(29-09-2020, 03:27 PM)Mitic Пише: Одличан текст Влада Алекша о Цинцарима. Има један добар текст о Цинцарима који је написала историчарка и кустос Историјског музеја Србије
https://www.vreme.com/cms/view.php?id=873566&print=yes
Ова историчарка, најблаже речено, јако чудно изгледа.

А што се тиче самог текста, то је све скрпљено "с брда с дола". Види се из авиона да не поседује темељна знања, а вероватно има доста грешака у тексту. На пример, за Пекића пише да је "полукрвни Цинцарин". Њему је баба била Цинцарка, тако да је он четврткрвни Цинцарин. А интересантно ми је што је Кочу Поповића описала као "генерала, дипломату и књижевника". Шта мислиш колико је људи укупно прочитало неко његово књижевно дело?
Да би се писало о било којој теми треба ишчитати брдо књига, мора се разговарати са људима сведоцима и ваља путовати. Ја сам, нажалост, пропустио 2010. да посетим славно Москопоље, пакет аранжман у организацији друштва Луњина.
Неки Румун цинцарског порекла је на француском објавио добру књигу о Цинцарима. Пре десетак година се појавио превод и на нашем језику.
И на крају, али не и мање битно, требало би у лектиру убацити "Златно руно". Књига је кратка и брзо се чита.