”Родољуб или издајник” од Дејвида Мартина?
Patriot or Traitor: Case of General Mihailovich - Commission Proceedings, by David M. Martin

Треба ми пар ствари да се провере, у српском издању ми се чини да на неколико места има лош превод:
- сведочење капетана Емета - наводи да је служио у 463 бомб групи, па у 304 бомб. групи, и на крају у команди 15. вазд. армије.
304. БГ није постојала, али је био 304. бомб. винг, што одговара, али бих хтео да проверим.

- сведочење Џозефа Веселиновића, наводи случај авијатичара Хвајта који је наводно убијен од четника, али се испоставило да је евакуисан. Како такво име нисам нигде нашао у Југославији, изгледа да је и ту грешка у питању.

----

Друго питање:
да ли је ово Захтев за рехабилитацију Драже Михаиловића?
http://www.pogledi.rs/zahtev-za-rehabili...hailovica/

Да ли постоји негде и цела пресуда? На сајту суда је нисам нашао.
Одговори

Да то је захтев, а решење - не пресуду - о рехабилитацији поставићемо кад нам пошаље СЛС.
Одговори

[Слика: image.jpg]
[Слика: 57a.jpg]
Заробљени Амерички пилоти априла 1944. године у Карловцу.Да ли сте знали да је Павелић објавио рат Америци и Великој Британији 14.децембра 1941.године?
Одговори

(19-06-2015, 09:20 AM)Ковач1 Пише:  Да ли сте знали да је Павелић објавио рат Америци и Великој Британији 14.децембра 1941.године?

У бре Ковач, да си жив и здрав. Smile

"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Одговори

Хвала на лепим жељама! Међутим данас Хрватска има много боље Дипломатске односе са САД и УК него Србија. Ми смо им били Савезници у оба Светска рата а шта нам раде данас,све због Хрвата који су увек били њихови непријатељи.То ме страшно мучи а и утиче ми доста на здравље.Ваљда ће Ватхра моћи да ми помогне у оздрављењу својим тумачењем овог питања.Smile
Одговори

(19-06-2015, 09:20 AM)Ковач1 Пише:  Заробљени Амерички пилоти априла 1944. године у Карловцу.Да ли сте знали да је Павелић објавио рат Америци и Великој Британији 14.децембра 1941.године?

Ja sam gledao na jutjubu neki dokumentarac gde postoji snimak neke ustaške emisije. Ne znam tačno koji je datum, čini mi se da je negde pred završetak rata. Ustaški spiker koji čita tekst kaže kako je Ruzvelt poslao crnce da bombarduju Nemačku i njene saveznike, pa između ostalog i NDH. Tragikomično.

Нема Слобе, нема Тита, сад се ође Нестор пита!
Одговори

(19-06-2015, 09:34 AM)Ковач1 Пише:  Хвала на лепим жељама! Међутим данас Хрватска има много боље Дипломатске односе са САД и УК него Србија. Ми смо им били Савезници у оба Светска рата а шта нам раде данас,све због Хрвата који су увек били њихови непријатељи.То ме страшно мучи а и утиче ми доста на здравље.Ваљда ће Ватхра моћи да ми помогне у оздрављењу својим тумачењем овог питања.Smile

Има бољи однос зато што смо се ми у кључном историјском тренутку одлучили за одбрану комунизма под фирмом одбране Југославије и "српства" (лепо су нас тада браћа Храти крстили "србокомунистима" или "југокомунистима"). Чак смо подржавали у том истом тренутке бољшевичке снаге у Русији. И дан данас мо србокомунисти, а наш национализам је исти такав, ћосићевски, комуњарски.

Иде Џиџа кроз планине
гони српске душманине,
издајице Русе, Немце,
крџалије љотићевце.
Одговори

Ковач,
на слици се вероватно налази 17 авијатичара из два авиона који су 2. априла пали код Генералског стола у близини Карловца.

Што се тиче НДХ, све заробљене авијатичаре су преузимали Немци, за разлику од Румуније и Бугарске где су остали до промене стране, и донекле Мађарске.
Изузетак је било једино неких 50-ак авијатичара који су заробљени последњих месеци рата, који су остали у Загребу јер нису могли да их транспортују.
Одговори

Ја мислим да је разлог тај што је Немачка постала Америчка колонија по завршетку 2.Светског рата па самим тим и њени Савезници.Остала је још Русија и њој блиски народи као што су Срби.Нас су већ Окупирали ,остала је још само Русија.Ми ћемо имати добре Дипломатске односе са САД када Русија постане њихова колонија, јер смо упркос Окупацији од сране САД и даље везани за мајку Русију. А то ће бити мало сутра.
Одговори


Скочи на Форум:


Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним