Оцена Теме:
  • 2 Гласов(а) - 5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Обавештајци Краљевине

Било би независно, да нема Жарка П Тодоровића. Он је једини од њих знао за Дражу, и да је Чича одређен да буде један или једини вођа гериле у случају окупације. Ту је та веза и то је суштина. После ове прве екипе, многи незаробљени официри су преко Београда и Тодоровића добијали везу са Равном Гором лета 41, а после их је Дража слао даље.
Има, наравно, и официра и подофицира који су се директно везали са Дражином групом, а то су они који су на њих налетели док су долазили из Босне или живе близу Равне Горе, али то је друга тема.
Дакле, линија Тодоровић- Михаиловић је кључна карика која руши сваку теорију о безусловној капитулацији Краљевине Југославије. Обашка што и сва друга " спорна" документа доказују да капитулације није било.
Одговори

Виктор Андрејка (1881–1947)
-генералштабни пуковник
-био је и аустроугарски обавештајац а онда и први Словенац међу обавештајцима ВКЈ из те земље.
-максимално усмерен ка италијанима и велики борац за словеначку приморску област.

[Слика: andrejka.jpg]

Фердинанд Јанеж (1886-1962)
-бригадни генерал
-предавач на војној академији у Београду.
-1942. ухваћен од Италијана и интерниран у Дахау.
-био је један од најбољих пријатеља Алојза Градника.

Алојзиј Барле (1909 - 1945)
-пуковник

Драго Слековец (1898 - 1986)
-мајор
-у војној обавештајној служби Краљевине Југославије радио од 1929. до 1941. године.
-прва обавештајна дужност му је била у Јадранској дивизији где је био официр безбедности за реон Задар и Ластово.
-Новембра 1931. године постављен на место командира 48. граничне чете са седиштем у Доњем Логатецу.На овој дужности остао све до 1937. године .
-у јуну 1937. прекомандован на дужност шефа у обавештајном центру у Сушаку.
-маја 1940. године постављен за шефа обавештајног центра у Љубљани.
-првог дана априла 1941. године пребачен у Ниш.Ова прекоманда је дошла по сугестији Угљеше Поповића из М сектора који помињасмо пре неки дан на једној другој теми.
-заробљен у априлском рату. Цео ДСР провео у немачком заробљеништву.
-априла 1945. године ослобођен из заробљеиштва од стране америчке 54. дивизије. Исте године се вратио у земљу.
-после рата радио у "Slovenija -eksport".
Одговори

(24-01-2019, 06:21 PM)Бенито Пише:  Било би независно, да нема Жарка П Тодоровића. Он је једини од њих знао за Дражу, и да је Чича одређен да буде један или једини вођа гериле у случају окупације. Ту је та веза и то је суштина. После ове прве екипе, многи незаробљени официри су преко Београда и Тодоровића добијали везу са Равном Гором лета 41, а после их је Дража слао даље.
Има, наравно, и официра и подофицира који су се директно везали са Дражином групом, а то су они који су на њих налетели док су долазили из Босне или живе близу Равне Горе, али то је друга тема.
Дакле, линија Тодоровић- Михаиловић је кључна карика која руши сваку теорију о безусловној капитулацији Краљевине Југославије. Обашка што и сва друга " спорна" документа доказују да капитулације није било.

То да је Дража био одређен да буде један или једини вођа гериле у случају окупације, потврђује и Младен Жујовић у једном свом извештају. Дража је имао наредбу о организацији гериле:

"Михаиловић је одувек себе сматрао представником регуларне Југословенске војске.
Кад сам му се јавио јула 1941, и он, и његови официри и војници, носили су прописну
југословенску униформу. Сећам се, затекао сам Михаиловића на Равној Гори (висораван
на планини Сувобор, недалеко од Ваљева) у једној колиби како диктира писмо за познатог
војводу Косту Пећанаца, који се тада налазио негде у масивима Копаоника или Јастребца.
Сећам се текста тог писма које је почињало од прилике овако:
“У својству официра најстаријег по чину на територији Отаџбине, позивам Вас да
се одмах ставите под моју команду и успоставите тесну везу са мном. У смислу ранијих
наредби Министарства војске и Главног Ђенералштаба молим Вас да се што хитније
пребаците у Јужну Србију и изађете на терен одређен у горе наведеној наредби и да одмах
предузмете организовање по следећем плану...”
Михаиловић је сачувао једну наредбу Министарства војног и Главног ђенералштаба
у којој је био предвиђен случај напуштања територије од стране регуларне Југословенске
војске. Као бивши начелник оперативног одељења у штабу Друге армије, располагао је
том наредбом и брижљиво је чувао. У њој се предвиђала герила и биле су дате опште
директиве. Специјалан задатак био је предвиђен за Пећанчеве четнике и Михаиловић се на
ту одређену диспозицију позивао у свом писму."

Погледати другу страницу на следећем линку:

http://mladenzujovic.com/Srp/Partizni_I_Cetnici.pdf

Такође, историчар Миле Бјелајац је рекао да је Дража имао наредбу везану за орагнизацију гериле
Одговори

Невидљиви рат

http://politikin-zabavnik.co.rs/pz/tekst...ik-na-smrt

Данило Зелен (1907-1941)
-студент електротехнике
-рез.потпоручник
-радник/сарадник љубљанског војно обавештајног центра
-члан групе "ТИГР" -скраћеница за "Trst, Istra, Gorica in Reka"
-Италија га је сматрала за једног од најопаснијих противника и за њим расписала потерницу 1930. године.Вршио је разне саботаже,нарочито на пругама због чега су му Италијани посвећивали посебну пажњу.
-13. маја 1941. године био је опкољен од стране италијанских карабињера и тешко рањен. Није хтео да дозволи да им жив падне у руке па је задњим метком у револверу пресудио сам себи.

Душан Трифуновић (1880-1942)
-питомац 29. класе ВА.Трећи у рангу.
- од 26. X 1904 водник у 1. коњ.бтр;
- од 10. X 1906 кдир 1. коњ.бтр.
- У ратовима 1912 - 1913: начелник Штаба Јаворске брг;
-1913 начелник Штаба Дунавске див. II поз.
-У рату 1914 - 1918: до 1916 начелник Штаба Комбиноване див;
-од 1. III 1916 начелник Штаба Вардарске див;
-од 28. XII 1916 начелник Штаба Шумадијске див;
-од 20. II 1917 помоћник начелника Штаба 1. армије;
-од 10. IX 1917 шеф Ђенералштабног одсека Општевојног од. МВ и адутант краља Петра (до 1920).
- После рата: од 25. X 1920 - XI 1921 експерт за албанска питања у Делегацији на Мировној конференцији;
-од 10. XI 1921 начелник Обавештајног од. Гл.генералштаба и професор "Тактике" на Вишој школи ВА од 16. XII 1921 - 20. X 1923;
-од 17. IX 1923 в.д. па кдт л.КД;
- од 6. XI 1924 - 24. XII 1926 министар војске и морнарице.

-син артиљеријског поручника Панте Трифуновића,команданта 7. батерије у другом артиљеријском пуку и Марице,кћерке београдског кафеџије Хаџи Максима Петровића.
Одговори

(24-01-2019, 06:21 PM)Бенито Пише:  Било би независно, да нема Жарка П Тодоровића. Он је једини од њих знао за Дражу, и да је Чича одређен да буде један или једини вођа гериле у случају окупације. Ту је та веза и то је суштина.

Draža jedini određen da bude vođa gerile?
Od koga, kad?

Cela vlada je niti očekivala da će doći do rata, niti znala ko je Draža. Kad im se javio radiom nisu imali pojma o kome se radi.
I kakve gerile kad takva organizacija unutar vojske nije mi postojala. To što je postojala smernica za gerilsko ratovanje nema veze sa organizacijom iste.
Одговори

До сада смо писали само о војним обавештајцима док оне из цивилног сектора односно из полицијских структура нисмо помињали. Не знам пуно о томе,а ако ко зна било би лепо да се укључи.

Неке чињенице које знам а онако уопштенијег карактера су :

-Министарство иностраних дела је имало неку службу.

-Жандармерија,иако је у то време важила за помоћни род војске, била је подређена Министарству Унутрашњих Дела и такође имала неку своју службу.

-Краљевина Југославија је у дипломатији, у неким случајевима,имала и полицијског аташеа.Један такав упућен је у Берлин 1937. године.
Одговори

(24-01-2019, 11:25 PM)ватхра Пише:  
(24-01-2019, 06:21 PM)Бенито Пише:  Било би независно, да нема Жарка П Тодоровића. Он је једини од њих знао за Дражу, и да је Чича одређен да буде један или једини вођа гериле у случају окупације. Ту је та веза и то је суштина.

Draža jedini određen da bude vođa gerile?
Od koga, kad?

Cela vlada je niti očekivala da će doći do rata, niti znala ko je Draža. Kad im se javio radiom nisu imali pojma o kome se radi.
I kakve gerile kad takva organizacija unutar vojske nije mi postojala. To što je postojala smernica za gerilsko ratovanje nema veze sa organizacijom iste.
То када буду скупови субнороваца, причајте њима.
Те ваше бургије да они нису знали да ће бити рата, да су се венчавали у сред бомбардовања Београда, да је свима фалила даска у глави, као да нису пре тога добили три рата и сви редом били носиоци Карађорђеве звезде, то можете Мири Марковић да причате телефон пред спавање.
А ко је уништавао документа ВКЈ такође ћемо утврдити.
Само полако, ничија није горела до зоре. Па, неће, вала, ни ваша.
Одговори

(25-01-2019, 12:00 AM)Бенито Пише:  То када буду скупови субнороваца, причајте њима.
Те ваше бургије да они нису знали да ће бити рата, да су се венчавали у сред бомбардовања Београда, да је свима фалила даска у глави, као да нису пре тога добили три рата и сви редом били носиоци Карађорђеве звезде, то можете Мири Марковић да причате телефон пред спавање.

Одговор на нивоу, нема шта.
Али шта друго очекивати за одбрану измишљене тврдње?

За остале тврдње, ја не мислим да је ВКЈ била скуп будала.
Напротив, у књизи "Слом КЈ" од Терзића се јасно види да су добро разунели ситуацију у којој се налазе и да је кнез Павле донео одговарајуће одлуке на основу тога.
А шта су пучисти мислили и који су им били планови (ако су их имали) је велика мистерија...

За остатак дискусије, јави се кад будеш имао неки документ о Дражи као битном чиниоцу пре рата.
Његов главни успех је што се први докопао радио станице и ступио у контакт са Савезницима и Владом, и паралелно изгурао старије од себе по чину.
Одговори

(25-01-2019, 12:46 AM)ватхра Пише:  Одговор на нивоу, нема шта.

Напротив, у књизи "Слом КЈ" од Терзића се јасно види да су добро разунели ситуацију у којој се налазе и да је кнез Павле донео одговарајуће одлуке на основу тога.
А шта су пучисти мислили и који су им били планови (ако су их имали) је велика мистерија...

За остатак дискусије, јави се кад будеш имао неки документ о Дражи као битном чиниоцу пре рата.
Његов главни успех је што се први докопао радио станице и ступио у контакт са Савезницима и Владом, и паралелно изгурао старије од себе по чину.

Како не мислиш да је скуп будала кад рече малопре да влада није имала појма да се спрема рат?Па ваљда је та влада имала неко министарство војске да им јави такво што, а нису вала ни морали јер је већ скоро две године прштало по Европи.
Одговори

(25-01-2019, 12:46 AM)ватхра Пише:  
(25-01-2019, 12:00 AM)Бенито Пише:  То када буду скупови субнороваца, причајте њима.

Одговор на нивоу, нема шта.

Прво- НЕМОЈ ДА СИ БЕЗОБРАЗАН.
Друго- АКО ТИ СЕ ЈА БУДЕМ ЈАВЉАО, НЕЋЕ ТЕ ЗАШТИТИ НИ ТИ КОЈИ ТЕ ФИНАНСИРАЈУ!
Одговори

(25-01-2019, 12:54 AM)ЈВуО-КГ Пише:  
(25-01-2019, 12:46 AM)ватхра Пише:  Одговор на нивоу, нема шта.

Како не мислиш да је скуп будала кад рече малопре да влада није имала појма да се спрема рат?Па ваљда је та влада имала неко министарство војске да им јави такво што, а нису вала ни морали јер је већ скоро две године прштало по Европи.

Када су се састали сви министри и Кнез Павле почетком марта, Цинцар Марковић је јасно рекао да одбијање приступања пакту значи рат са Хитлером, што је и био главни разлог да гласају за приступање. А влада Симовића Бог сами зна шта је мислила тих неколико дана између 27. марта и 6. априла
Одговори

(25-01-2019, 01:31 AM)Романија Пише:  Када су се састали сви министри и Кнез Павле почетком марта, Цинцар Марковић је јасно рекао да одбијање приступања пакту значи рат са Хитлером, што је и био главни разлог да гласају за приступање. А влада Симовића Бог сами зна шта је мислила тих неколико дана између 27. марта и 6. априла

Сви су знали шта се дешава па и Симовић. Имали су обавештајне податке да ће доћи до напада и то у дан тачно. Послато је њима из Берлина све.

Развијаће се ова тема, па ће се са пуких биографија прећи и на акције које су извођене и на још неке ствари.

А влада Симовића је радила тачно оно што јој је речено да ради само за туђи рачун.

И Романија брате, немој само да ми кажеш да је онај требало ћерку да венчава или тако нешто. Smile
Одговори

Шта им је послато? Једино за шта знам је Гебелсова изјава у смислу да Рајх неће трпити британске плаћенике.
Знам само шта им је послато из Лондона (хехе).
Одговори

(25-01-2019, 01:47 AM)Романија Пише:  Шта им је послато? Једино за шта знам је Гебелсова изјава у смислу да Рајх неће трпити британске плаћенике.
Знам само шта им је послато из Лондона (хехе).

Знали су још у јануару 1941. да ће Југославија бити нападнута.

А Владимир Ваухник је јавио 2. априла да ће напад бити 6. априла .Тзв. "Директива 25".
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним