Поруке: 14,537
Теме: 307
Придружен: Aug 2013
Углед:
3,073
Још једна изузетно успела пројекција, овог пута Заиста отписани, филма Милослава Самарџића у Ужицу. Честитке Милославу и организаторима.
Ужичани дају пример другим градовима.
Поруке: 708
Теме: 5
Придружен: Dec 2018
Углед:
91
У Ужицу,сада већ традиционално,добра атмосфера,посета,и већ сада једна формирана база гледалаца,који поштују и вреднују ову форму.Сам филм је сјајно упакован, вођење у причу није брзо,снимци,фотографија,нарација,све је ту на месту.То је по питању техничких карактеристика.Ипак,о садржају би могли још реч две.
Одмах да кажем да је филм о Дражи,бар мени више легао.Заиста отписани су један филм локалног карактера а чини се да се уз мало труда могло изаћи из тог оквира.Пажљив гледалац,помислиће да ван Београда,никаква организација илегалног карактера није постојала.Зашто нпр није поменуто деловање илегалаца у Нишу,њихово страдање на Бубњу,контакти са илегалцима у Београду,страдање људи из разних градова на Бањици?Зашто као извор није узето набрајање акција и ликова из књиге Ожиљци и опомене?Зар је ико дао лепши опис структуре,форме,и деловања јурао?Шта је са набрајањем послератних акција у којој гине Станковић,то баш Ђорђевић детаљно описује.Шта је са трилогијом Угљеше Крстића,и непоновљивим описима деловања омладине после рата?Ни говора,о помоћи људима да ескивирају Сремски фронт,о послератним акцијама на Космају,о лажним планинарским друштвима,која су уситину били кружоци,о шапирографским издањима Реч Младих Срба(сачувано доста тога и објављено 2002-е)Уместо тога 10 -минутно упоређивање економских паритета,вредности динара тадашњег,исувише изгубљеног времена у по мени периферним стварима.Нагласак је требао бити на акцији и жртви.Све у свему,успешан,добар филм,зрео за даље ширење,али остаје утисак да се могло више.
Поруке: 17,015
Теме: 632
Придружен: Jul 2013
Углед:
1,879
У принципу у праву сте обојица, али у конкретном случају не, јер је тема баш Београд. Тако је речено и у најави филма, на плакату, итд. Само што је због Валтера морало да упадне Сарајево. Помало и Загреб. А илегалаца јесте било у сваком граду.
Углед:
3,073
Филм би трајао најмање још толико, а то је за документарац предуго.
Поруке: 4,404
Теме: 55
Придружен: Jul 2013
Углед:
651
Свака част!
"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Углед:
3,073
Нахвали ти овога згодно. А запиташ ли се како би ти изгледао филм Заиста отписани да си га радио на основу ове његове докторске дисертације?