Значи, ништа се не мења кад се ради о краљу Александру Карађорђевићу. Тако је било кад сам ја учио историју у средњој школи, а сад су додали још неке ствари, па су још више засолили ове тврдње које не могу да дефинишем.
А негде се могу наћи позитивни коментари о Витешком Краљу, па ћу да пренесем неке:
-Мој прадјед је за учешће на Солунском фронту добио земљу. Тако да могу да потврдим из прве руке да јесу добијали неку врсту надокнаде/награде.
Тако је.Одличан текст.Мој прадеда је добио инвалиднину јер је остао без стопала на груништу и рањен је у десни кук ,примао је инвалиднину иако је био у четницима а не у регуларној војсци о чему поседујем документацију .Са тим новцем и радом са породицом која је била велика,ширили су своје поседе које су им на крају узели комунисти а њему у 81 УКИНУЛИ инвалиднину јер је мој деда а његов син био у ЈВуО наравно и 1946 отишао у емиграцију....Још нешто заборављате, и на Косову је краљ Александар сувим златом откупљивао земљу и делио бесплатно ветеранима и њиховим породицама и сиротињи.
Isto se javljam da potvrdim. Moj deda (slavonac) borio se na suprotnoj strani, i to jako poznata divizija 42 Vrazija, odlikovan pre velikog rata za doprinos takodje, i BEZ OBZIRA sto je bio na porazenoj strani od kralja je dobio zemlju u Slavoniji koji deo zemlje mi i dalje imamo! Aleksandar se trudio istinski da svi budu jednaki bez obzira na to generalno ko nas je zavadio jer u ratu su cudne okolnosti, moj deda nije mrzeo nikog pa evo i ja danas zivim u Srbiji i Srbe ne mrzim. Dakle kralj je bio vizionar tog doba, hvala mu, da li je uspeo to ce istorija da sudi.
У то време, после рата, краљ је дошао и рекао свим младим девојкама да, које се буду удале за ратне инвалиде он ће им платити венчаницу, свадбу и кочије до куће коју ће саградити где буду желели. Мој чукундеда Милија је изгубио вид на Солунском фронту и одликован је Карађорђевом звездом. У међувремену се упознао са чукунбабом која је у болници радила и превијала рањенике. Одлучили су да се узму и кад је краљ дошао и питао их, где желите кућу? Деда и пар осталих пријатеља из краја који су исто остали слепи су рекли да желе кућу у малом месту поред Новог Сада и да се насеље назове Ветерник по планини на којој су изгубили вид. Додуше Ветерник је био њива грофа Котега из Футога, те је краљ Александар отишао и откупио сву земљу од њега и саградио, колико из приче знам, око 20так кућа
9 jutara u Tomislavcima dobio moj pradeda Ilija. Odbijen od te površine "frtalj" jutra jer je dobio toliko placa da napravi kuću. Svi Solunci su uzimali frtalj (četvrt) jutra za plac u mom selu. Jednako svima. Selo se iz zove Tomislavci u znak zahvalnosti po sinu Kralja Aleksandra, Tomislavu Karađorđeviću.
Dobrosav Djordjevic iz sela Kamijevo ( navrdjed) je 1913 nastradao u opsadi Jedrena , tamo i sahranjen sa jos 8000 srpskih vojnika ucesnika balkanskog rata , poslatih kao pomoc bugarima ! Njegova udovica je dobijala mesecno primanje do kraja zivota , starci su to zvali VALIDA !
Poređenje: pradede dobrovoljci Solunci-dobili od kralja Aleksandra zemlju u banatu Aleksandrovo. Deda(sin jednog od pomenutih) partizan-posle 4 godine ratovanja za nagradu je dobio tri godine služenja vojnog roka! Toliko o tome!!!
Слава Витешком Краљу и осветнику Косова-
Ово сам ископирао са објаве странице "Историја Срба"
https://www.facebook.com/istorijasrba/ph...=3&theater