За почетак, нећу рећи да је фотографија коју је Ватхра поставио фалсификат. Али... увек постоји то али

Мало ми је нејасно око саме квалитете фотографије. Да поједноставим. Ако погледајте Калабића, Рачића и Недића - видећете да су некако мутни ако могу тако да се изразим, док са друге стране, код Вердеа видимо чисто лице и више детаља. Искрено мало ми је чудно, као да је неко фокусирао Вердеа, а не Калабића, Рачића и Недића. А собзиром да у то време није постојао ауто-фокус, већ се мануелно извршавао, немогуће је да је Верде који је ту само у пролазу у фокусу више од њих тројице. Па онда упоредите тамније нијансе на фотографији. Код Вердеа су веома изражене, док код Калабића, Рачића и Недића су бледе нијансе...
Такође опет се враћамо на висину Вердеа. Да ли је неко ископао податак о телесној грађи самог Вердеа?
(31-12-2024, 05:52 PM)Mario Пише: [ -> ]За почетак, нећу рећи да је фотографија коју је Ватхра поставио фалсификат. Али... увек постоји то али 
Мало ми је нејасно око саме квалитете фотографије. Да поједноставим. Ако погледајте Калабића, Рачића и Недића - видећете да су некако мутни ако могу тако да се изразим, док са друге стране, код Вердеа видимо чисто лице и више детаља. Искрено мало ми је чудно, као да је неко фокусирао Вердеа, а не Калабића, Рачића и Недића. А собзиром да у то време није постојао ауто-фокус, већ се мануелно извршавао, немогуће је да је Верде који је ту само у пролазу у фокусу више од њих тројице. Па онда упоредите тамније нијансе на фотографији. Код Вердеа су веома изражене, док код Калабића, Рачића и Недића су бледе нијансе...
Такође опет се враћамо на висину Вердеа. Да ли је неко ископао податак о телесној грађи самог Вердеа?
Пошто се разумеш у фотографије, упореди само две тачке из оног чланка што сам поставио.
- степенице су снимљене са десног бока, под углом од око 30 степени. Када тако искоса снимимо степенице, и они што стоје били би укосо. Али, они су паралелни у односу на степенице.
- камера која је снимала степенице је у висини четвртог степеника, дакле на свега око 40 цм од земље (има тачно у чланку). А Немац је 2,3 метра иза. Дакле када је камера тако ниско, не постоји могућност да се од тројице испреда види онај иза. Да је висок 2,5 метра, опет му се не би видео опасач, већ само глава.
Има у чланку о сенкама, када ту греје сунце, и сл, али обрати пажњу само на ова два детаља, па кажи шта мислиш.
Ево одредио сам висине помоћу Вас надам се да не замерате због тога
Према овим мерењима, може се приметити да опасач не може да се види, природно би био испод Рачићеве леве руке. Чак се и Вама не би видео опасач иако сте високи 191цм... Такође сама висина(читај физиономија) се Вердеу уклапа са фотографије десно као са особом са фотографије лево која је висока 160цм. Тако да ако гледамо са природне тачке гледишта он би био на половини главе код Нешка Недића, као код вас на примеру са особом иза Вас.
Резиме. Фотографија је фалсификована!
ПС. Да не буде забуне око самих висина врата, горњу линију врата сам намерно ставио на видљивом месту да би се знало шта се мери, горња линија врата је вишља јер је 240цм
![[Слика: primer.jpg]](https://i.postimg.cc/XjkNDPtB/primer.jpg)
Тако је.
Ова слика лево је кад сам био први пут. Тада смо сликали гледајући слику три четника, њихов правац погледа, од степеница право напред. Тај правац, дакле, као да њих сликамо. Тек после сам приметио да степенице десно изгледају равно јер је слика мутна. Али нису равне, већ су под 90 степени. Види им се десни бок. А да би се видео десни бок степеница, фотограф не сме стајати право, већ мора ићи десно.
Зато смо се вратили другог дана и тек тада смо погодили положај камере: висина око 40 цм и десно, искоса. Кад се тако сликају три особе на степеницама, наравно, испадну искошени, и не гледају у камеру, док на оној слици гледају у камеру, то јест право напред.
(31-12-2024, 08:59 PM)Николај Пише: [ -> ] (31-12-2024, 03:41 PM)Милослав Самарџић Пише: [ -> ]Вреде није био шеф обавештајне службе Команде Југоистока. Могли би барем знати да то не може бити капетан. Био је неки пуковник, по сећању одељење Ic, на Дедињу.
Гајтнер?
Је л' тај нестао неђе око Авале '45?
Ево да у нову годину уђемо са завршеном темом у вези ове фотографије!
На првој фотографији видите идентичан угао фотографисања. Где је господин Милослав на истом месту као Нешко Недић и видимо особу иза њега које је идентичне висине као он. Господин Милослав је у правом углу који гледа ка објективу тако да је мистерија око опасача решена што се тиче тог дела фотографије.
На другој фотографији је исти угао где се налази Нешко Недић и особа иза њега је 191цм висине. На ту фотографију је додата исечена фотографија оригинала фалсификата и стављена на фотографију коју је фотографисао господин Милослав. Као што можете да приметите, особа од 191цм и да има опасач опет се не би видео, а мистерија око те слике је сама висина Вердеа, који је висок између 178-180цм. Као што се може видети није могуће да је он изнад свих на самој фотографији јер би онда Вердер имао ноге као Лепа Брена
![[Слика: 001-2.jpg]](https://i.postimg.cc/33qPYZ2S/001-2.jpg)
Честитам свима нову годину уз разбијен фалсификат!
Свака част Марио! Но, нешто размишљам.... Да ли су врата остала иста као и '44?
Мада, требало би пронаћи оригиналну фотографију Вредеа и оригиналну фотографију тројице официра. Негде мора да постоје.
Бенито је објаснио како је Удба могла да фалсификује.
Наравно, и Немци су били познати фалсификатори током Другог светског рата.
Један пример је операција Бернхард, када су фалсификовали британске фунте у циљу слабљења британске економије.
https://www.bankofengland.co.uk/museum/o...n-bernhard