Оцена Теме:
  • 9 Гласов(а) - 5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Домаћа и инострана литература о четничком покрету

(06-03-2020, 03:10 PM)ватхра Пише:  
(06-03-2020, 02:31 PM)Mitic Пише:  У тексту пише да су их претресли, ево тог дела:

"Таман кад је помислио да је све свршено осетио је хладан додир цеви под плећима. У Милешевској улици ухватио га је омалени агент и са упереним пиштољем привео у станицу. Претресли су их и код његовог сапутника пронашли су нешто фунти. Видео је да више не може да врда, да му је спремљен свилен гајтан."
Добро, да прескочимо драматични опис хладне цеви који се осећа кроз више слојева одеће, али касније наводи да је не само успео да се ослободи шифарника док је био привођен, него и да га је после пронашао тамо где га је сакрио у колима. Што би рекли, хоће централа једном да погреши, али два пута...

(06-03-2020, 02:31 PM)Mitic Пише:  А што се тиче количине, можда је и претерао, ко зна. А сложио бих се да је пре могуће да је Влада у егзилу послала новац и злато. Можда су и нашли злато, али Тркља то не помиње. Сигурно је нешто изостављено. Можда су му запленили злато, а њега пустили.
Ма није ту битно злато, већ шта је Тркља знао и шта је испричао у полицији. Не би га тек тако јурили, ухватили са доказима, лажним документима, а потом пустили пошто је све признао.
Шта мислиш како су у то време гледали оне које ухапси специјална полиција и пусти као да ништа није било?

Кад изађе књига, погледаћу како је Лазар Тркља дао опис боравка у полицији.

Покушавам да пажљиво прочитам овај текст, али како сам га протумачио, Немци и љотићевци су га тражили и од њих се крио. Испада да је налетео на агента Специјалне полиције. Да је наишао на љотићевца, отишао би у логор.

Тркља се нашао на периферији града и агент га је привео мислећи да је шверцер или луталица или шта већ. Ово је само моје тумачење, не мора да значи да је тачно.

Мени је занимљиво ово, зашто се појавио Бећаревић који је у Четвртом одсеку? Ако је Тркља признао да носи новац породицама пилота, што га нису одвели у Други или Трећи одсек?

Опет кажем, не знам сигурно шта се све дешавало. Можда су Немци наредили само љотићевцима да јуре Тркљу. Можда је ово била само немачка акција.

Наравно да се не гледа благонаклоно на оне полицајце који пуштају неког, а већ су га ухватили са доказима.

Ај мало да се нашалим. Ко се сећа серије "Повратак отписаних", има сцена у којој ухватише оној скојевца са све бомбама, а он се направи будала како није знао да активира бомбе. Па га је Мишић пустио, није хтео да га преда Гестапоу. А пре тога су били покушаји да се убије онај немачки генерал

Ово је само филм, свака сличност са стварним догађајима и ликовима је случајна Smile
Одговори

(06-03-2020, 01:15 PM)Бенито Пише:  Много је важнија аутентичност дневника или мемоара. Прво питање је да ли је он ово писао.
Ако је то сигурно утврђено, онда долазе ова питања која је Ватра поставио.

Ово није, ово је писао његов роћак. У породици је сачуван дневник. Ово је мало романизовано, на основу дневника. Ватра, јел сте имали некад неку примедбу на комунистичке књиге? Или само код четника тражите длаку у јајету?
Одговори

Издавач је Службени Гласник,а ко је приређивач да ли се зна?

Видећемо,шта и како кад се појави....

(06-03-2020, 03:38 PM)Александар Динчић Пише:  
(06-03-2020, 01:15 PM)Бенито Пише:  Много је важнија аутентичност дневника или мемоара. Прво питање је да ли је он ово писао.
Ако је то сигурно утврђено, онда долазе ова питања која је Ватра поставио.

Питање како је рукопис уопште закопан. Ако је само бачен у земљу, вероватноћа да се нешто види је 1% Ако је спакован у неку посуду, далеко је већа. На пример, када су откопавали ратне белешке и дневнике четовођа из Топличког устанка, мада су били адекватно смештени па затим положени у земљу, много је тешка читљивост била. А то је можда 5 година. А ово седамдесет и више.

Пре 20-так година нађени су неки Турски тефтери у околини Пријепоља,беху спаковани у посуду,и обавијени неким уљем,каквим не бих знао.Јако су били очувани,и читљиви.Погледај на фб-у војне археологе,свашта ископају са мале дубине,све је јако уочљиво,и читљиво а везано за нпр први светски рат.Скоро неке коверте приказиваше на милитарија/кнежевине/краљевине Србије/Југославије фб страници.
Одговори

(06-03-2020, 05:01 PM)Милослав Самарџић Пише:  У породици је сачуван дневник.

Чекај, јел сачуван или ископан?
Одговори

(06-03-2020, 05:10 PM)РежисерСтари Пише:  Пре 20-так година нађени су неки Турски тефтери у околини Пријепоља,беху спаковани у посуду,и обавијени неким уљем,каквим не бих знао.

Нема шта - све по правилима. Ја сам увек причао да се од Турака може најбоље научити процес скривања предмета који не пропадају.
Одговори

(06-03-2020, 05:48 PM)Александар Динчић Пише:  
(06-03-2020, 05:01 PM)Милослав Самарџић Пише:  У породици је сачуван дневник.

Чекај, јел сачуван или ископан?

Крили су негде, не сећам се где беше.
Одговори

Никола Тркља каже за свог рођака Лазара Тркљу да је, пре рата, био оптуживан за ширење комунистичке пропаганде. Али додаје да је то било бесмислено, јер је човек био теолог.

https://tamodaleko.co.rs/svedok-i-cuvar-...tragediji/

Ако су биле неке оптужбе за ширење комунизма, онда га је можда и полиција третирала као симпатизера комунизма и има логике да су га водили Бећаревићу.

А код Радета Ристановића има једна реченица која би могла да објасни зашто је Бећаревић пустио Тркљу. Ево, да пренесем тај део текста

"IV odsek je nedugo nakon početnog nepoverenja svojim frenetičnim progonom pripadnika komunističkog pokreta otpora zaradio gotovo apsolutnu slobodu u operativnom planiranju i radu. Za razliku od svojih kolega u IV odseku, službenici III odseka, naravno ako izuzmemo samog Gubareva, do kraja okupacije posmatrani su sa podozrenjem".

https://www.academia.edu/32486188/Uloga_..._in_Serbia

Ако је Бећаревић имао толику слободу у раду, онда је могао да пусти Тркљу
Одговори

Пустио га је јер је био познат и угледан човек.
Одговори

Тркља 100% није имао никакве везе са комунистима. Али је био британски човек, као у осталом и многи теолози. Ове зађевице у Дражиној команди ми се никако не слажу са оним што сам ја истраживао о његовој делатности. Или су га оцинкарили команданти у источној Србији, а можда и они у Босни, или је нешто друго у питању. Наиме, Дража је Тркљи замерао што је војну организацију покушавао да одвоји на политичкој линији. Такође, многи команданти нису волели Земљораднике којима је Тркља припадао. Зато што су их форсирали људи из Симовићеве и Јовановићеве владе. Нарочито, Милан Гавриловић. Највише зато што су Земљорадници писали како су они дигли устанак пошто је много њихових првака (Ботић, Ђукановић, Самарџић, Керовић) и још неки подигло Србе против окупатора. И сигурно да ту има неких предратних нерашчишћених рачуна и да су британски прсти добро уплетени. А можда и освета такозваних расова. И Драгиша Васић је народски речено "роварио" против Тркље. А он је био први до Драже (Чича 2).
Мени је Тркља исто позитиван лик. Човек је наступао врло прагматично, мада га нису готивили у источној Србији. Чак је и оболео. Та политика...
Одговори

Одлични одговори, мени су били довољни да се разјасни ова ствар око Лазара Тркље
Одговори

(07-03-2020, 12:16 AM)Милослав Самарџић Пише:  Пустио га је јер је био познат и угледан човек.

Милан Недић интервенисао?
Одговори

(07-03-2020, 02:34 PM)Александар Динчић Пише:  
(07-03-2020, 12:16 AM)Милослав Самарџић Пише:  Пустио га је јер је био познат и угледан човек.

Милан Недић интервенисао?
Немам појма, само ми логично.
Одговори

Да ли неко има ову оригиналну, америчку, верзију?

[Слика: CB5-D815-C-68-E3-466-B-96-AF-7-E72535-BE3-EE.jpg]

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

Имам у пдф-у на рачунару. Ако значи нешто
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним