Оцена Теме:
  • 15 Гласов(а) - 4.27 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Квиз- Српска историја

Па, у суштини је тако. Али, низ догађаја је довео до тога.
Дакле, овако:
Други стендбај аранжман је подразумевао низ " кресања" трошкова којима је био оптерећен буџет Извршног већа СФРЈ. Формирана је Крајгерова комисија, која је због своје гломазности имала мршаве резултате. Тада је Веће грађана скупштине СФРЈ именовало нову комисију на челу са Хамдијом Поздерцем да се позабави овим питањем. Та комисија почиње да истражује где " цури" новац. Прво избија афера " Агрокомерц", а у том случају проблем је био у издавању банковских меница без икаквог финансијског покрића. ( Због сличних пирамидалних банкарских комбинација избила је и Светска финансијска криза 2008. године). Поздерчева комисија се убрзо поделила на две оштро супротстављене групе: " доходаше" и " приходаше". Ипак, ова комисија успева некако да дође до краја свог мандата, негде почетком 1987. године и доноси коначан реферат. Овај догађај се поклапа са два догађаја: доласком Слободана Милошевића на власт у српској комунистичкој партији и на један текст у Младини, у ком се обелодањује нови програм словеначких комуниста, што је био репродукован програм словеначке емиграције из 1968. године, а који је протежирао најслабију могућу лабаву конфедерацију.
Да сад прескочим пар година, јер би био предугачак пост. Почињу ратни сукоби у Југославији и појављује се конференција којом је управљао лорд Карингтон. Лорд излази са предлогом да се СФРЈ расформира по републичким границама. Сви гласају за, осим Слободана Милошевића. Ускоро, и Булатовић мења мишљење и стаје уз Милошевића. Међутим, Милошевић признаје резултат референдума у Словенији и Македонији, и признаје им право на независност, иако референдуми уопште нису били идентични, нити су им резултати били исти. Наиме, Милошевић је покрао паре из Савезног буџета које су се налазиле у Швајцарској, уз помоћ Кире Глигорова, а заузврат му допустио да се отцепи. То је прва издаја Слободана Милошевића.
У јануару- фебруару 92 догађају се чувена два референдумска резултата у БиХ. Хрвати и муслимани се изјашњавају за независну и суверену БиХ, а Срби оснивају "Српску републику Босну и Херцеговину" и изјашњавају се за останак у заједничкој држави са Србијом и Црном Гором. Црна Гора, такође, расписује референдум и Црногорци се убедљивом већином изјашњавају за останак у заједничкој држави. Милошевић, иначе склон референдумима,не расписује референдум у Србији, не расписује изборе за Уставотворну скупштину, него " има визију", као и онај ономад са Жабљака што је увео Црну Гору у НАТО и шаље једну екипу својих стручњака, гле чуда, баш на Жабљак , да у договору са црногорским комунистима створе устав "треће Југославије". У том државном уређењу несразмерно мања федерална јединица добија несразмерно већа права у односу на доминантну федералну јединицу. Чак, ни у том идеалном политичком тренутку, Милошевић не укида покрајине Косово и Војводину у оквиру Србије. Захтев Срба из Босне и Херцеговине да остану у заједничкој држави није ни узиман у обзир.
Једном речју, САД су за време републиканаца у Белој Кући, осамдесетих година прошлог века, били за очување СФРЈ. Мислили су да је то најбоље учинити на типично амерички начин, тј јачањем централне Владе. За то су нашли погодног човека у лику Слободана Милошевића. Када је савезна комисија јасно утврдила да се вишак средстава и доходака у СФРЈ прелива Словенцима, па Хрватима, па Шиптарима, ти народи, у зависности од способности, неко пре , неко касније, почели су да бране своје националне интересе и да одричу Југославију, коју су подржавали и чували док је Устав из 1974 године чувао њихов привилеговани положај. Али, нагласак је на томе да су то радили и кад су против себе имали интересе САД.
За разлику од њих , Милошевић није заштитио српске националне интересе. Он је штитио интересе Југославије, чак кад ње више није ни било.
Зашто је то урадио?
Па, зато што су његови лични интереси били од почетка везани за опстанак Југославије. Због тога су га Американци довели на власт и он је те интересе Југославије штитио дословно. Оно што збуњује Србе је колико су и где интереси Југославије супростављене српским националним интересима. Те супротности су управо на месту где су титоисти поставили своје интересе и практично елиминисали српске националне интересе. Милошевић се тога држао као " пијан плота" и директно пљунуо у лице Србима и њиховој историји, и то редом:пуштањем Македоније, одрицањем, у више наврата, од Срба из Босне и Херцеговине, а врхунац је био одрицање од Срба из Хрватске, који су били највеће жртве распада СФРЈ и заједничке државе балканских Словена.
Као шлаг на торти, Милошевић је пристао на Кумановски споразум , иако је видео да је то одлазак Срба са Косова и Метохије, јер је споразум подразумевао опстанак Југославије.
Слободан Милошевић је пример режимског човека. Тога је било увек у савременој српској историји, за време књаза Милоша и краља Милана су се они формирали чак и у политичке странке. Кратко се то вратило у време окупационог режима у Србији, када се то друштво пригрлило уз управу Милана Недића. Они су се на велику сцену вратили после пада Александра Ранковића са свих функција, када су га се многи одрекли зарад задржавања положаја. Тада настаје израз " комуњара", а Срби тако виде људе који су комунисти и у оним комунистичким режимима који су се наизглед одрекли својих комунистичких идеала.
Слободан Милошевић је први предводник српских , а нарочито србијанских комуњара. Он је устоличио ту политику као примарну политичку позицију у оквиру српског политичког корпуса. Та политика има само једну агенду, а то је: шта год се догоди у светској политици, шта год се догоди на Балкану, " ми сваком злу морамо бити наредни". Режимски интерес и политички интерес је заједнички интерес српским комуњарама и то је највеће политичко наслеђе Слободана Милошевића.
То не да није у дослуху са српским националним интересима, него им је супростављено до мере до које су српским националним интересима супростављени интереси Ватикана, Хрвата и Немачке.
Одговори

(22-10-2018, 09:38 AM)Бенито Пише:  У викендици Добрице Ћосића у Гроцкој , на захтев америчког амбасадора у СФРЈ Ларија Иглбергера, састали су се: Лари Иглбергер, Добрица Ћосић, Миша Црнобрња и Слободан Милошевић.
Црнобрња је повезао Иглбергера и Ћосића. Иглбергер је затражио од Ћосића да нађе неког млађег политичара међу комунистима који би, коначно, испунио услове ММФ ( читај САД) , који су већ годинама били мртво слово на папиру. Ћосић је позвао Милошевића као председника комуниста града Београда и представио га не само као човека који није учествовао у Другом светском рату, него је добар део каријере провео у САД и представљао је технократу у друштву класичних индоктринара који су чинили изразиту већину у СКЈ. Кад је Милошевић проговорио на енглеском језику, и подржао планове ММФ о јачању централне- савезне владе СФРЈ, Иглбергер је био сигуран да је нашао човека за своје планове и о томе обавестио своју владу и председника Регана који подржао његову активност. Миша Црнобрња је целу операцију схватио као потврду своје дипломатске каријере. Добрица Ћосић је успех акције схватио ка

Чудно. Л. Иглбергер је доведи Слободана Милошевића на власту СК Србије
Одговори

А шта је ту, благо мени, чудно?
Одговори

(22-10-2018, 06:57 PM)Бенито Пише:  А шта је ту, благо мени, чудно?

Интервју са покојни Лоренсом Иглбергером за " Глас Америке". Па каже о Милошевићвом "комунистичкој диктатури" нити о њговом
одбијању "Карингроновг плана" који се предбвиђао да Југославија може да се распадне али да границе из Јајца морају да буду
гвоздене.

"...Možda je taj raspad ipak mogao da se spreči da je umesto Miloševića na vlast došao neko čiji bi cilj bio da se Jugoslavija sačuva. Milošević je bio politički oprotunista sa ciljem da Srbija dominira Jugoslavijom, a on Srbijom. To su mnogi uočili i to ih je odbilo i videlo se da on neće uspeti. Po meni, Milošević je možda najvažnijh faktor raspada Jugoslavije, mada bi se ona svejedno raspala, ali njegovim zlim delima, a on je bio zao čovek, dezintegracija je postala neminovna dok ju je on samo ubrzao."

https://www.glasamerike.net/a/interview-...28483.html

П.С. Никад нисам чуо да ( нећу да му говорим надимак ) Лоренс Иглбергер бар нешто рекао добро за Србију.
П.П.С. Такође не верујем да су тада амбасадори САД кадровали по Цент. комититма Србије, БиХ, Хрватске...Он је био пријатељ Милошевића. Па чак су његова деца играла ( слично сам чуо да Ј. Столтенберг кад је био у служби у Београду ).
Више верујем у изјаву Лазанхског каж да је у то врема амерички амбасадор био срећан када би му у 4. јула шеф дипломатије СФРЈ
доша у амбасаду САД и честитао празник и задржао се у разгову можда и неколико минута.
Одговори

Ево мене:

Официр, учесник ратова 1912-1918 и носилац Карађорђеве звезде. Цео живот активно се бавио политиком и у народну скупштину долазио је у народној ношњи и опанцима. Активан сарадник ЈВуО у чијим редовима је и настрадао.

Ко је овај великан?

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

Ха,ха,...
Вади се фрајер. На неким другим местима је другу песму певао, јер је знао да има сведока шта је радио.
Ово је доказ колико су " накнадне памети" лоши историјски извори.
Било је онако како сам написао. Демократе које су дошле са Клинтоном су промениле политику према Југославији и били су за њено растурање. Али, не из своје главе, него због распада СССР-А, који се догодио у међувремену.
Иглбергер, као каријерни дипломата, брише трагове погрешне политике у оно време и пере руке.
Али, не може се руком Сунце заклонити.
Одговори

(22-10-2018, 07:08 PM)Бенито Пише:  Ха,ха,...
Вади се фрајер. На неким другим местима је другу песму певао, јер је знао да има сведока шта је радио.
Ово је доказ колико су " накнадне памети" лоши историјски извори.
Било је онако како сам написао. Демократе које су дошле са Клинтоном су промениле политику према Југославији и били су за њено растурање. Али, не из своје главе, него због распада СССР-А, који се догодио у међувремену.
Иглбергер, као каријерни дипломата, брише трагове погрешне политике у оно време и пере руке.
Али, не може се руком Сунце заклонити.

"Вади се фрајер" ? Баш на "Гласу Америке" ? "На ком том другом месту је другу песму певао ? "
Колико је разлика између Демократа и Републиканаца ? Па сами Републиканци су највећи критичари Трампа ( Тед Круз, покојни сенатор МекКејн ик остала корумпирана олош из те "Странке" )

Администрација Џорџа Буша Ст. и његовог изасланика су на почетку
1991. били против разбијања Југославије. Амерички државни секретар
Бејкер је предлагао неку конфедерацију али касније се све мења из корена ( "Бадинтерова комисија" каже "Југославија се распала", па Буш Сениор и Бејкер јавно проглашавају " Нови светски поредак" у Конгресу 1991. итд. ).

Није тачно да тек доласком Демократа, тј брачног пара Клинтон долази до промена политике према Југославије јер су Клинтонови ушлу у Белу кућу 1992. И долази до "промене политке" али према Србима ( никад не
било рата у БиХ или био он краће трајао ) да САД преко "амбасадора"
није оборио већ потписан мировни план Карингрон-Кутиљеро 1992.

П.С. Лорд Питер Карингтон је био члан моћног америчког Савета за међународне односе. Вероватно моћнији од Стејт дипартмента.

П.П.С. Ако ћемо да се бавимо америчким "амбасадорима", ко је створио и новчано помагао ДОС, Отпор....па је дошло до 5. октобра.

У праву си не може се Сунце руком заклонити.
Одговори

Ајде сад лепо прочитај шта си написао, па пробај сам да укапираш ток мисли. Онда ћемо, ваљда, и ми остали схватати.
И почни да читаш књиге, неће ти то знање заменити интерњет.
Одговори

(22-10-2018, 07:58 PM)Бенито Пише:  Ајде сад лепо прочитај шта си написао, па пробај сам да укапираш ток мисли. Онда ћемо, ваљда, и ми остали схватати.
И почни да читаш књиге, неће ти то знање заменити интерњет.

Кад да читају књиге он и Захумље када су по цео дан на Интернету? Јок

Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.

Д М
Одговори

(22-10-2018, 07:58 PM)Бенито Пише:  Ајде сад лепо прочитај шта си написао, па пробај сам да укапираш ток мисли. Онда ћемо, ваљда, и ми остали схватати.
И почни да читаш књиге, неће ти то знање заменити интерњет.

Књиге ? Како се тога нисам сетио? Кез
Хвала ти.

П.С. Немој да си скроман. Ти си прочитао моје одговоре и раљзумео их добро али ти се никако ти се не свиђају.

П.П.С. Заборавих име амбасадора САД који нас је спасио од Милошевића
па сада имамо сви по 1000 евра плату. Вилијем Монтгомери.
Одговори

Уопште, није битно да ли ми се свиђају или не. Да читаш књиге , одмах би знао који су извори за ово што сам написао. Нису то никакве ексклузивне информације или архивска грађа. Све је то већ објављено у литератури.
Али, изгледа да се не уклапа у концепцију.
Одговори

(22-10-2018, 08:32 PM)Бенито Пише:  Уопште, није битно да ли ми се свиђају или не. Да читаш књиге , одмах би знао који су извори за ово што сам написао. Нису то никакве ексклузивне информације или архивска грађа. Све је то већ објављено у литератури.
Али, изгледа да се не уклапа у концепцију.

Него, имашл ити неки извор из литературе којим поткрепљујеш да је
амбасадор САД у СФРЈ Л. Иглбергер дово на чело ЦК КП Србије ?
Нека мито буде прва књига у животу. Јок
Одговори

Па ето, написао сам ко је био присутан на састанку. А извор је првог реда. Па , ти сад размисли шта би могло да буде.
Одговори

(22-10-2018, 07:05 PM)Перун Пише:  Ево мене:

Официр, учесник ратова 1912-1918 и носилац Карађорђеве звезде. Цео живот активно се бавио политиком и у народну скупштину долазио је у народној ношњи и опанцима. Активан сарадник ЈВуО у чијим редовима је и настрадао.

Ко је овај великан?

Ајде бре Поручниче одговарај на ово.

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори


Скочи на Форум:


Корисника прегледа ову тему: 52 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним