Погледи форум

Пуни Облик: Састанак у Тополи 11. августа 1944. године
Тренутно прегледате lite облик форума. Погледајте пуни облик са одговарајућим обликовањима.
Страница: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57

goks

И ту се слажем са вама, но кад му је потребно да буду степеник ниже он тако израчуна. Верујем да је забуна заиста, али се од почетка бавимо забунама и никако да изађемо на прави пут. Г. Самарџић се толико збунио кад је са фотографијом у руци тражио ову локацију по читавој Тополи да је категорички тврдио да она не постоји (иако се она баш спомиње у Вредеовом записнику). То је много збуњености.
Čemu sad to??
Otišao je, našao vilu i odao vam priznanje što ste sugerisali tačnu lokaciju.

Nego kako napreduje vaš 3D model?

goks

(19-08-2018, 02:53 AM)Chicot Пише: [ -> ]Čemu sad to??
Otišao je, našao vilu i odao vam priznanje što ste sugerisali tačnu lokaciju.

Nego kako napreduje vaš 3D model?

Како мислите чему? Па чињеници да се иста категоричност исказује и сада поред толике збуњености. И уместо да се бавимо конкретним стварима, углавном морамо да исправљамо грешке настале из збуњености.

Одговор на питање два: Одлично...

Но, једна доста значајна ствар. Када се фотографија први пут појавила у комуњарској "историографији"?
Pa, i vi ste zbunjeni.

Jer ste dali odgovor pretpostavljajući na šta je Perun mislio. Ne možete da znate zasigurno, zar ne?

Za 3D: kada ćete nam predstaviti isti?
---

Nemam predstavu.. Ovo za fotku. Niti me nešto to zanima.

goks

Питање за фотку сам упутио генерално. Налази се у књизи која се бави комунистичким фалсификатима, но сада знамо да комунисти са овом фотографијом немају ништа. Или су је фотографисали Немци, или су је фалсификовали Немци. Једино, ако су је комуњаре експлатисале заслужује да буде у новом издању те књиге.

Не знам шта ко мисли, али знам и видим шта ко пише.

Када будем пожелео, за сад је забавно и поучно читати теорије о четвороструком фалсификату.
Пошто нисам пратио целу тему, само да проверим да нисам нешто пропустио.

Досад је Самарџић тврдио да је слика са састанка у Тополи фалсификат због следећих ствари:

- Калабић, Рачић и Недић нису могли да стигну у Тополу јер нису имали моторизован превоз,
- У Тополи нема зграде са таквим степеништем,
- Фотографија је лоше монтирана и Вреде изгледа као патуљак,
- Фотографија је лоше монтирана и Вреде изгледа као џин,
- положај људи на слици не одговара фотографији коју је Самарџић направио спреда,
- сенке на слици не одговарају времену сликања.

Да ли је то све?
Сигуран сам да је било још тога.
(19-08-2018, 08:42 AM)ватхра Пише: [ -> ]Пошто нисам пратио целу тему, само да проверим да нисам нешто пропустио.

Досад је Самарџић тврдио да је слика са састанка у Тополи фалсификат због следећих ствари:

- Калабић, Рачић и Недић нису могли да стигну у Тополу јер нису имали моторизован превоз,
- У Тополи нема зграде са таквим степеништем,
- Фотографија је лоше монтирана и Вреде изгледа као патуљак,
- Фотографија је лоше монтирана и Вреде изгледа као џин,
- положај људи на слици не одговара фотографији коју је Самарџић направио спреда,
- сенке на слици не одговарају времену сликања.

Да ли је то све?

А ја сам сигуран да је Гогица све већ пренео на партијском, тако да је питање сувишно.
Гокс, објавио сам слике где се виде да су четници на другом степенику и сам сам се увек сликао на другом, према томе очигледно је да је био лапсус. С друге стране, не драмим око тога што сте написали нпр. да је Вреде 75 цм иза, а у ствари је око два метра.
Ватра, зашто пратите само селективно? На почетку сте навели једну од кључних чињеница, да је камера била на висини од око пола метра (тј. тачно између којих степеника, а у центиматар где, измерићемо).
Да, нисам знао где је сликано, онда кад сам био први пут тамо нисам знао да је сликано са стране, итд. Истраживање је процес. Само Тито и партија знају одмах и знају све. Smile
Нису другови радили ту чувену фото-монтажу,да јесу неби требало да се мери ништа,с обзиром да знамо њихове фалсификате у виду фото-монтаже.Ватхри и Гоксу је криво што сада знамо дефинитивно да су Немци радили спорну слику а не њихови!Smile

goks

(18-08-2018, 12:16 AM)Милослав Самарџић Пише: [ -> ]Одлично!
Овде се назире могућу одговор на дилему зашто се деано степенице јасно виде, док су лево њм избељене, ем замрљане. Толико да се ни линије ивица не виде јасно. Видети ивице у правцу Калабићњ ог колена и зглоба.
Изгледа зато што је неко стајао где и четници, у 15 х, када сенка иде у лево, па су дакле те сенке избрисане и све је овако замрљано. И онда је нешто мало замрљано на сиво, у супротном правцу, где су ишле сенке са оригиналне слике четника.

Ако смо завршили са дневном дозом етикетирања, могли бисмо наставити даље о конкретним стварима. Најновија тврдња г. Самарџића ке следећа: На фотографији степеница били су неки ликови који су обрисани тако да је лева страна замрљана.

Сваком од вас је видљиво голим оком да је лева страна јаснија (а не замрљанија), али и осунчанија од десне. Исто тако да су ту били неки ликови замрљани би био и бршљен и прозор (осим ако ти ликови нису били висине 60 цм па нису досезали до прозора и бршљена).

Исто тако сви елементи фотографије постоје како на фотографији из 1944. тако на фотографији из 2018. Голим оком видљиво да са овим делом фотографије није било манипулација, нити је било ко, било шта овде мрљао.

[Слика: Stepenice_10._avgust_15_h_KROP.jpg]

[Слика: Topola_11._avgust_44_Nesko_Racic%203.jpg]

(19-08-2018, 11:35 AM)Милослав Самарџић Пише: [ -> ]С друге стране, не драмим око тога што сте написали нпр. да је Вреде 75 цм иза, а у ствари је око два метра.

И ту сте погрешили били, но нисам после хтео да дижем "драму". ЈА сам говорио о ширини најгорње платформе, на којој је Вреде. Ви сте говорили о укупној одаљености Вредеа од тројке. На више места, пре вашег коментара о ширини, сам јасно нагласио да је та удаљеност преко 2 метара, а ширина платформе 75 цм.
(19-08-2018, 08:42 AM)ватхра Пише: [ -> ]Да ли је то све?

Било је. Ево да рекапитулирам.

Вреде 11. августа долази на састанак са поменутом тројком, сам у аутомобилу, без обезбеђења, кроз Шумадију, свечано обучен у делове 10 различитих униформи. Приликом разговора, четничка делегација износи жељу да састанак и све у вези са њим, остане у тајности, на шта Вреде обећава да ће се о томе водити рачуна. Састанак се окончава, сви излазе из виле и почиње да шкљоца фотоапарат. Четнички официри, свакако размишљајући у стилу "Ма јебеш тајност" одмах заузимају позу за сликање, загрљени и насмејани, остављају негатив Немцима, не интересујући се за даљу судбину истог. Вреде креће ка Београду и на изласку из Тополе случајно среће шефа јавне безбедности у Србији, такође без обезбеђења. На његово питање, Вреде му одмах саопштава где је био.

После рата, тај шеф, комунистима саопштава да је полазећи на састанак са Калабићем у Тополу, због дефекта на аутомобилу морао да стоји поред пута када је наишао поменути немачки официр (коме није честито запамтио име) и признао му где је био. Како је претходно објаснио да је састанак са Калабићем у Тополи био 26. или 27. августа, или је Драги кренуо за Тополу 15 дана раније (можда из страха да му ауто негде не стане уз пут?), или тај Вредеов састанак са Калабићем није био 11. августа.

Елем, Вреде стиже у Београд 13. августа и ту саставља за Хермана Нојбахера службену белешку, у којој о себи говори у трећем лицу (?), где потанко објашњава ток разговора са четницима. Не помиње неко сликање, нити наводи да у прилогу белешке шаље било шта.
Девет дана касније, на пријему код Хитлера, Нојбахер уопште не помиње тај састанак, нити о њему пише у својим мемоарима после рата.

Све је поприлично јасно.

goks

(19-08-2018, 08:56 PM)Николај Пише: [ -> ]
(19-08-2018, 08:42 AM)ватхра Пише: [ -> ]Да ли је то све?

Било је. Ево да рекапитулирам.

Вреде 11. августа долази на састанак са поменутом тројком, сам у аутомобилу, без обезбеђења, кроз Шумадију, свечано обучен у делове 10 различитих униформи. Приликом разговора, четничка делегација износи жељу да састанак и све у вези са њим, остане у тајности, на шта Вреде обећава да ће се о томе водити рачуна. Састанак се окончава, сви излазе из виле и почиње да шкљоца фотоапарат. Четнички официри, свакако размишљајући у стилу "Ма јебеш тајност" одмах заузимају позу за сликање, загрљени и насмејани, остављају негатив Немцима, не интересујући се за даљу судбину истог. Вреде креће ка Београду и на изласку из Тополе случајно среће шефа јавне безбедности у Србији, такође без обезбеђења. На његово питање, Вреде му одмах саопштава где је био.

После рата, тај шеф, комунистима саопштава да је полазећи на састанак са Калабићем у Тополу, због дефекта на аутомобилу морао да стоји поред пута када је наишао поменути немачки официр (коме није честито запамтио име) и признао му где је био. Како је претходно објаснио да је састанак са Калабићем у Тополи био 26. или 27. августа, или је Драги кренуо за Тополу 15 дана раније (можда из страха да му ауто негде не стане уз пут?), или тај Вредеов састанак са Калабићем није био 11. августа.

Елем, Вреде стиже у Београд 13. августа и ту саставља за Хермана Нојбахера службену белешку, у којој о себи говори у трећем лицу (?), где потанко објашњава ток разговора са четницима. Не помиње неко сликање, нити наводи да у прилогу белешке шаље било шта.
Девет дана касније, на пријему код Хитлера, Нојбахер уопште не помиње тај састанак, нити о њему пише у својим мемоарима после рата.

Све је поприлично јасно.

Свакако јесте за вас јер нисте прочитали записник о коме тако олако судите. Већ у првој реченици текста правите кардиналну грешку. Вреде на састанак није ишао сам. Поред Вредеа, састанку су са немачке стране присуствовали капетан Херват, преводилац Sonderfirer Хорак, и водник Фидлер.
На жалост, грешкама обилује и остатак текста...

За сада је ово један од најдокументованијх састанака испаде, јер имамо записник, сведочење и фотографију, док са стране тврдње да ови ликови нису били ту 11.08.1944. имамо једно велико ништа и доста нонсенс тврдњи око фотографије. Но, могло би се рећи да се сви слажемо да је мит "half busted" да комунисти нису имали ништа са овом фотографијом тако да никако не стоји тврдња да је она комунистички фалсификат.
(19-08-2018, 08:59 PM)goks Пише: [ -> ]Свакако јесте јер нисте проћитали записник о коме олако судите. Већ у првј реченици текста правите кардиналну грешку. Вреде на састанак није ишао сам. Поред Вредеа, састанку су са немачке стране присуствовали капетан Херват, преводилац Sonderfirer Хорак, и водник Фидлер.

Нетачно. Пише да су састанку присуствовали, а не да су заједно дошли. А како с е враћао, прочитајте у Јовановићевој изјави.

goks

(19-08-2018, 09:01 PM)Николај Пише: [ -> ]
(19-08-2018, 08:59 PM)goks Пише: [ -> ]Свакако јесте јер нисте проћитали записник о коме олако судите. Већ у првј реченици текста правите кардиналну грешку. Вреде на састанак није ишао сам. Поред Вредеа, састанку су са немачке стране присуствовали капетан Херват, преводилац Sonderfirer Хорак, и водник Фидлер.

Нетачно. Пише да су састанку присуствовали, а не да су заједно дошли. А како с е враћао, прочитајте у Јовановићевој изјави.

Прочитах више пута, нигде не пише да ли је био сам или у друштву. Кез Како? Тако што је Вреде возио једно возило?

Боравак Драгог крајем августа у Тополи је био његов други сусрет са Калабићем.
Страница: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57