Оцена Теме:
  • 9 Гласов(а) - 5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Домаћа и инострана литература о четничком покрету

Nije loša knjiga ( navedeno skoro sve bitno) , ali ništa preko toga ( već vidjeno i prilično zastarelo; ne koristi se saveznička dokumentacija).

Naši istoričari tragično slabo poznaju i opštu istoriju DSR i mnoge aspekte savezničkih, razmatranja, perspektiva, mehanizama odlučivanja ..u vezi sa Jugoslavijom.
Izmedju ostalog jer ne vladaju relevantnom dokumentacijom.

Isto kao što na primer engleski istoričari imaju problem da utvrde šta se ovde stvarno dešavalo jer se oslanjaju na njima dostupne i za to,pogrešne izvore.
Одговори

(30-08-2020, 04:13 PM)Chicot Пише:  Korišćena je i nekolicina dokumenata Nacionalnog Arhiva u Vašingtonu (gradja Stejt Dipartmenta i OSS), i Britanskog Arhiva u Kju , gradja Forin Ofisa.
Nažalost, tačne odrednice dokumenata nisu navedene.

То је вероватно из збирке проф Јована Марјановића ако се добро сећам. После његове смрти је доста докумената које је он набавио остало у библиотеци ИСИ.
Мене је занимала па сам тражио да погледам, међутим рекли су ми да није доступно. Код Николића су писали неки подаци који нису тако написани у документима које ја имам, па ме занимало да проверим.

Шта пише о Халијарду?
Да ли спомиње нешто о декриптовању порука, или и даље то заобилазе у широком луку?
Одговори

(30-08-2020, 08:32 PM)Chicot Пише:  Nije loša knjiga ( navedeno skoro sve bitno) , ali ništa preko toga ( već vidjeno i prilično zastarelo; ne koristi se saveznička dokumentacija).

Naši istoričari tragično slabo poznaju i opštu istoriju DSR i mnoge aspekte savezničkih, razmatranja, perspektiva, mehanizama odlučivanja ..u vezi sa Jugoslavijom.

Isto kao što na primer engleski istoričari imaju problem da utvrde šta se ovde stvarno dešavalo jer se oslanjaju na njima dostupne i za to,pogrešne izvore.

Код Косте Николића ми се не допада што превише цитира. Има много материјала и несхватљиво да не може да направи квалитетну историјску синтезу. Ова књига исто обилује цитатима, али, за разлику од Равногорске историје, некако је непреоптерећена, по многим важним питањима. Барем сам је ја тако доживео. Код равногорске трилогије овај сегмент се много уочава. Заправо, тачно се види да се не жели неком замерити. Вероватно менторима, ваљда да их не увреди. Мада се све то може кориговати у неком допуњеном издању. Ко би га знао.
Одговори

(30-08-2020, 09:25 PM)ватхра Пише:  
(30-08-2020, 04:13 PM)Chicot Пише:  Korišćena je i nekolicina dokumenata Nacionalnog Arhiva u Vašingtonu (gradja Stejt Dipartmenta i OSS), i Britanskog Arhiva u Kju , gradja Forin Ofisa.
Nažalost, tačne odrednice dokumenata nisu navedene.

То је вероватно из збирке проф Јована Марјановића ако се добро сећам. После његове смрти је доста докумената које је он набавио остало у библиотеци ИСИ.
Мене је занимала па сам тражио да погледам, међутим рекли су ми да није доступно. Код Николића су писали неки подаци који нису тако написани у документима које ја имам, па ме занимало да проверим.

Шта пише о Халијарду?
Да ли спомиње нешто о декриптовању порука, или и даље то заобилазе у широком луку?

Nije. Koristi i to, ali njegov fond u Biblioteci ISI uredno navodi.

O Haljardu piše opšte stvari. Iz Kirk Forda, koristi i fond J. Marjanovića u VA. I možda još nešto.
Iz tog fonda citira Lalićev izveštaj iz decembra.
Jel bila beše neka evakuacija krajem avgusta?

Ne, samo je u objašnjenju navedeno da je " dekriptovanje bilo u sklopu 'Operacije Enigma', ". Budibog snama objašnjenje, al hajde.
Ja to ni ne zameram. Užasno kompleksna sa obimnom a azbacanom dokumentacijom. Treba mnogo vremena da se razume materija, udje u štos.
Одговори

(30-08-2020, 09:37 PM)Александар Динчић Пише:  
(30-08-2020, 08:32 PM)Chicot Пише:  Nije loša knjiga ( navedeno skoro sve bitno) , ali ništa preko toga ( već vidjeno i prilično zastarelo; ne koristi se saveznička dokumentacija).

Код Косте Николића ми се не допада што превише цитира. Има много материјала и несхватљиво да не може да направи квалитетну историјску синтезу. Ова књига исто обилује цитатима, али, за разлику од Равногорске историје, некако је непреоптерећена, по многим важним питањима. Барем сам је ја тако доживео. Код равногорске трилогије овај сегмент се много уочава. Заправо, тачно се види да се не жели неком замерити. Вероватно менторима, ваљда да их не увреди. Мада се све то може кориговати у неком допуњеном издању. Ко би га знао.
Ne znam, ja ovde nedostatak vidim u sledećem: nedovoljno vladanje materijom jer ne raspolaže relevantnom gradjom. Za ove teme nije dovoljno koristiti dokumentaciju domaćih arhiva. Makar ro bio i fond J. Marjanovića.
Ali to nije samo njemu prigovor. To je opšte stanje.
Одговори

(30-08-2020, 09:25 PM)ватхра Пише:  Да ли спомиње нешто о декриптовању порука, или и даље то заобилазе у широком луку?

Пише о "Енигми".
Стварно не знам зашто се то заобилази када и није битно за суштину ратне приче код нас.
Као што сам писао, то разоткривање немачких извештаја уз помоћ „Енигме“ само је добро дошло за потпуну реализацију плана "Б". Варијанта совјетског јачања након Стаљинградске битке, одбацивање америчког плана о десанту у Бугарску преко Турске (тј. увлачење Турске милом или силом у рат) и прилагођавање новонасталој ситуацији, уз блеф варијанту: искрцаваћемо се до свршетка рата од Корзике па до Додеканеа (закључно )- како би Немци стално на тим правцима држали снаге.
Уствари, открића Енигме су добро дошла Черчилу. Био је то добар материјал с којим би лако могао махати пред посланицима, нарочито оним из Конзервативне странке. Нешто у смислу – наши обавештајни извори открили су да су Немци од јануара до краја јуна 1943. г изгубили 5000 војника у борбама против Титових партизана, па је с тога јасно да су они далеко ефикаснији од Михаиловића. Зато ћемо ми помагати Тита (читати: нећемо се замерати Совјетима). Разуме се, на то се везују и извештаји о колаборацији у земљи. То тако обично бива у високој политици.
Одговори

Aco, nije baš tako...
Odakle ti ta teorija?

P. S. Time se sigurno nije razmahivalo u Donjem Domu, ili ma gde.
Druga stvar je što se tokom i posle rata Ultri pridavao mnogo veći značaj i važnost nego što je objektovno bila. I u našem slučaju i uopšte.
Одговори

(30-08-2020, 09:42 PM)Chicot Пише:  O Haljardu piše opšte stvari. Iz Kirk Forda, koristi i fond J. Marjanovića u VA. I možda još nešto.

Ахаха, занимљиво да се сад сетио да цитира Лалићев извештај ако је доступан у ВА, нико га није спомињао од краја 80их па док га ја нисам поново објавио.

Евакуација била 27/28 августа. Што питаш?
Одговори

На основу прочитаних радова бугарских, грчких, италијанских и још неких историчара, нарочито тајних ратних преписки велике тројице. По томе мислим да је та теорија најисправнија. Нешто је друкчија од оне коју заступа М.Самарџић као и Коста Николић и други историчари. Да су постојале варијанта "А" - када се није знало хоће ли СССР претећи и "Б" - шта у случају јачања. Зато су радили по варијанти "А" у корист монархиста а по "Б" - комуниста.
Одговори

(30-08-2020, 10:16 PM)ватхра Пише:  
(30-08-2020, 09:42 PM)Chicot Пише:  O Haljardu piše opšte stvari. Iz Kirk Forda, koristi i fond J. Marjanovića u VA. I možda još nešto.

Ахаха, занимљиво да се сад сетио да цитира Лалићев извештај ако је доступан у ВА, нико га није спомињао од краја 80их па док га ја нисам поново објавио.

Евакуација била 27/28 августа. Што питаш?
Palo mi napamet. Permutovao sam u sekundi da je bila ona 10 .08 pa onda tek u septembru.
Одговори

(30-08-2020, 10:17 PM)Александар Динчић Пише:  На основу прочитаних радова бугарских, грчких, италијанских и још неких историчара, нарочито тајних ратних преписки велике тројице. По томе мислим да је та теорија најисправнија. Нешто је друкчија од оне коју заступа М.Самарџић као и Коста Николић и други историчари. Да су постојале варијанта "А" - када се није знало хоће ли СССР претећи и "Б" - шта у случају јачања. Зато су радили по варијанти "А" у корист монархиста а по "Б" - комуниста.
Sve to nema nikakve veze sa Ultrom, tojest dekriptovanjem .
Ako je neko od tih istoričara tu nekako ubacio Ultru, znaj da to nema veze s mozgom.

Ruzvelta Ultra nije previše ni zanimala, nije se bavio time. Staljin za nju, zvanično, nije ni znao ( krilo se od Sovjeta)
Одговори

Novo izdanje Instituta za savremenu istoriju je monografija "Beogradski ravnogorci. Jugoslovenska vojska u otadžbini i ravnogorski pokret u okupiranom Beogradu 1941-1944" saradnika Instituta Radeta Ristanovića.
Autor na osnovu arhivske građe iz Vojnog arhiva, Istorijskog arhiva u Beogradu, Arhiva Jugoslavije, Arhiva Srbije, nacionalnog arhiva u Vašingtonu, te mnogobrojne domaće i strane literature, štampe i objavljenih izvora analizira organizaciju, delovanje i rad pripadnika ravnogorskog pokreta u Beogradu tokom Drugog svetskog rata.
Takođe kroz poglavlja monografije, Ristanović odgovara na pitanja metodologije rada pripadnika JVuO, kadrovskog potencijala, obaveštajnog rada itd. Obrađena je i propaganda delatnost, oružane i neoružane akcije, planovi za zauzimanje Beograda i dr.

https://www.facebook.com/115814429970452...=3&theater

[Слика: 118774562_193625972189297_22906230128364...e=5F772EFF]
Одговори

Изашао је у издању Завода ѕа уџбенике,Дневник Бранка Лазаревића,приредили су га Предраг Палавестра и Душан Пувачић.Критика,Радош Љушић,назива га највећим ратним мемоарима код нас.Лазаревић је изгубио два сина у јвуо,био је велики антикомуниста а дневнике је писао у периоду 1942-1947.
Одговори

(02-09-2020, 11:10 PM)Mitic Пише:  Novo izdanje Instituta za savremenu istoriju je monografija "Beogradski ravnogorci. Jugoslovenska vojska u otadžbini i ravnogorski pokret u okupiranom Beogradu 1941-1944" saradnika Instituta Radeta Ristanovića.
Autor na osnovu arhivske građe iz Vojnog arhiva, Istorijskog arhiva u Beogradu, Arhiva Jugoslavije, Arhiva Srbije, nacionalnog arhiva u Vašingtonu, te mnogobrojne domaće i strane literature, štampe i objavljenih izvora analizira organizaciju, delovanje i rad pripadnika ravnogorskog pokreta u Beogradu tokom Drugog svetskog rata.
Takođe kroz poglavlja monografije, Ristanović odgovara na pitanja metodologije rada pripadnika JVuO, kadrovskog potencijala, obaveštajnog rada itd. Obrađena je i propaganda delatnost, oružane i neoružane akcije, planovi za zauzimanje Beograda i dr.

https://www.facebook.com/115814429970452...=3&theater

[Слика: 118774562_193625972189297_22906230128364...e=5F772EFF]
Читам, одлична!
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним